Manfaat Sumber Semula Jadi

Selepas mengetahui anaknya, Isaac Tan, 6, menunjukkan tanda alahan protein susu lembu atau CMPA, Carmen Low segera membawa anak sulungnya itu mendapatkan pemeriksaan doktor.

Ketika itu, Isaac baru berusia dua bulan dan mula mengalami ruam yang teruk pada bahagian muka. Ia berpunca selepas Carmen memberi Isaac susu formula bagi memastikan anaknya kenyang pada waktu malam.

“Saya menganggap anak tidak kenyang jika memberinya susu ibu kerana dalam tempoh dua atau tiga jam, Isaac terjaga daripada tidur untuk minum susu.

“Selepas itu, saya membuat keputusan untuk memberinya susu formula berasaskan protein lembu pada waktu malam di samping masih menyusukannya dengan susu badan di siang hari.

“Tidak sampai sebulan selepas itu, anak saya mengalami ruam berwarna kemerah-merahan yang jelas kelihatan pada bahagian muka,” katanya.

Tambahnya, tidur anaknya sentiasa terganggu disebabkan sering menggaru akibat kegatalan. Bertambah teruk apabila ruam bertukar kepada gejala ekzema hingga menyerang seluruh bahagian muka, kepala dan belakang telinga.

Malah, anak kecilnya itu juga mudah mendapat selesema dan batuk. Selepas melihat keadaan yang dialami Isaac bertambah teruk, Carmen segera membawa anaknya berjumpa doktor bagi mendapatkan kepastian punca yang dialami si kecil.

“Pada mulanya, doktor hanya memberikan rawatan menerusi ubat dalam tempoh seminggu, namun ruam pada wajah anak masih tidak sembuh.

“Kemudian, saya berjumpa doktor berlainan dan dia menyarankan supaya susu formula yang diberi kepada anak ditukar kepada susu berasaskan soya,” katanya. Selepas bertukar susu, dia dapat melihat perubahan yang baik pada wajah anaknya dalam tempoh dua hingga tiga minggu.

Dua tahun selepas mengetahui masalah alahan dialami Isaac, tanpa disangka sebenarnya Carmen juga mengalami alahan terhadap produk tenusu terutama jika menikmati kek keju.Malah, suaminya juga menghadapi asma dan ekzema sekali gus doktor mengesahkan masalah dialami Isaac berpunca daripada genetik ibu dan bapanya.

Berkaitan jenis makanan yang boleh diambil Isaac, dia menjelaskan Carmen tidak sukar mengawalnya kerana anaknya itu begitu cerewet dalam memilih makanan.

Dia lebih gemar menikmati hidangan nasi dan ayam berbanding makanan lain yang mengandungi produk tenusu. Sementara itu, Carmen menasihatkan ibu bapa supaya lebih prihatin mengenai keadaan kesihatan anak walaupun sibuk dengan tugasan kerja.

Sebaiknya, ibu bapa perlu memerhatikan keadaan kesihatan anak terutama jika membabitkan ruam.

Ini kerana kebanyakan ibu bapa menganggap perkara berkenaan sebagai masalah kecil apatah lagi sering mengatakan wajah dengan rona kemerahan timbul disebabkan ruam susu.

Keadaan ini amat bahaya dan ibu bapa harus segera membawa bayi mendapatkan rawatan serta-merta.

Gejala CMPA

Susu lembu pengganti susu ibu yang utama. Disebabkan itu, ia menjadi penyebab terhadap alahan yang paling biasa dalam kalangan bayi di Asia termasuk Malaysia.

CMPA adalah satu tindak balas luar biasa yang berlaku apabila tubuh terdedah kepada protein susu lembu. Tindak balas ini dicetuskan oleh sistem imunisasi tubuh hingga boleh menjejaskan pelbagai bahagian dalam tubuh seperti kulit, paru-paru dan usus.

Menurut pakar perunding pediatrik Dr Khairul Zaman Omar, kira-kira lima hingga 15 peratus kanak-kanak mengalami reaksi alahan kepada susu lembu dalam tempoh tiga tahun pertama kehidupan.

“Gejala CMPA berbeza dengan bayi lain, sama ada mengalami simptom yang lebih ringan hingga sederhana dan boleh memberi kesan kepada perkembangan kanak-kanak.

“Malah, ia boleh mengancam nyawa si kecil. Justeru, nasihat saya supaya ibu bapa mengurangkan risiko untuk mendapat alahan.

“Apabila anak didiagnosa dengan CMPA, segera bertindak dengan tidak lagi memberi si kecil susu berasaskan protein lembu,” katanya.

Gejala yang dialami si kecil boleh mengganggu fungsi normal pada tubuh kanak-kanak dan lebih serius, ia boleh memberi kesan kepada proses tumbesarannya.

Selain itu, bayi berkenaan juga berkemungkinan menghadapi masalah berat badan yang meningkat secara perlahan ataupun tiada sebarang peningkatan. Disebabkan itu, CMPA perlu dikesan dan dicegah dengan cepat.

Ujarnya, jika bayi mengalami gejala seperti sesak nafas, muka pucat ataupun biru, bibir atau lidah bengkak ataupun pengsan, bayi mungkin mengalami kejutan ‘anaphylaxis’.

Ibu bapa perlu sedar, CMPA berbeza dengan ketidaktahanan laktosa ataupun ‘lactose intolerance’. Ketidaktahanan laktosa berlaku apabila usus tidak boleh menghadam gula laktosa yang terkandung dalam susu dan ia akan menyebabkan cirit-birit.

“Tidak ada ujian darah muktamad untuk mengesan CMPA. Sejarah genetik adalah kunci utama untuk mengesan alahan yang dialami si anak.

“Gejala CMPA yang dialami anak boleh menjejaskan organ gastrousus (berkaitan perut dan usus), kulit dan saluran pernafasan.

“Ia juga boleh dilihat apabila anak mengalami masalah kembung, najis yang cair, sembelit, najis berdarah, muntah dan ekzema,” katanya.

Tambahnya, menjadi satu trend di negara ini apabila ada sesetengah ibu bapa yang mengabaikan gejala ringan seperti hidung tersumbat dan bersin pada waktu pagi, batuk semasa menangis atau perubahan suhu badan yang berlaku pada anak kerana menganggap ia perkara biasa.

Selain itu, ada juga kanak-kanak yang mengalami gejala seborrhea (ekzema pada kulit kepala) yang biasanya disalah anggap sebagai jangkitan dan ia dirawat dengan antibiotik.

Dr Khairul menegaskan, ia juga antara gejala alahan terutama CMPA. Justeru, setiap ibu bapa perlu mengambil perhatian jika anak mengalami gejala yang dinyatakan di atas supaya segera mendapatkan pemeriksaan doktor.

“Ketika ini, ibu bapa perlu berkongsi maklumat mengenai sejarah keluarga yang mempunyai alahan yang mungkin boleh diwarisi oleh anak-anak.

“Faktor risiko utama bayi mendapat alahan terutama CMPA biasanya diperoleh daripada ibu bapa yang turut mengalami alahan,” katanya.

Jika ibu bapa dapat mengesan CMPA lebih awal, sebaiknya segera ubah gaya pemakanan si kecil bagi mengelakkan kesan yang lebih buruk kepada anak.

Ibu bapa begitu mempercayai kebaikan yang diperoleh daripada susu lembu hingga membelakangkan kehebatan susu ibu. Adakalanya, mereka memberi susu kambing bagi menggantikan susu lembu sedangkan, bayi yang mempunyai masalah CMPA juga berkemungkinan besar boleh memberi tindak balas terhadap susu kambing (juga biri-biri) kerana ia mempunyai persamaan protein.

Penyusuan susu ibu langkah terbaik untuk mencegah CMPA. Susu ibu disyorkan untuk diberi kepada bayi secara eksklusif dalam tempoh enam bulan pertama.

Jika memerlukan susu pengganti, penting untuk ibu bapa mendapatkan nasihat doktor terlebih dulu bagi mengesahkan diagnosis CMPA.

Ini kerana terdapat pelbagai keadaan lain yang boleh menyebabkan simptom seperti yang disenaraikan di atas. Justeru, bayi biasanya memerlukan susu khas yang hanya boleh diberi selepas mendapat nasihat doktor. Malah, susu soya juga tidak disyorkan untuk bayi berumur enam bulan ke bawah.

Kebanyakan bayi yang mengalami alahan kepada susu lembu akan sembuh apabila menjangkau

umur tiga hingga empat tahun.

Namun, bayi mempunyai risiko lebih tinggi untuk mengalami CMPA berterusan jika terdapat ahli keluarga lain yang mengalami masalah alahan atau bayi berkenaan juga menghadapi masalah lain seperti asma, ekzema dan resdung (allergic rhinitis).

Manfaat sumber semula jadi

Pakar perunding diet Indra Balaratnam turut menjelaskan, terdapat sumber protein lain yang boleh membantu mengatasi masalah CMPA.

“Di pasaran terdapat pengganti susu formula berasaskan protein soya yang diperkaya dengan vitamin dan mineral diperlukan anak.

“Saya sendiri menyarankan susu formula ini dimasukkan ke dalam diet harian anak-anak. Susu berasaskan soya juga membantu menyokong pertumbuhan dan perkembangan yang normal pada kanak-kanak sama seperti susu formula daripada protein lembu,” katanya.

Tambahnya, alternatif ini dikatakan selamat dan berkesan untuk diberikan kepada kanak-kanak yang mempunyai masalah CMPA.

Namun, ibu bapa perlu mendapatkan susu formula berasaskan soya yang betul dan sesuai untuk membantu perkembangan tumbesaran bayi seiring usia mereka selepas mendapatkan nasihat doktor.

Ujarnya, susu lembu mempunyai tiga bahagian iaitu casein, tairu (curd) dan air dadih (whey – cecair yang tinggal selepas protein dan lemak dikeluarkan).

Kanak-kanak boleh mendapat alahan protein pada tairu dan air dadih atau kedua-duanya sekali. Justeru, jika ibu bapa mengetahui anak mengalami CMPA, elakkan makanan yang mengandungi sumber susu lembu.

Ini merangkumi lactate, lactalbumin, mentega, karamel, nuget, puding dan krim yang boleh memberi risiko kepada anak.

“Sumber nutrisi diperlukan anak untuk membesar boleh diperoleh daripada makanan semula jadi yang lain. Antaranya, riboflavin atau vitamin B kompleks yang terdapat di dalam sayur-sayuran hijau dan ikan. “Selain itu, sumber vitamin E pula boleh diperoleh daripada roti, biskut, bijirin, sayuran hijau atau salad dan brokoli. “Kacang soya boleh menyumbang kepada sumber kalsium kepada anak. Berikan hidangan yang sihat terutama kepada anak yang boleh menikmati makanan pejal,” katanya. Indra turut berkongsi menu minuman smoothie bersama peserta yang menghadiri bengkel bertajuk Conquering Cow’s Milk Protein Allergy (CMPA) In Children. Bengkel anjuran Abbott Nutrition Malaysia itu diadakan bertujuan untuk mendidik ibu bapa cara mengurus CMPA dengan betul untuk memastikan anak menjalani proses tumbesaran dengan sihat.

Leave a Reply

1,194 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It