Pengendali Bukan Sebarang Orang

Usaha mereka sering diperlekehkan oleh individu yang tidak faham erti perkongsian minat dan semangat setia kawan. Kata orang yang skeptikal, aktiviti kelab peminat, fandom atau apa jua yang berkaitan dengan peminat seseorang selebriti – khususnya K-pop – ini sekadar membuang masa, wang dan tenaga.

Tidak dinafikan ada sesetengah aktiviti peminat mendatangkan kemudaratan namun tidak ramai yang mahu atau enggan ambil tahu mengenai apa sebenarnya yang berlaku di belakang tabir sesebuah acara kelab peminat yang dianjurkan.

Lazimnya, fenomena fandom atau kumpulan peminat ini dipenuhi remaja perempuan dan wanita muda yang gemarkan seseorang selebriti. Pelajar sekolah dan penuntut kolej sering dilihat memenuhi ruang konsert atau pusat beli-belah kala sesi selebriti bertemu peminat.

Benar, fizikalnya kelihatan seperti itu namun yang menjadi nadi penggerak kepada kumpulan fandom ini majoritinya dalam kalangan profesional, matang malah ada yang sudah berkeluarga.

Kesempatan menyertai beberapa aktiviti fandom baru-baru ini membolehkan penulis berpeluang menyaksikan apa sebenarnya yang menjadi nadi kepada kewujudan sesebuah kelab peminat.

Mengendalikan kelab peminat mungkin bunyinya menyeronokkan dan sering beranggapan berpeluang bergesel bahu dengan selebriti diminati, namun ia sebenarnya lebih kepada kerja keras, selain kebijaksanaan menguruskan masa dan kewarasan dalam mengatasi masalah agar setiap aktiviti berjalan lancar.

Bagi Audrey Liew, salah seorang pengelola kelab YG-HYPE yang menyokong kelab peminat artis naungan label YG Entertainment seperti Big Bang, 2NE1, SE7EN, Psy, Lee Hi dan Epik High, kewujudan kelab peminat lebih daripada sekadar membantu ahli mendapatkan maklumat atau barangan memorabilia idola mereka.”Ia satu kumpulan besar atau komuniti untuk peminat berkumpul melakukan aktiviti bersama dan pada masa sama, berupaya mengelakkan gejala kurang sihat kerana tumpuan mereka terarah kepada pembabitan acara dalam kelab.

“Untuk sesetengah projek, misalnya konsert Big Bang dan G-Dragon baru-baru ini, banyak acara yang dijalankan oleh kelab bertujuan merapatkan lagi hubungan sesama peminat serta membolehkan mereka mengembangkan lagi rangkaian.

“Menariknya, hubungan sesama peminat ini bukan setakat dalam kalangan warga Malaysia malah menjangkau hingga ke kelab peminat antarabangsa,” katanya.

Antara acara besar yang pernah dilakukannya bersama kelab peminat ialah projek bas iaitu imej ahli kumpulan Big Bang menjadi latar utama bagi bas bernombor plat WNR2041 yang melalui jalan utama antaranya Jalan Hang Lekiu, Jalan Ampang, Pekan, Pekan Ampang, Flat Sri Nilam, Ampang Point, KLCC, Jalan Ampang dan Ampang Park.

Bas ini boleh dinaiki peminat dalam tempoh sebulan antara 13 Oktober sehingga 12 November lalu.

Ia adalah usaha pertama seumpamanya di Malaysia, di mana pengiklanan besar-besaran seperti itu bukan dilakukan oleh organisasi korporat.

Selain itu, kelab peminat juga bertanggungjawab menggesa kehadiran ramai ke konsert dan memastikan 18,000 peminat yang hadir ke konsert Big Bang – jumlah terbesar untuk jelajah kumpulan itu di luar Jepun – mengalami pengalaman menyeronokkan, sekali gus menggalakkan semangat perpaduan dan sukarelawan dalam kalangan peminat K-pop di Malaysia.

Penganjuran Hari Keluarga YG di Parkamaya, Fahrenheit 88, bulan lalu juga disifatkan antara projek mencabar kerana membabitkan penyertaan peminat sekitar Asia Tenggara.

Ia bukan setakat pertemuan biasa yang diadakan secara kecil-kecilan sebelum ini tapi disertakan banyak acara antaranya pameran album, jualan memorabilia serta pertandingan pertunjukan fesyen.

“Majoriti pengendali kelab peminat ini berdepan komitmen kerja dan keluarga, jadi kami mengambil masa dua bulan bagi merealisasikan projek Hari Keluarga ini.

“Tapi ia satu pengalaman baru bagi kami. Aktiviti seperti ini membolehkan kami mengembangkan lagi skil komunikasi, di samping belajar banyak perkara yang selama ini tidak pernah kami bayangkan,” ujarnya.

Cenderung aktiviti kebajikan

Tidak semua aktiviti fandom ini hanya menjanjikan keseronokan semata-mata. Bagi kelab peminat CN Blue, CN Blue Beat Malaysia, ada agenda lebih besar yang perlu dilakukan peminat sebagai tanda sokongan kepada band Korea Selatan itu.

Jelas seorang pengendali kelab, Jufadilla Jamaldin, 28, projek Sekolah CN Blue menjadi keutamaan kelab peminat ketika ini, di samping beberapa projek lain yang akan diadakan ketika berlangsungnya konsert Blue Moon pada 24 Ogos ini.

Ahli kelab ini juga pernah berkongsi menyumbang beras 60 kilogram ketika konsert Blue Night pada Disember 2012. CN Blue kemudiannya menyalurkan sumbangan itu kepada golongan memerlukan seluruh Korea Selatan.

Dianggarkan 900 kilogram jumlah beras yang disumbangkan kelab peminat seluruh dunia dapat menampung sajian untuk 8,000 orang dengan 400 hingga 500 hidangan percuma dalam seminggu.

“Kita tidak mahu aktiviti kelab peminat berteraskan hiburan dan keseronokan semata-mata. Projek sekolah ini sudah lama dilakukan CN Blue dan mereka kini dalam usaha mendapatkan dana untuk membina sekolah kedua di Afrika.

“Jadi di sinilah peranan kelab peminat dalam membantu merealisasikan projek kebajikan itu. Selain berhibur, peminat boleh melakukan kebajikan dengan menderma pada tabung projek terbabit.

“Kami mensasarkan sumbangan sebanyak RM2,408.13 iaitu jumlah yang simbolik dengan tarikh konsert pertama mereka di Malaysia,” katanya.

Tambah Norlee Husnafeza Ahmad, yang turut mengendalikan CN Blue Beat Malaysia, setiap pengisian aktiviti kelab banyak bertunjangkan kepada perkongsian minat sesama ahli, di samping membantu memperbaiki tahap komunikasi, mempertingkatkan skil pengurusan acara dan menggalakkan jalinan hubungan baru agar lebih banyak rangkaian dapat diwujudkan.

“Kebanyakan ahli kelab peminat ini terdiri daripada golongan profesional. Ada 10 pengendali rasmi semuanya dan ada antara kami ialah pensyarah, akauntan, jurutera dan eksekutif kewangan.

“Di sini pentingnya menambah rangkaian dan penganjuran aktiviti atau pertemuan seperti ini antara usaha untuk mengembangkannya,” ujarnya.

Pembahagian masa sering menjadi isu kala mengendalikan aktiviti seperti ini. Bagaimanapun, kebanyakan pengendali kelab peminat hanya memperuntukkan masa selepas waktu bekerja bagi menyelesaikan tugasan kelab.

“Ia sukar kerana semua ada komitmen masing-masing. Apa yang boleh dilakukan ialah pengurusan masa yang betul dan seimbang. Biasanya kami tidak memikirkan mengenai aktiviti kelab ketika bekerja.

“Tapi sejurus tamat waktu kerja, automatik kami bertukar peranan. Di sinilah pentingnya persefahaman sesama ahli. Ada antara kami yang tidak dapat menyelesaikan tugas kelab kerana komitmen karier dan keluarga, justeru rakan lain akan membantu atau mengambil alih tugasan itu,” jelas Sarifah Sanusi, juga pengendali CN Blue Beat Malaysia.

Tidak kenal usia

Fenomena fandom ini juga tidak terhad dalam kalangan anak muda. Meskipun majoriti berusia belasan tahun hingga lewat 20-an, ada sekumpulan kecil ahli kelab peminat dalam lingkungan usia 40 tahun ke atas.

YS Ahjumma, 50, antaranya peminat K-pop yang mula-mula mengasaskan kelab peminat CN Blue. Baginya, usia dan status bukan halangan asalkan tahu batas dan hadnya.

“Memang ada yang suka meletakkan kesalahan ke atas aktiviti fandom ini. Tidak dinafikan ada buruknya tapi jika ia dilakukan secara rasional, ditambah dengan pergaulan sesama ahli yang kebanyakannya sama gender, pasti tidak banyak masalah sosial yang berlaku.

“Saya lihat ramai ahli kelab peminat saling bantu-membantu sesama sendiri. Bukan setakat membantu dalam menjalankan aktiviti kelab malah menjangkau hingga kepada aktiviti harian.

“Mereka juga saling memberikan pengaruh yang baik iaitu ramai yang mahu mempelajari bahasa Korea kerana ingin berkomunikasi dengan baik sesama sendiri.

“Ada ahli yang sebelum ini tidak pernah keluar langsung dari kejiranannya tapi disebabkan aktiviti fandom, dia mula menjelajah dunia dan menimba pengalaman baru,” katanya.

Leave a Reply

763 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It