Peka Keadaan Sekeliling

Sebut saja lokasi sama ada di rumah, dalam kereta, tepi jalan, kaki lima, lampu isyarat, stesen minyak, mesin ATM dan kini kawasan paling banyak berlaku kemalangan iaitu parkir kenderaan, hampir semuanya menjadi lokasi popular jenayah membabitkan wanita sebagai mangsa.

Malah ada antaranya berlaku di kawasan yang dianggap paling selamat seperti di rumah. Memang benar kemalangan tidak mengenal mangsa tetapi apa yang boleh dilakukan adalah membantu mengurangkan jenayah serta mengubah keadaan menjadi lebih baik.

Menyedari kebanyakan wanita mempunyai kesedaran yang sangat rendah mengenai ancaman jenayah, satu modul keselamatan peribadi untuk wanita diperkenalkan yang memberi penekanan mengenai pengetahuan dan kemahiran menerusi simulasi, permainan dan latihan dalam kumpulan.

Modul SAiF yang berasal daripada perkataan Arab bermaksud pedang atau aplikasi terpilih dalam pertempuran, diasaskan oleh Tuan Mazlan Tuan Hussein daripada Seven Layer Traning & Consultancy Sdn Bhd. Ia memberi penekanan kepada pembangunan modal insan melalui pendekatan cara hidup kepahlawanan dengan memberi tumpuan kepada diri dan organisasi.

“Modul keselamatan peribadi wanita SAiF memberi tumpuan bagaimana wanita boleh mengelak sebelum berlaku krisis, menangani kejadian dan selepas berlaku kemalangan. Ia dihasilkan kerana setiap individu mempunyai gaya hidup berlainan jadi pendekatan bagi menangani situasi ini turut menggunakan kemahiran berbeza menerusi permainan ketika kursus dijalankan.

“Bagi memberi pemahaman jelas kepada wanita, kami menyediakan situasi, membiarkan mereka merasai dan memberikan tekanan terhadap penjenayah,” katanya yang banyak memberikan latihan kepada badan bukan kerajaan seperti Malakoff, Proton, Permata dan Maktab Tentera Diraja.

Perkara asas yang perlu diketahui dan diamalkan adalah mengenali kuasa jajahan dan tempat tinggal. Ini boleh dilakukan dengan mengambil tahu persekitaran, perjalanan pergi dan balik dari rumah ke tempat kerja, jarak di antara pondok polis terdekat dan nombor balai polis berhampiran untuk dihubungi.

“Wanita terutamanya harus mengambil tahu. Setidak-tidaknya jika berlaku perkara yang tidak diingini mereka tidak panik dan mampu mengatasinya,” ujarnya.

Arus kemodenan yang menyebabkan nilai kejiranan semakin luntur harus dikembalikan semula. Ini boleh dilakukan dengan mengenali jiran terdekat, ketua kampung atau ahli jawatankuasa kawasan serta nombor telefon mereka. Sekiranya berlaku kemalangan atau jenayah, individu boleh mendapatkan bantuan mereka.

Sekiranya terdapat perkara mencurigakan atau perasaan takut, segera hubungi polis. Kebiasaannya kata hati pertama itu benar dan harus dipercayai. Jangan berasa bersalah untuk menganggap seseorang mungkin berbahaya. Ini kerana kadang-kadang lelaki yang sopan atau mempunyai wajah yang baik sebenarnya mempunyai niat yang buruk. Jadi keselamatan itu lebih penting daripada keramahan orang yang tidak dikenali.

Perkara yang tidak diketahui wanita, kebanyakan jenayah berlaku disebabkan diri sendiri. Oleh itu, apa yang perlu dilakukan adalah mengetahui sama ada anda menjadi tarikan kepada penjenayah. Misalnya, kejadian pecah cermin kereta yang sering berlaku disebabkan ada pemilik kenderaan meletakkan barang berharga seperti komputer riba, beg tangan, dompet, kasut, pakaian atau apa saja yang boleh menyumbang perasaan ingin tahu kepada penjenayah.

Bukan itu saja wanita yang sering menggunakan kemudahan awam turut menjadi mangsa penjenayah kerana mereka beranggapan golongan ini mudah diperdaya, tidak melawan dan mempunyai nilai.

Selain itu, wanita juga patut mengelak berada di tempat sunyi secara berseorangan selain menjaga batas berpakaian supaya tidak mendorong kepada rangsangan penjenayah. Walaupun cara berpakaian tidak boleh dijadikan ukuran kepada suatu kes jenayah, wanita dan remaja perempuan juga sukar untuk menafikan risiko mereka menjadi mangsa rogol, berbanding lelaki yang terdedah kepada samun, rompak dan ragut.

Malah kecenderungan penjenayah untuk mendekati wanita yang seksi berbanding mereka yang berpakaian menutup penuh sememangnya tinggi kerana akan timbul anggapan wanita begini mudah didekati.

“Bagi mengelak kejadian buruk atau mempertahan diri, wanita seharusnya mempunyai senjata yang dapat digunakan ketika berlaku ancaman. Senjata ini bukan semestinya benda tajam seperti pisau, sebaliknya semburan lada hitam, wisel, payung, kunci dan kasut dapat dijadikan senjata segera untuk menyelamatkan diri. Sekiranya diugut mereka seharusnya mempunyai dompet palsu untuk diserahkan kepada penjenayah,” ujarnya.

Perkara paling penting dan harus dielakkan adalah jangan berada di tempat yang salah, pada masa yang salah dan dengan individu yang salah kerana semua ini akan mengundang bahaya. Wanita juga sebolehnya harus mengetahui kemahiran mempertahankan diri yang diperoleh menerusi bengkel atau seminar.

Ini kerana kemungkinan seni bela diri seperti karate, silat atau taekwando yang dipelajari tidak dapat digunakan ketika dalam keadaan bahaya disebabkan panik dan takut.

Sasaran penjenayah

Penjenayah juga mempunyai senarai atau sasaran individu yang mungkin menjadi fokus dalam aktiviti jenayah mereka. Antaranya wanita yang kelihatan sungguh mesra, peramah, mereka yang tersesat jalan, pelupa atau mabuk. Golongan ini senang dimanipulasi dan dijadikan mangsa penjenayah.

Ujarnya, penggunaan gajet seperti telefon bimbit sering mengundang bahaya kepada wanita. Ini kerana penjenayah akan mencari wanita yang leka atau sedang menggunakan telefon bimbit dan fon telinga kerana mereka tidak mengambil tahu keadaan persekitaran.

“Bagi mengelak ancaman jenayah, wanita dinasihatkan tidak menggunakan telefon bimbit atau menghantar pesanan ringkas ketika berjalan kerana ia bakal mengundang padah. Penggunaan telefon juga akan menyebabkan wanita tidak sedar yang dia sedang diekori,” katanya.

Tuan Mazlan yang juga Ahli Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) menasihatkan wanita supaya berhati-hati ketika berada di parkir kereta kerana kawasan ini menjadi lokasi popular penjenayah. Apa yang boleh dilakukan adalah mengelak meletakkan kenderaan berhampiran kenderaan besar, dinding atau tiang kerana ia biasanya menjadi tempat persembunyian pemangsa.

Akhir sekali, seseorang yang ‘digari’ iaitu mereka yang sedang mengangkat beg, barang atau menggendong kanak-kanak antara sasaran penjenayah. Untuk keselamatan, pastikan anda berteman dan jika barang terlalu banyak, minta pekerja kedai atau pengawal keselamatan membantu membawa barang ke kereta.

Selain mengetahui sasaran penjenayah, wanita harus berhati-hati ketika berada di lokasi tertentu seperti tempat letak kenderaan, lif, meja makan dan perhentian bas kerana ia biasanya menjadi tumpuan. Kelalaian akan menyebabkan anda menjadi mangsa. Terdapat beberapa panduan yang boleh diikuti ketika berada di lokasi ini antaranya:

Parkir kenderaan

1. Pilih kawasan letak kereta yang selamat

Jika anda mempunyai pilihan, letak kenderaan di kawasan yang mempunyai sistem keselamatan seperti kamera litar, peronda, berpagar, di bawah cahaya lampu terang, berhampiran laluan pejalan kaki dan pintu masuk. Elakkan daripada menjawab atau menggunakan telefon ketika berjalan ke dalam bangunan.

2. Jalan terus dan jangan berlengah

Sebaik saja meletak kenderaan, jangan terus matikan enjin, perhatikan persekitaran dulu. Jika anda selesa, barulah matikan enjin dan keluar dengan cepat dan tidak berlengah-lengah. Sebaik keluar, kunci dan terus beredar menggunakan laluan kenderaan ke destinasi anda. Jangan lalu di antara celah kenderaan di situ.

3. Pastikan kereta dikunci

Pintu dan tingkap mesti sentiasa dikunci supaya penjenayah tidak boleh mencapai pemegang pintu dari luar kereta. Sejurus masuk ke dalam kereta, kunci segera pintu menggunakan kekunci pusat atau automatik.

4. Sorok barangan berharga

Jangan biarkan barang berharga seperti dompet, komputer dan beg bimbit terbiar di atas kerusi atau dapat dilihat dari luar. Ini mengundang pencuri memecah cermin tingkap dan meragut barangan berharga. Sebaiknya, sorok atau simpan di dalam but atau di tempat selamat.

5. Pastikan anda boleh melihat kereta

Jika berhenti sebentar untuk membuat pembayaran melalui mesin bayar automatik, cuba letakkan kenderaan anda paling hampir dengan mesin itu. Sediakan wang secukupnya supaya pembayaran dapat dilakukan dengan cepat. Perlu diingatkan, walaupun mesin itu dekat dengan kenderaan, anda hendaklah matikan enjin dan mengunci kenderaan. Jangan biarkan ia hidup walaupun sebentar.

6. Jangan letakkan kereta di tempat tersorok

Lori, van dan kenderaan berat lain menjadi tempat untuk penjenayah bersembunyi. Justeru, elak daripada meletakkan kereta di sebelah kenderaan lain atau di sebalik tiang atau tembok.

7. Masuk segera

Buka pintu dan masuk ke dalam kereta dengan segera tanpa berlengah. Perbuatan menanggalkan kot atau menyusun barang yang dibawa masuk mendedahkan anda kepada bahaya untuk diserang.

8. Imbas kawasan letak kereta

Apabila hendak pulang ke kereta, imbas persekitaran terlebih dulu. Waspada terhadap individu yang mencurigakan terutama yang duduk di dalam kenderaan sambil memerhatikan anda kerana mereka mungkin penjenayah yang menanti peluang atau merancang melakukan jenayah.

9. Pastikan anda masuk ke dalam kenderaan dengan meletakkan pinggul dulu kemudian kaki.

Ini kerana sekiranya anda diserang anda boleh menggunakan kaki untuk mempertahankan diri.

10. Kembali ke tempat selamat jika diekori

Jika merasa anda diekori ketika hendak ke kereta anda, segera kembali ke tempat yang lebih selamat. Cuba minta bantuan kawan atau kenalan untuk menemani anda ke kereta.

11. Pastikan kunci sentiasa di tangan

Pegang kunci kereta sehingga anda sampai ke destinasi. Begitu juga ketika hendak kembali ke kereta. Anda tentunya tidak mahu teraba-raba mencari kunci dan memberi peluang penjenayah menyerang dari belakang.

1. Elak menggunakan lif jika ada orang yang meragukan di dalamnya.

2. Wanita dinasihatkan supaya berada di hadapan pintu lif bukannya di belakang. Ini memudahkan sekiranya berlaku perkara tidak diingini dan senang melarikan diri.

Perhentian bas

1. Ambil tempat duduk paling belakang atau akhir. Jangan sesekali membiarkan ada individu lain di belakang anda kerana ini akan mengundang perkara tidak diingini.

2. Sekiranya ada individu mencurigakan, elakkan daripada duduk berhampiran dengannya. Pastikan beg tangan atau barang berharga berada dalam keadaan baik.

Mesin ATM

1. Jangan mengambil wang ketika tiada orang atau pada waktu malam.

2. Jangan keluarkan jumlah wang yang banyak sebaliknya guna kaedah pemindahan atau membayar bil menerusi dalam talian.

3. Sekiranya ada individu mencurigakan pergi ke kaunter lain atau bawa sesiapa menemani anda.

Meja makan

1. Pastikan cari meja di bahagian dalam dan bukan tepi kaki lima jalan.

2. Selepas duduk pastikan beg tangan diletakkan di atas riba dan bukannya di kerusi kosong.

3. Elakkan meletakkan telefon bimbit, kamera atau dompet di atas meja ketika sedang makan kerana ia akan menyebabkan barang berharga dicuri.

Jika bersama bayi

Semasa meletakkan bayi ke dalam kereta (pastikan bayi diletakkan selepas anda memasukkan barang). Masuk ke tempat duduk kereta belakang bersama bayi dan kunci pintu kereta. Pastikan tali pinggang keselamatan dipakai pada bayi.

Kemudian lihat keadaan sekeliling dan sentiasa bersedia dengan semburan lada dan terus ke tempat duduk pemandu dan kunci kereta.

Bagi mereka yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai kursus atau latihan, boleh menghubungi Seven Layer Traning & Consultancy Sdn Bhd (03-55236821 atau 03-61858260)

Leave a Reply

864 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It