Mahu Kongsi Ilmu

Semuanya bermula selepas kelahiran anak ketiga, Adlan Iman, 4, yang disahkan mengalami sindrom Williams sejak dilahirkan. Ini menyebabkan Masliza Maaris membuat keputusan melepaskan jawatan sebagai Pegawai Perhubungan Awam Tentera Laut Diraja Malaysia selepas 10 tahun berkhidmat semata-mata ingin memberi tumpuan kepada Adlan.

Pada mulanya dia ragu-ragu dengan keputusan itu memandangkan kerjaya sebagai pegawai tentera menjadi minatnya sejak belajar di sekolah rendah, apatah lagi bertugas dalam bidang perhubungan awam yang memberikan peluang kepadanya untuk bergaul dengan ramai orang daripada latar belakang berbeza.

“Memang saya sukar membuat keputusan memandangkan inilah kerjaya yang menjadi idaman sejak zaman persekolahan. Namun selepas melihat Adlan yang mempunyai ciri-ciri autisme dan dan sindrom Down, saya tidak berlengah untuk bersara awal kerana dia sangat memerlukan saya.

“Tambahan pula ketika itu anak kedua, Aiman Adham turut berdepan masalah lambat bercakap dan menggunakan bahasa isyarat. Ini memaksa saya membuat pemeriksaan di hospital dan doktor mengesahkan anak kedua saya itu hanya mengalami masalah malas bercakap sehinggalah dia berusia empat tahun, barulah dia mampu bertutur dengan baik,” katanya.

Tidak cukup dengan ujian itu, anak sulung Masliza, Amirul Hakimi, 10, turut menghadapi masalah ekzema yang teruk sehingga dia tidak boleh berada di bawah cahaya matahari atau salah mengambil makanan.

Oleh kerana berdepan dengan pelbagai keadaan, Masliza tidak mampu menunggu lama untuk melepaskan jawatannya. Namun seminggu selepas bergelar suri rumah, dia mulai bosan kerana mempunyai banyak masa terluang terutama ketika anak-anak ke sekolah.

Masliza berasa dia perlu melakukan sesuatu bagi mengisi masa itu. Selepas memikirkan bakat yang ada, dia melayari Internet meninjau blog masakan yang mungkin memberikan idea kepadanya.

Walaupun ibunya adalah pembuat makanan tradisional dengan gelaran juara kuih tradisional daerah Port Dickson, tiada seorang pun anak-anak mewarisi bakat ibunya. Apa yang Masliza tahu, dia memang boleh memasak tetapi hanya menjurus kepada lauk-pauk sahaja.

“Namun keinginan saya kuat untuk membuat kek. Disebabkan ketika itu banyak program dan kelas memasak, saya mendaftar di kelas asas membuat kek di Pastry Art, Petaling Jaya. Pulang ke rumah, saya melayari laman sosial YouTube untuk mempelajari kaedah membuat kek, kek cawan dan pavlova yang menjadi manisan terhangat ketika itu.

“Sana sini pembuat kek memperkatakan mengenai pavlova kerana tidak ramai yang mampu menghasilkannya dengan sempurna. Ada yang terlalu manis dan muak apabila dimakan,” katanya.

Di Barat, pavlova menjadi menu minum petang yang dihidangkan bersama secangkir kopi pekat tanpa gula. Jadi sangat sesuailah dengan rasanya yang manis kerana mampu diseimbangkan dengan pahit kopi. Menyedari di Malaysia rata-rata masyarakat mengamalkan minuman manis bergula, jadi resipi ini tidak sesuai ditiru 100 peratus.

“Pavlova iaitu sejenis kek meringue yang diperbuat daripada putih telur dan gula halus. Jadi tidak hairan mengapa rasanya sangat manis. Jadi saya mengubah suai dengan mengurangkan kandungan gula dan hasilnya ramai pelanggan menyukainya kerana kurang manis,” katanya yang turut menghasilkan kek kahwin menggunakan hiasan figura dan sumber alam.

Ujarnya, menghasilkan hiasan yang segar, kreatif dan nampak ‘hidup’ bukanlah sesuatu yang mudah kerana keadaan cuaca turut memberi kesan kepada bahan. Pernah satu ketika figura pada kek kahwin pelanggan pecah akibat hujan pada waktu malam lantas Masliza terpaksa menyiapkannya semula.

Pavlova terhangat

Menjadikan anak-anak dan suami sebagai pelanggan pertama, percubaan Masliza menghasilkan kek, kek cawan dan pavlova mendapat pujian keluarga. Kemudian dia beralih kepada saudara-mara, jiran dan rakan sebagai hadiah hantaran manakala kek cawan untuk pesta hari jadi serta kelahiran bayi.

Dari situ, kek dan pavlova Masliza mula mendapat perhatian. Malah dia mendapat tempahan yang banyak dalam kalangan rakan-rakan serta mereka yang melayari Facebook dan Instagram Triple Sprinkles.

Bagi Masliza, perniagaan kek yang diusahakan itu bukanlah semata-mata mengejar keuntungan, sebaliknya kepuasan sebagai suri rumah tangga. Sekurang-kurangnya ada sesuatu yang diisi. Sebab itu dia mementingkan kualiti berbanding kuantiti.Dia juga mempunyai rakan dalam kalangan pembuat kek yang baru berjinak-jinak dalam dunia perniagaan dalam talian.

“Kami berkongsi ilmu mengenai makanan dan juga saling memberikan semangat antara satu sama lain. Jika ada kelas terutama membabitkan chef dari luar negara, kami saling berkongsi maklumat. Jika dibandingkan dengan pembuat kek berpengalaman yang sudah lama berkecimpung dalam perniagaan ini, saya dikira masih baru.

“Namun ini tidak menjadi masalah walaupun resipi digunakan sama, apabila jatuh ke tangan seseorang, ia akan menghasilkan rasa berbeza. Ini kerana setiap orang memiliki keistimewaan dari segi rasa dan mengubah suai mengikut kesukaan masing-masing,” ujarnya.

Sejak menyertai bidang ini, kefahaman Masliza mengenai seni pembuatan kek juga semakin bertambah. Misalnya apa yang membezakan hasil tangan seseorang adalah pada kualiti bahan, jumlah koko dalam coklat serta jenis tepung dan mentega digunakan. Malah jenis krim mentega juga akan memberikan rasa berbeza.

“Sebelum ini saya beranggapan ia sama saja. Namun sejak memasuki dunia masak-memasak, kefahaman mengenai jenis bahan semakin meluas. Krim mentega misalnya mempunyai fungsi berbeza.

“Misalnya krim mentega Amerika sesuai digunakan untuk kek fondan kerana ia bersifat kekal dan menjadikan kaedah piping lebih jelas dan sempurna. Krim mentega meringue pula iaitu jenis Itali atau Perancis menghasilkan rasa lebih sedap dan enak. Namun cara pembuatannya agak leceh kerana memerlukan kaedah putar yang lebih lama,” katanya.

Cabaran anak sindrom Williams

Mempunyai tiga anak dengan dua daripadanya sudah bersekolah manakala seorang menghidap sindrom Williams, sangat mencabar bagi dirinya menjadi suri rumah dan pada masa sama perlu menyiapkan tempahan pelanggan.

Namun aktiviti membuat kek hanya dilakukan selepas ketiga-tiga anaknya masuk tidur. Apa yang menjadi masalah, Adlan mempunyai masa tidur yang tidak menentu dan mampu tidak melelapkan dalam tempoh yang panjang biasanya berlarutan sehingga jam 4 pagi.

“Apa yang saya lakukan adalah menyiapkan tempahan pelanggan mengikut waktu tidur Adlan. Misalnya jika dia tidur awal jam 11 malam, ketika itulah saya menyiapkan tempahan. Jika sebaliknya, saya akan menyiapkannya pada awal pagi selepas dia dihantar ke rumah pengasuh. Namun ini semua tidak menjadi masalah kerana saya yang menetapkan jadual harian anak-anak, jadi minat saya ini tidak akan mengganggu masa mereka bersama saya,” katanya yang mengakui masa berkualiti bersama keluarga menjadi keutamaan.

Melihat penampilannya yang ramah serta mudah mesra memberi kelebihan kepada Masliza berhubung dengan pelanggan. Malah ada sesetengahnya selesa bergelar sahabat dan sering berbalas khidmat pesanan ringkas (SMS). Ada juga tidak percaya yang dia seorang tentera laut dan mampu menghasilkan kek buatan sendiri.

Masliza juga turut menyangkal dakwaan yang mengatakan individu berhenti kerja dan ingin menjadi suri rumah dikatakan golongan yang gagal. Namun selepas bergaul dengan mereka, kebanyakannya golongan profesional seperti peguam, jurutera, akauntan dan arkitek yang berhenti kerja semata-mata ingin menjaga anak sepenuh masa.

Disebabkan sudah lama bekerja, golongan ini tidak boleh duduk ‘diam’ tanpa melakukan apa-apa. Sebab itu muncul kumpulan usahawan dari rumah atau dalam talian yang berpendidikan dan berjaya mempamerkan potensi diri mereka. Paling menarik apabila kisah kejayaan serta cabaran berniaga memberi inspirasi kepada suri rumah yang lain untuk memulakannya.

Walaupun dianggap masih bertatih dalam perniagaan, besar harapan Mazliza untuk melihat perniagaan yang diusahakan itu berkembang menjadi realiti sebuah butik kek. Dengan berpengalaman menghadiri pelbagai kelas anjuran chef antarabangsa dan tempatan, sudah sampai masanya ilmu atau seni pembuatan kek, pavlova dan kek cawan dikongsi bersama menerusi kelas membuat kek yang akan direalisasikan pada tahun ini.

“Saya percaya dengan ilmu dimiliki, sedikit pengalaman serta kebolehan dalam berkomunikasi, saya semakin yakin melakukannya. Insya-Allah saya akan menyewa studio untuk kelas memasak yang akan diadakan pada tahun ini,” katanya yang mengamalkan sifat jujur dan ikhlas dalam berniaga.

Leave a Reply

848 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It