Mampu Pamer Kehebatan

Sekali pandang, logam nipis dan panjang yang dihayunkannya seakan memukul tubuh si perenang. Selepas beberapa kali diamati, rupanya logam panjang dan nipis itu digunakan sebagai alat bantuan untuk memberitahu si perenang bahawa dia perlu bersedia dengan halangan dinding di depan kepala lalu memudahkannya menukar arah.

Dan logam panjang itu pula tidaklah berat atau menyakitkan kala singgah di bahu atau kepala perenang. Ibarat jentikan perlahan pada kulit yang tidak memeritkan tapi mengejutkan saraf.

Ia sebenarnya kaedah lazim digunakan jurulatih renang bagi golongan kelainan upaya (OKU) sebagai penunjuk arah bagi perenang yang mengalami masalah penglihatan.

“Apabila deria penglihatan tidak dapat digunakan, deria lain pasti berupaya berfungsi dengan baik, justeru sentuhan dan bunyi-bunyian perlu dilakukan bagi membantu perenang istimewa ini,” ujar Lee Soon Keong jurulatih yang tanpa lelah menunggu di tepi kolam.

Sememangnya apa yang dilakukan lelaki ini juga jurulatih OKU lain amat mengagumkan. Dengan pelbagai teknik serta pendekatan yang perlu dilakukan, mereka juga perlu menetapkan tahap kesabaran tinggi agar perenang istimewa ini berjaya mencapai sasaran program.

Sejak 1996, Lee Soon Keong atau lebih dikenali sebagai Mr Lee atau Uncle Lee ini menggerakkan program renang untuk kanak-kanak dan remaja OKU.

Dan kini, sebahagian daripada ratusan anak didiknya pernah bergelar atlet paralimpik sama ada mewakili peringkat negeri juga negara.

“Saya dan beberapa sukarelawan berasakan perlunya ada program khas untuk kanak-kanak OKU ini. Kami tidak mahu mereka membesar dalam suasana terasing daripada komuniti.

“Program ini juga memberi peluang sama rata untuk mereka membuktikan kemampuan diri kerana sememangnya kanak-kanak istimewa ini mampu cemerlang dalam sukan seperti kanak-kanak lain,” katanya.

Kelab Renang Kinta di Ipoh, Perak menjadi pusat pertama berlangsungnya program menarik ini. Ia seterusnya beralih ke Kompleks Renang Dewan Bandaraya Ipoh yang mampu menempatkan lebih ramai peserta juga barisan sukarelawan.

“Kami beruntung kerana kerajaan mendengar masalah dan keperluan kami. Dengan bantuan Majlis Paralimpiad Malaysia dan Majlis Sukan Negara, masyarakat Malaysia mula lebih terbuka dengan aktiviti untuk golongan.

“Ditambah lagi dengan pelancaran Pusat Kecemerlangan Paralimpiad di Kampung Pandan, Kuala Lumpur, baru-baru ini, golongan OKU mempunyai kemudahan yang lebih selesa dan spesifik untuk aktiviti latihan setiap hari.

“Banyak kejohanan yang dianjurkan ketika ini juga bertaraf antarabangsa, justeru ia membuktikan golongan OKU juga mampu beraksi sama hebat seperti orang lain.

“Jika dibandingkan 10 tahun lalu, ramai yang cuba mengelak apabila kami minta bantuan, malah ada yang langsung tidak mahu dikaitkan dengan aktiviti kami atas alasan malu.

“Itu belum lagi dikira pandangan skeptikal ibu bapa kanak-kanak terbabit. Ramai yang ragu-ragu dan tidak percaya dengan kemampuan anak mereka lalu menyukarkan kami untuk memberikan perkhidmatan sepatutnya,” ujarnya.

Program untuk kanak-kanak OKU ini dimulakan dengan sesi terapi hidro bagi mengenal pasti masalah atau kesukaran yang dihadapi kanak-kanak ini.

“Kami mempunyai peserta daripada pelbagai masalah dan kesukaran. Ada yang luarannya nampak normal tapi mereka berdepan kesukaran mental. Begitu juga yang mengalami kesukaran fizikal.

“Jadi dengan adanya terapi hidro ini, setiap bahagian dalam tubuh mereka akan ‘bekerja’, otot-otot yang sebelum ini ‘tidur’ akan digerakkan semula, sekali gus berfungsi apabila diperlukan,” jelasnya.

Sememangnya saat anak didiknya bergelar atlet adalah saat terbaik untuk meraikan pencapaiannya, namun ada satu perkara yang benar-benar membuatkan Mr Lee tersenyum bangga.

“Satu saja objektif saya sejak dulu hingga kini iaitu meningkatkan tahap keyakinan kanak-kanak OKU ini dengan kemahiran dan kemampuan yang saya ada.

“Selepas sekian lama mereka dipandang dingin dan dilayan tidak sepatutnya, saya mahu mereka bangkit dengan membabitkan diri dalam aktiviti sukan seperti ini.

“Sukan bukan saja membantu menguatkan tubuh dan menjaga kesihatan, malah sukan sebenarnya dapat membantu seseorang hidup lebih gembira.

“Kanak-kanak OKU ini biasanya dilihat dengan wajah muram dan dianggap sukar untuk dikendalikan. Tapi sejurus mereka diperkenalkan dengan sukan, personaliti mereka juga berubah kepada lebih positif dan lebih disenangi.

“Saya bangga dengan pencapaian peserta program ini tapi kepuasan sebenar muncul apabila kanak-kanak ini mengambil langkah pertama untuk ke kolam renang.

“Bagi saya, ia bonus apabila mereka untuk cuba berenang sendiri hingga akhirnya berjaya ke peringkat lebih tinggi,” katanya.

Atas usaha untuk membantu lebih ramai kanak-kanak OKU, Mr Lee tidak kisah kerap berulang-alik antara Ipoh dan Kuala Lumpur setiap minggu.

Di saat ramai rakan sebaya lebih senang duduk di rumah melayan cucu, lelaki berusia 68 tahun ini betah menaiki bas setiap kali perlu ke Kuala Lumpur.

“Saya tidak kisah menempuh perjalanan jauh kerana saya percaya ia dapat membantu kanak-kanak OKU ini kelak. Lagipun banyak perkara dan pengalaman baru yang saya raih setiap kali keluar dari Ipoh.

“Saya kini dibantu sekumpulan sukarelawan muda di Ipoh, jadi saya tidak bimbang dengan perjalanan aktiviti di sana,” jelasnya.

Dalam masa sama, Mr Lee turut aktif dengan aktiviti kesedaran terhadap gejala lemas dan kerap diminta memberikan tunjuk ajar untuk mengelakkannya.

“Saya sendiri hampir lemas ketika kecil dulu. Sejak insiden itu saya berusaha belajar berenang dan sedar bahawa hanya mahir dalam berenang saja dapat membantu seseorang daripada lemas.

“Namun seiring usia, saya mula belajar pelbagai cara menyelamatkan dan mengelakkannya berlaku. Setiap individu perlu tahu sekurang-kurangnya teknik asas menyelamat dan mengelakkan lemas kerana ia penting sebagai salah satu survival kehidupan.

“Ditambah dengan kes lemas yang makin meningkat dalam kalangan golongan muda Malaysia ketika ini, gerakan kesedaran perlu dilakukan segera bagi mengelakkan lebih ramai lagi terkorban,” tegasnya.

Beberapa sekolah rendah sekitar Kuala Lumpur dan Ipoh mula menitikberatkan kesedaran serta langkah pencegahan dan teknik menyelamat ini. Mr Lee kini dalam rangka mengembangkan lagi program seumpamanya di negeri lain seluruh Malaysia.

Aktiviti berenang banyak manfaat

Ramai orang di negara kita yang tidak tahu berenang. Ramai juga yang takut dan cemas apabila kepala secara tidak sengaja berada di dalam air ketika mandi di sungai, laut mahupun kolam renang.

Tujuan utama belajar berenang tentu saja untuk mengelakkan lemas ketika berada dalam air. Bagi yang tidak pandai berenang juga boleh mendapat manfaat jika bersenam dalam air seperti:

- Ia aktiviti yang menenangkan – Berenang atau sebarang bentuk senaman dalam air sebenarnya memenatkan, tetapi ia juga menenangkan fikiran dan menyeronokkan walaupun anda perlu mengerah otot bekerja lebih kuat untuk bergerak dalam air.- Biasanya berenang menjadi medan membentuk hubungan sosial yang sihat dan ia juga secara tidak langsung dapat membantu mengurangkan tekanan.

- Ia membantu membentuk perilaku positif – Inilah yang akan kita peroleh sama ada berenang bersendirian atau berkumpulan. Ia meningkatkan keyakinan diri seseorang dan mengajar kita untuk jadi individu yang lebih sabar. Pada masa sama kita juga akan lebih peka terhadap keadaan di sekeliling.

- Berenang adalah satu senaman yang ada manfaat tersendiri – Tidak seperti senaman aerobik lain, berenang adalah satu-satunya senaman yang tidak memberi impak kasar kepada sistem tulang kita. Apabila berada dalam air, badan kita secara automatik menjadi ringan (kerana daya apungan air). Jika berendam separa pinggang, badan menjadi 50 peratus ringan. Pergerakan di dalam air menjadi senaman yang baik khususnya untuk mereka yang mengalami masalah sendi dan otot termasuklah pesakit artritis. Jika air kolam renang sedikit hangat, ia lebih baik kerana kehangatan air itu akan meredakan ketegangan sendi.

- Berenang meningkatkan tahap kecergasan dengan lebih cepat – Berenang adalah senaman yang memerlukan kita menggerakkan hampir ke semua otot pada satu masa. Ia secara tidak langsung akan membantu membuatkan semua otot menjadi anjal berbanding senaman lain yang hanya menggunakan beberapa otot tertentu saja.

- Berenang membuatkan jantung lebih sihat. Mengapa? Berenang adalah satu senaman aerobik yang berfungsi menguatkan jantung, membantu ia berfungsi dengan lebih cekap. Kajian juga menunjukkan berenang boleh membantu mencegah keradangan dalam badan. Persatuan Jantung Amerika Syarikat melaporkan berenang 30 minit sehari dapat mengurangkan risiko sakit jantung pada perempuan sebanyak 30 hingga 40 peratus selain menurunkan tekanan darah.

- Berenang kini disahkan sebagai salah satu kaedah paling cepat untuk mengurangkan berat dan membakar simpanan lemak berlebihan dalam badan.

- Berenang juga amat bagus untuk pesakit asma kerana ia akan meningkatkan kapasiti paru-paru, membuatkan sistem pernafasan menjadi lebih baik dan mengurangkan insiden diserang asma.

- Berenang atau sebarang bentuk senaman dalam air juga membantu mengurangkan risiko diabetes. Bagi yang sudah menghidap penyakit gaya hidup, ia akan memudahkan kita mengawal penyakit yang ada.

Leave a Reply

971 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It