Kurang Nutrisi Rendah IQ

Pertumbuhan tulang yang agresif berlaku pada waktu kritikal tumbesaran ketika usia bayi sehingga remaja. Ketika itulah ia memerlukan vitamin D secukupnya supaya proses berkenaan berlaku secara normal.

Pengambilan vitamin D yang mencukupi juga dapat mengelak masalah pertumbuhan terbantut yang bukan saja boleh menjejaskan penampilan seseorang, tetapi juga memberi impak kepada tahap kecerdasan (IQ) kanak-kanak.

Kajian mendapati apabila seseorang kanak-kanak tidak mendapat vitamin D mencukupi, pertumbuhan tulangnya akan terbantut. Keadaan itu bukan saja menyebabkan kanak-kanak memiliki fizikal yang lebih pendek, tetapi mereka memiliki IQ jauh lebih rendah berbanding rakan sebaya yang mendapat nutrien vitamin D secukupnya dalam diet harian masing-masing.

Malangnya, berdasarkan Kajian Nutrisi Asia Tenggara (SEANUTS), biarpun dalam keadaan negara yang sedang membangun, masih ramai kanak-kanak di Malaysia mengalami masalah kekurangan vitamin D.

Keadaan ini berpunca daripada pelbagai faktor antaranya diet tidak seimbang, kurang aktiviti luar dan pendedahan terhadap matahari yang akan membantu memproses vitamin D sebaik cahaya lembayung (UV) terkena pada kulit dalam tempoh secukupnya setiap hari.

SEANUTS adalah kajian menyeluruh mengenai nutrisi membabitkan seramai 3,542 kanak-kanak berusia antara enam bulan hingga 12 tahun dari kawasan bandar dan luar bandar di seluruh negara.

Ia dijalankan dengan kerjasama antara FrieslandCampina bersama empat pusat kajian dan universiti antarabangsa, kajian selama empat tahun itu membabitkan 16,744 kanak-kanak di empat negara rantau Asia Tenggara iaitu Malaysia, Indonesia, Vietnam dan Thailand.

Kadar pengambilan nutrien kanak-kanak itu diuji melalui ujian darah, kiraan lemak tubuh, imbasan ketumpatan tulang, pengambilan diet, temu ramah dengan ibu bapa dan mengambil kira aktiviti fizikal yang dilakukan dalam sehari.

Ketua Program Sains Nutrisi Universiti Kebangsaan Malaysia, Profesor Dr Poh Bee Koon berkata, kajian berkenaan yang pertama seumpamanya pernah dijalankan di negara ini.

Selain kadar vitamin D, kajian itu juga meliputi kesihatan kanak-kanak secara menyeluruh termasuk kesihatan kanak-kanak meliputi pengambilan nutrisi dalam diet seharian dan berat badan mereka.

Menerusi kajian berkenaan, seramai 20 peratus kanak-kanak didapati mengalami masalah kegemukan melampau di negara ini manakala hampir 50 peratus kanak-kanak tidak mendapat vitamin D mencukupi.

“Selain diet, paling penting kanak-kanak perlu mendapat pendedahan secukupnya kepada pancaran matahari tanpa sebarang perlindungan daripada krim pelindung UV supaya vitamin D dapat dihasilkan untuk menguatkan tulang dan membantu tumbesaran sihat.

“Ramai orang ambil mudah kerana mereka ingat berada di negara yang panas seperti Malaysia, mereka tentu akan dapat vitamin D tetapi mereka silap. Kebanyakan masa mereka hanya mendapat cahaya dan haba bukannya UV disebabkan sering melindungi diri daripada matahari.

“Memang pelik kerana kita berada di negara yang menerima cahaya matahari sepanjang tahun tetapi kanak-kanak di sini masih mengalami masalah kekurangan vitamin D.

“Keadaan ini berlaku kerana persepsi orang Asia bahawa kulit yang putih menjadi lambang kepada rupa paras yang menawan. Kita sentiasa menghalang cahaya matahari terkena pada kulit sedangkan tubuh memerlukan cahaya matahari untuk ditukarkan kepada vitamin D,” katanya pada pembentangan mengenai hasil kajian itu pada majlis anjuran Dutch Lady Malaysia yang turut dihadiri Pengarah Urusannya Rahul Colaco.

Kata Dr Poh, ibu bapa perlu membenarkan anak mereka bermain di luar supaya mereka terdedah kepada cahaya matahari. Jika tidak pertumbuhan mungkin terbantut menyebabkan anak mereka mempunyai ketinggian serta IQ yang rendah.

Apa yang penting katanya, kanak-kanak perlu membesar secara konsisten dan mereka perlu dirujuk kepada doktor pediatrik dari semasa ke semasa biarpun dalam keadaan sihat bagi memastikan pertumbuhan yang sihat.

“Ibu bapa juga perlu berhenti menyuruh anak duduk diam sebaliknya menggalakkan aktiviti kecergasan dan bermain di luar kerana ia penting untuk pertumbuhan fizikal dan IQ yang sihat.

“Tidak banyak makanan yang mengandungi vitamin D secara semula jadi antaranya ikan berlemak dan organ dalaman. Satu-satunya sumber makanan terbaik yang menyalurkan vitamin D kepada tubuh adalah susu, tidak kira apa jenis susu sama ada penuh lemak atau tepung,” katanya.

Menurutnya, kajian mendapati kanak-kanak yang aktif dan sihat mempunyai IQ lebih baik sementara kanak-kanak kurang nutrisi mempunyai IQ tiga kali lebih rendah manakala kanak-kanak yang memiliki berat badan berlebihan pula mempunyai IQ dua kali rendah.

Aktif satu jam sehari

Pakar perunding pediatrik Dr Yong Junina Fadzil berkata, dalam kalangan kanak-kanak, pengambilan pemakanan seimbang boleh menentukan sama ada mereka mendapat nutrien dan vitamin D secukupnya daripada diet mereka.

Namun katanya, kajian yang dijalankan itu mendapati terdapat dua kategori kanak-kanak yang dikenal pasti mengamalkan pemakanan tidak sihat seterusnya menjejaskan nutrien atau kandungan vitamin D iaitu kurang berat badan atau terlebih berat badan.

“Aktiviti luar juga membantu memberikan tulang yang sihat dan pemakanan seimbang membantu vitamin D diproses dalam badan. Keadaan ekonomi yang semakin baik membuatkan semakin ramai kanak-kanak menjadi gemuk kerana makan dengan banyak selain tidak keluar rumah untuk melakukan aktiviti beriadah atau bermain.

“Sikap ibu bapa yang terlalu risau dengan keselamatan anak juga menyebabkan mereka terkurung di rumah dan hanya bermain permainan video atau menonton televisyen.

“Keadaan itu menjejaskan kesihatan anak. Kanak-kanak yang memiliki berat badan berlebihan selalunya akan membesar sebagai individu yang gemuk dan ini boleh menjejaskan potensi diri mereka,” katanya.

Menurutnya, kanak-kanak di Malaysia bukan saja kekurangan vitamin D kerana kurang pendedahan kepada matahari kerana tidak keluar bermain, ia juga boleh disebabkan faktor jerebu yang memaksa mereka duduk di dalam bangunan.

Mengikut teori, seseorang perlu terdedah kepada pancaran matahari sekurang-kurangnya selama 20 minit sehari untuk mendapat vitamin D mencukupi, namun ia sebenarnya bergantung kepada warna kulit seseorang iaitu mereka yang lebih gelap perlukan masa pendedahan lebih panjang.

“Kanak-kanak perlu membesar pada kadar normal dan mengikut berat badan ketika lahir. Kalau berat badan naik dengan terlalu pantas, ia juga tidak bagus untuk mereka. Apa yang penting mereka harus aktif, berat badan meningkat, tinggi meningkat dan sihat.

“Kadangkala ibu bapa perlu diberi nasihat supaya tidak terlalu risau mengenai anak mereka kerana ada yang datang berjumpa doktor dan mengatakan anak mereka tidak mahu makan apa-apa sedangkan anak mereka mungkin tidak mahu makan nasi tetapi mengambil roti. Ia sepatutnya tidak memberi sebarang masalah kerana kedua-duanya adalah karbohidrat,” katanya.

Dr Yong berkata, kanak-kanak disaran aktif di luar rumah sekurang-kurangnya satu jam sehari untuk memastikan pertumbuhan yang sihat. Ini bagi memastikan badan mendapat vitamin D yang cukup serta berat badan yang ideal.

Jika badan tidak mendapat vitamin D mencukupi, kalsium kurang diserap sehingga badan akan menyerap kalsium yang ada pada tulang. Kesan jangka panjang adalah penyakit riket dalam kalangan kanak-kanak dan osteoporosis ketika usia lanjut terutama dalam kalangan wanita.

“Kanak-kanak adalah masa depan negara. Membantu pertumbuhan normal mereka bermakna kita membantu IQ mereka dan masa depan yang lebih cerah untuk mereka,” katanya.

Sementara itu, tenaga pengajar fizikal dan sukan daripada Kementerian Pelajaran, Dr Mehander Sing berkata, ibu bapa mempercayai mitos bahawa kanak-kanak sememangnya aktif dan tidak perlu keluar rumah dan menyertai aktiviti riadah sedangkan ia sebaliknya.

Kanak-kanak zaman moden amat berbeza dengan kanak-kanak zaman dulu yang lebih banyak bergerak termasuk berjalan kaki ke sekolah atau bermain permainan kampung yang lasak sehingga tidak perlu menyertai sebarang kelab sukan.

“Ketika ini, satu-satunya aktiviti luar mereka disediakan pihak sekolah. Ibu bapa perlu menyokong aktiviti fizikal kerana ia dapat meningkatkan pengajaran di dalam kelas.

“Kanak-kanak bermain mengikut rentak mereka dan tidak boleh dipaksa mengikuti aktiviti secara berterusan. Biarkan mereka bermain di luar sehingga puas. Biar mereka aktif dan berlari ke sana-sini kerana ia memang ada dalam naluri mereka.

“Jika ibu bapa sentiasa suruh anak-anak duduk diam, mereka akan secara perlahan-lahan menjadi pasif. Mereka sepatutnya dibiarkan bermain apa saja asalkan mereka bergerak aktif dan sihat,” katanya.

Menurutnya, kajian membuktikan kanak-kanak yang pasif akan membesar menjadi orang dewasa yang pasif seterusnya merencatkan potensi mereka untuk muncul sebagai individu berjaya.

Pada masa sama, harus diberi perhatian usia kritikal dalam memastikan perkembangan yang sihat fizikal dan mental adalah antara empat tahun hingga akhir remaja.

Leave a Reply

895 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It