Peka Keadaan Fizikal Anak

Pernahkah anda melihat situasi di mana kanak-kanak berusia dua hingga lima tahun mengalami masalah tumbesaran terbantut. Jika ia, anda perlu segera mencari alternatif untuk mengatasinya.

Lazimnya kadar tumbesaran bagi setiap kanak-kanak adalah setara sekiranya mereka diberi nutrien yang mencukupi dan seimbang.

Menurut Pakar Perunding Pediatrik Endokrinologi, Pusat Perubatan Universiti Malaya, Prof Madya Dr Muhammad Yazid Jalaludin, pertumbuhan normal seorang kanak-kanak adalah hasil pengaruh banyak faktor dan merangkumi nutrisi, genetik, hormon tumbesaran (growth hormone) serta pelbagai lagi hormon yang lain.

“Ibu bapa seharusnya peka dengan keadaan fizikal anak masing-masing, sama ada mereka mempunyai saiz yang sama dengan kanak-kanak seusia mereka atau sebaliknya.

“Sekiranya tidak, ini bermakna anak mengalami masalah tumbesaran yang salah satu penyebabnya adalah apabila badan tidak dapat menghasilkan hormon tumbesaran yang mencukupi dengan sendirinya,” katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran produk Genotropin GoQuick oleh Pfizer, di ibu kota, baru-baru ini.

Beliau menjelaskan, di Malaysia, hormon tumbesaran manusia rekombinan (rhGH) untuk pesakit yang mempunyai kekurangan hormon tumbesaran dijual secara komersial sejak 1982.

Bagaimanapun, penggunaan terapi hormon tumbesaran tidak berkembang sepantas yang diingini walaupun ia semakin mudah didapati, disebabkan kekurangan kesedaran bukan sahaja dalam kalangan orang awam tetapi juga kakitangan kesihatan.

“Oleh kerana kekurangan hormon tumbesaran hanya dialami oleh sebahagian kecil populasi, kira-kira 0.0003 peratus kebanyakan pengamal penjagaan kesihatan mungkin tidak pernah berhadapan kes seperti ini.

“Kesilapan diagnosis mungkin terjadi dan menyebabkan pesakit lewat menerima rawatan serta memberikan kesan yang kurang memberangsangkan kepada hasil rawatannya.

“Sebagai contoh, kanak-kanak yang dilahirkan lebih kecil daripada umur kandungan yang menunjukkan kadar tumbesaran yang rendah, iaitu kumpulan terbesar yang boleh mendapat manfaat daripada terapi hormon tumbesaran, sering diberikan diagnosis yang salah atau lewat didiagnosis, dan ini mengakibatkan hasil rawatan yang kurang optimum.

“Peningkatan kesedaran dan seterusnya berusaha untuk mendiagnosis dan merawat kanak-kanak ini pada peringkat awal adalah amat penting, memandangkan terapi ini harus dimulakan pada usia muda (seperti yang disyorkan) untuk mengoptimumkan kesan dan manfaat rawatan,” katanya.

Dalam pada itu, Prof Pediatrik dan Pakar Perunding Genetik Klinikal, Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) Dr Thong Meow Keong berkata, setiap tahun, kira-kira enam peratus daripada bayi yang baru lahir di seluruh dunia mengalami kecacatan lahir yang serius, berpunca daripada faktor genetik atau separa genetik.

“Sebahagian daripada kes ini ialah penyakit jarang jumpa, yang ditakrifkan sebagai penyakit yang dialami oleh kurang daripada 1 dalam 2,000 orang .

“Pesakit yang menghidap penyakit jarang jumpa berhadapan dengan cabaran kerana kurang kesedaran, pengetahuan dan pemahaman dalam kalangan orang awam mahupun pakar penjagaan kesihatan. Ini ditambah pula dengan ketiadaan ubat dan kekurangan dana untuk membantu rawatan, serta kekurangan kumpulan sokongan awam.

“Faktor itu mungkin sukar bagi pesakit untuk menikmati kualiti hidup yang baik. Oleh itu, usaha yang dilakukan oleh Persatuan Penyakit Jarang Jumpa Malaysia (PPJJM) adalah sangat penting untuk mengubah kehidupan mereka yang mengalami penyakit jenis ini.

“Penyelidikan dan Pembangunan Perubatan memberikan harapan kepada pesakit yang menghidap penyakit seperti Sindrom Turner, iaitu penyakit kromosom yang dikaitkan dengan tubuh yang rendah dalam kalangan wanita dan diketahui bertindak balas dengan baik terhadap terapi hormon tumbesaran,” katanya.

Hadir sama, Pengarah Hal Ehwal Korporat, Kesihatan dan Nilai-Nilai Pfizer (Malaysia) Sdn Bhd, Azwar Kamarudin serta Penasihat Perubatan Pfizer, Dr Chan Min-Kyi.

Hormon tumbesaran semula jadi ialah bahan yang dihasilkan daripada kelenjar pituitari badan. Kelenjar ini akan mengeluarkan hormon yang mengawal banyak fungsi badan.

Misalnya, hormon tumbesaran semula jadi membantu kanak-kanak membesar, dan orang dewasa memerlukannya untuk kekal sihat. Pertumbuhan normal adalah hasil pengaruh banyak faktor. Faktor ini merangkumi nutrisi, genetik dan pelbagai hormon.

Jika kanak-kanak menunjukkan tumbesaran yang tidak normal, mereka boleh dirujuk kepada pakar endokrin pediatrik yang mahir dalam rawatan masalah tumbesaran dan hormon.

Kekurangan hormon tumbesaran berlaku apabila badan pesakit tidak dapat menghasilkan hormon tumbesaran yang mencukupi dengan sendiri. Bagi kanak-kanak, mereka tidak mampu mencapai kadar tumbesaran normal dan mungkin mengalami masalah kesihatan lain dalam jangka masa panjang seperti pengurangan jisim otot dan ketumpatan mineral tulang serta peningkatan tekanan darah dan tahap kolesterol LDL.

Selain itu, ia turut meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular, manakala pesakit dewasa pula mengalami gejala seperti peningkatan lemak badan, pengecilan otot, pengurangan tahap kekuatan dan kesihatan fizikal, kemurungan dan keresahan.

Bagi kanak-kanak, gangguan ini akan menghalang mereka membesar sama seperti rakan sebaya. Keadaan yang boleh menyebabkan gangguan tumbesaran merangkumi:

l Kekurangan Hormon Tumbesaran pada kanak-kanak (GHD), yang berlaku apabila badan kanak-kanak itu sendiri tidak menghasilkan hormon tumbesaran dengan mencukupi. Salah satu petanda jelas GHD ialah kadar pertumbuhan yang sangat perlahan.

Di antara umur dua tahun hingga akil baligh, kanak-kanak yang mengalami GHD mungkin membesar kurang daripada 5 sentimeter (dua inci) setiap tahun. Hormon tumbesaran boleh membantu kanak-kanak mencapai potensi ketinggian yang optimum.

l Kanak-kanak yang dilahirkan kecil berbanding umur kandungan (SGA), berlaku apabila kanak-kanak dilahirkan lebih kecil berbanding kanak-kanak lain yang lahir selepas tempoh kehamilan yang sama.

Kira-kira 2.3 hingga 10 peratus daripada semua bayi dilahirkan dengan SGA. Kebanyakan bayi

SGA mencapai pertumbuhan pampasan yang sewajarnya menjelang umur dua tahun. Bagaimanapun, kira-kira 15 peratus tidak membesar secukupnya dan terus mengalami pertumbuhan yang perlahan sepanjang zaman kanak-kanak.

Rawatan awal dengan rhGH boleh dipertimbangkan bagi kanak-kanak SGA yang masih belum mencapai tahap ketinggian yang sepatutnya apabila mencapai umur lima tahun.

l Sindrom Prader-Willi (PWS), sejenis gangguan genetik yang kompleks yang disebabkan oleh perubahan dalam gen tertentu. Gangguan ini jarang diwarisi daripada ibu bapa. Sindrom ini biasanya berlaku semasa pembentukan janin.

Sindrom Prader-Willi dialami oleh 1 dalam 10,000 hingga 1 dalam 16,000 bayi yang dilahirkan hidup. Selain daripada tubuh yang rendah dan kerencatan mental, kanak-kanak dengan PWS mempunyai lemak badan yang berlebihan, jisim otot yang berkurangan, gangguan tidur dan apnea sentral. Sindrom ini dialami oleh lelaki dan perempuan dengan kekerapan yang sama dan berlaku kepada semua bangsa dan kaum.

Terapi hormon tumbesaran boleh membantu kanak-kanak yang mengalami PWS menjadi lebih tinggi dan meningkatkan jisim otot badan tanpa menambah lemak.

l Sindrom Turner (TS), sejenis gangguan kromosom yang dialami oleh perempuan sahaja. Gangguan ini disebabkan oleh perubahankepada atau ketiadaan satu daripada dua kromosom X yang terdapat pada perempuan.

Sindrom ini dialami oleh kira-kira satu dalam 2,500 bayi perempuan yang dilahirkan hidup, dan menyebabkan pelbagai isu genetik, perkembangan, endokrin, kardiovaskular, psikososial dan reproduktif.

Kekurangan Hormon Tumbesaran (GHD) dalam kalangan orang dewasa, yang berlaku apabila badan orang dewasa tidak menghasilkan hormon tumbesaran yang mencukupi. GHD dalam kalangan orang dewasa mungkin disebabkan oleh kecederaan pada otak atau kelenjar pituitari, atau disebabkan gangguan yang bermula sejak zaman kanak-kanak.

Kekurangan hormon tumbesaran ini juga mungkin disebabkan oleh pembedahan atau rawatan radiasi pada kelenjar pituitari. Dilaporkan bahawa 71.9 peratus daripada pesakit yang mengalami kekurangan hormon tumbesaran sejak zaman kanak-kanak (COGHD) terus mengalami GHD apabila dewasa dan besar kemungkinan memerlukan terapi hormon tumbesaran yang lebih lanjut.

Leave a Reply

514 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It