MIAR Bela Nasib Haiwan

Mungkin ramai terlepas pandang kebajikan haiwan khususnya haiwan jalanan. Agaknya berapa ramai yang berasa belas melihat anak kucing jalanan yang comot dan kelaparan. Berapa ramai pula yang sudi membawa haiwan terbiar ini balik ke rumah dan menjadikan ia sebagai sebahagian daripada keluarga?

Memang tidak dinafikan, ada orang berasa jijik melihat haiwan jalanan. Mereka langsung tiada sifat ihsan terhadap haiwan ini kerana lupa hakikat bahawa ia juga adalah makhluk Allah, maka ada segelintir orang tergamak melakukan pelbagai bentuk penganiayaan tanpa rasa bersalah.

Mengapa perkara ini boleh berlaku? Adakah hati kita kekeringan kasih sayang dan perasaan belas terhadap haiwan? Atau mungkin ramai beranggapan tiada tindakan akan diambil untuk mengadili perlakuan sedemikian.

Hanya disebabkan keadaan fizikal haiwan terbiar yang tidak terurus ini menyebabkan ia terus dipinggirkan. Namun, tahukah anda masih ada pihak yang sudi memperjuangkan nasib haiwan teraniaya dan memastikan kekejaman dilakukan ke atas mereka diadili sebaik mungkin.

Itulah yang menjadi tanggungjawab Persatuan Sukarelawan Penyelamat Haiwan (MIAR) iaitu sebuah organisasi kumpulan sukarelawan yang berkongsi minat dan saling membantu dalam menyelamatkan haiwan teraniaya.

Walaupun fokus utama MIAR adalah menyelamatkan anjing yang teraniaya, tetapi pihaknya tetap memberi pertolongan kepada haiwan lain contohnya kucing.

MIAR menjadi antara lima episod rancangan dokumentari Bella Hopes yang akan memaparkan kisah hidup dan usaha murni ikon wanita terpilih dalam menjayakan misi serta harapan untuk perubahan positif terhadap persekitaran mereka. Ia akan disiarkan sempena Hari Wanita Sedunia pada Mac ini di ntv7.

Pengasasnya, T Puspa Rani, 38, berkata, pelbagai bentuk kekejaman dilakukan terhadap haiwan, malah ada kalanya ia di luar jangkauan fikiran.

“Saya pernah menerima kes penganiayaan terhadap haiwan yang digantung dan anak kucing dipijak hingga mati. Individu yang suka melakukan kekejaman terhadap haiwan ini sebenarnya ada masalah psikologi kerana orang yang waras akalnya tidak akan melakukan penganiayaan sedemikian terhadap haiwan,” katanya.

Secara tidak rasminya organisasi berkenaan sudah empat tahun beroperasi dan sehingga kini, 700 haiwan teraniaya berjaya diselamatkan.

Orang ramai yang mengetahui terdapat kes penganiayaan haiwan boleh melaporkannya menerusi laman Facebook (FB), namun ia akan ditapis terlebih dulu bagi memastikan kesahihannya.

“Jika terbukti benar, MIAR akan ke tempat kejadian bagi menyelamatkan haiwan berkenaan dengan segera. Malah, ia turut dilakukan dengan bantuan pihak berkuasa dan satu laporan akan dibuat terhadap individu yang melakukannya supaya tindakan mahkamah yang sewajarnya dapat diambil,” katanya.

Ibu kepada tiga cahaya mata itu mengakui bukan mudah untuk memberi kesedaran kepada masyarakat umum berkaitan kebajikan haiwan. Ramai yang mempunyai salah tanggapan terhadap haiwan terutama haiwan jalanan.

Menerusi ‘tagline’ MIAR ‘Give Them Just One Chance’ katanya, peluang perlu diberikan kepada haiwan terbabit untuk hidup dan mereka tidak perlu dipandang seperti binatang tidak berharga, sebaliknya satu nyawa yang perlu dijaga dan pelihara.

Selain itu, kebanyakan haiwan yang diselamatkan akan dimandulkan bagi mengelakkan populasi di tempat jagaan berkembang tanpa kawalan.

“Kini antara usaha yang kami lakukan selain menyelamatkan haiwan berkenaan ialah memberikan pendidikan dan kesedaran dengan berkunjung ke universiti dan juga kolej tempatan.

“Sekurang-kurangnya menerusi program sebegini akan ada sedikit perubahan terhadap tanggapan berkenaan terutama dalam membantu menyelamatkan haiwan teraniaya,” katanya.

Projek Liber8

Berbeza pula dengan ikon wanita New Su Shern, 22, yang menjadikan isu pemerdagangan manusia sebagai fokus utamanya dengan harapan akan ada perubahan boleh dilakukan untuk mengatasinya.

Walaupun masih menuntut di HELP University, tetapi ia tidak membataskan usahanya membantu untuk memberikan kesedaran kepada umum berkaitan isu berkenaan.

Terpanggil untuk melaksanakan tanggungjawabnya dengan cara tersendiri, pelajar tahun kedua jurusan pemasaran itu bersama rakannya mengasaskan Projek Liber8.

Ia adalah sebuah pergerakan pelajar yang banyak menyentuh isu kesedaran masyarakat terhadap pemerdagangan manusia. Antara aktiviti dijalankan dengan mengadakan kempen, ceramah dan bengkel berkaitan isu ini secara aktif dan berterusan.

“Idea untuk menubuhkan organisasi sebegini wujud apabila melihat terdapat banyak aktivis kemanusiaan di luar negara yang sentiasa berusaha menangani masalah yang membelenggu kehidupan masyarakat di seluruh dunia.

“Walaupun masih di peringkat awal, tetapi sekurang-kurangnya saya cuba membuka mata pelbagai pihak untuk mula menangani isu ini dengan memberikan kesedaran melalui pendidikan,” katanya.

Cabaran paling besar ialah untuk membuka minda masyarakat dan ia bukanlah satu perkara yang mudah. Aktiviti pertama yang dilakukan selepas mengasaskan Liber8 ialah mengadakan tayangan filem pendek atau dokumentari berkaitan isu ini yang hanya mampu menarik 30 peserta saja walaupun menetapkan sasaran 50 orang.

“Melihat sambutan orang ramai terhadap aktiviti pertama kami pada Februari 2012 memang membuatkan hati kami goyah. Ia sedikit sebanyak memberi kesan kepada moral dan keyakinan diri untuk terus melakukannya.

“Bagaimanapun, saya menganggapnya sebagai langkah permulaan dan cabaran yang perlu dilalui. Saya melihat dari sudut positif, walaupun tidak mencapai sasaran, tetapi mesej itu sudah sampai kepada 30 orang dan diharap apa yang mereka dapat itu disampaikan kepada keluarga dan kawan-kawan mereka. Dari saat itu, kami mula mengorak langkah untuk terus berusaha memastikan apa yang diimpikan menjadi kenyataan,” katanya.

Selain itu, sebagai pelajar bukan mudah untuk meyakinkan orang luar berkaitan usaha dijalankan ini kerana ia masih dikategorikan sesuatu yang baru bagi masyarakat setempat.

Malah, ada ketikanya mereka perlu merayu semata-mata untuk mengedarkan risalah berkaitan aktiviti dijalankan terutama jika ingin memasuki universiti ataupun kolej tempatan.

Namun kini, usaha murni ini akhirnya membuahkan sedikit harapan apabila program ‘Neon Night Run’ yang akan dijalankan 29 Mac ini berjaya mengumpulkan 1,200 peserta dalam masa 24 jam selepas ia disebarkan menerusi laman Facebook (FB).

“Ia akan diadakan di Publika, Kuala Lumpur dan diharapkan menerusi aktiviti sebegini mampu membuka minda masyarakat agar lebih prihatin de-ngan keadaan sekeliling.

“Setiap peserta akan memakai baju yang memiliki nombor bebas tol Tenaganita di belakangnya dan diharapkan ia membantu sekiranya ada pihak mengetahui berkaitan perkara berkenaan dan menghubunginya untuk tindakan susulan,” katanya.

Di samping dua wanita terbabit, antara ikon wanita lain yang terpilih ialah Pengasas Pertiwi Soup Kitchen, Munirah Hamid, Pengasas rumah budaya Lamin Dana, Diana Rose dan ahli biologi marin, Choo Poh Leem.

Pemilihan wanita terbabit bermula November lalu berdasarkan cadangan ikon wanita daripada orang ramai untuk dipaparkan dalam dokumentari itu.

Ia dilakukan menerusi sistem di atas talian (www.ntv7.com.my/bellahopes) yang kemudiannya lima calon dipilih secara teliti untuk dipaparkan dalam rancangan berkenaan.

Ini adalah salah satu usaha ntv7 memartabatkan golongan hawa, seiring dengan jenama rancangan temu bual wanita terkenal saluran itu, Bella, yang dihoskan Daphne Iking, Elaine Daly dan Vanessa Chong.

Selain itu, ntv7 juga sebelum ini pernah memperkenalkan anugerah khas berprestij buat wanita, Bella Awards dan acara himpunan terbesar ibu hamil di dalam Bella Bundle of Joy yang diiktiraf Malaysia Book of Records.

Leave a Reply

1,154 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It