Penderitaan Emosi Jangka Panjang

Jangkitan jerawat bernanah atau akne adalah masalah kulit kronik yang paling kerap dialami remaja dan dewasa di negara ini. Malah, dianggarkan lebih 85 peratus remaja dan dewasa berusia 12 hingga 25 tahun di seluruh dunia mendapat akne.

Malangnya, penjagaan kulit yang terdedah dengan akne ini sering diabaikan hingga mengundang masalah parut. Parut akibat akne yang jelas kelihatan terutama pada wajah dan leher lazimnya akan menjejaskan keyakinan diri seseorang dan menyebabkan perasaan malu serta tidak selesa untuk berdepan orang ramai.

Baru-baru ini, jenama penjagaan parut, Hiruscar Post Acne, menjalankan kajian mengenai akne dalam kalangan rakyat Malaysia dan bagaimana mereka mengurus dan mencegah masalah kulit terbabit termasuk parut akibat akne.

Hasil kajian yang dijalankan pada April lalu membabitkan 400 responden berusia 10 hingga 50 tahun secara soal selidik mendapati sebanyak 90 peratus daripadanya pernah berdepan dan sedang mengalami masalah akne. Sebanyak 68 peratus mengaku mendapat akne pada usia belasan tahun dan 68 peratus juga melaporkan kerap mendapat akne wajah yang teruk.

Sebanyak 98 peratus daripada 360 responden yang berdepan masalah akne mengaku mendapat parut dan tanda hitam yang dalam akibat masalah kulit terbabit.

Pengurus Kanan Pengurusan Pemasaran Penjagaan Kesihatan Pengguna DKSH Malaysia Sdn Bhd, Pang Koon Yin berkata, akne disebabkan oleh pelbagai faktor dan keputusan kajian berkenaan mendedahkan faktor utama yang menyumbang kepada masalah kulit terbabit adalah tekanan iaitu sebanyak 32 peratus.

Faktor lain yang menyumbang kepada akne adalah perubahan tahap hormon (31 peratus), keletihan, tidur tidak menentu dan kurang bertenaga (30 peratus), keturunan (lima peratus) dan tiga peratus lagi disebabkan pengambilan ubat tertentu.

“Kulit setiap orang berbeza mengikut genetik dan disebabkan itu seseorang mengalami masalah kulit berparut akibat akne memerlukan lebih daripada satu kaedah rawatan untuk mencegahnya.

“Berdasarkan kajian berkenaan juga didapati responden secara amnya mengikut nasihat pakar kulit dalam penjagaan kesihatan kulit yang berakne. Kira-kira 36 peratus mengaku membersihkan muka mereka setiap hari, manakala 24 peratus mengelak menyentuh kulit mereka yang bermasalah.

“Sebanyak 17 peratus responden memilih produk penjagaan kulit yang diuji secara klinikal, tidak berminyak dan mencegah akne, 14 peratus kerap melakukan proses mengupas kulit mati dan enam peratus lagi mendapatkan rawatan di klinik kulit,” katanya.

Katanya, tidak semua individu yang mengalami akne berdepan masalah parut kerana ada yang pulih tanpa meninggalkan sebarang tanda atau kesan pada kulit mereka. Sebaliknya, mereka yang mendapat parut akibat akne terutama parut yang ketara dan jelik boleh mengalami penderitaan emosi dalam jangka panjang.

“Dalam kajian yang sama juga mendedahkan 57 peratus responden menyuarakan kerisauan mengenai parut akne mereka sama ada ia akan kekal dan mengubah penampilan. Sebanyak 18 peratus pula bertindak memencilkan diri daripada berdepan orang ramai kerana rasa tidak selesa.

“Agak mengejutkan juga apabila 17 peratus rerponden mengaku mengalami kemurungan dan tahap keyakinan diri rendah disebabkan parut yang hodoh terutama di wajah mereka. Bagaimanapun, lapan peratus responden tidak kisah dengan parut akne dan menganggap ia tidak menjejaskan keyakinan mereka, sebaliknya parut akne hanya sebahagian proses pertumbuhan kulit,” katanya.

Bagi merawat masalah parut disebabkan akne, penting untuk kita mengetahui bagaimana parut akne terbentuk berikutan ia boleh muncul dalam pelbagai saiz dan jenis. Sebanyak 63 peratus responden mengalami parut dengan tanda hitam atau bintik merah, 31 peratus mendapat parut dalam atau berlubang disebabkan banyak kehilangan tisu dan enam peratus mendapat parut timbul (keloid).

Pang berkata, lazimnya mereka yang mengalami akne hanya mencari jalan untuk merawat masalah kulit itu dan mencegahnya tanpa memikirkan komplikasi lain akibat akne seperti parut atau tanda bekas akne.

“Berdasarkan kaji selidik itu, kebanyakan kita tidak menyedari ada kaedah yang boleh merawat masalah parut bekas akne. Oleh itu, kami melancarkan kempen #SayNO2Scar untuk mendidik rakyat Malaysia dengan pengetahuan mengenai parut akne dan pilihan rawatan yang ada.

“Ini bagi membantu mereka yang mengalami masalah parut bekas akne mengurangkan masalah berkenaan. Antara aktiviti dalam kempen ini, Hiruscar Post Acne akan melawat lapan universiti di Lembah Klang dan mengadakan kelas kepada pelajar mengenai parut akne dan rawatan sedia ada,” katanya.

Sementara itu, pakar dermatologi dan pengasas Medi-I Skin Studio, Dr Lim Ing Kien berkata, setiap parut mempunyai ciri-ciri berbeza dan cara mencegah serta merawatnya juga berlainan. Namun, perlu difahami bagaimana parut bekas akne terbentuk dan mengenali jenis parut bagi memudahkan jenis rawatan dilakukan.

Parut akibat akne berlainan daripada tanda bekas jerawat. Ini kerana, parut bekas akne mengubah tekstur kulit muka asal, manakala tanda bekas jerawat pula ialah kesan yang tidak mengubah tekstur kulit asal tetapi mengubah tona warna akibat proses pigmentasi semula jadi.

Jangkitan akne boleh meresap jauh ke dalam kulit dan merosakkan lapisan dermis kulit iaitu tisu di bawah lapisan kulit. Apabila jangkitan terkawal, kulit akan menghasilkan kolagen dan tisu elastik untuk memulihkan kerosakan terbabit.

Kawalan kerosakan ini menghasilkan tisu kulit baru dan tidak sama seperti yang asal. Parut yang terbentuk bergantung kepada penghasilan kolagen sama ada berlebihan atau berkurangan.

“Parut akne disebabkan akne yang teruk, walaupun tanda selepas akne ringan boleh hilang sendiri berikutan tidak menyebabkan perubahan tekstur kulit, tetapi bagi tanda gelap dan parut bekas akne yang sederhana dan teruk biasanya perlu dirawat.

“Malah, parut-parut yang terbentuk juga berlainan saiz dan bentuk serta biasanya terjadi pada waktu yang sama. Oleh itu, langkah pertama dalam rawatan parut bekas akne adalah mengenal pasti jenis parut kerana setiap jenis parut menggunakan kaedah berlainan.

“Penting memilih rawatan sesuai dengan masalah parut bagi mendapatkan hasil pemulihan optimum kerana rawatan salah hanya membazirkan masa dan wang anda,” katanya.

Menurut Pakar Perunding Dermatologi Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Dr Ch’ng Chin Chwen, akne di muka berlaku kepada kira-kira 67.5 peratus remaja di negara ini dan trend berkenaan meningkat seiring dengan pertambahan usia.

“Masalah kulit ini biasa dialami, tetapi kebanyakan mereka tidak memahami tanpa penjagaan dan rawatan kulit yang wajar, akne berpotensi menyebabkan tanda gelap dan lebih buruk lagi meninggalkan parut.

“Malah, risiko mendapat parut akne juga lebih tinggi jika memicit bahagian yang bernanah itu dan melewatkan rawatan akne. Bagi mengurangkan risiko pembentukan parut bekas akne, cuba kurangkan keradangan yang mengakibatkan jangkitan dengan merawat masalah akne secepat mungkin. Dapatkan nasihat daripada pakar kulit bagaimana untuk merawat akne dengan lebih berkesan,” katanya.

Dr Ch’ng berkata, pengguna juga perlu berhati-hati memilih produk penjagaan kulit yang sesuai bagi merawat masalah parut bekas akne dengan memilih sapuan yang mempunyai pelembap bagi mengurangkan pembentukan parut atau tanda gelap.

Leave a Reply

855 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It