Pelajar Nakal Kini Terpuji

Ada rasa kekaguman saat memasuki pekarangan Wisma Hafiz yang terletak di tengah bandar Klang. Biasanya apabila disebut sekolah tahfiz pasti terbayang suasana di pinggir bandar, jauh daripada kesibukan kota dan deruan kenderaan. Namun apa yang penulis bayangkan meleset.

Di hadapan penulis tersergam bangunan menempatkan kelas pengajian al-Quran dan asrama untuk pelajar lelaki dan wanita. Ia satu senario biasa melihat sekumpulan remaja lelaki lengkap berjubah dan berserban manakala wanita berniqab melalui kawasan di sekitar bandar Klang.

Sejuk mata melihat mereka leka membaca tafsir al-Quran di taman yang disediakan berhampiran surau. Apabila azan Zuhur berkumandang sama ada lelaki mahu pun perempuan masing-masing berhenti melakukan kerja lalu berjalan menuju surau.Keadaan ini menjadi rutin bagi pelajar tahfiz yang mengambil peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) dan jurusan Diploma Tahfiz al-Quran dan Qiraat di Wisma Hafiz ini.

Ramai mempunyai latar belakang jurusan agama sejak di sekolah rendah atau menengah, namun ada juga yang memasuki Kolej Tahfiz semata-mata ingin berubah dan menjadi insan lebih baik.

Menurut Muhammad Hafidz Idris, 23, dia langsung tidak mempunyai kelulusan agama sama ada sekolah rendah atau menengah. Namun desakan hati begitu kuat untuk memasuki kolej yang menyediakan pendidikan al-Quran kerana ingin mengubah kehidupan menjadi lebih baik daripada sekarang.

Dia yang mendapat pendidikan di Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Hj Ahmad Badawi, Kepala Batas, Pulau Pinang mengakui dia antara pelajar nakal di sekolah. Dengan hasrat ingin mengubah kehidupan menjadi lebih positif dengan amalan berdasarkan al-Quran dan sunah Nabi Muhammad, suatu hari Hafidz terlihat di akhbar mengenai pengambilan pelajar baru di Kolej Tahfiz dalam jurusan Diploma Tahfiz al-Quran.

“Mulanya bapa sangat terkejut dan tidak percaya saya ingin menyambung pelajaran dan bidang al-Quran kerana sejak kecil saya termasuk dalam golongan pelajar nakal. Namun, dia mengangkat tangan tanda syukur kerana saya memilih bidang yang sangat baik dan menepati kehendaknya,” katanya.

Memasuki kolej pada Mei 2012, kini Hafidz dalam semester empat dan menamatkan pengajian dalam tempoh setahun lagi.

Menurutnya, walaupun langsung tiada asas hafazan al-Quran di sekolah, itu tidak menjadi masalah. Ini kerana dia sudah menetapkan azam untuk meneruskan bidang pengajian al-Quran sehingga dapat melanjutkan pelajaran ke Mesir.

“Memang sejak hari pertama saya sudah berazam ingin belajar bersungguh-sungguh terutama dalam bidang hafazan. Alhamdulillah saya sudah menghafaz lima juzuk al-Quran yang saya sifatkan sangat luar biasa, teruja dan menenangkan jiwa,” katanya yang berasa bertuah kerana secara tidak langsung dia dapat memperbaiki solat dan amalan lain.

Ditanya apa perubahan paling nyata selain penampilan, jujur mengakui kini dia tidak lagi cepat marah. Malah, sifat negatif itu berjaya dikeluarkan dan diganti dengan perilaku terpuji mengikut sifat junjungan besar Nabi Muhammad.

Bagi Burhanuddin Uzer, 17, pelajar Sekolah Menengah Hafiz, minat untuk menjadi hafiz bermula sejak berada di sekolah rendah iaitu Sekolah Kebangsaan Ulu Yam Baru Hulu Selangor apabila terpilih menyertai hafazan peringkat kebangsaan dan negeri ketika darjah enam.

Melayari Internet mencari sekolah yang menyediakan pendidikan mengikut sukatan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), Burhanuddin bertemu laman web Wisma Hafiz lalu menyatakan kepada ibu bapa untuk menyambung pengajian di sini.Anak ketiga daripada tujuh beradik ini berazam menghabiskan hafazan sebelum tamat tingkatan lima. Sudah menghafaz 23 juzuk al-Quran bagi remaja ini ia sesuatu yang sangat membanggakan dan menggembirakan bukan saja diri, tetapi juga keluarga. Ini kerana secara tidak langsung kehidupannya berubah untuk menampilkan perilaku yang benar-benar mengikut perlakuan baginda Nabi juga mengelak daripada mengambil makanan yang tidak sepatutnya.

“Untuk menjadi seorang hafiz perlakuan dan amalan pemakanan perlu dijaga. Ini kerana makanan yang tidak halal akan menjejaskan tumpuan. Begitu juga sekiranya akhlak tidak seiring dengan amalan ia akan menjadi pincang,” katanya yang ingin mendalami bahasa Arab selepas ini.

Fatinah Hanani Nurul Khalil, 20, pelajar jurusan Diploma Tahfiz al-Quran Wal Qiraat berazam mendalami al-Quran kerana ingin memperbetulkan bacaan menjadi lebih lancar. Dia yang mendapat pendidikan awal di Madrasah Darul Mujahidin di Klang sejak tingkatan satu hingga empat berazam menghabiskan hafazan sepenuhnya sebelum memikirkan sambungan pengajian selepas ini.

“Sejak awal lagi saya berazam ingin menghabiskan hafazan terlebih dulu sebelum melanjutkan pelajaran ke universiti. Sangat penting memperkukuhkan ilmu al-Quran kerana di dalamnya terkandung pelbagai perkara yang tidak saya ketahui,” katanya yang sekarang sudah menghabiskan sembilan juzuk al-Quran.

Menurut anak sulung sembilan beradik ini, asas al-Quran sejak kecil sudah diterapkan di rumah apabila ayah yang bertugas sebagai guru agama sentiasa menekankan amalan membaca al-Quran sehingga dia bersama adik-beradik lain menjadikannya sebagai rutin harian.

“Jika tidak membaca seakan-akan hari saya tidak lengkap, hati tidak tenang dan tenteram. Begitu daya tarikan al-Quran kerana jika kita mendampinginya akan membuatkan semakin dekat dengannya. Begitu juga sebaliknya sekiranya menjauhkan diri, lama-kelamaan al-Quran semakin menjauh sehingga langsung tidak terdetik untuk membacanya,” ujarnya.

Dengan mengambil diploma di bidang qiraat, Fatinah berazam mengukuhkan pembacaan al-Quran daripada segi sebutan dan bunyi dengan betul.

Bagi Pengetua Kolej Hafiz yang juga Timbalan Pengerusi Persatuan Institusi Tahfiz Al-Quran Negeri Selangor (IPTAS) Muhammad Hafiz Mohd Haneefa, 32, Kolej Hafiz yang ditubuhkan pada 1989 itu menawarkan bidang pengajian Tahfiz al-Quran dan Qiraat dengan semua graduan layak menyambung pengajian di Universiti Islam Madinah dan Universiti Al-Azhar Mesir dalam bidang sama atau memilih mana-mana bidang berkaitan.

“Malah, kami dalam perancangan menambah pengajian baru iaitu Sains Komputer & Tahfiz al-Quran kepada pelajar dan berusaha mendapatkan kerjasama daripada universiti tempatan yang berkaitan. Insya-Allah ia bakal dilaksanakan sedikit masa lagi,” katanya yang juga Juara Pencetus Ummah musim pertama siaran Astro Oasis.

Bukan itu saja pada 1993, Madrasah Hafiz Klang ditubuhkan bertujuan untuk melahirkan lebih ramai profesional Islam menghafaz al-Quran dan kebanyakannya daripada Lembah Klang dan Kuala Lumpur.

Bermula hanya sebagai pusat tuisyen untuk pelajar Sijil Rendah Pelajaran (SRP) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) lama-kelamaan disebabkan adanya usrah serta qiamullail untuk pelajar yang dijalankan ayahnya sendiri, Muhammad Haneefa Hussin, menyebabkan ramai ibu bapa menghantar anak mereka ke situ sehingga tidak dapat menampung jumlah pelajar yang terlalu ramai.

“Dulu, sekolah ini hanya sebuah pusat tuisyen yang menyediakan mata pelajaran Sains dan Matematik serta kelas mengaji al-Quran sebagai pelajaran sampingan. Tetapi, berkat usaha ayah, ia berkembang menjadi sebuah Tadika Hafiz, Sekolah Rendah Hafiz, Sekolah Menengah Hafiz dan Kolej Hafiz yang menawarkan pengajian peringkat diploma,” katanya yang menjadi pelajar perintis untuk kelas akademik pada 1993.

Leave a Reply

1,372 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It