Lebih Bahaya Daripada Kanser

Kegagalan jantung adalah serius apabila organ penting ini tidak dapat mengepam darah yang membawa oksigen dan nutrien penting yang cukup ke seluruh badan disebabkan otot jantung lemah. Masalah jantung ini bukan bermaksud organ ini berhenti berfungsi, sebaliknya ia tidak dapat bekerja dengan baik bagi memenuhi keperluan badan terutama ketika aktiviti fizikal.

Masalah jantung ini dialami individu dalam semua peringkat umur, namun risiko ia kerap berlaku seiring dengan pertambahan usia. Dianggarkan satu peratus berlaku dalam kalangan mereka berusia bawah 65 tahun, peningkatan kepada tujuh hingga lapan peratus pada usia 75 hingga 84 tahun dan 15 peratus dalam kalangan usia lebih 85 tahun.

Buat masa ini, kegagalan jantung tiada penyembuh, oleh itu terdapat keperluan yang amat ketara untuk meningkatkan kefahaman mengenai penyakit ini dan cara untuk mengenal pasti tanda-tandanya bagi memastikan penghidap boleh hidup lebih lama serta lebih aktif.

Semua orang tahu jantung adalah satu daripada organ paling penting, tetapi ramai tidak menghiraukan tanda-tanda menunjukkan jantung mereka bermasalah. Salah tanggapan mengenai kegagalan jantung di negara ini sudah menjadi lumrah dan rakyat Malaysia digesa untuk membantu mengubah persepsi terhadap penyakit ini menerusi kesedaran serta pendidikan untuk membantu melindungi jantung mereka.

Naib Pengarah Jabatan Kardiologi Universiti Perubatan Charite (Berlin, Jerman), Profesor Dr Carsten Tschope berkata, wujud salah tanggapan serius dan kurang ilmu pengetahuan berkaitan kegagalan jantung yang mengakibatkan sejumlah besar kematian awal masih berlaku.

Malah, kegagalan jantung menjejaskan kehidupan pesakit dengan ketara kerana lazimnya penghidap tiada pengetahuan mengenai penyakit ini dan cara menguruskannya dengan wajar.

“Terdapat beberapa punca kemungkinan kegagalan jantung disebabkan oleh penyakit lain. Jika pesakit mempunyai penyakit yang mendorong kepada kelemahan jantung dikenal pasti lebih cepat dan dirawat sewajarnya, pada peringkat akhir penyakit terbabit mungkin tidak mengakibatkan bermulanya kegagalan jantung.

“Penyakit yang menyumbang kegagalan jantung adalah darah tinggi, jangkitan seperti demam reumatik dan Chagas, masalah paru-paru seperti kurang bekalan darah ke paru-paru, bronkitis, asma, saluran udara tersumbat dan gaya hidup tidak sihat seperti tidak mengambil ubat pencegahan, pengambilan garam berlebihan serta penyalahgunaan dadah serta alkohol.

“Malah, masalah jantung lain juga menyebabkan kegagalan organ ini seperti kecacatan injap, gangguan ritma, kecacatan otot jantung dan penyakit jantung koronari. Masalah kesihatan lain seperti anemia, sakit buah pinggang, diabetes, obesiti, gangguan pernafasan ketika tidur, gangguan tiroid dan kesan sampingan ubatan,” katanya pada bengkel media mengenai kegagalan jantung anjuran syarikat farmaseutikal, Novartis, baru-baru ini.

Menurutnya, kegagalan jantung secara amnya berlaku disebabkan kecacatan fungsi atau struktur ventrikel kiri mengakibatkan peningkatan tekanan pengisian ventrikel dan mengurangkan keluaran kardiak.

“Pesakit biasanya tidak menunjukkan simptom atau hanya menunjukkan simptom selepas beberapa ketika. Antara simptom dialami seperti sesak nafas, serangan sesak nafas yang teruk ketika tidur, keletihan dan buku lali membengkak.

“Tanda-tanda bagi manifestasi klinikal pengurangan keluaran kardiak dan pengubahan hemodinamik seperti tekanan vena leher tinggi, vena leher membengkak akibat pergerakan tekanan kuat ke atas hati, bunyi jantung ketiga (S3), ventrikel kiri mengembang dan jantung berdengung.

“Simptom lain kegagalan jantung seperti keliru, gangguan mood, memori terjejas dan cemas akibat pengurangan aliran darah ke otak disertai corak tidur tidak normal. Jantung pesakit juga berdebar-debar dan sakit dada akibat kurang bekalan darah ke miokardium serta cachexia iaitu kemerosotan fizikal badan (hilang berat, lemah badan) akibat kegagalan jantung kronik yang teruk.

“Bagaimanapun, cachexia juga disebabkan kombinasi beberapa faktor termasuk masalah usus yang menjejaskan penyerapan nutrien, kelemahan tisu untuk memindahkan bekalan darah dan otot rangka tidak berfungsi kerana tidak digerakkan dalam tempoh lama,” katanya.

Dr Carsten berkata, pengetahuan dan kefahaman yang lebih baik mengenai tanda serta simptom kegagalan jantung akan mendorong pesakit mendapatkan rawatan di peringkat lebih awal membolehkan diagnosis lebih tepat dibuat lalu mengurangkan risiko kemasukan ke hospital dan meningkatkan kadar kelangsungan hidup.

“Anggaran 21 juta orang dewasa di seluruh dunia mengalami kegagalan jantung dan bilangan ini dijangka meningkat akibat pertambahan populasi warga emas serta peningkatan kekerapan faktor risiko.

“Kegagalan jantung turut menyebabkan beban ekonomi yang ketara terhadap sistem penjagaan kesihatan. Kira-kira dua peratus daripada perbelanjaan keseluruhan penjagaan kesihatan di kebanyakan negara digunakan untuk rawatan penyakit ini. Ini membabitkan 70 peratus bagi kos kemasukan ke hospital dan 10 peratus lagi untuk kos rawatan farmakologikal.

“Dianggarkan juga, 30 hingga 50 peratus pesakit sama ada meninggal dunia atau dimasukkan semula ke hospital dalam tempoh 60 hari selepas kemasukan pertama. Sebanyak 20 hingga 30 peratus lagi meninggal dunia selepas setahun, manakala 40 hingga 50 peratus lagi meninggal dunia selepas lima tahun,” katanya.

Berbanding negara Barat, kegagalan jantung bagi pesakit di Asia Tenggara berlaku pada usia lebih muda dan menimbulkan ciri klinikal lebih teruk dengan faktor risiko vaskular seperti darah tinggi, kegemukan dan diabetes. Kajian menunjukkan usia pesakit di Asia yang mengalami kegagalan jantung stabil juga sekurang-kurangnya satu dekad lebih muda daripada pesakit di Eropah. Oleh itu, terdapat keperluan yang mendesak untuk meningkatkan kesedaran terhadap penyakit di negara kita.

Ketua Pegawai Klinikal dan Pakar Perunding Kanan Kardiologi, Institut Jantung Negara (IJN), Datuk Dr Aizai Azan Abdul Rahim berkata, ramai orang tidak tahu kegagalan jantung lebih berbahaya daripada sesetengah jenis kanser dan Malaysia mempunyai kadar penyakit kardiovaskular yang tinggi yang boleh membawa kepada kegagalan jantung.

“Rakyat kita menyangka ia hanya berlaku kepada generasi lebih tua, sedangkan pada hakikatnya usia purata individu Asia yang diserang kegagalan jantung adalah lebih muda. Kegagalan jantung adalah punca utama kemasukan hospital di negara ini iaitu kira-kira enam hingga 10 peratus daripada lebih tiga juta kemasukan hospital.

“Lebih membimbangkan, separuh daripada pesakit yang dimasukkan ke hospital akibat kegagalan jantung mungkin meninggal dunia dalam masa lima tahun. Dengan meningkatkan kesedaran terhadap kegagalan jantung, kami berharap untuk menambah kefahaman mengenai penyakit ini dan pengurusannya bagi memberi bimbingan serta sokongan kepada pesakit agar mereka boleh menjalani kehidupan yanglebih berkualiti,” katanya.

Katanya, kajian juga mendapati kualiti hidup pesakit mengalami kegagalan jantung lebih teruk daripada pesakit kronik lain. Ia menghalang pesakit daripada melakukan tugas mudah serta menyertai aktiviti harian bersama keluarga dan rakan, malah perangkaan menunjukkan 76 peratus daripada pesakit amat sukar untuk melakukan aktiviti harian selepas didiagnosis .

“Memahami kegagalan jantung adalah langkah penting untuk membantu menguruskan penyakit ini. Mengenal pasti tanda-tanda kegagalan jantung dan mengetahui apakah langkah-langkah yang perlu diambil untuk mengurangkan risiko anda boleh membantu melindungi jantung anda dan orang lain yang rapat.

“Apa yang perlu kita lakukan adalah pemeriksaan kesihatan berkala, mengawasi dan mengawal tekanan darah, periksa tahap kolesterol dan paras gula darah, jangan merokok dan elakkan asap rokok,

kerap bersenam dan mengambil makanan seimbang serta kekalkan berat yang sihat,” katanya.

Leave a Reply

382 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It