Pencapaian Diiktiraf Dunia

BERBUAL dengan ibu kepada tiga cahaya mata ini ibarat bertih digoreng, lancar bagaikan tiada noktah. Setiap baris ayat keluar dari mulutnya memberikan motivasi kepada sesiapa yang mendengar. Bijak, penuh kelembutan dan berhemah dan pada masa sama, sangat keras, berdisiplin dan seorang yang mementingkan pendidikan anak-anak antara personaliti dapat menggambarkan dirinya.

Mungkin benar kayu ukur kejayaan seseorang itu dapat dilihat menerusi cara dia dibesarkan dan di mana mendapat didikan. Zaman kanak-kanak yang dilalui wanita ini agak berbeza. Dipukul, dirotan, diikat pada pokok, direndam dalam kolah berisi air, antara hukuman yang pernah diterimanya.

Anak-anak tidak dibenarkan membantah dan perlu menerima keputusan ibu bapa dalam semua perkara. Peliknya walaupun diberikan hukuman menyakitkan, masing-masing tidak memberontak malah menunjukkan rasa hormat serta disiplin yang tinggi terhadap orang tua.

“Cara didikan dulu dan sekarang sangat berbeza. Ibu bapa terdahulu menggunakan pukulan untuk mendidik anak berbanding sekarang, pendekatan psikologi dan berdiplomasi menjadi pilihan. Ada juga yang mengatakan kekerasan akan membuatkan anak-anak tidak hormat ibu bapa dan menyebabkan mereka kurang kasih sayang.

“Tapi pada saya, kaedah sebegini menyebabkan saya menjadi manusia seperti sekarang,” ujar pemilik francais Smart Reader Kids, Datin Nor Hidayawati Jaafar.

Menurutnya, apa yang diajar ibu bapanya dulu dipraktikkan kepada tiga anak-anaknya, Nur Aisyah Misran, 7, Aiman Danial, 6, dan Adam Danial, 4. Dia mengakui sangat bertegas dengan mereka dan memukul sekiranya melakukan kesalahan besar.

Pukulan tidaklah sehingga mencederakan sebaliknya sekadar peringatan supaya mereka tahu apa yang dilakukan salah dan tidak akan mengulanginya. Psikologi pula hanya digunakan dalam sesetengah keadaan. Hasilnya, anak-anak menjadi lebih menghormati ibu bapa dan faham apa yang sepatutnya mereka lakukan sebagai seorang anak.

“Memang ramai ibu bapa tidak menggunakan pendekatan sebegini kerana lebih yakin kepada psikologi. Namun saya percaya, asuhan serta cara didikan orang terdahulu termasuk ibu bapa saya menjadikan kami enam beradik berjaya, berdisiplin serta menghormati orang tua,” katanya yang sangat berterima kasih kepada bapa, Jaafar Ab Wahid atas didikan diberikan kerana dari situ, dia diasuh untuk berjiwa kental, tidak takut cabaran serta berusaha bersungguh-sungguh sehingga berjaya.

Buktinya pada usia 33 tahun di saat orang lain masih tercari-cari bidang perniagaan yang ingin diceburi, dia sudah mempunyai enam cawangan Smart Reader Kids di Bandar Baru Bangi, Selangor.

Malah bersama rangkaian francais pendidikan terbesar ini, dia memenangi beberapa anugerah di peringkat antarabangsa dan kebangsaan antaranya menerima Anugerah Usahawan Francais Wanita 2011 di Stevie Awards New York, Amerika Syarikat, Anugerah Usahawan 2008 (Malaysia-Canada Business Council), Anugerah Usahawan Muda 2008 dan Anugerah Francaisi 2009 (Persatuan Francais Malaysia) selain merangkul Kategori Platinum dan Diamond pada Malam Anugerah Francaisi Smart Reader Worldwide pada 2009 dan 2010.

“Semua anugerah ini memberi semangat kepada saya untuk terus memberikan yang terbaik dalam pendidikan prasekolah. Malah, kejayaan merangkul anugerah Stevie paling besar kerana membabitkan semua wanita dari seluruh dunia,” jelasnya.Bercerita lanjut bagaimana boleh menceburi perniagaan francais pendidikan dan bukannya makanan atau fesyen, wanita kelahiran Banting, Selangor ini mengakui pada mulanya dia ingin membuka restoran namun pada usia masih muda iaitu 23 tahun, ramai kurang yakin kemampuannya. Namun suatu hari dia melihat pencapaian anak saudara yang dihantar di sekolah Smart Reader Kids dan dari situ, dia mula tertarik.

“Saya teruja melihat kebolehan anak saudara yang cepat menguasai pelajaran dan boleh membaca pada usia empat tahun. Lantas saya nyatakan keinginan kepada suami untuk membuka perniagaan francais. Suami memberikan sokongan yang tidak berbelah bahagi menyebabkan saya bertekad ingin melakukannya dengan bersungguh-sungguh.

“Selepas mendapat maklumat yang jelas, saya semakin tertarik. Menerusi francais ini saya tidak perlu membuat penyelidikan mengenai pasaran dan sistem pembelajaran kerana semua sudah disediakan. Apa yang perlu saya lakukan hanya mengikut apa yang sudah ditetapkan.

“Ini memudahkan saya menguruskannya selain menjaga kualiti sekolah dan pembelajaran kanak-kanak,” jelasnya yang membuka cawangan pertama di Seksyen 4, Bandar Baru Bangi pada 2005.

Selepas dua tahun beroperasi, sambutan diterima sangat menggalakkan sehingga tidak mampu menampung jumlah pelajar. Ini mendorong Nor Hidayawati membuka cawangan seterusnya sehingga menjadikannya enam cawangan setakat ini.

Menurut lepasan Ijazah Sarjana Muda Perakaunan, Universiti Putra Malaysia ini, selain mata pelajaran asas seperti Bahasa Melayu, Inggeris, Matematik dan Sains, Nor Hidayawati menambah mata pelajaran fardu ain, jawi dan solat di setiap cawangan atas permintaan ibu bapa.

“Ini sebagai memenuhi permintaan ibu bapa yang sangat mementingkan pendidikan agama di peringkat prasekolah. Menyedari hal ini saya menambah kelas agama yang diajar ustaz dan ustazah selain menekankan pembelajaran asas sebagai persediaan memasuki tahun satu,” ujarnya.

Lapan tahun berkecimpung dalam bidang ini bukanlah sesuatu yang mudah kerana banyak cabaran terpaksa dilalui terutama dalam memastikan kualiti pembelajaran serta penyediaan tenaga pengajar terlatih dalam bidang masing-masing.

Kini, anak-anak semakin bijak, ibu bapa pula mahukan yang terbaik serta sanggup mengeluarkan belanja untuk mendapatkan pendidikan.

“Sebagai pengetua dan pemilik francais, menjadi tanggungjawab menyediakan guru yang mampu memberikan pengajaran terbaik kepada anak-anak prasekolah. Sebab itu saya sangat mementingkan keselesaan tenaga pengajar supaya mereka kekal dalam tempoh yang lama.

“Sekiranya guru sering bertukar ganti ia turut menjejaskan pembelajaran serta memberi kesan kepada kualiti sekolah. Selain itu, keselamatan turut diberi penekanan kerana ia menjadi sebahagian tanggungjawab pihak sekolah,” jelasnya.

Sepanjang lapan tahun dalam bidang pendidikan kanak-kanak itu juga, dia menjadikan ketiga-tiga anaknya sebagai bukti untuk melihat setiap perubahan yang berlaku kepada mereka. Setiap perkara positif dijadikan panduan dalam menyampaikan pendidikan di sekolah.

Dengan perkembangan teknologi yang bergerak pantas juga persekitaran semasa yang memerlukan ibu bapa sentiasa berfikiran terbuka dan positif, Nor Hidayawati yakin mampu meneruskan perjuangan dalam mendidik anak bangsa menjadi insan berguna. Pada masa sama, dia bertekad menjadikan Smart Reader Kids jenama pendidikan kanak-kanak terunggul di Malaysia.

Dia juga berharap dalam masa terdekat dapat meningkatkan mata pelajaran pendidikan Islam menjadi lebih bersepadu sesuai dengan kehendak serta keperluan semasa.

“Cadangan untuk menambah mata pelajaran agama sudah ada sejak dulu lagi. Namun apabila pihak pengurusan mencadangkan supaya aspek keagamaan diberi penekanan pada tahun akan datang, ia sesuatu yang cukup menggembirakan.

“Ini kerana apabila modul mata pelajaran sudah ada, ia dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan dan positif,” katanya.

Leave a Reply

942 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It