Masalah Perlu Segera Dirawat

Ginjal berfungsi untuk menapis sisa daripada zat makanan dan minuman. Ia kemudiannya dikeluarkan dalam bentuk cecair melalui saluran kencing namun bagi mereka yang mengalami kegagalan organ penting itu, rutin ke tandas terpadam dalam diari harian mereka.

Malah sekiranya ada yang membuang air kecil sekalipun, jumlahnya antara satu titik hingga satu cawan kecil saja dalam tempoh sehari, menyebabkan kebergantungan terhadap dialisis umpama talian hayat demi menjaga keseimbangan cecair dalam tubuh.

Selain membuang sisa melalui air kencing, ginjal mempunyai fungsi lain yang amat penting dalam tubuh. Kehilangannya boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan yang kompleks hingga memberi kesan kepada organ dalaman yang lain.

Ginjal juga bertindak menyaring zat daripada proses metabolisme dalam darah, menjaga tekanan osmosis dan mengatur keseimbangan garam dalam tubuh melalui penyisihan sisa seperti urea.

Kegagalan ginjal untuk berfungsi boleh menyebabkan pertambahan jumlah cecair dalam badan yang membuatkan tubuh dipenuhi cecair, peningkatan paras asid, paras potasium yang tinggi, pengurangan jumlah kalsium, kadar fosfat yang meningkat dan membawa kepada masalah kekurangan sel darah merah sihat dalam tubuh atau juga dikenali sebagai anemia.

Keadaan itu turut memberi kesan kepada kesihatan tulang dan masalah ginjal yang berpanjangan, menyumbang kepada peningkatan risiko penyakit kardiovaskular yang boleh membawa kepada serangan jantung.

Jenis penyakit

Penyakit ginjal terbahagi kepada dua kategori iaitu akut dan kronik. Kecederaan ginjal akut berlaku apabila fungsi ginjal merosot secara pantas dan progresif, selalunya boleh dikesan melalui pengeluaran air kencing yang semakin berkurangan iaitu kira-kira 400 mililiter bagi dewasa atau 0.5 mililiter bagi kanak-kanak.

Punca masalah ginjal akut perlu dikenali dan dirawat segera bagi menghentikan proses kehilangan fungsi ginjal dan dialisis mungkin perlu dilakukan bagi merapatkan jurang masa yang diperlukan untuk merawat punca asas.

Bagi penyakit ginjal kronik (CKD) pula, ia berlaku secara perlahan dan pada mulanya menunjukkan beberapa tanda. Ia boleh berlaku akibat penyakit ginjal akut yang berpanjangan dan sudah tidak dapat dipulihkan atau sebahagian daripada perkembangan penyakit.

Biarpun hanya mereka yang mengalami kegagalan ginjal tahap kelima iaitu hilang fungsi sepenuhnya terpaksa bergantung kepada mesin dialisis, masalah itu sebenarnya bermula secara berperingkat dan perlu dikesan awal supaya ia tidak melarat hingga menyebabkan kematian organ berkenaan.

Seseorang dikira mengalami masalah ginjal apabila organ berkenaan tidak dapat bertugas pada tahap maksimum akibat masalah tertentu untuk menyingkirkan sisa daripada darah secukupnya.

Terdapat lima peringkat CKD dan tahap pertama boleh dikesan apabila keputusan air kencing, struktur tidak normal atau sifat genetik menunjukkan ada masalah pada ginjal, namun ia masih berfungsi secara normal.

Bagi peringkat kedua juga, fungsi ginjal masih normal tetapi ia merosot sedikit berbanding tahap pertama dan penemuan beberapa petanda yang menunjukkan ada masalah ginjal.

Peringkat ketiga pula menyaksikan fungsi ginjal semakin merosot pada kadar lebih pantas manakala pada peringkat keempat, fungsi ginjal merosot dengan teruk dan perancangan untuk kegagalan peringkat akhir ginjal mula dilakukan. Peringkat kelima pula berlaku apabila ginjal gagal berfungsi sepenuhnya.

Hampir semua pesakit ginjal tahap satu dan dua boleh diuruskan di pusat penjagaan kesihatan untuk mengenal pasti individu yang mempunyai risiko mendapat penyakit ginjal progresif, seterusnya mengurangkan risiko yang berkaitan seperti penyakit kardiovaskular dan kematian yang meningkat dengan kehadiran CKD.

Bagi peringkat ketiga CKD, kemerosotan fungsi ginjal yang berlaku secara pantas perlu diberi perhatian segera, memperlahankan dan merawat masalah ginjal serta mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dan kematian yang semakin meningkat pada tahap ini.

Malah risiko kardiovaskular yang membawa kepada kematian lebih tinggi daripada risiko memerlukan dialisis atau pemindahan ginjal. Sesetengah pesakit memerlukan pemeriksaan mendalam jika terdapat tanda yang menunjukkan berlaku proses ke arah kegagalan ginjal tahap kelima.

Pesakit ginjal pada peringkat keempat dan kelima selalunya perlu bersedia untuk melakukan rawatan secara aktif untuk terus hidup manakala pesakit CKD peringkat kelima hanya boleh meneruskan kehidupan dengan cara menjalani rawatan dialisis atau melakukan pemindahan ginjal.

CKD diukur menerusi kadar penapisan glomerular (GFR), yang berbeza mengikut pelbagai faktor antaranya jantina, saiz tubuh dan bangsa.

Di Malaysia, CKD adalah masalah kesihatan yang serius di mana perawatan dialisis dan pemindahan diperlukan bagi pesakit untuk meneruskan kehidupan. Pada penghujung 2011, negara ini mencatatkan seramai 25,688 pesakit dialisis dan 1,884 penerima pemindahan buah pinggang berdaftar.

Penyakit ginjal kronik secara umumnya mempengaruhi semua aspek kehidupan pesakit dan kebanyakannya menganggap hanya perawatan dialisis dan pemindahan buah pinggang sebagai jalan bagi mengawal penyakit itu dan mengabaikan peranan penting pengurusan pemakanan serta diet.

Amalan gaya hidup sihat

Menurut Ketua Jabatan Nefrologi Hospital Kuala Lumpur (HKL), Datuk Dr Ghazali Ahmad, ketika ini bilangan pesakit CKD kian bertambah dan angka itu boleh berada pada tahap membimbangkan sekiranya orang ramai tidak mengambil sebarang langkah pencegahan awal.

Katanya, amalan pemakanan dan menjalani gaya hidup yang sihat mampu memberi kesan yang dapat menjaga fungsi ginjal, membantunya berada pada tahap terbaik, seterusnya mengelak masalah CKD daripada menyerang.

“Orang ramai perlu tahu mereka yang menjalani dialisis adalah pesakit yang berada pada tahap kelima iaitu buah pinggangnya sudah rosak dan tidak dapat membantu menapis bahan buangan.

“Namun ada ramai lagi yang tidak sedar keadaan mereka yang kemungkinan sedang berhadapan dengan penyakit senyap ini.

“Ini kerana selalunya mereka tidak sedar sedang berhadapan dengan CKD tahap satu hingga empat ataupun jika tahu, mereka tidak mengambil berat sehinggalah buah pinggang gagal berfungsi,” katanya ketika pelancaran buku Resipi Pesakit Dialisis 2013, hasil usaha sama Jabatan Nefrologi, Jabatan Dietetik dan Sajian Hospital Kuala Lumpur (HKL) serta AbbVie Sdn Bhd, baru-baru ini.

Beliau yang juga Ketua Perkhidmatan Nefrologi bagi Kementerian Kesihatan Malaysia berkata, penyakit dialisis memberi kesan kepada kualiti kehidupan dan pesakit tidak boleh sembarangan makan atau minum kerana ia boleh memberi kesan kronik pada diri mereka.

Sebagai contoh katanya, pesakit dialisis perlu tahu mereka hanya boleh mengambil cecair antaranya minuman, sup atau buah-buahan berair dengan jumlah hanya 500 mililiter sehari, biarpun keadaan cuaca panas.

“Ini kerana kandungan air yang berlebihan tidak boleh dikeluarkan menerusi saluran kencing, menyebabkan badan mereka penuh air hingga ada yang mula sesak nafas kerana kandungan air sudah sampai ke paru-paru.

“Mereka juga tidak boleh mengambil garam kerana ia menyebabkan takungan air dalam badan yang juga akan memburukkan keadaan mereka. Air yang berlebihan tidak boleh dikeluarkan hanya dengan cara berpeluh atau cirit-birit kerana ia tidak normal.

“Akhirnya mereka terpaksa ke hospital dan kita bantu keluarkan cecair dengan cara dialisis. Ada pesakit yang ditegur kerana perkara yang sama berulang tetapi alasan yang diberi adalah cuaca panas. Panas atau tidak, jumlah cecair perlu dihadkan demi kesihatan mereka juga,” katanya.

Katanya, penyakit berkenaan sedang meningkat dalam masyarakat dan ketika ini terdapat 1,000 jururawat di seluruh negara hanya untuk rawatan dialisis.

Menurutnya, pesakit juga disaran mengelak makan makanan masin atau panas yang memerlukan mereka minum banyak air dan perlu ‘melatih semula’ lidah untuk menerima makanan kurang garam.

“Untuk menguruskan keadaan mereka, pesakit dialisis perlu mengawasi diet dengan teliti. Oleh itu, penting bagi mereka untuk menyedari jumlah protein, kalori, cecair, vitamin dan mineral yang diambil setiap hari,” katanya.

“Pesakit perlu mendapat kandungan protein dan khasiat yang seimbang setiap hari untuk mencapai hasil dialisis yang baik kerana mereka akan mengalami kehilangan protein ketika menjalani rawatan itu.

“Selalunya pesakit dilarang mengambil makanan itu dan ini sehingga mereka takut untuk makan hingga ada yang kurang zat pula. Jadi kami menyediakan buku Resipi Pesakit Dialisis 2013 sebagai panduan,” katanya.

Pengambilan diet protein yang disarankan pakar pemakanan untuk pesakit dialisis berbeza berbanding dengan apa yang disarankan kepada pesakit CKD lanjut tanpa rawatan dialisis.

Sumber protein adalah penting dalam membina, memperbaiki tisu dan menentang jangkitan. Pengambilan protein dan kalori yang terlalu sedikit sering menyebabkan kurang zat dalam kalangan pesakit.

Sebaliknya, pengambilan protein pula menjana bahan buangan yang perlu dikeluarkan. Produk sisa akan bertambah antara rawatan dialisis, namun makanan yang kaya dengan protein secara umum juga mempunyai kandungan fosfat yang tinggi yang perlu dikawal dalam diet pesakit. Justeru, pemilihan jenis protein yang betul juga penting diambil kira oleh pesakit.

Antara punca yang menyumbang kepada CKD adalah penyakit kencing manis dan darah tinggi yang tidak dikawal dan dibiarkan berlaku dalam tempoh yang panjang selain penyakit genetik.

Pengambilan dadah berlebihan seperti aspirin, ibuprofen dan paracetamol juga boleh menyebabkan kerosakan pada ginjal. Pada masa sama, penyakit berjangkit seakan-akan influenza, Hantavirus menyerang ginjal hingga mengakibatkan kegagalan organ berkenaan untuk berfungsi seperti biasa.

Simptom CKD pula berbeza antara individu tetapi selalunya mereka tidak akan berasa sakit atau menyedari simptom terbabit. Namun apabila kegagalan ginjal berada pada tahap lebih kritikal, simptom akan mula kelihatan.

Simptom CKD

1. Muntah atau cirit-birit yang membawa kepada dehidrasi.2. Mual.3. Turun berat badan.4. Kencing malam.5. Kencing lebih kerap dalam jumlah banyak berbanding biasa dan air kencing warna cair.6. Kurang kencing dan jumlah yang sedikit berbanding biasa dengan air kencing berwarna gelap.7. Darah dalam air kencing.8. Sukar membuang air kecil.9. Air kencing dalam jumlah luar biasa.10. Rasa gatal di kulit.11. Kerosakan tulang, patah sukar pulih.12. Otot kejang atau lumpuh.13. Ritma jantung tidak normal.14. Bengkak di kaki, buku lali, muka atau tangan.15. Nafas putus-putus akibat lebihan cecair dalam paru-paru.16. Sakit belakang atau bahagian tepi badan.17. Mudah letih, lemah.18. Memori terganggu.19. Sukar memberi tumpuan.20. Pening.21. Tekan an darah rendah.22. Air kencing berbuih.23. Hilang selera makan.24. Sukar tidur.25. Kulit menjadi gelap.

Faktor CKD

1. Berat badan berlebihan.2. Penyakit kencing manis.3. Darah tinggi.4. Merokok.5. Usia lanjut.6. Penyalahgunaan dadah.7. Penyakit genetik.

Leave a Reply

1,272 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It