Latihan Dalam ‘pesawat’ Sebenar

Ramai beranggapan memiliki ketinggian, berwajah tampan serta jelita sudah mencukupi untuk menjadi pramugari atau pramugara sesebuah syarikat penerbangan.

Hakikatnya ia tidak semudah disangka. Ini kerana di sebalik kerjaya glamor terbang di awan biru, berpeluang menjejakkan kaki ke luar negara serta memperoleh pendapatan lumayan, tugasan ini sememangnya menuntut banyak pengorbanan dan bukannya berasaskan keseronokan atau populariti semata-mata.

Kru kabin memikul tanggungjawab yang cukup berat. Pada setiap masa, saat penumpang pertama masuk ke dalam badan pesawat, tugas mereka sudah bermula dan berlanjutan sehingga penumpang terakhir meninggalkan pesawat. Ini bermakna pramugara dan pramugari perlu sentiasa memastikan setiap keperluan penumpang dipenuhi serta memastikan keselesaan mereka ketika dalam pesawat.

Oleh kerana kerjaya ini begitu terbuka luas serta mempunyai masa depan yang cerah, mendorong pasangan suami isteri Kapten Amin Said, 50, dan isterinya Mira Kamal, 25, memperkenalkan Cabin Crew AirCademy yang menyediakan kursus jangka pendek kepada individu yang bercita-bercita menceburi kerjaya pramugari dan pramugara atau sekadar memantapkan ketrampilan.

Istimewanya, Mira sendiri pernah mengikuti beberapa sesi temu duga sekadar mendapatkan pengalaman untuk menjadi kru kabin dan dia memahami ciri-ciri yang dikehendaki penemuduga.

Ketika ditemui di SimFlightKL di tingkat satu Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim Shah yang turut diuruskan suaminya, Mira menjelaskan, idea membuka Cabin Crew AirCademy bermula disebabkan tidak mahu berjauhan daripada suami yang juga juruterbang persendirian. Oleh kerana sentiasa sibuk dengan kerja penerbangan membabitkan badan korporat, institusi pendidikan serta orang perseorangan, Mira mewujudkan kursus jangka pendek bagi membolehkan dia sentiasa berada di sisi suaminya.

Dia yang mempunyai latar belakang dalam perakaunan ketika itu cukup teruja mengenai kecantikan terutama solekan dan penampilan.

“Menyedari kerjaya ini begitu terbuka luas dengan kehadiran ribuan individu yang menghadiri sesi temu duga, tetapi hanya puluhan saja berjaya, saya berasa alangkah perlunya mereka yang berminat mempersiapkan diri dengan ilmu dan penampilan.

“Dari segi luaran sememangnya setiap individu memiliki kelebihan iaitu cantik dan tinggi, namun bukan itu yang diperlukan. Cantik dan tinggi saja tidak mencukupi. Inilah yang kami ingin dedahkan kepada peserta supaya mereka lebih bersedia menghadiri temu duga dengan ilmu dan akhirnya tidak pulang dengan tangan kosong,” katanya.

Mira yang sering menghadiri temu duga di pelbagai syarikat penerbangan termasuk Singapore Airlines, MAS, AirAsia dan Fire Fly menjelaskan, setiap penerbangan mempunyai visi berbeza. Justeru dalam setiap ujian sudah tentu mereka perlu menyediakan latar belakang berlainan bersesuaian dengan misi masing-masing. Tidak tepat sekiranya individu menggunakan kaedah yang sama untuk setiap peperiksaan yang dihadiri mereka.

Bakal kru kabin juga harus mempunyai matlamat syarikat penerbangan yang mereka ingin sertai. Ini kerana kesemuanya sudah tentu menyediakan bukan saja pengalaman berbeza, malah keadaan sosial termasuk gaji dan persekitaran.

“Misalnya kru kabin daripada MAS begitu popular disebabkan kredibiliti dan kualiti mereka sehinggakan permintaan untuk mendapatkan kru kabin di sini begitu tinggi terutama untuk penerbangan Arab Saudi. Jadi dengan menyediakan kursus jangka pendek, ia turut memudahkan pengurusan syarikat penerbangan agar peserta yang menghadiri temu duga itu berkualiti dan tahu apa yang mereka inginkan,” katanya yang berhasrat menyediakan kru kabin bertauliah bagi memenuhi semua penerbangan di dunia.

Berbeza dengan kursus anjuran syarikat lain, Cabin Crew AirCademy hanya menyediakan kursus selama lima hari dengan lapan topik utama termasuk asas solekan, kecantikan, komunikasi dalam bahasa Inggeris, hormat menghormati serta informasi mengenai semua syarikat penerbangan di dunia.

Modul yang dihasilkan berdasarkan pengalaman sendiri sepanjang menghadiri temu duga termasuk mendapat idea dan kerjasama daripada beberapa jurulatih berpengalaman dalam bidang penerbangan.

Lebih istimewa ia tidak dijalankan di dalam dewan, tetapi di SimFlightKL yang menyediakan ruang dan persekitaran seperti di dalam kapal terbang sebenar. Dengan cara ini peserta lebih mudah mengadaptasi dan merasai suasana sebenar kerjaya sebagai kru kabin.

“Pada akhirnya apa yang diperlukan oleh penemuduga bukanlah cantik atau tinggi semata-mata sebaliknya mereka menilai dari semua segi termasuk penampilan dan berurusan dengan orang lain. Terlalu menonjol atau yakin juga bukanlah tiket untuk berjaya sebaliknya harus merendah diri, sopan dan menunjukkan kesungguhan dan minat menjadi kru kabin,” katanya.

Simulator untuk pengunjung

Bagi Kapten Amin pula, pengalaman selama 15 tahun dalam bidang penerbangan khususnya untuk pendidikan dan persendirian menyebabkan dia terdorong membuka SimFlightKL yang pada mulanya dikhususkan kepada juruterbang yang baru saja menamatkan pengajian dan ingin merasai suasana sebenar memandu kapal terbang. Walaupun ia hanya simulator, semua perkakasan digunakan menyerupai alatan dalam pesawat Boeing dan Air Bus sebenar.

“SimFlightKL memberi peluang juruterbang yang akan menghadiri temu duga menjalani ujian penerbangan. Malah, ramai pelajar kolej sama ada yang mengambil jurusan penerbangan atau sekadar inginkan pengalaman merasai suasana sebenar di dalam kapal terbang. Misalnya pengaruh cuaca, kerosakan peralatan seperti tayar pancit yang turut memberi kesan terhadap situasi penerbangan mereka.

“Lama-kelamaan ia menjadi perhatian orang ramai terutama keluarga yang ingin mendedahkan kepada anak mereka mengenai penerbangan. Bagi kru kabin pula, dengan mendapat sedikit pengalaman di sini semua perkara yang menggusarkan hati mereka dapat dikurangkan,” katanya.

Dibuka sejak setahun lalu, suasana persekitaran yang disediakan menyamai seperti kelas perniagaan manakala mereka yang berada di bahagian dalam akan dapat merasai gegaran dan sedikit bergoyang ketika kapal berlepas dari landasan.

Bagi Kapten Amin, setiap juruterbang pasti akan merasai detik mencemaskan. Apa yang penting cara menghadapi situasi itu dan berupaya menyelesaikan masalah dalam waktu yang suntuk. Tidak menolak nyawa penumpang menjadi keutamaan, menurut Kapten Amin, dia sendiri pernah melalui detik mencemaskan apabila kapal terbang dua tempat duduk yang dipandu menghadapi masalah enjin.

“Memang agak panik ketika itu, namun saya cuba bertenang dan mencari jalan penyelesaian. Di sinilah letaknya kecekapan juruterbang untuk mengemudi penerbangan mereka dan pada masa sama, memastikan keselamatan penumpang. Untuk berpatah balik sangat mustahil kerana masa terlalu suntuk. Jadi saya cuba mencari kawasan lapang untuk membuat pendaratan kecemasan. Alhamdulillah semuanya selamat. Apa yang saya lalui sebenarnya memberi banyak pengajaran bagaimana melalui situasi cemas dan mencari jalan penyelesaian. Ia sebenarnya mencetuskan daya keyakinan diri yang tinggi selain kemahiran membuat keputusan,” katanya.

Jelas bapa kepada dua cahaya mata ini, sejak di sekolah rendah dia sudah teruja dengan semua perkara terutama permainan berbentuk kapal terbang. Berminat dalam bidang kejuruteraan, dia mengambil jurusan kejuruteraan di Amerika Syarikat. Namun, sekembalinya ke Malaysia, perasaan untuk menjadi juruterbang begitu membuak-buak sehingga dia mengambil kursus penerbangan di Subang.

Menyedari ingin menceburi bidang penerbangan pesawat komersial dan helikopter kerana disifatkan lebih mencabar, Kapten Amin menubuhkan syarikat penerbangan sendiri dengan menyediakan perkhidmatan berbentuk pendidikan dan untuk orang perseorangan.

Menyedari industri penerbangan semakin meluas dengan banyak syarikat penerbangan di Malaysia, kerjaya dalam bidang penerbangan termasuk kru kabin semakin berkembang. Untuk itu pada masa hadapan dia ingin melengkapkan kemudahan peralatan yang lebih canggih dan terkini di SimFlightKL terutama simulator lengkap termasuk helikopter khas untuk pengunjung.

Mempunyai lapan juruterbang yang bekerja tetap manakala lima secara sambilan, mereka mempunyai pengalaman luas memberikan maklumat terkini kepada pengunjung.”Oleh kerana apa yang dipelajari dan didedahkan di sini mempunyai kaitan dengan pengalaman bertugas sebagai juruterbang sebenar, justeru kebanyakan staf biasanya ditawarkan menjadi juruterbang di syarikat penerbangan lain tanpa perlu menunggu lama,” ujarnya.

Leave a Reply

861 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It