Novel Ilham Drama Korea

Drama televisyen K-Pop memang sudah sekian waktu menghimpunkan ramai peminat fanatiknya.

Plot dramanya yang mementingkan hubungan kekeluargaan serta terselit unsur persengketaan dan percintaan romantis menjadikannya satu fenomena kegilaan ramai.

Bagi satu kumpulan peminat tegar drama televisyen Korea, mereka cuba mencipta kelainan dengan mengolah semula penceritaan dalam bentuk penulisan melalui penghasilan novel bersiri.

Namun apa yang diketengahkan bukan 100 peratus meniru drama berkenaan, tetapi ia sekadar dijadikan bahan rujukan untuk menyedapkan cerita.

Itu bermulanya penubuhan gabungan sekumpulan penulis dramanovella secara bersiri menggunakan laman blog PenselKontot.

Menurut pengurusnya, Malina J, 27, terdapat lima penulis tetap yang memeriahkan laman PenselKontot dan setiap minggu penulis berkenaan menerbitkan episod baru bagi cerita masing-masing untuk tatapan umum.

“Setiap siri yang diketengahkan penulis terbabit hasil ilham daripada jalan cerita drama Korea yang pernah ditonton, tetapi diberikan penambahan budaya tempatan.

“Ia bertujuan memastikan cerita yang ditampilkan itu tidak terlalu bersifat fantasi dan lebih kepada budaya serta kehidupan seharian masyarakat setempat,” katanya ketika ditemui di Hulu Klang, baru-baru ini.

Pemilihan blog sebagai cara penyampaian idea bertujuan memudahkan mereka menyalurkan cerita dan berinteraksi dengan pembaca.

Pada peringkat awal, penulis perlu menerbitkan siri baru setiap minggu pada jam 10 pagi mengikut hari yang ditetapkan untuk mereka.

Namun disebabkan kesibukan kerjaya, ada kalanya ia tidak mampu dilakukan, tetapi siri baru berkenaan masih diterbitkan pada hari sama.

“Penulis di PenselKontot bukan menumpukan sepenuh perhatian dalam bidang penulisan kerana mereka memiliki kerjaya masing-masing. Tetapi, disebabkan minat, mereka berusaha untuk menyajikan pembaca dengan cerita terbaik.

“Saya akan pastikan mereka mampu menyiapkan siri baru dalam masa ditetapkan memandangkan Sabtu dan Ahad masa terluang mereka dan boleh digunakan sepenuhnya untuk menyiapkan sambungan siri berkenaan,” katanya.

Setiap episod diketengahkan memiliki muka depan sendiri dan berbeza antara satu sama lain mengikut watak diketengahkan. Hingga kini 13 siri dihasilkan yang mendapat sambutan menggalakkan.

Mungkin ada yang beranggapan hujung minggu paling ramai pembaca mengikuti setiap siri terbabit, tetapi yang nyata sebaliknya berlaku.

Pada masa sama, bagi memastikan gaya penulisan cerita tidak menyalahi bentuk tatabahasa, terdapat editor dalaman yang membuat penelitian setiap karangan cerita.

Antara siri disediakan:

Isnin – Airin, Lempeng dan Flower Boy

Kisah ini berunsurkan genre muzik terutama membabitkan artis berkumpulan yang menyelitkan unsur persahabatan, cinta serta masalah keluarga.

Ceritanya membabitkan pelajar kolej muzik yang ingin memasuki pertandingan muzik berkumpulan yang menggabungkan empat watak lelaki dan seorang perempuan.

Watak lelaki cetusan inspirasi artis lelaki berkumpulan Korea terutama Lee Jong Hyun dan Kang Min Hyuk daripada kumpulan CNBlue manakala watak perempuannya pula berdasarkan artis tempatan iaitu Yuna.

Bagi penulisnya, Reyna Ren, 28, dia cuba mengolah bentuk penulisannya kepada gaya santai supaya memudahkan pembaca memahami mesej yang ingin disampaikan.

Malah, ciri-ciri yang berada di luar batas Islam seperti berpegangan tangan atau babak berpelukan tidak dimasukkan dalam plot ceritanya.

“Saya cuba menjaga adab sebagai seorang wanita Islam dalam cerita yang diketengahkan kerana kebanyakan pembaca yang mengikuti perjalanan cerita ini adalah kalangan pelajar sekolah.

“Sebolehnya saya cuba mengolah cerita bersesuaian dengan watak serta personaliti watak berkenaan supaya ia tidak kelihatan hambar dan tidak menarik,” katanya.

Selasa – Kimchi & Teh Tarik

Bagi penulis, Ai Nara, 33, dia tidak memiliki latar belakang penulisan yang kukuh, justeru siri ini projek sulungnya untuk membabitkan diri dalam pasaran penulisan tempatan.

Sebelum ini, dia hanya menumpukan idea menulis blog sendiri untuk memberikan kepuasan melalui maklum balas pembaca.

Dia akui cabaran utama adalah untuk menggabungkan plot cerita.

“Ada kalanya apabila sampai pada satu peringkat, sukar untuk saya mencari idea baru dan memanjangkan cerita. Namun sebagai penulis, ia perlu dilakukan tanpa memberikan sebarang alasan.

“Kami perlu menghasilkan siri baru dengan panjang cerita untuk setiap episod kira-kira lima muka surat kertas A4. Mungkin untuk mereka yang sudah biasa menulis, ia satu perkara mudah, tetapi bagi saya, ia agak berat,” katanya.

Oleh itu, untuk mengatasinya, dia banyak melakukan interaksi bersama penulis PenselKontot lain serta mengkaji semula drama Korea yang pernah ditonton sebelum ini.

Cerita dihasilkannya ini berkonsepkan Cinderella iaitu golongan biasa yang akhirnya berjaya dalam hidup.

Tetapi, sebolehnya dia ingin mengetepikan cerita tipikal Melayu memandangkan watak utamanya memiliki darah campuran Korea dan Melayu. Ia cetusan inspirasi drama Secret Garden.

Rabu – Dia 1st Love Saya.

Walaupun memiliki tiga novel sendiri serta empat novel bersama penulis lain, Haryani Kamidan, 34, tidak pernah melepaskan peluang untuk menulis sesuatu yang baru.

Tidak dinafikan pada awal pembabitannya sekadar suka-suka, tetapi lama-kelamaan dia mula menunjukkan minat dan ingin meneruskannya hingga akhir.

“Saya cuba meningkatkan prestasi penulisan dan tidak pernah menganggapnya sebagai satu bebanan. Ia memberikan satu keseronokan yang sukar dijelaskan.

“Apabila menulis, kita mampu meluahkan perasaan dalam bentuk kata-kata dan ia sangat menenangkan,” katanya.

Sungguhpun terpaksa mematuhi tarikh ditetapkan, ia membuatkannya berterusan memberikan idea terbaik supaya cerita yang disiarkan mendapat sambutan.

Kali ini dia mengetengahkan novel bersiri yang sedikit kompleks disebabkan plot cerita antara watak saling berkaitan tanpa disedari.

Ceritanya dimulakan dengan kisah dua watak utama yang saling bertengkar kerana tidak sependapat yang akhirnya jatuh cinta tanpa menyedari insan dicintai bukan individu sebenar, sebaliknya rakan karib sendiri.

Khamis – Abu Merah Jambu

Menurut Emin Fazel, 29, judul asal siri ini adalah Kurung Biru Cekak Musang Pink, tetapi disebabkan ingin mengkomersialkannya, ia ditukar kepada nama yang lebih pendek dan mudah diingati.

Siri dihasilkannya itu inspirasi daripada lirik lagu muzik Indie Korea yang kemudian dikembangkan menjadi plot cerita bersiri.

Dia yang sudah lama meninggalkan dunia penulisan mengakui, bukan mudah untuk kembali mengerah tenaga dan idea menghasilkan sesebuah cerita.

Ketika di sekolah menengah dia pernah menghasilkan tiga cerpen yang dihantar kepada majalah untuk disiarkan.

Itu kali terakhir dia menulis dan menumpukan sepenuh perhatian kepada pelajaran sebelum kini kembali aktif selepas bekerja.

Watak utama ceritanya iaitu Abu sangat gemarkan warna merah jambu manakala watak perempuan utama pula sebaliknya.

Banyak konflik berlaku disebabkan perbezaan terbabit dan dia sendiri belum mengetahui penghujungnya memandangkan ia masih berada di pertengahan cerita.

Jumaat – Jiranku Rock Star

Bagi Ney Joehan, 28, cabaran menulis yang dihadapinya ialah masa. Jika ada idea, ia boleh disiapkan dalam masa satu jam 30 minit saja.

Namun bukan mudah untuk memulakannya kerana idea datang sedikit demi sedikit. Lebih mencabar, dia perlu mengasingkan plot cerita berlainan berdasarkan warna pen kerana dalam satu-satu masa boleh memperoleh idea untuk cerita berbeza.

Ney memperuntukkan hujung minggu iaitu Sabtu untuk menulis dan memulakannya sejak pagi. Jika tidak, setiap bahan dihasilkannya akan tertangguh kerana kekangan idea.

“Saya cuba memberikan gaya penceritaan terbaik dan berlainan untuk setiap karya dihasilkan.

“Walaupun masa diberikan seolah-olah tidak mencukupi, penting untuk mengekalkan kualiti penulisan,” katanya.

Novel bersiri yang dihasilkannya itu berkisar kisah hidup penulis skrip yang sering teraniaya serta jirannya iaitu penyanyi lagu rock yang tidak dikenalinya.

Bagaimanapun, dia tidak pernah menyangka akan bekerjasama dengan jirannya itu untuk menghasilkan lagu disebabkan permintaan daripada seseorang individu.

Untuk melihat sendiri hasil kerja kelima-lima penulis berbakat berkenaan, boleh layari www.facebook.com/OfficialPenselKontot atau twitter.com/PenselKontot.

Leave a Reply

1,146 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It