Pengalaman, Keriangan Berbeza

Seawal jam 10 pagi, kelihatan kanak-kanak berusia 12 bulan hingga 17 tahun dari Pusat Jagaan Rumah Kasih Harmoni, Sungai Buloh, Selangor bersedia dengan pakaian renang, masker, snorkel dan kasut bagi memulakan sesi latihan di Pusat Akuatik Darul Ehsan (PADE), Shah Alam.

Tergambar keceriaan pada wajah masing-masing manakala bagi yang baru kali pertama mencuba sudah tentu ia menjentik debaran di hati lantaran sebelum ini ada yang langsung tidak pernah menyelam atau berenang.

Usai sarapan, seramai 54 peserta ini dibawa ke kolam renang bagi memberi peluang mendekati air sebelum bersedia untuk menyelam.

Bagi memudahkan tenaga pengajar daripada kelab selam skuba, Fun & Fair Divers yang diasaskan beberapa penyelam skuba tempatan pada Julai 2012 lalu, kanak-kanak ini dibahagikan kepada beberapa kumpulan kecil. Ini bagi membolehkan tenaga pengajar bekerjasama lebih rapat dengan setiap kanak-kanak untuk memastikan mereka selesa dengan peralatan menyelam sebelum memulakan aktiviti pernafasan dalam air.

Sementara menunggu giliran, kanak-kanak diajar cara berenang dan melakukan aktiviti snorkeling. Kedengaran gelak tawa riang peserta sebaik saja kaki mencecah air. Ada yang menjerit kesejukan, ramai pula tidak sabar menghadapi pengalaman baru di dalam air.

Mungkin sebelum ini mereka yang terdiri daripada anak-anak yatim hanya menyertai acara makan di hotel atau pusat beli-belah. Jarang sangat menyertai acara santai dan menyeronokkan terutama membabitkan aktiviti dalam air. Oleh itu tidak hairan apabila mereka menggunakan peluang ini sebaik mungkin untuk meluahkan kegembiraan selama ini.

Jurulatih selam skuba, Dr Azhar Hussin menjelaskan, aktiviti selam skuba yang diadakan ini berbeza dengan kelas renang biasa. Ini kerana menerusi selam skuba kanak-kanak diberi latihan bernafas di bawah permukaan air, melihat seterusnya meneroka dasar laut, sungai atau tasik. Walaupun sesi latihan hanya diadakan di kolam renang dengan tunjuk ajar jurulatih peserta mampu melihat persekitaran dalam air dengan lebih dekat.

“Ini memungkinkan peserta membuat persediaan menghadapi permukaan air terutama laut seterusnya meneroka khazanah alam ciptaan Tuhan,” katanya.

Dr Azhar yang mempunyai pengalaman melatih penyelam skuba menjelaskan, sebaiknya aktiviti selam skuba bermula dari kanak-kanak pada usia lapan hingga 10 tahun. Ini kerana pada usia begini pemikiran mereka masih mentah dan bersedia menerima pengajaran dengan mudah.

Amat penting ibu bapa mendedahkan anak-anak dengan perkara asas seperti bernafas dalam air, mengapungkan badan serta ciri-ciri keselamatan ketika berhadapan dengan laut, sungai atau tasik. Ini bagi membolehkan mereka tidak panik terutama sekiranya kejadian buruk berlaku.

Menurutnya, mereka yang berminat tidak perlu mempunyai asas berenang, tetapi harus menunjukkan keyakinan diri yang tinggi ketika berada dalam air, selesa di dalam dan permukaan air selain mempunyai tubuh badan yang sihat.

“Biasanya, golongan kanak-kanak ini cepat faham dan mempunyai sifat ingin tahu. Cuma kadang-kadang mereka bersifat ‘lupa diri’ terutama ketika seronok berada di dalam air dan pada masa inilah amat penting menggunakan ilmu yang dipelajari mereka,” katanya.

Bagi yang baru kali pertama mencuba, selam skuba mempunyai pelbagai peringkat dan setiap satu bakal menambah pengalaman baru kepada kanak-kanak. Menerusi pengajaran selam skuba ini, mereka akan merasai sendiri pengalaman sama seperti yang dirasai penyelam dewasa.

“Malah, apabila sudah mahir mereka turut berpeluang turun ke laut sebagai langkah pertama meneroka alam lautan,” katanya.

Kesan fizikal dan mental

Terdapat banyak kebaikan diperoleh kanak-kanak yang menyertai selam skuba. Selain kesihatan, menerusi pergerakan anggota tubuh berenang mengelak masalah asma serta meningkatkan ketahanan badan.

Dari segi emosi, ia dapat menyerlahkan keyakinan diri dan sifat berani ketika berada dalam air. Apabila memperkatakan mengenai keyakinan, tidak ramai yang mampu berenang apatah lagi menyelam sehingga ke dasar disebabkan rasa tidak selamat, takut tertelan air, lemas atau tidak muncul di permukaan air. Namun, mereka yang bermula sejak kecil iaitu dengan hanya bermain air, belajar menyelam, berenang sehingga selam skuba, lama-kelamaan akan terbentuk keyakinan serta jati diri mereka terhadap persekitaran.

“Sehingga sampai satu masa apabila mereka diminta terjun ke dalam air, ia tidak lagi menjadi masalah disebabkan keyakinan diri yang tinggi yang sudah disemai sejak kanak-kanak,” katanya.

Menariknya, keyakinan diri yang ditunjukkan ini mempunyai kaitan dengan dunia luar terutama selepas memasuki alam persekolahan dan pekerjaan. Keyakinan diri yang tinggi akan mencorakkan mereka menjadi pemimpin dihormati dan disegani. Dalam pada itu mematuhi masa latihan serta peraturan menjadikan mereka lebih berdisiplin dan bertanggungjawab terhadap waktu.

“Biarpun hanya beberapa jam berlatih, kanak-kanak yang menyertai aktiviti menjadi lebih berdikari dan tidak mengharapkan bantuan orang lain dalam melakukan kerja seharian.

“Contohnya, pemasangan alatan selam skuba yang menjadi nadi penting dalam sukan ini menjadikan mereka lebih bersemangat dan bertanggungjawab ” katanya.

Mohd Amirul Faisal, 11, cukup teruja apabila berpeluang melakukan aktiviti selam skuba yang disifatkan cukup memberi kesan kepada fizikal dan mental. Walaupun baru kali pertama mencuba, ia cukup meninggalkan kenangan manis buat dirinya.

“Saya rasa pihak sekolah perlu menjadikan sukan renang sebagai salah satu subjek dalam mata pelajaran. Ia memang aktiviti yang menyeronokkan,” ujar Mohd Amirul.

Sementara itu, wakil Fun & Fair Divers, Nur Jihan Halim, 29, berkata kebiasaannya apabila tiba musim perayaan banyak persatuan atau badan bukan kerajaan datang ke rumah anak yatim untuk memberikan sumbangan atau membawa mereka makan atau membeli-belah.

Namun, pendekatan yang diambil kelab selam skuba terbabit untuk memberi keriangan kepada golongan ini agak berbeza dan boleh dijadikan contoh buat semua. Kelab ini mengambil pendekatan dengan menganjurkan Program Amal Sukan Air sekali gus berjaya menyuntik nafas baru bagi meraikan anak-anak yatim di Malaysia.

“Menyedari inginkan kelainan, kami memberikan pengalaman berbeza kepada kanak-kanak ini dengan membawa mereka merasai pengalaman berenang, snorkeling dan selam skuba. Dengan maklum balas positif, diharap pada masa akan datang lebih banyak aktiviti amal dijalankan pihak berkaitan. Ia sememangnya satu acara yang sangat menggembirakan dan tidak dapat dilupakan,” tuturnya.

Wakil penganjur, Azrul Shah Arshad pula berkata, pihaknya amat bersyukur dan berterima kasih atas kerjasama yang diberikan daripada kumpulan selam lain seperti Ombak Divers, Scuba Station dan individu perseorangan bagi melancarkan program yang julung kali diadakan itu.

“Ingin memberikan satu pengalaman berbeza buat anak-anak ini melalui penganjuran program sebegini, ia secara tidak langsung dapat memupuk minat mereka dalam aktiviti sukan air,” ujar Azrul Shah.

Acara yang berakhir pada jam 4 petang itu ditamatkan dengan pemberian cenderahati berserta sijil penyertaan oleh jurulatih selam skuba, Dr Azhar dan Pengarah LS Secret Solutions, Norazleena Yaha.

Leave a Reply

860 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It