Mesti Ada Lima Keupayaan Asas

Memang seronok membaca kisah orang yang mempunyai ramai anak, apatah lagi jika semua anak-anaknya dididik dengan baik dan menjadi insan yang berjaya tanpa mengenepikan tuntutan agama. Namun berita yang lebih kerap dibaca ialah pergolakan rumah tangga sehingga menyebabkan zuriat kurniaan Allah itu terabai atau lari dari rumah kerana kurang perhatian dan kasih sayang ibu bapa.

Itu belum lagi dengan kes ibu sanggup meninggalkan zuriat sendiri yang dikandung selama sembilan bulan. Ada juga ibu bapa yang tergamak mendera si kecil sehingga luka malah meninggal dunia. Tidak kurang juga yang tega melihat kekasih hati atau suami menganiaya anak sendiri dalam pelbagai cara.

Apabila berlaku kes begini, timbul persoalan apakah masyarakat hari ini tidak mempunyai pengetahuan mengenai perancangan keluarga? Sebenarnya isu ini sudah banyak kali diutarakan dan pernah satu ketika dulu sebilangan masyarakat menolak konsep perancangan keluarga kerana dianggap menolak rezeki yang diberikan Allah.

Sebenarnya konsep perancangan keluarga bukanlah untuk menolak anugerah Allah yang tidak ternilai itu. Ia lebih menjurus kepada perancangan untuk membina keluarga bahagia dengan mengambil kira pelbagai sudut antaranya aspek kesihatan si ibu, penjagaan dan pendidikan anak, kemampuan ekonomi si ayah sehinggalah kepada soal pembahagian masa dan luahan kasih sayang untuk seisi keluarga.

Cuba kenangkan semula ketika anda mengambil keputusan mendirikan rumah tangga dulu, adakah soal perancangan keluarga termasuk dalam agenda masa depan anda berdua? Hakikatnya banyak pasangan tidak terfikir pun mengenai perkara ini dan tidak hairanlah jika ramai yang menjadi ibu bapa tanpa sebarang persediaan, bekalan ilmu pengetahuan, apatah lagi perancangan strategik arah tuju keluarga mereka.

Sebenarnya sebaik mendirikan rumah tangga, pasangan perlu mempunyai perancangan mengenai saiz keluarga yang ingin dibina (jumlah anak yang diimpikan) dan jarak antara satu kehamilan dengan kehamilan seterusnya (jarak umur anak).

Setiap kehadiran anak mestilah dirancang, ditunggu dan dikehendaki, sejajar saranan Prof Dr A Rahim Omran dalam bukunya Family Planning in the Legacy of Islam.

Anak-anak tidak sepatutnya hadir dalam keadaan tanpa diundang, tidak diduga dan direncana dan ada kala dianggap sesuatu yang tidak disengajakan. Kehamilan sebegitu sering kali dianggap tidak dikehendaki.

Banyak kajian menunjukkan kehamilan yang tidak dikehendaki mempunyai kaitan dengan pengguguran, penjagaan antenatal (semasa hamil) tidak sempurna, pembuangan bayi, pertelingkahan rumah tangga, keganasan, pengabaian dan penderaan kanak-kanak serta peningkatan kes kemurungan dalam kalangan ibu.

Ketua Jabatan dan Pakar Perunding Obstetrik dan Ginekologi Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) Prof Madya Dr Harlina Halizah Siraj berkata, sikap sambil lewa ibu bapa tidak merancang kehamilan dan tiada kemahiran pengurusan keluarga yang baik, mempunyai bilangan anak yang ramai boleh menyumbang kepada kepincangan keluarga yang ketara.

Akibatnya anak-anak akan tercicir dari segi pendidikan, tekanan hidup yang membawa kepada keruntuhan rumah tangga dan terjerumus ke dalam gejala sosial.

Pendekatan, konsep keibubapaan bertanggungjawab itu sebenarnya bermula dengan kedua-dua ibu bapa secara sedar menyediakan diri dengan segala keperluan untuk melalui proses kehamilan, kelahiran, penyusuan ibu dan penjagaan bayi.

Katanya, perkara itu disarankan Prof Dr Omran yang menggariskan lima keupayaan asas mesti ada pada sesebuah keluarga:

1. Kesejahteraan fizikal 2. Kemampuan ekonomi 3. Keupayaan emosi 4. Kelapangan masa 5. Sokongan sosial

Dr Harlina berkata, keluarga yang tidak mempunyai kelima-lima keupayaan ini akan berdepan dengan krisis yang tidak berkesudahan dan terjerumus dalam kemelut berpanjangan.

“Ibu berhadapan dengan proses kehamilan yang panjang, kesakitan semasa melahirkan dan kesulitan menjaga bayi baru lahir. Walaupun kehamilan dan kelahiran adalah satu proses fisiologi biasa yang dilalui wanita, tidak dapat dinafikan betapa beratnya tanggungan dan pengorbanan ibu pada setiap kehamilan.”Wajar sekiranya ibu diberi peluang, ruang dan kesempatan untuk memulihkan semangat dan motivasinya dengan menjarakkan kehamilan pada selang masa atau jarak masa yang sesuai dengan keupayaannya,” katanya.

Menurutnya, ketika sesi klinik antenatal, beliau kerap berhadapan dengan ibu yang berada dalam kesedihan, kesugulan, kemurungan dan keluh kesah kerana belum bersedia untuk hamil lagi.

Alasan yang paling kerap dikemukakan adalah jarak kehamilan yang begitu dekat, kurang dari setahun membuatkan badan mereka tidak mendapat rehat secukupnya.

“Apatah lagi sekiranya kehamilan lalu dilalui dengan komplikasi seperti tekanan atau proses kelahiran yang sukar dan akhirnya perlu menjalani pembedahan.”Ramai pasangan muda walaupun berpelajaran tinggi dan berjawatan baik tidak mendapat tunjuk ajar dan nasihat bimbingan yang menekankan konsep keibubapaan bertanggungjawab dalam menentukan saiz keluarga dan jarak kehamilan,” katanya.

Akibatnya ramai anak kecil yang lahir dalam keadaan kurang sempurna. Inilah sebabnya langkah wajar perlu diambil pasangan yang mahu mengamalkan konsep keibubapaan bertanggungjawab dengan memastikan jarak kehamilan sesuai. Walaupun tiada sekatan untuk kerap mengandung, tetapi ramai pakar berpendapat jarak kehamilan yang ideal ialah dua tahun, sesuai dengan saranan Islam untuk memberikan susu badan kepada anak sehingga si kecil berumur dua tahun.

Pil beri kebaikan jika diambil dengan teratur

Masih ramai tidak menyedari kebaikan dan manfaat pil perancang terhadap kesihatan wanita kerana mereka berpendapat ia boleh menyebabkan kegemukan dan pelbagai penyakit berbahaya.

Sebenarnya pil perancang tidak memberi kesan yang menakutkan itu kerana ia membawa kebaikan jika diambil dengan teratur mengikut jadual yang ditetapkan.Penggunaan pil perancang bukan saja boleh menjarakkan kehamilan iaitu memberi ruang dan peluang kepada ibu untuk lebih bersedia menyambut kelahiran seterusnya, malah akan mengekalkan kesihatan wanita ke arah yang lebih baik.

Terdapat banyak kebaikan pil perancang yang tidak diketahui wanita. Ramai beranggapan pil yang diambil akan menyebabkan hormon berubah iaitu pengamalnya akan berasa loya, muntah, kurang nafsu kepada pasangan dan sebagainya.

Namun sebenarnya pil perancang ini membawa kepada kebaikan. Antaranya:

1. Membuat kitar haid teratur dan berlaku setiap bulan dalam masa yang sama.

2. Mengurangkan sakit senggugut.

3. Dapat mengelakkan penyakit barah rahim.

4. Mengurangkan gejala atau sindrom sebelum haid (PMS) iaitu keadaan tidak selesa sebelum kedatangan haid seperti sakit pada buah dada dan emosi yang tidak menentu.

5. Mengurangkan masalah jerawat dan kulit berminyak.

6. Mengurangkan rembesan hormon lelaki (androgen) yang mengawal pertumbuhan bulu roma pada muka, perut, paha dan betis.

7. Mengurangkan masalah bengkak dan ketulan bukan kanser pada buah dada.

8. Mengurangkan sista ovari.

Leave a Reply

725 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It