Pendekatan Dakwah Fleksibel

Apabila membicarakan mengenai mualaf atau saudara baru isu kebajikan sering menjadi persoalan. Ini kerana terdapat pelbagai cabaran yang terpaksa dilalui golongan ini sebaik melafazkan dua kalimah syahadah.

Dibuang keluarga dan tiada tempat bergantung antara isu besar yang dihadapi mereka. Lebih menyedihkan apabila umat Islam sendiri tidak membantu meringankan bebanan yang ditanggung ditambah kerenah birokrasi dalam jabatan agama Islam sehingga menyebabkan mualaf mengalami gangguan emosi dan tekanan jiwa. Jika keadaan ini dibiarkan berlarutan tidak mustahil akan mengakibatkan golongan ini kembali kepada agama asal mereka.

Kebanyakan mualaf mengakui perkara pertama yang perlu diberi penekanan selepas memeluk Islam adalah sokongan keluarga dan masyarakat serta menyediakan kemudahan pembelajaran terutama berkaitan akidah. Ini kerana kebiasaannya mualaf merahsiakan penukaran agama dengan memeluk Islam dan akhirnya mereka dibuang keluarga apabila perkara ini diketahui ibu bapa. Hanya segelintir saja mendapat sokongan daripada saudara-mara serta teman rapat dan selebihnya terpaksa menjalani kehidupan bersendirian.

Apa yang menjadi masalah adalah apabila orang sekeliling tidak dapat menerima mualaf sehingga tergamak menghina dan melemparkan pelbagai kata-kata yang tidak enak didengar. Jika ini berlaku ke manakah hala tuju mualaf supaya mereka mampu menjalani kehidupan normal seperti orang Islam lain?

Menurut Perunding Interactive Da’wah Training (IDT), Firdaus Wong Wai Hung, pelbagai cabaran terpaksa dilalui mualaf sebaik melafazkan dua kalimah syahadah. Oleh kerana tiada pengetahuan agama mereka sepatutnya dipandu dan ditunjukkan jalan yang betul seperti tempat mempelajari agama Islam serta sumber kewangan bagi meneruskan kelangsungan hidup.

“Di sini pentingnya sebuah persatuan bagi menyelesaikan beberapa isu membabitkan mualaf dan IDT berperanan sebagai badan dakwah yang menyediakan kursus mengenai akidah bukan saja kepada mualaf tetapi umat Islam secara keseluruhan. Misalnya kursus perbandingan agama memberi penekanan pentingnya menguatkan kepercayaan kepada Allah sebelum ke peringkat seterusnya iaitu solat dan ibadat,” katanya.

Sebagai sebuah badan bukan kerajaan yang ditubuhkan pada 2003, IDT turut menjalankan aktiviti ziarah mualaf, seminar perkahwinan dan kursus Fardu Ain yang memberi peluang mengenali diri sendiri dengan lebih dekat. Cara dakwah yang lebih fleksibel digunakan misalnya dakwah jalanan dengan turun ke lokasi tertentu bagi menyebarkan agama Islam bukan saja kepada orang bukan Islam tetapi orang Islam yang mempunyai hak untuk ditarbiyahkan.

Dakwah jalanan

“Jika sebelum ini pendakwah mengambil pendekatan berdakwah di masjid, surau atau melalui ceramah agama namun dengan turun di jalanan atau ke kawasan ‘panas’ seperti Bukit Bintang dan Chow Kit, IDT mengambil peluang mendekatkan diri dengan golongan muda yang mempunyai latar belakang berbeza. “Konsep dakwah jalanan ini sudah ada sejak zaman Nabi Muhamad SAW dan menjadi sunnah Nabi yang berdakwah di Makkah sama ada di masjid atau luar masjid. Kami mengedarkan risalah dan al-Quran terjemahan kepada orang Islam dan bukan Islam. Ramai yang terkejut kerana beranggapan al-Quran hanya boleh dibaca orang Islam saja,” katanya yang menjalankan dakwah jalanan di sekitar Bukit Bintang bersama beberapa sukarelawan IDT.

Selain IDT, turut sama menjalankan dakwah secara sukarela adalah Malaysia Reverted Muslim (MRM) yang ditubuhkan pada penghujung 2010 menerusi laman sosial Facebook. Objektif utamanya adalah untuk menyalurkan maklumat kepada orang Islam bagaimana berhadapan dengan mualaf yang tentunya memerlukan pendekatan berbeza.

“Selepas bertemu buat kali pertama dengan semua ahli MRM kami merasakan tidak banyak tumpuan diberikan kepada saudara baru yang menyebabkan mereka menjadi golongan terpinggir sedangkan banyak ruang boleh digunakan untuk mendekati golongan ini,” katanya.

Tidak menerima sebarang dana kerajaan, IDT dan MRM bergerak sendiri menggunakan modal daripada ahli persatuan. Setakat ini IDT mempunyai keahlian seramai 30 orang manakala MRM 40 orang. Ahlinya terdiri daripada golongan profesional yang mempunyai kerjaya masing-masing.

“Bagi mualaf yang memerlukan bantuan kewangan kami akan mendahulukan duit sendiri terlebih dulu. Namun sebenarnya tidak semua mualaf memerlukan bantuan kewangan tetapi lebih kepada kaunseling untuk meluahkan masalah. Misalnya ramai mualaf merahsiakan keagamaan mereka dan apabila diketahui mereka akan dibuang keluarga dan ditarik semua kemewahan sebelum ini. Di sinilah pentingnya IDT dan MRM dalam memperluaskan dakwah selain membantu memberikan sokongan moral,” ujarnya yang memberikan bantuan bergantung kepada keperluan mualaf.

Bantuan sama ada pakaian atau kewangan bertujuan membantu golongan ini supaya mereka dapat berdikari dalam jangkamasa pendek sebelum mendapatkan mata pencarian lain.

Cabaran berdakwah

Menurut salah seorang sukarelawan, Ng Kuan Beng, banyak cabaran terpaksa dihadapi ketika menjalankan aktiviti dakwah terutama daripada orang Islam sendiri. “Misalnya apabila kami memberikan terjemahan al-Quran kepada orang bukan Islam, ramai mengejek dan meminta menghentikannya kerana dianggap kurang sesuai dan berdosa. Selain itu kami tidak mendapat sokongan daripada jabatan agama Islam dari segi sumbangan bagi memudahkan pergerakan. Bayangkan kami terpaksa menggunakan duit poket sendiri untuk semua aktiviti.”Keadaan ini amat menyedihkan kerana sepatutnya kami menerima bantuan daripada badan kerajaan namun sebaliknya berlaku. Hanya Allah tempat kami berserah dan menjadi sumber kekuatan untuk terus menggerakkan kedua-dua persatuan,” katanya yang menggalakkan sesiapa saja memberikan sumbangan seperti buku dan al-Quran yang boleh dikongsi bersama.

Pada masa akan datang IDT akan membuka kelas pelbagai bahasa serta kemahiran yang akan diberikan secara percuma serta kursus Islam secara personal yang akan menjelaskan mengenai Apa Itu Islam.

“Kami ingin memperkenalkan dakwah secara lebih profesional sama seperti bidang lain yang berada dalam kedudukan tersendiri. Apa yang kita tahu jika peguam atau doktor dibayar pada gaji berdasarkan kemahiran mereka apa salahnya sekiranya pendakwah turut berada dalam landasan yang sama,” katanya.

Bagi Irma Syafrida Abd Majid yang turut menjadi sukarelawan IDT dan MRM serta turun ke jalanan memberikan risalah kepada orang ramai, dengan menyertai aktiviti bersama mualaf ia dapat mengeratkan perhubungan selain saling memberikan sokongan antara satu sama lain. Dia turut menghadapi masalah apabila suaminya menggunakan nama sebenar dan tidak menukar kepada nama Melayu atau Arab selepas memeluk Islam.

“Selepas melahirkan anak dan ingin mendaftarkan nama wujud konflik apabila nama ayah tidak dapat diletakkan di dalam surat beranak. Namun selepas bertemu dengan rakan mualaf lain yang turut mempunyai kisah sama barulah saya lega dan berpuas hati kerana hal ini tidak mendatangkan sebarang masalah. Berbeza bagi masyarakat Melayu kebiasaannya anak yang tidak diletakkan nama ayah adalah anak luar nikah namun ia tidak sama dengan apa yang saya lalui,” katanya.

Leave a Reply

965 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It