Pelajari Teknik Yang Betul

“Ketika mengandung anak sulung pada 1996, saya memang teruja. Saya mula membaca banyak buku mengenai kehamilan dan penjagaan bayi. Penyusuan susu ibu satu topik mengujakan, namun pada masa sama menakutkan saya.

“Banyak kisah berkaitan penyusuan susu ibu yang saya dengar terutama membabitkan masalah payudara bengkak, puting berdarah dan paling biasa jumlah susu tidak mencukupi.

“Sudah tentu saya membaca sebanyak mungkin mengenai penyusuan bayi dan menghadiri kelas pranatal,” katanya.

Tambahnya, selepas satu jam menghadiri kelas penyusuan, pengasas The Breastfeeding Advocates Network (TBAN), Gina Yong, berasa sangat yakin untuk memberikan susu badan kepada bayi selama dua tahun.

Berkongsi pengalaman selanjutnya, Gina memberitahu tatkala jururawat bertugas meletakkan bayi yang baru dilahirkan di tangannya, dia ternyata sangat gembira.

Kali pertama dia menyusukan bayi, Gina terasa sangat sakit dan mula menjerit. Di fikirannya, dia tidak tahu menyusukan bayi itu menyakitkan.

Apabila diluahkan masalahnya kepada jururawat bertugas, dia menerima jawapan menghampakan dan menganggap harus menerima hakikat bahawa penyusuan bayi memang menyakitkan.

Disebabkan tiada pengalaman, dia percaya dengan kata-kata diberikan jururawat berkenaan dan cuba menahan kesakitan yang dirasai pada puting payudara ketika menyusukan bayi.

“Saya cuba hentikan penyusuan selama lima minit. Namun, kesakitan dirasai tidak berkurang dan anak mula menangis sebelum memujuknya dengan memberi susu semula.

“Kemudian, jururawat yang sama menegur dan menyuruh saya memberikan anak susu formula kerana bayi tidak puas menyusu. Katanya ia disebabkan tidak mempunyai jumlah susu yang banyak.

“Jururawat itu menyarankan saya memberi susu formula kerana anak lapar selain memberi masa padanya belajar menghisap dengan betul. Apabila saya melihat anak tidak lagi menangis, saya berasa tenang,” katanya.

Namun Gina akui, dia begitu tertekan dan kecewa kerana tidak berjaya menyusukan anak.

Selepas tiga hari berlalu, payudara Gina bengkak dua kali lebih besar daripada saiz biasa. Dia diberi nasihat supaya mengepam susu keluar bagi mengurangkan bengkak pada payudara yang menyebabkannya sakit.

Pada masa sama, ketika mengepam payudaranya untuk mengeluarkan susu, ia kelihatan bercampur dengan darah. Ketika itu, dia berasa putus asa dan mengambil keputusan tidak mahu memberikan anaknya susu badan selepas pengalaman kurang menyenangkan itu.

Gina berasa susu formula pilihan terbaik untuk anaknya apatah lagi selepas melihat sendiri jumlah susu badan yang dikeluarkan tidak banyak ditambah dengan kesakitan.

Namun, anggapannya meleset. Selepas sebulan, anaknya mula mengalami masalah ruam teruk hingga menyebabkannya menangis setiap pagi, petang dan malam apabila tubuhnya berasa tidak selesa.

Belajar daripada pengalaman

“Namun, kami bersyukur kerana anak sulung kini membesar dengan sihat. Saya melahirkan anak kedua di San Francisco, Amerika Syarikat.

“Kali ini, saya sudah tetapkan fikiran untuk memberikan anak dengan susu formula kerana tidak mahu kekecewaan lalu berulang. Tambahan pula saya sedar susu badan saya tidak mencukupi.

“Namun, ketika mahu melahirkan anak pihak hospital menjelaskan hospital terbabit mesra bayi yang memerlukan ibu memberi susu badan sepenuhnya kepada bayi,” katanya.

Fikirnya ketika itu, jika mahu memberi susu formula, dia terpaksa mencari hospital lain untuk melahirkan anak. Dia tidak mempunyai peluang lain dan terpaksa memberi susu badan kepada bayi dengan bantuan penasihat laktasi.

Tanpa disangka, dia berjaya menyusukan bayi keduanya selepas bekerja keras walaupun mengalami sedikit kesakitan pada payudara.

Selepas diberi nasihat dan tunjuk ajar mengenai teknik betul penyusuan, Gina berjaya menyusukan bayinya dengan selesa.

Namun, Gina melakukan kesilapan apabila memberi anaknya susu formula ketika tempoh menyusu badan. Ketika itu, dia merasakan jumlah pengeluaran susu badan semakin berkurangan selepas anak diberi susu formula. Dia hanya sempat memberikan susu badan kepada anak keduanya selama empat bulan sebelum menambah dengan susu formula.

Belajar daripada pengalaman lalu, dia mengambil iktibar dan memberikan susu badan sepenuhnya kepada anak ketiga.

Ditambah dengan maklumat mengenai penyusuan dan mempelajari teknik yang betul, dia yakin dapat melalui semua halangan atau masalah yang ditanggung sebelum ini.

Ilmu diperoleh ketika menjadi sukarelawan di hospital Amerika Syarikat itu membuka mata Gina bahawa kekecewaan bukanlah pilihan untuk ibu memberikan susu badan sepenuhnya kepada bayi mereka sekurang-kurangnya selama enam bulan.

Gina percaya semua ibu boleh memberikan susu badan kepada bayi mereka jika teknik digunakan betul selain mendapat sokongan penuh daripada orang sekeliling terutama suami dan keluarga.

Dia turut membuktikan dengan kejayaannya menyusukan anak ketiga dan keempat dengan susu badan secara eksklusif sehingga satu tahun.

Baginya, apabila menyentuh topik penyusuan susu ibu, ilmu sangat penting selain menyediakan diri dengan fakta betul berbanding mendengar cakap orang mengenai mitos pemberian susu badan.

“Kini, saya berasa sangat menyesal kerana tidak dapat memberi anak sulung dengan susu badan sepenuhnya. Anak sulung mempunyai banyak masalah kesihatan berbanding adik-beradiknya yang lain.

“Justeru, saya lebih suka memberi kesedaran kepada ibu bapa terutama jika kali pertama menimang cahaya mata mengenai kebaikan penyusuan susu ibu.

“Saya berasa puas jika misi ini berjaya dan lebih ramai wanita yang mahu menyusukan bayi mereka dengan susu badan berbanding susu formula,” katanya. Sebagai penasihat penyusuan susu ibu, banyak ilmu dan pengalaman yang mahu dikongsi bersama ibu bapa lain sehingga merasakan dia tidak mampu melakukannya seorang diri.

Pada 2002, Gina kembali ke Malaysia dan mengambil kursus laktasi di Kementerian Kesihatan Malaysia sebelum membuat keputusan untuk menyalurkan maklumat yang dipelajari kepada sesiapa saja.

Pada September 2009, Gina menubuhkan kumpulan Malaysian Breastfeeding Mummy di laman sosial Facebook sebelum menukarnya kepada TBAN untuk memudahkannya menyebarkan maklumat kepada ibu bapa yang ingin tahu mengenai susu badan.

Tiga bulan penubuhannya, dia menerima hampir 1,000 ahli. Selepas tiga tahun berlalu, Gina membuka pusat berpantang kepada suami isteri yang memerlukan bantuan selepas melahirkan bayi di Bonda Villa, Kota Kemuning, Shah Alam.

Di pusat berkenaan, ibu yang berpantang akan disediakan dengan makanan sihat, tempat tinggal dan keperluan lain dengan sepenuhnya selain suami boleh tinggal bersama atau melawat jika mempunyai masa terluang.

Dibantu sembilan jururawat dan dua kaunselor, Daphne Lee dan Shirley Fan, Gina turut merancang untuk membuka cawangan pusat berpantang di Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur pada Januari depan.

Sementara itu, Gina menasihati ibu bapa supaya mencari ilmu berkaitan penyusuan susu ibu dan kelahiran sebelum mereka bersalin.

Dia berkata, 99 peratus ibu sebenarnya tidak mempunyai masalah jumlah pengeluaran susu ibu untuk diberi kepada anak asalkan mereka tahu teknik betul dalam penyusuan.

Leave a Reply

826 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It