Perancangan Keluarga Penting

Percaya atau tidak setiap tahun dianggarkan 350,000 gadis dan wanita di dunia meninggal dunia akibat bersalin. Malah 99 peratus daripada angka itu berlaku di negara sedang membangun.

Daripada kes yang dilaporkan, kebanyakan kematian ibu ketika melahirkan anak berpunca daripada masalah kesihatan sama ada berlaku sebelum, semasa atau selepas bersalin.

Di negara dunia ketiga seperti Afrika, Pakistan, Bangladesh, India, Sri Lanka dan Afganistan, kadar kematian lebih tinggi berbanding di negara sedang membangun seperti Malaysia yang menunjukkan kadar pengurangan kematian ibu bersalin sebanyak 45 peratus iaitu daripada 53 orang bagi setiap 100,000 kelahiran hidup pada 1990 kepada 28 pada 2010, manakala negara lain masih bergelut dalam membendung masalah ini.

Sebenarnya kematian akibat bersalin dapat dielakkan sekiranya wanita mengambil langkah pencegahan awal ketika mengandung dan saat melahirkan anak.

Ini boleh dilakukan dengan mendapatkan rawatan ketika mengandung secara berkala di hospital pada setiap bulan dan mendapatkan vitamin yang diperlukan untuk ibu dan bayi dalam kandungan bagi mengelak kelahiran pramatang serta jaminan kesihatan secara berpanjangan.

Menurut Pengarah Serantau Asia Women Deliver, Datuk Dr Raj Abdul Karim, statistik yang ditunjukkan mengenai kematian wanita ketika bersalin di negara miskin adalah sesuatu yang amat membimbangkan.

Semua wanita berhak untuk hidup dalam keadaan gembira serta mendapat peluang sesuatu yang lebih baik bagi meneruskan kehidupan dengan sihat dan sejahtera.

Ini sejajar dengan Matlamat Pembangunan Milenium (MDG) yang bertujuan meningkatkan kesihatan kanak-kanak dan menurunkan kadar kematian ibu mengandung kepada tiga perempat, menjelang 2015.

“Oleh kerana wanita adalah aset dan sumber pemangkin ekonomi negara, kadar kematian yang tinggi terutama di negara miskin ini akan menyebabkan muncul pelbagai masalah lain terutama dari segi sosial dan ekonomi,” katanya.

Dari sudut kesihatan, terdapat pelbagai masalah yang menyebabkan ibu mengalami komplikasi ketika bersalin.

Antaranya pendarahan selepas bersalin, darah tinggi, anak songsang, jangkitan kuman serta kontraksi yang menyebabkan ibu tidak dapat melahirkan anak secara normal. Namun kekurangan kemudahan di hospital seperti peralatan, darah serta ubat-ubatan menjadi punca kepada kematian ibu dan anak.

Selaras dengan matlamat MDG iaitu mengurangkan kadar kematian ibu bersalin, seharusnya kesihatan reproduktif dan seksual disediakan secara berkesan dan berkualiti kepada semua wanita.

Ini boleh dilakukan dengan memberi kefahaman mengenai pentingnya perancangan keluarga bagi mengelak masalah kandungan yang tidak diinginkan serta kehamilan terlalu kerap.

Jarak kehamilan kurang daripada dua tahun akan memberikan masalah kepada wanita. Begitu juga bagi ibu yang mempunyai anak yang ramai misalnya tujuh orang ke atas yang menyebabkan mereka tidak dapat menguruskan diri sendiri serta memberi sepenuh perhatian kepada bayi mereka.

“Perancangan keluarga adalah kaedah penting bagi mencegah ibu berisiko untuk hamil dalam keadaan belum bersedia. Ini kerana kekerapan bersalin akan menyebabkan komplikasi tumpah darah atau meninggal dunia lebih tinggi disebabkan tubuh ibu masih belum pulih untuk menerima bebanan semula.

Begitu juga dengan tahap kesihatan yang semakin terjejas disebabkan rahim masih belum pulih serta emosi yang kurang stabil,” katanya.

Di Malaysia sejak 1970-an, walaupun tahap kesedaran wanita semakin meningkat mengenai pentingnya merancang keluarga, kesedaran di pihak suami perlu dipertingkatkan. Ini kerana ibu yang menolak untuk mengambil sebarang kaedah perancangan keluarga biasanya memberi alasan mereka tidak mendapat kebenaran suami.

“Kurang kesedaran di pihak suami menyebabkan kaedah perancangan keluarga menjadi tidak berkesan walaupun kebanyakan wanita ingin menggunakannya. Justeru, lebih banyak program akan dijalankan dengan memberi tumpuan kepada suami supaya mereka lebih faham dan jelas mengenai pentingnya merancang keluarga.

Ia bukan untuk menyekat hak mendapat anak tetapi lebih kepada menyediakan sumber kewangan yang lebih baik, fizikal yang lebih sihat dan emosi lebih stabil supaya kelahiran dapat dilakukan tanpa sebarang masalah,” jelasnya.

Cegah kematian ibu bersalin

Menurut Dr Raj, langkah bagi mencegah kematian ibu bersalin di negara ini bermula sejak Malaysia mencapai kemerdekaan. Ketika itu kebanyakan punca kematian wanita disebabkan bersalin di rumah tanpa peralatan perubatan sempurna dan bersih serta bidan terlatih.

“Kerajaan Malaysia mengambil beberapa langkah penting dalam menangani masalah ini seperti menghantar bidan dan jururawat kampung untuk latihan serta kursus yang sesuai bagi mencegah sebarang komplikasi semasa proses kelahiran,” katanya.

Sejak itu, Malaysia kini memiliki pusat kesihatan unggul dilengkapi kemudahan moden yang bukan saja memberi manfaat penduduk di bandar malah mereka yang tinggal di kawasan terpencil seperti penempatan Orang Asli.

Ini dapat dilihat dengan wujudnya lebih 3,000 klinik kesihatan termasuk klinik desa di seluruh negara bagi memantau tahap kesihatan ibu dan bayi.

Ini sekali gus berjaya mengurangkan kadar kematian ibu ketika bersalin, daripada 44 orang bagi setiap 100,000 kes kelahiran pada 1990 kepada 28 orang bagi setiap kes yang sama pada 2009 dengan adanya rawatan berkala secara percuma ketika hamil dan selepas melahirkan anak.

Sistem jagaan yang begitu sistematik dengan mengadakan lawatan ke rumah pada hari ketiga, keempat, kelapan dan ke-20 sangat membantu memulihkan kesihatan ibu sewaktu 40 hari pertama manakala bayi diberikan imunisasi dan rawatan susulan sehingga anak berusia enam tahun. Begitu juga dengan ibu diberi khidmat kaunseling dan nasihat mengenai perancangan keluarga secara percuma.

“Rawatan yang disediakan di tempat yang sama memudahkan ibu dan anak mendapat rawatan susulan. Malah tidak wujud tanggapan kos terlalu tinggi untuk mendapatkan rawatan kerana semuanya disediakan tanpa sebarang bayaran,” katanya.

Keadaan ini berbeza di negara dunia ketiga apabila kesihatan ibu dan anak menjadi masalah utama disebabkan kelemahan sistem itu sendiri selain kurang kakitangan terlatih, bekalan darah, ubat-ubatan serta rawatan kecemasan yang membolehkan ibu bersalin mendapat bantuan segera.

Bagi mengelak komplikasi ketika bersalin, ibu seharusnya datang ke pusat kesihatan bagi mendapatkan rawatan. Ini bagi mengelak berlaku sebarang masalah dan bagi membolehkan ibu bersalin dalam keadaan selamat.”Bagi kelahiran selamat, seorang ibu sepatutnya bersalin dengan seorang bidan terlatih bagi mengelak sebarang komplikasi. Malah pusat kesihatan atau hospital harus mempunyai semua kelengkapan terutama peralatan, darah dan ubat-ubatan sekiranya berlaku perkara yang tidak diingini,” jelas Dr Raj.

Kematian ketika melahirkan anak bukan saja membawa masalah kesihatan namun kesan sosial dan ekonomi kepada negara. Ini kerana bayi yang dilahirkan tanpa ibu ini tidak mendapat perhatian secukupnya. Mereka bukan saja hilang kasih sayang tetapi juga tidak mendapat khasiat pemakanan terutama susu ibu. Apabila anak-anak ini membesar dikhuatiri akan memberi kesan kepada emosi mereka. Selain itu, kakak atau abang serta ahli keluarga yang lain terpaksa berhenti sekolah kerana ingin menjaga adik-adik. Ini akan menyebabkan masyarakat terperangkap lebih mendalam dalam isu kemiskinan.

“Kesan lebih besar juga berlaku kepada ekonomi negara apabila negara akan hilang sumber pendapatan disebabkan ketiadaan wanita yang turut memberi sumbangan kepada ekonomi negara,” jelasnya.

Tuan rumah persidangan Women Deliver Global 2013

Oleh kerana Malaysia adalah negara membangun yang menunjukkan kesan positif dengan pengurangan kadar kematian ketika melahirkan anak, negara ini diberi penghormatan menjadi tuan rumah Persidangan Ketiga Women Deliver Global 2013 yang memberi tumpuan bagi mengurangkan kematian ibu bersalin dan mencapai matlamat terhadap kesihatan reproduktif.

Persidangan anjuran pertubuhan yang berpangkalan di New York, Women Deliver memperjuangkan usaha mengumpulkan suara dari seluruh dunia ke arah memperbaiki kesihatan gadis dan wanita.

Hampir 5,000 perwakilan dari 161 negara dijangka hadir yang akan berlangsung pada 28 hingga 30 Mei ini.

Menurut Dr Raj, menerusi sokongan Biro Konvensyen dan Pameran Malaysia (MyCEB), Malaysia dipilih sebagai tuan rumah kerana kedudukannya sebagai negara demokratik, sedang membangun dan liberal dengan dasar sosio ekonomi dan pembangunannya yang stabil serta kukuh.

“Malaysia terkenal dengan usaha memperbaiki kesihatan dan kadar kematian ibu bersalin sebagai inisiatif utama negara, jauh mendahului apa yang dijalankan oleh agensi antarabangsa.

Selain itu, keamanan serta sistem penjagaan kesihatan komprehensif yang dirancang rapi adalah sebab utama ia diadakan di sini,” katanya.

Malah Malaysia adalah negara Asia pertama dipilih menganjurkan persidangan memandangkan pencapaian yang begitu positif dalam mengurangkan kadar kematian ibu bersalin pada setiap tahun. Ia sekali gus akan menjadi batu loncatan kepada negara lain belajar dan mencari kaedah terkini untuk negara mereka.Persidangan tiga hari yang akan bermula pada 28 Mei di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur itu akan mengetengahkan penceramah terkenal seperti Melinda Gates, pengasas bersama Yayasan Bill & Melinda Gates serta bekas Presiden Chile, Michelle Bachelet.

Penceramah lain yang turut menyertainya ialah anggota Parlimen Kemboja, Mu Sochua; Anuradha Gupta dari Kementerian Kesihatan India dan Gita May dari Kementerian Kesihatan Indonesia.

Dr Raj berharap lebih ramai delegasi dari seluruh dunia akan mendaftar untuk menyertai persidangan berkenaan. Inilah masanya wanita dari seluruh dunia berkumpul serta membincangkan mengenai pelbagai masalah, kaedah terbaru dan cara rawatan bagi mengurangkan kadar kematian ibu bersalin serta mengetengahkan kemajuan yang dicapai berhubung hak dan kesihatan wanita.

Mereka yang berminat menyertai persidangan boleh melayari laman sesawang www.womendeliver.org untuk mendapatkan maklumat lanjut berhubung pendaftaran.

Leave a Reply

887 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It