Pengubat Autisme

MENJEJAKKAN kaki ke tingkat tiga dan empat Pusat Kreatif Kanak-Kanak Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (Nasom) yang baru dibuka di Setia Alam, Shah Alam, baru-baru ini membuatkan penulis seperti kembali semula ke alam prasekolah.

Mata terpesona melihat setiap ruangan di situ yang penuh dengan peralatan mainan, kraftangan dan muzik untuk kegunaan mereka ketika hadir bagi menjalani rawatan dan terapi.

Pendek kata, ia penuh warna-warni dan menghiburkan! Sesuai untuk kanak-kanak itu menjalani proses pemulihan, rawatan dan terapi yang diperlukan bagi kelangsungan masa depan mereka yang masih panjang.

Terdiri daripada lima tingkat, setiap satu mempunyai fungsi berbeza seperti pusat khidmat setempat (tingkat lima), ruangan kreatif dan seni (tingkat empat dan tiga) serta pusat pemerhatian awal (tingkat dua) yang diwujudkan khas untuk kanak-kanak istimewa ini.

Menurut pakar terapi seni kreatif, Caroline Essame, cabang seni kreatif membuatkan kita merasai dan mengenal dunia, dapat meningkatkan ekspresi diri, bertindak sebagai penawar dan perkembangan otak kanak-kanak.

Malah, seni kreatif juga tidak terbatas untuk digunakan sebagai satu medium mengubati penghidap autisme saja kerana kanak-kanak normal yang lain juga sentiasa tertarik dengan benda kreatif seperti aktiviti mewarna, melukis, menyanyi serta menari yang boleh dilakukan di rumah mahupun sekolah.

“Seni kreatif mempunyai bahasanya tersendiri dan ia bermanfaat kepada perkembangan minda setiap insan terutama kanak-kanak yang baru mula mahu belajar.

“Di pusat ini, kami mempunyai pelbagai aktiviti merangkumi seni dan kraftangan, muzik, terapi, drama serta aktiviti kreatif. Dengan cara ini, mereka dapat mengenal pasti minat masing-masing di samping membangunkan kemahiran yang akan memberi manfaat kepada semua.

“Selain itu, pusat ini juga menjadi landasan pendidikan dan komunikasi bagi ibu bapa memahami anak-anak mereka dalam aspek kemahiran menerusi lukisan dan drama,” katanya.

Autisme ialah gangguan perkembangan otak yang dicirikan sebagai masalah hubungan sosial, komunikasi, emosi, kurang kebolehan imaginasi, bermain serta menunjukkan tingkah laku terhad dan berulang.

Ia biasanya berkaitan minat, aktiviti dan perangai. Di Malaysia, hampir 70 peratus kanak-kanak autisme mempunyai masalah terencat akal pada tahap berbeza. Ini sebabnya proses pembelajaran mereka lebih lambat, mempunyai masalah interaksi, komunikasi dan tingkah laku.

Kekurangan dialami kanak-kanak ini menyebabkan mereka tidak faham perasaan orang lain, tiada usaha menggembirakan orang lain dan tidak pandai berinteraksi secara spontan.

Pun begitu, bukan semua individu autisme mengalami masalah pembelajaran kerana ada yang berjaya dan menjadi orang ternama seperti Albert Einstein dan Bill Gates yang menghidap sindrom Asperger sejenis autisme.

Sekiranya mereka boleh berjaya mengapa tidak anak-anak anda bukan? Justeru, kenal pasti masalah anak seawal mungkin supaya jalan penyelesaian dapat dicari.

“Kanak-kanak autistik mempunyai kesukaran untuk berfikir dan bertindak dengan cepat seperti individu normal yang lain. Mereka selalu tidak endahkan kehadiran ibu bapa atau orang di sekeliling.

“Tetapi seperti kanak-kanak lain juga, melalui pengamatan saya mereka tetap gemar bermain dan menyukai aktiviti seperti mewarna, melukis, menari, menulis dan menyanyi.

“Mereka juga boleh menjadi asyik dan lalai dengan aktiviti yang dilakukan. Itu menunjukkan mereka memberi sepenuh perhatian dan seni kreatif mengajar mereka sesuatu,” kata Caroline ketika menyampaikan ceramah bertajuk Membina Blok Akademik melalui Seni Kreatif, pada pagi itu.

Bagaimana seni kreatif menjadi satu cara kepada perkembangan kanak-kanak ini? Seni mengajar kita mengenai simbol, bahasa, meningkatkan keyakinan diri, erti kesabaran dan fleksibiliti serta menyeronokkan.

Menerusi aktiviti menari dan menyanyi yang dijalankan, mereka belajar mengenai pergerakan dan bagaimana mahu mengawal imbangan badan serta mengikut pergerakan orang lain selepas melalui pemerhatian, meredakan kemarahan mereka serta mendengar dengan teliti.

Drama pula membantu mereka menajamkan kemahiran berkomunikasi dan sosial dengan individu lain terutama ibu bapa, membolehkan mereka meluahkan perasaan dengan baik serta mengajar erti kepercayaan dan berimaginasi tinggi.

“Peranan otak yang terbahagi kepada dua iaitu kiri dan kanan juga mempunyai fungsi berbeza. Seni kreatif terkandung di bahagian otak kanan.

“Otak kanan ialah tempat untuk perkembangan hal yang bersifat artistik, kreativiti, perasaan, emosi, gaya bahasa, irama muzik, imaginasi, fantasi, warna, pengenalan diri dan orang lain, hubungan sosial serta pengembangan keperibadian.

“Jika ramai individu mengatakan otak kiri dilabel sebagai pengendali IQ, otak kanan pula memegang peranan penting bagi perkembangan EQ.

“Fungsi otak kanan ini untuk mengurus pola berfikir kreatif manusia, contohnya kemampuan berkomunikasi. Cara kerja otak kanan ini biasanya tidak berstruktur dan tidak memikirkan perkara yang terlalu khusus iaitu bertentangan dengan otak kiri. Contoh orang yang menggunakan otak kanan dibandingkan otak kiri ialah seniman, pelukis dan seumpamanya.

“Otak kiri pula banyak dikaitkan dengan fungsi akademik yang antara lain terdiri daripada kemampuan bercakap, berbahasa, membaca tulisan, logik, angka dan analisis,” katanya.

Atas sebab itu, seni kreatif dijadikan alat penghubung kanak-kanak autistik pada peringkat awal kerana ia lebih mudah dan mengikut kemampuan diri berikutan sifat terhad yang mereka miliki.

Pakar psikologi, Rica Frances Talon, pula berkata dunia kanak-kanak autistik masih menjadi misteri sehingga sekarang kerana tiada siapa tahu apa yang bermain dalam fikiran mereka, khususnya apabila mereka mula ‘buat perangai’ seperti tidak mengendahkan orang lain, asyik menjerit dan mengulangi perkara sama.

“Anak yang menghidap autisme sering dilabel sebagai kanak-kanak lembab atau lembam, bodoh, degil, berkelakuan pelik, mementingkan diri sendiri, tidak faham bahasa dan berkemungkinan besar keciciran dalam pelajaran.

“Walaupun kebanyakan kanak-kanak autistik ada masalah seperti disebutkan itu, melalui pendidikan sewajarnya mereka mampu memiliki kehidupan baik, malah mungkin lebih berjaya daripada individu normal.

“Itu sesuatu yang tidak mustahil akan berlaku sekiranya kekurangan mereka ini dikesan dan dirawati secara perlahan pada peringkat awal usia lagi.

“Justeru, ibu bapa perlu tahu cara yang betul sebelum boleh mendekati dan berinteraksi dengan anak yang menghidap autisme. Jika formula rahsia ini tidak ditemui, anak itu makin sukar didekati dan mungkin terus hidup dalam dunianya sendiri,” jelasnya.

Selepas mendapati terdapat beberapa tingkah laku pelik atau sebarang perubahan sikap pada anak, mereka harus dibawa berjumpa doktor dengan segera supaya masalah boleh dikenal pasti.

Diagnosis awal yang meliputi beberapa kaedah sepatutnya akan dilakukan untuk mengetahui jenis penyakit yang dihidapi oleh anak. Selalunya, sebelum program seni kreatif ini diperkenalkan, ibu bapa lebih terdedah kepada program intervensi awal kanak-kanak autistik, terapi pertuturan, pendengaran, perbuatan dan cara kerja.

Intervensi awal ialah satu proses membekalkan perkhidmatan, pendidikan dan sokongan kepada kanak-kanak yang berisiko atau yang mengalami kelambatan dalam perkembangan fizikal atau mental yang akan mempengaruhi perkembangan dan menghalang pembelajarannya.

Program ini disediakan untuk memenuhi keperluan kanak-kanak dan keluarga yang berkeperluan khas dalam lima bidang perkembangan iaitu perkembangan fizikal, kognitif, komunikasi, sosial dan emosi dan adaptasi.

Program intervensi awal di Malaysia disediakan kepada kanak-kanak yang berkeperluan khas, berumur dari kosong hingga enam tahun. Di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia, kanak-kanak yang berkeperluan khas merujuk kepada tiga kategori iaitu kanak-kanak yang mempunyai masalah penglihatan, pendengaran dan pembelajaran.

Kanak-kanak autistik termasuk di dalam kelompok satu golongan daripada kategori bermasalah pembelajaran.

Bagi mengatasi masalah sosial di sekolah seperti tidak pandai berkawan, mementingkan diri sendiri dan sukar mengekalkan tumpuan, beberapa langkah boleh diambil.

Untuk pengetahuan, disebabkan mereka ini tidak pandai bergaul, setiap kali cuba berkawan, ada saja kesalahan yang akan mereka dilakukan. Ini membuatkan mereka berasa tertekan dan mula menyalahkan orang lain.

Mereka mungkin jadi sombong, berlagak dan lebih susah berkawan tetapi mereka juga mempunyai kecenderungan meniru perbuatan orang lain bagi membolehkan mereka diterima sebagai kawan.

Justeru, ibu bapa boleh berusaha mengajak rakan sekolah anak ke rumah. Ini membuatkan anak berasa diterima, lebih yakin serta dapat mengelak mereka menjadi mangsa buli tetapi jangan terlalu berharap mereka akan terus berubah sekelip mata.

Dalam pelbagai perkara, kesabaran dan proses pembelajaran pasti mengambil sedikit masa sebab mereka perlu belajar secara perlahan-lahan.

Kaedah lain ialah merakam suasana permainan atau aktiviti mereka di rumah. Oleh kerana anak autistik ada masalah lambat belajar, dia boleh menonton rakaman ini berulang kali di rumah.

Pada masa sama, galak anak menjadi peramah dan mudah didekati. Jangan kritik jika anak tidak melakukan perkara sepatutnya kerana mereka tidak tahu apa yang salah atau betul.

“Kanak-kanak autistik bukan golongan berisiko atau bodoh, cuma ibu bapa tidak tahu cara mendekati mereka. Oleh kerana mereka ada masalah perlakuan, pemikiran dan tidak pandai bersosial, perkembangan kanak-kanak penghidap autisme secara umumnya lebih perlahan daripada kanak-kanak normal.

“Bagaimanapun, melalui pendidikan betul, individu autistik boleh belajar di sekolah biasa dan berjaya dalam pelajaran. Malangnya, faktor kurang pengetahuan ibu bapa mengenai kecelaruan spektrum autistik (autistic spectrum disorder – ASD) ini menyebabkan ramai kanak-kanak ini membesar di bawah paras kemampuan,” katanya.

Antara gejala autisme:

Tidak suka bergaul

Tidak peka kepada kesakitan

Tidak suka dipeluk

Berkomunikasi menggunakan gerak syarat atau tangan

Lewat bertutur

Terlalu aktif atau pasif

Tidak bertentang mata bila berkomunikasi

Bercakap dalam nada pelik (seperti menyanyi atau bercakap macam robot)

Sukar memulakan percakapan (kalau berbual hanya satu pihak iaitu hanya mereka yang bercakap)

Mungkin mengulang perkataan sama tetapi tidak faham maksudnya

Sangat sensitif kepada rasa, bau dan bunyi yang menyebabkan mereka menunjukkan perlakuan di luar kawalan

Mudah berubah mood

Suka mengasingkan diri, mengamuk, menjerit, marah-marah dan agresif

Atas kesedaran keluarga memainkan peranan penting dalam perkembangan progresif kanak-kanak penghidap autisme, jenama peneraju barangan penjagaan bayi SCA Hygiene Malaysia, bersama Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (Nasom) mengumumkan pembukaan Pusat Kreatif dan Khidmat Setempat Nasom Kiwanis PJ Autism di Setia Alam, Shah Alam.

Kewujudan pusat itu untuk menjalankan proses penilaian autisme termasuk perkhidmatan pemeriksaan, penilaian dan diagnosis pelbagai kategori penyakit autisme bagi kanak-kanak.

Ia mempunyai pelbagai aktiviti merangkumi seni dan kraftangan, muzik, terapi, drama serta aktiviti kreatif. Dengan cara ini, pelajar dapat mengenal pasti minat masing-masing di samping membangunkan kemahiran yang akan memberi manfaat kepada semua.

Selain itu, pusat ini juga menjadi landasan pendidikan dan komunikasi bagi ibu bapa memahami anak-anak mereka dalam aspek kemahiran menerusi lukisan dan drama.

Pemindahan pusat berkenaan ke Setia Alam berjaya dilaksanakan melalui dana berjumlah RM212,475 yang dijana bersama oleh Nasom dan Drypers, selaras dengan matlamat jenama Drypers iaitu Penjagaan Sepenuhnya.

Menurut Pengurus Pemasaran Kanannya, Evelyn Chan, Drypers memilih Nasom atas keperluan memberi sokongan kepada ibu bapa yang mempunyai anak autisme kerana prihatin dengan masa depan anak-anak ini.

“Drypers berhasrat untuk memberi inspirasi kepada ibu bapa melalui pelbagai kaedah lain yang melangkaui daripada sekadar pemakaian lampin.

“Dalam usaha untuk menyokong usaha murni ini, pusat ini akan menjadi langkah pertama bagi mengenal pasti kanak-kanak yang menghidap autisme agar langkah sewajarnya dapat diambil lantas menangani keadaan mereka mengikut kesesuaian,” katanya.

Setiausaha Lembaga Pengarah Pengurusan Nasom, Cason Ong, berkata setiap seorang daripada 88 kanak-kanak yang dilahirkan mengalami autisme, justeru penting bagi ibu bapa diberikan kemudahan pusat sedemikian.

Ia bagi membolehkan mereka membuat diagnosis, penilaian serta mengambil tindakan tepat seawal yang mungkin supaya anak-anak mereka dapat menjalani kehidupan yang hampir normal pada masa depan.

“Pada peringkat inilah penilaian awal menjadi amat penting bagi memastikan mereka mendapat sokongan sewajarnya dan atas sebab itu, kami amat menghargai sumbangan tidak ternilai daripada pihak Drypers kepada pusat ini,” ujarnya.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/12/10

Incoming search terms:

  • cara merawat terencat akal
  • ubati penyakit outisme

Leave a Reply

3,401 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It