Minum Iodin Radioaktif

“Minum iodin radioaktif? Biar betul ni… nak suruh saya minum radioaktif pula! Memang sangat terkejut mendengarnya tetapi itulah yang saya lakukan,” kata pensyarah Universiti Teknologi MARA (UiTM), Azizah Othman.

Ketika orang lain berusaha sedaya upaya mengelak daripada terkena radioaktif, dia pula disuruh minum! Namun debaran di hati berkurang selepas mendengar penerangan pakar perubatan nuklear dan membaca maklumat daripada pelbagai sumber yang menguatkan keyakinannya bahawa rawatan untuk mengatasi masalah hipertiroid yang dialami–nya itu adalah selamat.

Apatah lagi selepas empat kali berturut-turut dia keguguran. Masalahnya mula dikesan pada 2001 ketika dia masih belajar di Universiti Putra Malaysia. Lehernya bengkak, cepat lapar, berat badan turun mendadak kepada 45 kilogram, tangan menggeletar dan sebelah matanya terjojol sedikit.

Selepas menjalani ujian darah didapati paras hormon tiroid Azizah tidak normal. Dia kemudian–nya diberikan ubat makan (carbimazole) selama dua tahun. Memang paras hormonnya kembali normal tetapi keadaan itu hanya bertahan sementara.

“Doktor beritahu paras hormon tiroid yang tidak normal adalah berbahaya dan kerana itulah saya kerap mengalami keguguran. Akhirnya doktor mencadangkan saya minum iodin radioaktif. Kali pertama mendengarnya memang takut,” katanya sambil tersenyum mengenangkan bagaimana dia minum iodin radioaktif dalam makmal khas di Hospital Kuala Lumpur (HKL) pada 2006.

Sebulan selepas itu berat badan–nya naik empat kilogram kerana metabolisme yang terlalu rendah akibat kekurangan hormon tiroid. Memang pening, daripada hipertiroid (berlebihan hormon tiroid), kini dia mengalami masalah hipotiroid pula. Namun Azizah bersyukur kerana masalah itu lebih mudah dikawal dan kini dia sudah ada dua cahaya mata yang comel.

Mendengar cerita Azizah, penulis terfikir, teruk sangatkah penyakit ini sehingga sesetengah pesakit disarankan minum iodin radioaktif? Bagaimanapun, selepas tiga jam duduk dalam bengkel yang membincangkan masalah ini dan mendengar pelbagai persoalan ditimbulkan pesakit, akhirnya penulis faham gangguan dan kerumitan yang dialami mereka.

Menurut Perunding Endokrinologi Hospital Putrajaya, Dr Zanariah Hussein, tiroid ialah kelenjar kecil berbentuk rama-rama yang terletak di bahagian bawah leher depan. Kelenjar kecil berwarna coklat kemerahan ini menghasilkan beberapa hormon yang secara umumnya dipanggil hormon tiroid.

Jenis hormon yang utama ialah tiroksin (juga dipanggil T4). Hormon tiroid ini bertindak ke seluruh badan dan ia mempunyai pengaruh besar terhadap metabolisme, pertumbuhan dan perkembangan serta kawalan suhu badan. Pada bayi dan kanak-kanak, hormon tiroid yang mencukupi amat penting untuk perkembangan otak.

Masalah tiroid berlaku dalam pelbagai keadaan. Antara yang biasa dialami ialah:

> Goiter – Istilah umum untuk tiroid bengkak. Goiter tidak berbahaya, namun ia boleh menjadi petunjuk kepada kekurangan iodin atau keadaan yang dikaitkan dengan keradangan kelenjar tiroid dipanggil tiroiditis Hashimoto.

>Tiroiditis – Kerada–ngan pada kelenjar tiroid, biasanya disebabkan jang–kitan virus atau penyakit autoimun. Keradangan ini boleh menyebabkan rasa sakit atau ia mungkin tidak mempunyai simptom langsung.

>Hipertiroid – Kelenjar tiroid menghasilkan terlalu banyak hormon tiroid. Biasanya masalah ini disebab-kan penyakit Graves atau nodul tiroid yang terlalu aktif.

>Hipotiroid – Penghasilan hormon tiroid terlalu sedikit. Penyakit autoimun dikenal pasti menjadi pe–nyebab utama kerosakan kelenjar tiroid.

>Penyakit Graves – Masalah autoimun yang membuatkan tiroid mengalami rangsangan berlebihan (untuk menghasil–kan hormon).

>Kanser tiroid – Sejenis kanser yang jarang berlaku tetapi biasanya ia boleh disembuhkan.

>Nodul tiroid – Benjolan tidak normal pada kelenjar tiroid. Ini adalah masalah biasa tetapi dalam sesetengah keadaan, ia boleh menyebabkan kanser. Nodul ini boleh merembeskan banyak hormon menyebabkan masalah hipertiroid atau ia mungkin tidak menyebabkan masalah langsung.

>Krisis ‘ribut’ tiroid – Keadaan di mana paras hormon tiroid menjadi terlalu tinggi dan menyebab–kan seseorang sakit teruk. Bagaimanapun, masalah hipertiroid seperti ini jarang berlaku.

Meskipun ada banyak masalah membabitkan kelenjar tiroid tetapi secara umumnya ia boleh dibahagikan kepada dua iaitu hipotiroid dan hipertiroid.

Keadaan di mana kelenjar tiroid tidak dapat mengeluarkan hormon tiroksin secukupnya. Ini menyebabkan fungsi sistem atau organ dalam badan menjadi perlahan. Ia berlaku apabila kurangnya tisu dalam kelenjar tiroid seperti selepas pembedahan atau rawatan iodin radioaktif.Antara simptom hipotiroid ialah:> Letih> Naik berat badan> Sembelit> Sakit-sakit badan> Kesejukan> Kulit kering > Rambut kering> Badan bengkak atau sembab> Kemurungan> Pemikiran tidak cergas> Suara serak> Haid jadi tidak teratur atau pendarahan berlebihan> Kurang subur> Kurang keinginan seksual> Kebas di tangan> Kerap lupa> Bingung

Bagaimanapun kata Dr Zanariah, simptom hipotiroid ini tidak spesifik. Kadangkala diagnosa (ujian pengesanan) juga tidak jelas. Simptom muncul secara beransur-ansur dalam beberapa bulan. Malah ada kalanya ia mengambil masa sehingga bertahun lamanya sebelum simptom muncul iaitu apabila tahap hormon tiroksin semakin rendah.

Apakah komplikasi hipotiroid? Jika tidak dirawat, pesakit berhadapan dengan risiko sakit jantung kerana mengalami masalah kolesterol tinggi. Jika hamil, pesakit wanita berisiko alami preeklampsia (tekanan darah tinggi dan tanda kerosakan sistem organ lain, biasanya buah pinggang), anemia, kelahiran pramatang (bersalin tidak cukup bulan), bayi yang dilahirkan kurang berat badan, bayi meninggal dunia ketika dilahirkan dan pendarahan serius selepas bersalin.

Siapa yang berisiko mengalami hipotiroid? Kebanyakan kes tidak dikesan kerana ramai tidak sedar mengalami masalah ini. Namun ia lebih kerap berlaku pada wanita (tujuh kali lebih tinggi berbanding lelaki). Masalah hipotiroid berlaku pada kadar satu kes bagi setiap 50 wanita dan satu kes bagi setiap 1,000 lelaki. Walaupun masalah tiroid boleh berlaku pada bila-bila masa, kajian mendapati ia lebih kerap terjadi apabila umur meningkat.

Punca hipotiroid

Penyakit autoimun seperti tiroiditis Hashimoto, pembedahan tiroid dan rawatan iodin radioaktif (juga dipanggil radio iodin), penyakit kelenjar pituitari, kekurangan iodin, hipotiroid kongenital (dilahirkan dengan masalah berkenaan) dan pengambilan ubat-ubatan seperti amiodarone, lithium dan interferon.

Ujian pengesanan dan rawatan

Pengesanan masalah hipotiroid boleh dilakukan melalui ujian darah antibodi tiroid dan TFT. Ia boleh dirawat melalui pengambilan ubat (makan) seperti levothyroxine (sekali sehari). Ubat ini berperanan menggantikan hormon tiroksin yang tidak cukup dalam badan dan simptom yang dialami pesakit akan berkurangan selepas beberapa hari mengambil ubat.

“Dos yang sesuai bagi orang dewasa antara 50 hingga 150 mikrogram sehari. Biasanya pesakit akan diberikan dos yang rendah terlebih dulu terutama bagi mereka yang berusia 60 tahun ke atas atau me–ngalami masalah jantung. Dos akan dinaikkan secara beransur-ansur berdasarkan ujian darah setiap dua hingga tiga bulan. Meskipun paras hormon tiroksin mencapai tahap normal, pesakit masih perlu menjalani pemeriksaan susulan setiap enam bulan.

“Pesakit wanita disarankan berbincang dengan doktor jika merancang untuk hamil kerana dos ubat perlu diubah secepat mungkin pada awal kehamilan,” katanya.

Cara pengambilan ubat

Sebaiknya ubat diambil sebelum sarapan. Pesakit perlu tahu jenis makanan yang perlu dielakkan kerana makanan tinggi kalsium dan zat besi serta pil makanan tambahan boleh merencatkan penyerapan dan keberkesanan ubat.

Antara persoalan sering ditanya pesakit

a. Apa yang patut dilakukan jika tertinggal ubat? “Jangan bimbang kerana ia tidak berbahaya jika jarang terjadi. Jika terlupa, ambil ubat sebaik anda teringat walaupun selepas dua atau tiga jam daripada waktu yang sepatutnya. Jika tempoh terlupa itu agak lama, tinggalkan saja dos hari itu dan ambil ubat keesokan harinya seperti biasa. Jangan ambil dua dos sekali gus. Cuba sedaya upaya untuk ambil ubat secara tetap setiap pagi untuk elak masalah yang tidak diingini,” kata Dr Zanariah.

b. Berapa lama pesakit perlu mengambil ubat? Biasanya sepanjang hayat. Kadangkala penyakit hipotiroid ini berlaku sementara dan boleh sembuh contohnya pesakit kanak-kanak (kecuali yang alami masalah sejak lahir atau hipotiroid kongenital) dan selepas tiga hingga enam bulan melahirkan anak (dipanggil postpartum hipotiroiditis).

c. Apakah kesan sampingan rawatan hipotiroid? Selalunya tiada kesan sampingan kerana ubat levothyroxine mengganti hormon asal dalam badan. Jika ada penyakit jantung, ada kemungkinan sakit dada atau angina makin kerap selepas mengambil ubat. Jadi pesakit perlu memberitahu doktor keadaan ini.

Kalau dos terlebih, simptom berlebihan hormon akan timbul seperti jantung berdebar-debar, gelisah dan risiko osteoporosis meningkat.Ubat lain yang meng–ganggu keberkesanan thyroxine: carbamazepine, pil zat besi, phenytoin dan rifampicin.

Keadaan ini berlaku apabila berlebihan hormon tiroid dikeluarkan kerana kelenjar tiroid menjadi terlalu aktif. Seperti hipotiroid, masalah ini lebih kerap berlaku pada wanita. Ada banyak faktor risiko yang membuatkan seseorang itu boleh mengalami masalah hipertiroid termasuklah keturunan, pengambilan iodin tinggi, merokok, bengkak tiroid jenis multinodular (banyak nodul atau benjolan tidak normal), pengambilan ubat mengandungi iodin dan melahirkan anak.

Simptom hipertiroid:

> Tidak tahan panas> Rambut menjadi halus dan lurus> Mata terbeliak dan terjojol> Muka menjadi kemerah-merahan> Kelenjar tiroid membengkak atau menjadi besar> Degupan jantung ketika rehat menjadi cepat> Tekanan darah meningkat> Payudara menjadi besar> Berat badan menurun> Kemerosotan otot> Bengkak pada badan> Perubahan pada kitaran haid> Kerap cirit-birit> Menggeletar> Jari belantan (hujung jari menjadi lebih bulat)Seperti disebut di atas, kadangkala berlaku krisis ‘ribut’ tiroid. Ia boleh berlaku pada pesakit baru atau yang tidak mendapat rawatan atau ubat yang berkesan. Ia boleh disebabkan jangkitan kuman, tidak mengambil ubat dan selepas rawatan iodin radioaktif.

Apabila krisis ribut tiroid ini berlaku, pesakit mung–kin demam (suhu badan melebihi 38.5 darjah Celsius), tidak sedarkan diri (koma), mengalami sawan, muntah, cirit-birit dan demam kuning. Jika keadaan ini berlaku, pesakit perlukan rawatan intensif dan diberikan ubat untuk me–ngurangkan hormon tiroid, infusi cecair dan rawatan jangkitan kuman.

Pencarian punca (diagnosis) dan rawatan

Diagnosis hipertiroid dilakukan dengan menelusuri sejarah kesihatan pesakit, pemeriksaan fizikal, ujian darah terhadap fungsi tiroid (TFT) dan antibodi tiroid, pemeriksaan ultra bunyi serta imbasan radio isotop.

Apabila sudah dikenal pasti puncanya, maka pesakit akan diberikan ubat bagi mengurangkan paras hormon tiroid dalam badan antaranya carbimazole, methimazole, propylthiouracial (PTU), iodin Lugol. Doktor juga akan memberikan ubat propranolol untuk mengurangkan gejala yang dialami pesakit.

Kedengaran kompleks? Ya. Ia memang penyakit yang kompleks tetapi tidak perlu terlalu risau kerana dengan pengambilan ubat secara teratur, pesakit boleh menjalani kehidupan sebaik orang lain.

Pada masa sama, doktor akan sentiasa memantau keadaan pesakit. Pada peringkat awal dos ubat antitiroid yang diberikan mungkin tinggi dan ia akan dikurangkan secara beransur-ansur. Pesakit perlu menjalani ujian darah TFT setiap dua hingga tiga bulan atau lebih kerap untuk membantu perubahan dos ubat antitiroid dan rawatan akan diteruskan selama 12 hingga 24 bulan.

Antara kesan sampingan ubat ini ialah pesakit boleh mengalami alahan (ruam), kerencatan fungsi hati dan jumlah sel darah putih berkurangan (rendah). Sekali lagi, pesakit tidak perlu risau kerana semua gejala ini akan hilang apabila pengambilan ubat dihentikan. Jika berlaku kesan sampingan ini, doktor akan mempertimbangkan alternatif rawatan seperti iodin radioaktif atau pembedahan.

Rawatan iodin radioaktif hanya akan dicadangkan apabila ubat tidak dapat mengawal masalah hipertiroid, pesakit mengalami kesan sampingan ubat atau keadaan pesakit tidak stabil untuk menjalani pembedahan pembuangan tiroid (tiroidektomi).

Pembedahan pula sesuai untuk masalah hipertiroid multinodular di mana pesakit perlukan pengawalan hormon pada kadar segera. Ia juga sesuai untuk kelenjar tiroid yang besar dan me–nyebabkan kesan tekanan.

Apakah komplikasi hipertiroid? Ia boleh menyebabkan krisis ribut tiroid, degupan jantung yang tidak normal dan meningkatkan risiko mengalami strok, lemah jantung dan osteoporosis.

“Jika anda mengalami gejala kurang menyenang–kan seperti disenaraikan dalam artikel ini, disarankan segera berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan. Anda boleh menikmati kualiti hidup yang baik dan sempurna jika masalah tiroid ini dirawat secara optimum,” kata Dr Zanariah.

Leave a Reply

5,080 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It