Mental, Emosi Mesti Kuat

SESIAPA juga pasti teruja melihat keletah si kembar yang sangat menghiburkan hati. Apatah lagi memandang wajah seiras mereka dengan padanan yang sama sekali gus sukar mengenali siapa abang, kakak atau adik.

Selain kegembiraan dikurniakan anak kembar, ramai ibu bapa mengakui persiapan daripada segi mental dan emosi sangat penting bagi memastikan mereka dapat menjaga anak kembar dengan penuh rasa tanggungjawab dan bersyukur.

Persiapan atau bajet yang perlu dikeluarkan melebihi kebiasaan malah mungkin bertambah menjelang hari raya.

Bagi Ku Irdawaty Ku Yaakob, 33, ibu kepada pasangan kembar, Wan Elly Hakim dan Wan Emmy Hakim Fahrul Hakim, perasaan gembira setiap kali membuat persiapan raya memang ada.

Berbeza dengan ibu bapa lain yang memiliki seorang anak, dia perlu memikirkan membeli dua pasang baju sekali gus warna, corak dan potongan sama.

“Inilah cabaran yang terpaksa kami lalui apatah lagi pada usia tiga tahun, kembar sudah pandai memilih pakaian sendiri. Jika berbeza sekali pun, mereka sudah mengenali baju masing-masing. Pernah terjadi saya tertukar baju sesama mereka dan akibatnya mereka langsung tidak mahu memakainya sambil menyatakan itu bukan baju mereka. Apabila baju salah seorang kotor, saya mesti menukar kedua-duanya. Jika tidak salah seorang akan menangis,” katanya ketawa.

Mengenai persediaan raya, setiap tahun dia dan suami menyambutnya secara sederhana. Memikirkan kembar cepat membesar, lebih baik pembelian mengikut bajet yang sudah ditetapkan. Tambahan pula Irdawaty menjalankan perniagaan gaun kanak-kanak menerusi dalam talian jadi tiada masalah kerana dia sendiri menjahit baju raya mereka.

“Raya tahun ini, saya hanya menjahit dua pasang baju untuk mereka dan membeli sepasang kasut. Semua keperluan diuruskan suami kerana suami pandai berjimat cermat. Jadi saya tidak risau terlebih bajet,” ujarnya yang melahirkan kedua-dua kembar menerusi kaedah normal dengan jarak perbezaan seminit saja.

Bergelar suri rumah sepenuh masa, dia mengakui suka memakaikan anak kembar dengan padanan yang sama dan kalau berbeza sekali pun tidak terlalu kontra. Ini kerana kembar kelihatan comel apabila memakai baju sedondon kerana mereka sentiasa berdua ke sana-sini.

“Saya pula tidak menghadapi kesukaran memilih pakaian kembar kerana mereka mempunyai butik pakaian sendiri yang dikenali sebagai Baju Elly Emmy (Facebook Baju-Elly-Emmy). Semua koleksi pakaian kembar dijahit sendiri dan mereka suka memakainya,” ujarnya.

Si kembar lebih suka memakai sandal kerana mudah menyarungkannya dan selesa ketika berjalan. Jenis dan warna kasut untuk mereka juga sama tetapi tidak untuk seisi keluarga yang lain.

Tahun lalu Irdawaty dan suami lebih teruja menyambut Syawal kerana bersamaan dengan sambutan hari jadi ketiga-tiga mereka iaitu pada 19 Ogos.

Tidak dinafikan Elly dan Emmy sering mendapat perhatian tidak kira ketika menziarah rumah saudara-mara atau ke tempat awam. Selalunya kembar akan mendapat duit raya lebih mungkin kerana mereka masih kecil dan orang ramai lebih terdorong bersedekah kepada mereka.

“Pernah suatu hari di sebuah restoran, semasa saya sedang menyuap Elly dan Emmy makan, datang seorang hamba Allah yang tidak dikenali menghulur wang kepada kembar dengan niat bersedekah kerana dia teruja melihat mereka,” katanya.

Sekarang Elly dan Emmy hampir menjangkau usia empat tahun dan mereka semakin menunjukkan sifat saling memerlukan antara satu sama lain.

Contohnya, sekiranya kelibat kakak atau adik tidak kelihatan, mereka akan memanggil sambil menangis sehinggalah salah seorang datang. Begitu juga ketika makan, mereka akan makan bersama.

“Sekiranya salah seorang tidak makan, kembar akan memanggil sehingga muncul dan makan bersama-sama. Mereka juga menunjukkan sikap mengambil berat antara satu sama lain. Contohnya, kembar akan memarahi orang yang mengusik kembarnya atau barang permainan mereka dengan menegaskan suara “jangan kacau kakak” atau “jangan kacau adik”.

“Keletah mereka yang suka bergurau dan bermain bersama, sangat mencuit hati saya. Tambah pula apabila melihat mereka bermain bergilir-gilir menjadi kuda untuk ditunggang diiringi riuh rendah gelak tawa,” kata Irdawaty.

Namun jangan sesekali membiarkan kembar mengamuk terutama apabila tidak mendapat barang yang dihajati. Pernah suatu hari Elly dan Emmy menangis sambil bergolek-golek di lantai pasar raya kerana dia dan suami bertegas tidak mahu membeli barang mainan yang mereka inginkan.

Bagi mengelak kembar meragam bukan saja ketika berhari raya malah berkunjung ke pusat beli-belah, Irdawaty pasti akan menyediakan sebuah beg berisi lampin, tuala, minyak angin, sikat, bedak, losen, baju dan seluar persalinan mereka. Dia juga membekalkan makanan seperti roti dan air mineral supaya mereka tidak lapar atau dahaga ketika dalam perjalanan.

“Selalunya apabila anak-anak kenyang dan selesa, mereka tidak akan meragam sebaliknya akan tidur sepanjang perjalanan. Begitu juga apabila berada di rumah saudara-mara atau rakan-rakan,” ujarnya yang menetap di Putrajaya.

Di musim perayaan ini, Irdawaty menasihati ibu bapa yang mempunyai anak kembar, agar berbelanja mengikut kemampuan supaya membazir. Lebih penting, sumber kewangan dapat digunakan untuk perkara lain misalnya kesihatan dan pendidikan mereka.

Bagi Siti Norizan Ishak, dia tidak menyangka akan mengandung kali ketiga dengan cepat memandangkan dia mengamalkan kaedah pil perancang selepas melahirkan anak kedua, Ahmad Naufal yang kini berusia enam tahun. Mungkin kerana pengambilan yang tidak konsisten, dia mengandung kali ketiga tanpa dirancang.

“Selepas berjumpa doktor pertama dengan jangkaan kandungan berusia 15 minggu mengesahkan saya positif mengandung. Setelah berjumpa doktor kedua untuk membuat imbasan, saya diberitahu kandungan saya kembar lelaki. Memang saya sangat teruja, seakan tidak percaya kerana sebelum ini tiada di kalangan keluarga terdekat mengandungkan anak kembar,” katanya.

Mengandungkan kembar sama saja keadaannya dengan mengandungkan dua anak sebelum ini. Perbezaan ketara cuma apabila kandungan mulai membesar dan sukar tidur malam. Apabila sudah mengiring, memang sukar mengalihkan posisi ke kanan atau kiri.

“Alhamdulillah, saya melalui proses kehamilan yang agak menyenangkan sehinggalah melahirkan Muhammad Affan dan Muhammad Afnan pada 4 Disember 2007 secara normal dengan jarak perbezaan sembilan minit,” jelasnya.

Mengenai persediaan raya, suri rumah sepenuh masa ini memberitahu dia dan suami, Zulkefle Latiff membuat bajet sebelum Ramadan bagi mengelak ketidakcukupan keperluan menjelang lebaran.

“Maklumlah, saya dan suami perlu menyediakan keperluan untuk empat anak lelaki termasuk dua kembar. Kami membeli baju Melayu siap saja malah saya dan suami memastikan semuanya mencukupi sebelum 15 Ramadan termasuk tempahan kuih raya, baju raya anak-anak serta untuk orang tua di kampung dengan anggaran RM2,000,” katanya yang berasal dari Jenjarom, Selangor.

Melihat pasangan kembar lain yang sentiasa sedondon dalam berpakaian, Norizan juga membelikan pakaian sama daripada segi warna, rekaan dan potongan untuk Affan dan Afnan sejak mereka dilahirkan.

“Begitu juga pada hari raya kami sekeluarga memilih untuk berpakaian sedondon. Malah memilih pakaian mereka tidak sukar kerana mereka mengikut saja pilihan saya dan suami. Mungkin kesukaran akan dirasai apabila mereka sudah besar dan pandai membuat pilihan,” ujarnya yang meminta kembar memilih kasut pilihan mereka iaitu daripada jenama yang sama.

Sebagai ibu yang memiliki anak kembar, pasti teruja setiap kali membawa anak-anak menziarahi rumah saudara-mara kerana sering menjadi tumpuan. Misalnya ketika Affan dan Afnan masih bayi, ramai bertanya sama ada mereka kembar dua atau tiga kerana ada yang menyangkakan Naufal (abang si kembar) juga kembar disebabkan memakai baju yang sama warna.

Karakter kembar Affan dan Afnan pula sangat berbeza. Affan mempunyai suara lebih lembut, lebih berdikari dan gaya seorang abang lebih terserlah manakala Afnan bersuara sedikit besar dan garau, adakalanya bersifat seperti ‘bayi’ terutama jika bergaduh atau inginkan sesuatu barang.

“Apabila usia meningkat tiga tahun, barulah mereka faham mereka adalah pasangan kembar. Masing-masing dapat membezakan yang mana satu Affan atau Afnan walaupun hanya menerusi gambar. Daripada segi pakaian, mereka sudah pandai memilih baju yang hendak dipakai terutama jika hendak keluar berjalan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : 22/08/2012

Leave a Reply

1,015 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It