Lebih Menghargai Apa Yang Ada

Dia datang tepat pada masa dijanjikan. Terus bertanya khabar kerana baru pertama kali bertemu. Lantas dia bercerita mengenai kampung halamannya di Melaka, di Semabok. Tetapi sekarang tiada siapa di situ lagi kerana ibu bapanya tinggal bersamanya di Kuala Lumpur.

Wanita bernama Lina Tan, sangat kecil molek orangnya tetapi semua orang tahu, dia juga wanita bersemangat tinggi.

Pengarah Urusan Red Communication Sdn Bhd ini sukakan cabaran dan tidak takut gayat. Sebab itu antara kegemarannya ialah mendaki gunung dan pernah menjejak Gunung Nuang, gunung di Argentina dan Barcelona.

Dari situ kita boleh mengagak Lina yang berani dan tidak mudah lemah semangat meskipun Lina, 47, menempuh sesuatu yang dia sendiri tidak menyangka.

Tahun lalu, anak kedua daripada tiga beradik itu mendapat tahu dia mempunyai penyakit kanser payudara tahap kedua.

Lina ternyata terkejut dan dia tidak sangka berdasarkan keadaan lahiriahnya waktu itu yang sangat sihat. Dia rajin bersenam dan mengamalkan makanan sihat. Dia juga tidak merokok.

Dalam rasa terkejut itu, Lina segera meneruskan usaha mendapatkan rawatan. Dia melakukan pembedahan seperti yang disarankan. Lina juga berbelah-bahagi untuk meneruskan dengan rawatan kemoterapi.

“Memang semua orang merasakan kemoterapi sangat menakutkan, begitu juga saya. Ada kawan yang suruh buat dan ada pula kata jangan. Seorang kawan yang turut mendapat penyakit sama menasihatkan saya supaya melakukannya. Katanya, apa nak dirisaukan kerana saya masih muda dan dalam keadaan sihat. Saya boleh melaluinya!” katanya.

Kawan Lina itu juga mahu dia kekal positif. Aura positif membantu kita melalui apa saja.

“Saya bertanyakan empat doktor untuk nasihat. Semuanya nasihatkan saya buat kemoterapi kerana usia saya masih muda,” katanya.

Sedikit sebanyak Lina mula terarah kepada keputusan itu, tetapi dia masih tidak pasti. Lina mengaku, apa yang sangat mempengaruhinya untuk melakukan kemoterapi ialah kasihnya pada keluarga.

“Rasanya keputusan saya ini lebih kerana keluarga. Abang saya yang tinggal New York juga pulang. Dia dan adik perempuan saya sama-sama menasihati saya dan beri sokongan supaya saya buat kemoterapi,” katanya.

Sebenarnya, hidup Lina baru melalui suatu perubahan yang indah dengan kelahiran anak saudaranya, Krysta Myra, 15 bulan. Krysta ialah cucu pertama keluarganya dan bayi ini menjadi tempat Lina mencurahkan kasih sayang. Keluarga Lina bertambah ceria dengan pertambahan ahli baru.

Dia sangat sayangkan Krysta justeru Lina tekad untuk sembuh sepenuhnya.

Selepas pembedahan pada Jun 2013, Lina segera melakukan kemoterapi. Mungkin dia tidak melalui proses fisioterapi bersama ahli terapi, tetapi dia tidak berhenti melakukan senaman.

Hasilnya, ia bukan hanya bagus untuk dia yang baru lepas pembedahan, kemoterapi dan radioterapi kerana senaman juga membuatkan dia lebih sihat dan bertenaga.

“Kesan kemoterapi memang membuatkan kita rasa penat. Penat itu selalu dikaitkan dengan kita perlu berehat dan tidur, tetapi sebenarnya ia lagi memenatkan sekiranya kita hanya berehat dan tidak bersenam,” katanya.

Waktu pertama kali melalui kemoterapi, Lina memberitahu dia tidak tahu apa yang bakal dirasanya kerana ia pengalaman pertama.

“Pada minggu pertama itu saya hilang deria rasa. Saya makan, tetapi tak rasa apa-apa. Ini membuatkan rasa tak selesa. Saya juga mudah penat jadi saya rasa perlu rehat dan berbaring.

“Saya tak suka keadaan itu. Saya juga tak suka ubat-ubatan kerana ia membuatkan saya rasa begitu lalu muncul tekanan sementara. Namun, selepas dua minggu keadaan menjadi bertambah baik dan kembali seperti normal,” katanya.

Lina tahu, semua kesan kemoterapi hanyalah sementara.

“Selepas dua minggu itu, keadaan tubuh sudah kembali hampir normal, waktu itulah kita elok bersenam. Saya pula tidak boleh duduk rumah atau tidak bekerja jadi selepas pembedahan, saya gagahkan diri juga ke pejabat.

“Selepas dua minggu, saya teruskan bersenam, berbasikal dan main futsal. Saya juga berjalan dan buat senaman tangan yang sesuai. Doktor memang galakkan bersenam jadi saya buat,” katanya.

Kebetulan selepas dua minggu kemoterapinya yang pertama, Lina mengikut kawan ke Pulau Pinang.

“Mereka berasa saya perlu berubah angin. Sebenarnya sudah lama saya mendaftar untuk menyertai aktiviti berbasikal mengelilingi pulau itu. Ia aktiviti komuniti yang memang saya rancang untuk turut serta – berbasikal sejauh 83 kilometer,” katanya.

Dalam keadaannya yang baru dua minggu menjalani kemoterapi, Lina berjaya menghabiskan kayuhan dalam tempoh lima jam setengah.

“Ini membuatkan saya rasa seronok dan puas kerana berjaya melakukannya. Saya juga berasa semakin kuat mental dan fizikal untuk menghadapi cabaran kemoterapi kedua pula.

“Saya nampak apa yang senaman boleh lakukan pada diri saya. Selepas kemoterapi kedua, saya tidak lagi tertekan dan hilang semangat berbanding yang pertama. Saya lebih positif selepas melalui empat pusingan kemoterapi dan radioterapi,” katanya.

Dia akui kesan kemoterapi akan membuatkan badan penat, tetapi kita harus kuat semangat dan positif.

“Saya gembira melakukannya, jika tidak saya tidak akan tahu kesannya. Pengalaman ini mengubah banyak pandangan saya terhadap kehidupan. Saya juga terpaksa bercuti daripada kerja ketika tempoh rawatan kerana mahu mengelakkan tekanan. Kini saya sudah kembali bekerja,” katanya.

Kira-kira tujuh bulan lalu melihat gambarnya ketika itu, Lina tampak letih dan tidak bermaya tetapi kini, wajahnya semakin bercahaya.

Dia tergelak besar apabila penulis mengusik rambutnya yang semakin cantik dan kulit wajahnya kelihatan berseri. Segala kesan perubatannya seperti hilang ditiup angin. Dia nampak baru.

“Sekarang saya cuba lebih relaks dan habiskan masa dengan keluarga,” katanya.

Kekuatan dan ketabahan Lina menghadapi dugaan ini datangnya dari dalaman dirinya sendiri dan keyakinannya kepada Tuhan.

“Memang keluarga dan sahabat sangat penting dari segi sokongan tetapi kekuatan diri sendiri paling utama.

“Semasa proses penyembuhan, saya juga memasak. Emak saya sendiri sangat pandai memasak maklumlah kami orang peranakan Melaka. Saya kini pandai buat laksa, mi siam, kari dan macam-macam lagi.

“Saya beli buku resipi dan mencuba pelbagai resipi. Bermula waktu saya tak ada selera hendak makan, jadi saya masak apa yang saya rasa hendak makan dan ajak kawan-kawan makan. Ia memberi keseronokan dan kepuasan. Ia juga satu terapi yang baik.

“Saya juga pergi ke pasar dan beli bahan-bahan untuk memasak,” kata Lina bercerita mengenai aktiviti barunya yang menyeronokkan.

Hargai masa terluang

Bagi Lina, carilah sesuatu yang bermakna dan disukai untuk dilakukan atau mencuba hobi baru, bukannya melayan perasaan semata-mata.

Kini, Lina lebih memikirkan apa yang bermakna dalam dirinya iaitu kerap bersama orang tersayang.

“Pada awalnya saya sangat takut untuk bercuti sebab saya tak tahu hendak buat apa jika tidak bekerja. Saya menggambarkan diri saya sangat berkait rapat dengan kerja.

“Tetapi sebenarnya dalam proses penyembuhan melalui kemoterapi dan radioterapi, masa saya juga terisi. Memang saya juga tak sabar hendak memulakan kerja jadi saya sambung kerja di samping melakukan rawatan radioterapi pada Disember lalu.

“Apa yang terjadi, saya sebenarnya masih tidak boleh fokus pada kerja walaupun kerja yang senang. Saya tertekan, rasa sangat penat dan tak sabar hendak balik rumah. Saya tidur awal kerana penat sangat. Saya juga mahu bersendiri dan ini menghairankan kawan-kawan kerana saya berubah dan suka berdiam.

“Lalu saya beritahu doktor mengenai keadaan saya dan doktor beritahu radioterapi tidak sesuai untuk saya bekerja. Ia masih memberi kesan melemahkan. Selepas semuanya berakhir baru-baru ini, barulah saya rasa diri semakin normal untuk bekerja seperti biasa,” katanya.

Lina tahu, dirinya berbeza berbanding sebelumnya. Dia menghargai kehidupan dari sudut yang berbeza. Dia tahu dia perlu relaks dan memperlahankan langkahnya, tidak lagi hanya memikirkan kerja dan melupakan keseronokan dalam kehidupan yang singkat ini.

“Saya lebih menghargai apa yang ada. Pada hujung minggu, kalau boleh saya tak mahu bekerja. Saya mahu rehat atau bersama sekeluarga,” katanya.

Leave a Reply

777 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It