Larian Hidup Julie

KETIKA usia remaja, Julie Wong sering mengalami sakit kepala kronik yang menjejaskan urusan harian. Sakit itu dirasakan berdenyut-denyut selama beberapa hari malah pernah hingga seminggu.

Disebabkan tidak tahan, pernah pada satu ketika, dia menelan lapan biji ubat paracetamol walau baru setengah hari menahan sakit. Namun tiada perubahan dirasakan.

Kerana tidak tahan, Julie, sememangnya seorang yang aktif ketika itu, bertemu doktor untuk mengenal pasti apakah puncanya.

“Doktor menasihatkan saya melakukan ujian sinar-x untuk mengenal pasti sama ada saya mengalami migrain atau sebarang ketumbuhan dalam kepala tetapi saya enggan,” katanya.

Keengganan bertemu doktor membuatkan sakit kepalanya berterusan tanpa ada penyelesaian. Bagi wanita ini, keadaan itu sangat mengganggu namun dia hanya mampu bertahan dengan ubat yang diambil. Sakit itu berterusan menyerang wanita berasal dari Kuala Lumpur itu sehinggalah dia memasuki usia 20-an.

Ketika berkerja di Club Med, Cherating, beliau diwajibkan menjalani pemeriksaan kesihatan. Ketika itu beliau berkesempatan bertanya kepada doktor bagaimana untuk menghilangkan sakit kepala kronik yang dialaminya tanpa melakukan ujian menyeluruh.

Doktor mengesyorkan Julie melakukan senaman. Bukan senaman yang ekstrem, cukup sekadar menjadikan ia rutin, kemungkinan masalah tersebut mampu dikurangkan.

Bermula dari situ, dia kembali bersenam selepas waktu kerja dengan berlari atau mengunjungi gimnasium. Lantaran lebih suka kepada aktiviti luar, wanita itu memilih untuk berlari.

“Selepas mula berlari, saya mendapati sakit kepala berkurang dan lama kelamaan ia langsung hilang tanpa memerlukan rawatan yang lebih khusus,” katanya.

Menurut doktor yang merawat Julie, berkemungkinan dia tidak mengalami sebarang masalah kesihatan kecuali berkaitan dengan metabolisme badan. Justeru, hanya dengan bersukan dan mengamalkan gaya hidup sihat dia mampu menangani perkara tersebut.

Suka berlari

Selepas menyedari senaman atau lebih tepat lagi larian sangat berkesan dalam membantu mengatasi masalah sakit kepala, Julie tidak menoleh ke belakang lagi.

Boleh dikatakan hampir setiap hari dia berlari dan pilihannya adalah larian jarak jauh. Bukan tidak boleh berlari jarak dekat, namun dia tidak mahu memaksa diri melakukan aktiviti pecutan atau ekstrem kerana masalah kadar denyutan jantung rendah yang dialaminya.

“Saya pernah mencuba lari pecut, tapi kemudian rasa sesak nafas pula,” katanya.

Sejak tahun 2006, Julie mula terlibat secara serius dalam acara marathon. Ketika itu, beliau dilantik sebagai Setiausaha Persatuan Atlet Veteran Kuala Lumpur. Justeru setiap kali ada pertandingan dia harus menyertainya.

Bermula dengan cubaan lima kilometer (km), Julie beranikan diri menambah sehingga 15 km dan kemudian 21 km. Sedikit demi sedikit beliau meningkatkan jarak larian sehinggalah mencatatkan masa empat jam bagi jarak 30 km.

Menyedari dirinya berjaya mencatatkan rekod yang baik, Julie terus terfikir untuk mencuba marathon dengan jarak 42 km yang biasanya mengambil masa enam jam.

Tidak disangka dia mampu melakukan larian tersebut dalam tempoh yang ditetapkan dan selepas itu Julie menjadikan aktiviti larian sebagai minatnya.

Menurut beliau, jika diukur pada jarak, marathon bukanlah acara terpanjang yang pernah disertainya,

Beliau pernah terlibat secara tidak langsung dengan satu kumpulan penganut Hindu yang berarak sejauh 204 km dari Batu Caves, Selangor ke Maran, Pahang melalui lebuh raya Karak.

“Sebenarnya ia berlaku secara tidak sengaja. Saya bertemu dengan seorang lelaki Hindu yang juga selalu berlari. Dia berkata ada satu acara untuk berarak, jadi saya berminat untuk menyertai,” katanya.

Lantas lelaki tersebut terus mendaftarkan nama Julie dan tanpa persediaan rapi dia mengikuti perarakan tersebut yang memakan masa selama tiga hari.

“Memang saya tidak bersedia. Bayangkan hanya saya seorang berbangsa Cina dan hanya membawa pakaian yang saya biasa pakai semasa berlari. Disebabkan itu, kulit saya terkena panahan sinaran mentari yang teruk hingga mengambil tempoh dua bulan untuk pulih semula,” katanya.

Hari ini, pada usia 46 tahun, Julie masih aktif dan langsung tidak menampakkan usia sebenarnya. Kehidupannya dirasakan semakin memberangsangkan apatah lagi dia memiliki perniagaan sendiri yang memudahkannya terlibat dengan aktiviti luar.

Julie tidak lagi memegang jawatan dalam Persatuan Atlet Veteran. Namun, cintanya terhadap larian terus dibaja.

Sebut sahaja di mana ada acara larian, di situlah wanita ini akan tiba. Malah, syarikatnya turut menganjurkan pertandingan larian butik (berskala kecil antara 200 hingga 300 peserta) yang memberi pendedahan kepada pelari amatur untuk bermula.

Menurut Julie, syarikatnya juga pernah menganjurkan acara larian dengan membawa peserta hingga ke Pulau Christmas di Australia.

Meski pun minat terhadap bidang tersebut membara dalam dirinya, Julie tidak menjadikan ia sesuatu yang wajib kerana baginya, dia berlari untuk menghiburkan hati dan menghilangkan stres.

“Walaupun saya minat terhadap larian, bukan bererti saya melakukannya setiap hari. Saya tidak mempunyai jadual yang khusus untuk berlari, malah saya tidak suka kerana rasa ia seperti terikat,” katanya yang masih belum berumah tangga.

Seandainya terlibat dalam acara marathon, Julie akan memastikan dia berlatih dua atau tiga bulan awal kerana ia memerlukan stamina yang tinggi.

Sekurang-kurangnya tiga kali seminggu dia akan berlatih selama satu jam setiap kali.

Menurutnya, tanpa persediaan yang rapi, dia mungkin boleh mengalami kecederaan seperti kejang, cepat letih serta mudah mengalah.

Bercerita mengenai pengalaman yang dilalui, bagi Julie, acara marathon yang dianjurkan Standard Chartered di Kuala Lumpur lebih menarik berbanding di Jambatan Pulau Pinang kerana persekitarannya.

“Melalui jalan Kuala Lumpur, kita tidak sedar kerana terdapat banyak perkara menarik sepanjang laluan. Tetapi bayangkan berlari di atas jambatan sejauh 16 kilometer yang tiada apa-apa di kiri dan kanan. bagi peserta baru, mereka mudah patah semangat,” katanya.

Masa terpantas yang pernah dicatatkan Julie untuk marathon 42 km adalah lima jam 52 minit.

Julie tidak suka kepada suplemen. Baginya, makan makanan yang seimbang dan minum air kosong dengan banyak, itu sudah mencukupi.

Bagi wanita itu, sarapan pagi merupakan hidangan yang wajib diambil sekitar pukul 8 hingga 10 pagi. Cukup sekadar kuetiau sup atau mihun sup, dia menikmatinya bersama air teh atau milo.

Sekitar pukul 1 tengah hari dia harus menikmati makan tengah hari yang terdiri daripada semangkuk nasi penuh, sayur dan ikan. Biasanya Julie mengelak mengambil daging merah.

“Saya sebenarnya suka makan nasi dan lauk pula, saya tak kisah dimasak cara apa sekali pun,” katanya.

Julie juga tidak lupa mengambil minum petang (biskut bersama teh atau kopi) dan makan malam, juga dengan menu yang sama seperti makan tengah hari. Walaupun begitu, dia tidak gemar menikmati snek seperti goreng pisang atau makanan ringan lain di antara waktu makan.

Sebagai seorang yang aktif, Julie juga tidak merokok dan hanya mengambil minuman keras jika ada majlis tertentu.

Sebelum terlibat dengan marathon, beliau akan mengambil makanan mengandungi karbohidrat dalam jumlah yang banyak. Begitu juga dengan air kosong yang diminum sebanyak tiga liter setiap hari.

Amalan setiap pagi bangun tidur dia akan minum segelas air kosong sebelum melakukan perkara lain.

Beliau akan memastikan tidur yang cukup lapan jam sehari sebelum pertandingan.

Leave a Reply

1,224 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It