Lebih Sihat & Bertenaga

Sepasang suami isteri dalam lingkungan usia 40-an memberitahu penulis mereka gemar mengambil makanan segar berbanding dimasak. Amalan ini menjadikan mereka lebih prihatin terhadap alam sekitar dan lebih sihat kerana makan makanan yang mudah disediakan tanpa pemprosesan dan sebarang bahan tiruan.

Kata suami isteri itu lagi, dulu mereka makan semua jenis makanan sama ada berkhasiat atau tidak tetapi sejak mengamalkan gaya pemakanan sihat, berat badan semakin berkurangan, rasa lebih sihat dan bertenaga serta menghargai usaha diri sendiri menyediakan makanan berkhasiat dan seimbang.

Amalan gaya hidup sihat pasangan suami isteri ini menyedarkan penulis mengenai kesibukan seharian terutama wanita bekerjaya yang banyak mengambil makanan segera disebabkan kesuntukan masa menyediakan makanan sihat di rumah. Ternyata ini menyebabkan kualiti makanan harian terjejas.

Pengambilan makanan segar, makanan yang tidak dimasak serta diproses mempunyai enzim semula jadi yang membantu fungsi menjaga kesihatan badan. Tindakan memasak dan memanaskan makanan pada suhu lebih 40 hingga 46 darjah Celsius akan memusnahkan enzim semula jadi. Mereka juga tidak suka menggunakan pengawet, pewarna tiruan, perasa dan bahan tambah yang tidak perlu.

Hal ini diakui Pakar Runding Diet, Indra Balaratnam yang menjelaskan semua benda hidup mengandungi enzim. Enzim ialah protein yang bertindak sebagai pemangkin khusus dalam proses kimia badan.

Ia diibaratkan seperti palam pencucuh dalam enjin kereta. Kajian dalam bidang sains moden mengenal pasti lebih 2,500 enzim berjaya ditemui dalam benda hidup.

“Makanan dimasak dan segar menyumbang kepada enzim yang diperoleh. Namun memasak pada suhu yang terlalu tinggi akan menghentikan atau mengurangkan aktiviti enzim kerana ia menjadi ternyah asli.

“Justeru, untuk mencapai tahap kesihatan optimum, kita perlu mengambil makanan dimasak dan segar bagi memastikan diet sihat dan seimbang. Sebahagian besar daripada fungsi enzim adalah untuk membantu penghadaman dan enzim mengandungi ciri antioksidan untuk meningkatkan tahap imun sel sihat dalam badan. Contohnya enzim bromelain yang didapati dalam nanas,” jelasnya.

Konsep mengambil makanan dalam bentuk semula jadi atau makanan segar bukanlah sesuatu yang baru. Ini kerana amalan ini sudah dilakukan perintis dalam bidang kesihatan alternatif sejak bertahun-tahun lamanya.

Di Malaysia, semakin ramai mengambil banyak makanan dalam bentuk segar dan semula jadi dalam diet harian mereka. Sesetengahnya mengambil makanan yang boleh dimakan segar seperti buah-buahan, sayur-sayuran, jus, bijirin dan kekacang sebagai sebahagian daripada diet biasa. Malah sesetengahnya pula makan daging segar atau yang dipanaskan tidak melebihi daripada 40 hingga 46 darjah Celsius.

Jelas Indra walaupun sesetengah makanan sudah biasa dimakan mentah seperti buah-buahan, kekacang dan bijirin tertentu, namun sesetengah yang lain pula perlu disediakan di dapur terlebih dulu supaya mudah dimakan.

“Pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan, kekacang dan bijirin dalam bentuk segar adalah cukup lazim. Kebanyakan kita biasa mengambil salad, kerabu, ulam, buah segar atau kekacang atau bijirin. Tetapi ada penggemar makanan segar yang turut mengambil daging segar,” katanya.

Tambah Indra, budaya berlainan di seluruh dunia mempunyai pelbagai cara untuk mengadun daging segar dengan rempah, sos sayuran dan jus, seperti sashimi (makanan laut segar yang dihiris nipis), carpaccio (hirisan nipis ikan atau daging), ceviche (makanan laut segar yang diperap), crudo (ikan segar dicampur dengan jus buah sitrus, cuka dan minyak zaitun), tartare (daging potong ditambah perasa) dan prosciutto (daging masin yang dikeringkan).

Usaha penggemar makanan segar mengambil lebih banyak sayur-sayuran, buah-buahan, kekacang dan bijirin sebagai sebahagian daripada diet sihat patut dipuji kerana kepadatan nutrien dalam makanan itu. Diet yang mengandungi peratusan tinggi hasil asas tani seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang dan bijirin mempunyai kandungan serat, vitamin dan antioksidan yang tinggi.

Malah protein dan lemak sihat juga boleh didapati daripada kekacang dan bijirin. Usaha mengambil makanan dalam bentuk semula jadi dan tidak diproses juga adalah cara terbaik untuk mengurangkan bahan tambah yang tidak diperlukan.

“Secara amnya mereka yang makan makanan seperti ini berasa lebih sihat dan bertenaga. Selain itu, kaedah memasak tanpa penggunaan terlalu banyak minyak dapat mengurangkan kandungan lemak berbanding sajian goreng biasa yang berminyak,” ujarnya.

Namun begitu, pertubuhan kesihatan profesional masih menasihati orang ramai untuk berhati-hati apabila mengamalkan pengambilan makanan segar semata-mata. Salah satu daripada aspek yang patut diberi perhatian ialah pilihan yang terhad. Pengambilan makanan yang terhad dalam diet harian boleh menyebabkan kekurangan vitamin dan mineral.

“Nasihat peribadi saya ialah jika anda mahu mematuhi cara pemakanan makanan segar, pastikan anda tahu persediaan yang diperlukan dan merancang makanan dengan baik untuk memastikan anda dapat mempelbagaikan makanan dalam diet harian.

“Anda tidak perlu betul-betul mematuhi amalan, tetapi menambah pengambilan makanan segar dalam diet adalah cara terbaik untuk mengurangkan makanan kurang sihat. Ini adalah cara munasabah untuk mencapai keseimbangan pemakanan optimum. Anda hanya boleh menikmati manfaat diet yang sihat jika anda dapat mematuhinya secara konsisten.

“Mengamalkan pemakanan sihat untuk jangka pendek akan menyebabkan anda bersilih ganti dengan amalan pemakanan sihat dan tidak sihat. Tindakan seperti ini sia-sia saja. Anda akan rasa seolah-olah anda gagal melakukannya, lantas menimbulkan tekanan,” jelasnya.

Perlu diingat pengambilan makanan segar atau semula jadi juga tidak disyorkan kepada semua orang kerana kemungkinan dijangkiti penyakit yang tersebar menerusi makanan akibat kewujudan bakteria dalam makanan segar yang tidak diurus dengan rapi.

Bakteria ini akan mati apabila makanan dimasak dengan teliti. Makanan segar, makanan laut, susu tidak pasteur, telur segar dan juga sayur-sayuran segar tertentu seperti cendawan semuanya mempunyai bakteria dan mikro yang hanya boleh dihapuskan apabila dimasak dengan teliti.

Memanaskan makanan ini hanya kepada antara 40 hingga 46 darjah tidak cukup untuk membunuh bakteria. Bayi, anak kecil, kanak-kanak, warga tua, wanita hamil dan mereka yang mempunyai tahap imun yang lebih rendah seharusnya tidak mengambil makanan mentah.

“Mengambil makanan segar untuk menggantikan makanan diproses ialah satu pilihan bijak sebagai tabiat pemakanan yang lebih sihat dan kehidupan yang sejahtera. Badan yang lebih sihat turut menyerlahkan penampilan luaran anda.

“Jika anda mengerutkan muka kerana berpendapat makanan segar tentunya rasa tawar atau membosankan, anda pasti terkejut kerana mendapati penggemar makanan segar boleh menyediakan sajian menarik dan menambat selera menerusi kaedah memasak tanpa menggunakan kepanasan tinggi atau pemprosesan.

“Antara lain termasuk menyahhidrat (menggunakan alat penyahhidrat, iaitu kaedah yang lazim digunakan oleh penggemar makanan segar), membuat jus, menggaram, menjeruk, mengawet dan menapai. Ada banyak laman web resipi dan juga buku yang memberi petua dan berkongsi cara menyediakan makanan segar,” jelas Indra.

Cadangan penyediaan makanan segar ke dalam sajian:

1. Gantikan sarapan berminyak dengan semangkuk muesli dengan emping bijiran, buah-buahan kering, kekacang, hirisan kelapa kering dengan susu sejuk.

2. Untuk makan tengah hari atau makan malam ringan Sediakan salad dengan mencampurkan sayuran hijau rangup, lada benggala merah cincang, timun dipotong dadu, buah-buahan segar dihiris, bijan dan kekacang dengan minyak zaitun buahan segar, bijan dan kekacang dengan renjisan minyak zaitun atau kuah salad Perancis. Sekali-sekala nikmati sajian Jepun, seperti sushi.

3. Untuk snek antara waktu makan lupakan keropok atau kerepek yang masin. Sebaliknya ambil snek sihat seperti buah segar atau buah kering seperti aprikot, kranberi atau kismis dengan kacang campuran.

4. Untuk minuman yang menghilangkan dahaga, dapatkan secara jus buah-buahan yang diperah segar atau minuman adunan buah. Pilihan ini jauh lebih baik daripada kafein dan minuman yang penuh dengan gula.

5. Sentiasa sediakan semangkuk sayur dan buah segar untuk dihidangkan bersama semua sajian anda sebagai hidangan sampingan.

6. Sedikit kacang dan bijirin boleh dijadikan snek enak untuk menambah tenaga anda.

Leave a Reply

914 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It