Penyebab Utama Kecacatan

Kecederaan otak traumatik (TBI) adalah masalah perubatan dan kesihatan awam sejagat yang semakin meningkat. Malah, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan TBI akan mengatasi penyakit lain sebagai penyebab utama kematian dan kecacatan menjelang 2020.

Ia bukan saja menjejaskan pesakit, malah turut menjadi beban kepada penjaga, anggota keluarga termasuk masyarakat berikutan kesan kecederaan otak menjejaskan fizikal, cara berfikir (kognitif), kemampuan intelek, tingkah laku atau emosi pesakit sama ada sementara atau secara kekal sehingga hilang keupayaan untuk menjaga diri sendiri dan terpaksa bergantung kepada orang di sekeliling. TBI adalah kerosakan otak apabila sel-sel otak musnah atau merosot.

Insiden yang menyumbang kepada TBI adalah pelbagai bentuk trauma kepada otak akibat jatuh, kemalangan kenderaan, keganasan fizikal dan tembakan. Kerosakan otak juga berlaku disebabkan keracunan bahan kimia pada sel saraf (neuron), putus bekalan oksigen (anoksia), kekurangan bekalan oksigen (hipoksia), tumor, jangkitan kuman pada otak dan saluran darah pada otak pecah atau tersumbat (strok).

TBI juga dibahagikan kepada tahap ringan, sederhana dan teruk. Oleh itu, pelbagai bentuk kecederaan otak mengakibatkan gejala yang berlainan apabila pesakit mungkin kehilangan keupayaan untuk bergerak atau hilang ingatan jangka pendek atau hilang keupayaan untuk berinteraksi.

Namun, kebanyakan pesakit TBI tidak menyedari otak mereka mengalami kerosakan berikutan gejala timbul dalam jangka panjang. Malah, kerosakan otak juga sering tidak dapat dikesan menerusi pemeriksaan perubatan sehingga gejala muncul sedikit demi sedikit. Disebabkan itu banyak kes TBI tidak dikenal pasti sehingga ia digelar epidemik senyap.

Perunding Pakar Bedah Neuro Pusat Perubatan Ara Damansara (ADMC), Dr Ramesh Narenthiranathan berkata rawatan TBI bergantung kepada kecederaan dan mungkin memerlukan intervensi seperti ubatan, pembedahan kecemasan atau pembedahan selepas beberapa tahun mengalami impak cedera.

Rawatan kini digunakan termasuk terapi fizikal, terapi pertuturan, terapi rekreasi, terapi kerja dan terapi penglihatan.

“Tahap kecederaan biasanya berdasarkan tempoh hilang kesedaran atau kadar koma, amnesia postraumatik (PTA) atau hilang ingatan sementara dan keputusan pengimejan otak. TBI yang teruk boleh menyebabkan masalah kesedaran apabila pesakit mungkin mengalami koma iaitu keadaan tidak berjaga dan tidak sedar.

“Pesakit yang koma terbaring dengan matanya tertutup dan tidak bertindak balas terhadap persekitarannya, bunyi atau kesakitan. Bagi pesakit yang mengalami semi koma atau keadaan vegetatif, dia berjaga apabila matanya terbuka dan bertindak balas dengan persekitarannya, namun tidak menyedari apa perbuatan yang dilakukannya.

“Bagaimanapun, masyarakat kita masih tidak tahu bahawa sekiranya tindakan segera diambil pesakit dengan masalah kesedaran ini boleh diselamatkan,” katanya.

Beliau ditemui pada sambutan Hari Rehabilitasi Neuro anjuran pusat perubatan berkenaan bagi meraikan pesakit yang pulih daripada kecederaan otak, di samping meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai rawatan sesuai, intervensi pembedahan dan intensif pemulihan awal untuk masalah kesihatan berkenaan, baru-baru ini.

ADMC juga mengadakan pameran mengenai peralatan pemulihan neuro yang dilengkapi dengan teknologi moden dan mampu memberikan diagnosis tepat dan kaedah rawatan untuk semua masalah neurologikal.

Statistik menunjukkan pesakit dengan TBI yang teruk termasuk strok mempunyai kadar kematian dan kebarangkalian hilang upaya kira-kira 40 peratus. Pesakit yang memerlukan rawatan sokongan hayat biasanya adalah mereka yang mengalami keadaan vegetatif berterusan dan akan bergantung kepada penjaga sepanjang hayat.

Dr Ramesh berkata, pesakit TBI akan berdepan pelbagai masalah dalam rutin kehidupan kerana TBI mengganggu cara otak berfungsi dengan normal disebabkan apabila sel-sel saraf dalam otak rosak, ia tidak lagi boleh menghantar maklumat antara satu sama lain dengan cara yang biasa.

“Masalah umum yang boleh berlaku selepas TBI akan menjejaskan fungsi fizikal, kognitif dan emosi atau tingkah laku. Ini menyebabkan perubahan dalam tingkah laku dan kebolehan seseorang. Bagaimanapun, kecederaan itu boleh menyebabkan masalah yang berbeza, bergantung kepada bahagian otak yang rosak.

“Otak adalah pusat kawalan kepada semua bentuk aktiviti manusia termasuk proses penting seperti bernafas dan bergerak seperti juga berfikir, menilai dan reaksi emosi. Namun, masalah khusus yang akan dihadapi pesakit TBI tidak dapat ditentukan awal kerana masalah akan timbul selepas kecederaan dalam otak sembuh dan ia mungkin mengambil masa berminggu-minggu atau bertahun-tahun,” katanya.

Katanya, TBI berkemungkinan memerlukan pembedahan tetapi bergantung kepada bentuk kecederaan seperti serangan otak tiba-tiba bagi pesakit strok akibat saluran darah dalam kepala tersumbat atau pecah dan pembedahan segera perlu dilakukan.

“Darah tersumbat dalam saluran darah perlu dibuang, manakala saluran yang pecah perlu diperbaiki kerana ia boleh meningkatkan tekanan intrakranial yang boleh mengancam nyawa.

“Dalam usaha itu, pakar bedah mungkin perlu melakukan kraniotomi iaitu membuat lubang pada tengkorak untuk merawat kecederaan otak terbabit,” katanya.

Sementara itu, Perunding Rehabilitasi ADMC, Datin Dr Tunku Nor Taayah Tunku Zubir berkata, kajian terdahulu menunjukkan sel-sel otak yang rosak tidak boleh mengembalikan semula fungsi dan ini mengakibatkan pesakit kehilangan keupayaan dan tidak mampu berdikari.

“Tetapi, kajian terkini dalam bidang neurologi menunjukkan ada harapan buat pesakit yang mengalami kecederaan otak untuk mendapatkan kembali keupayaan yang hilang menerusi program pemulihan yang betul mengikut tahap.

“Program pemulihan biasanya terdiri pasukan pakar bedah otak, pakar neurologi, perunding pemulihan, juruterapi pemulihan dan jururawat yang akan membantu pesakit yang mengalami kecederaan otak tahap ringan sehingga kes neurologikal yang kompleks.

“Dalam program pemulihan ini, pasukan berkenaan menyasarkan pesakit dapat bergerak sendiri dengan tongkat atau alat bantuan lain, melakukan kegiatan seharian sendiri seperti makan, minum, berpakaian, menjaga kebersihan termasuk mandi dan membersihkan diri mereka,” katanya.

Katanya, terapi yang dilakukan termasuk memberi kemahiran berkomunikasi dalam pertuturan dan bahasa, kemahiran kognitif seperti daya ingatan atau menyelesaikan masalah dan kemahiran bersosial seperti berinteraksi dengan orang lain.

“Rehabilitasi dilakukan untuk membantu pesakit kembali hidup berdikari dan berfungsi sebaik mungkin, namun diingatkan rehabilitasi dalam kebanyakan kes tidak akan menghapuskan 100 peratus kesan daripada kecederaan ke atas otak itu.

“Matlamatnya adalah untuk membina kekuatan, kebolehan dan keyakinan diri pesakit supaya mereka mampu meneruskan aktiviti harian dengan suasana yang paling selesa walaupun pada hakikatnya mereka bukan lagi sama dari segi fizikal dan mentalnya berbanding sebelum mendapat kecederaan otak,” katanya.

Leave a Reply

423 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It