Perbezaan Bakteria Dalam Usus

TAHUKAH anda bahawa daya ketahanan badan atau sistem imun bayi yang dilahirkan secara normal dengan si comel yang menjenguk dunia menerusi pembedahan tidak sama? Melahirkan anak secara pembedahan memberi kesan besar kepada kehidupan bayi terutama dalam tempoh empat hingga lima tahun pertama hidup si kecil.

Ramai pakar percaya 60 hingga 70 peratus sistem pertahanan badan ada di usus iaitu tempat berlakunya pencernaan dan penyerapan khasiat makanan. Justeru, kita perlu mempunyai usus sihat supaya ia berfungsi dengan baik terutama di kalangan bayi dan kanak-kanak kecil di bawah umur lima tahun.

Mikro flora dalam usus ada dua fungsi asas iaitu pemakanan (untuk sintesis vitamin sesetengah vitamin B dan K, membantu penyerapan garam galian dan unsur surih). Fungsi kedua ialah untuk perlindungan iaitu terhadap bakteria patogen (berbahaya), meningkatkan sistem imun dan membantu badan menyingkir bahan buangan (toksin).

Dalam usus kita ada kira-kira 400 jenis bakteria baik (juga dipanggil probiotik) dan jahat yang perlu hidup dalam keseimbangan. Pembentukan flora yang seimbang di dalam usus terbentuk sejurus selepas bayi dilahirkan secara normal. Keseimbangan antara jumlah bakteria baik dan jahat ini amat penting untuk membolehkan badan bayi menghasilkan pertahanan diperlukan bagi melawan jangkitan.

Dari mana datangnya bakteria ini? Mungkin ramai tidak tahu bayi mendapat ‘bekalan’ bakteria daripada ibunya pada hari pertama dia dilahirkan. Sebenarnya bayi yang lahir secara normal (melalui saluran peranakan) akan ‘menelan’ bakteria yang ada dalam saluran vagina ibunya ketika dia dilahirkan. Dari sini bakteria itu akan masuk ke dalam ususnya.

Bunyinya memang kedengaran sedikit menjijikkan, tetapi inilah hakikatnya. Bekalan bakteria pertama yang masuk ke dalam usus bayi inilah yang secara perlahan-lahan akan membiak dan membentuk daya ketahanan pada bayi berkenaan.

Menurut Perunding Paediatrik Hospital Italiano, Buenos Aires, Argentina, Dr Carlos Lifshitz, pendedahan pertama terhadap bakteria bagi bayi yang lahir secara pembedahan bukan dari saluran peranakan ibu, tetapi tangan doktor atau jururawat.

Kajian mendapati kebanyakan bayi yang lahir melalui kaedah pembedahan mempunyai bakteria usus yang agak berbeza daripada bayi lahir secara normal khususnya dalam beberapa minggu pertama kehidupan mereka. Perbezaan bakteria inilah yang dikatakan boleh melengahkan perkembangan bayi kerana bakteria jahat lebih ‘berkuasa’.

“Bakteria yang mempengaruhi sistem imun atau daya ketahanan seseorang adalah bakteria yang ada dalam usus. Bayi yang lahir secara pembedahan ada kecenderungan mendapat pelbagai penyakit apabila dewasa kelak.

“Jika ibu ada masalah alahan, anak yang dilahirkannya secara pembedahan mempunyai kebarangkalian yang sangat tinggi untuk mengalami masalah sama. Risiko bayi yang lahir secara pembedahan mengalami alahan adalah sangat tinggi berbanding bayi yang lahir secara normal.

“Flora saluran peranakan adalah sangat berguna kepada bayi. Kekurangan flora ini akan meletakkan bayi pada keadaan berisiko untuk mendapat masalah alahan, asma, alahan rinitis, obesiti dan diabetes – yang semuanya mempunyai kaitan dengan sistem imun,” katanya.

Ketidakseimbangan flora boleh berlaku pada bayi yang menyebabkan mereka mudah mengalami pelbagai masalah gastro usus seperti:

Kembung perut

Sakit perut

Hilang selera makan

Mudah dapat jangkitan

Semua yang disenaraikan di atas adalah masalah biasa pada bayi dan kanak-kanak kecil. Justeru, Dr Lifschitz menegaskan kepentingan memelihara kesihatan usus bayi terutama yang dilahirkan secara pembedahan dalam tempoh lima tahun pertama hidup mereka.

Kajian mendapati flora dalam usus bayi dan kanak-kanak yang dilahirkan melalui kaedah pembedahan mempunyai koloni bakteria yang agak berbeza dengan bayi lahir secara normal. Ia menyebabkan pembiakan koloni bakteria baik seperti bakteria bifido yang mempunyai peranan besar dalam sistem imun, juga menjadi perlahan.

Penyelidik percaya perkara inilah yang memberi kesan besar ke atas tindak balas imun kanak-kanak berkenaan. Mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi mengalami masalah alahan dan gastro usus sehingga berusia lima tahun.

Beri probiotik

Bagaimana ibu bapa boleh membantu memperbaiki flora dalam usus bayi yang lahir secara pembedahan? Caranya mudah, iaitu dengan memperkenalkan probiotik terutama yang mengandungi bakteria bifido pada hari pertama dia dilahirkan.

Tidakkah tindakan ini terlalu awal kerana sedangkan sejak dulu lagi pakar perubatan mengesyorkan pemberian susu badan secara eksklusif kepada bayi (hanya susu badan saja) sekurang-kurangnya selama enam bulan? Sejak dulu lagi susu badan sudah diakui sebagai makanan terbaik untuk bayi kerana ia mengandungi semua khasiat yang diperlukan mengikut umurnya.

Malah dalam susu ibu ibu sendiri mengandungi probiotik. Namun menurut Dr Lifschitz, tidak salah untuk memberikan probiotik tambahan kepada bayi khususnya yang dilahirkan secara pembedahan kerana mereka tidak menerima ‘bekalan’ bakteria daripada saluran peranakan ibu.

Jadi probiotik tambahan yang diberikan kepadanya akan membantu pembentukan sistem imun bayi dengan lebih baik. Keperluan ini lebih mendesak pada bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan untuk merendahkan risiko mereka mendapat penyakit.

Jika ibu mengambil probiotik ketika hamil dan menyusukan anak, bayinya juga akan mendapat manfaat tambahan. Kajian di Finland mendapati pengambilan probiotik dapat mengurangkan risiko mengalami masalah alahan di kalangan kanak-kanak kecil sehingga mereka berusia lima tahun.

Bagi ibu yang ada masalah alahan, dia masih boleh memberikan bayinya probiotik terutama jika dilahirkan melalui kaedah pembedahan. Meskipun si ibu tidak mengalami masalah alahan tetapi melahirkan bayinya secara pembedahan, si kecil tetap mempunyai risiko untuk mendapat masalah itu.

Sehingga kini tiada ubat yang boleh menjadi penawar kepada alahan. Malah pakar perubatan juga tidak tahu bagaimana untuk mencegahnya. Namun Dr Lifschitz berkata, risiko alahan boleh dikurangkan dengan pemberian susu badan kepada bayi. Sebagai tambahan, si ibu bolehlah mengambil probiotik untuk kebaikan si kecil.

“Malah jika bayi anda sudah mula menunjukkan gejala alahan, pemberian probiotik dikatakan mampu mengurangkan masalahnya. Begitu juga dengan bayi yang kerap mengalami kolik atau kembung,” katanya.

Probiotik bertindak dengan merangsang bahan tertentu dalam usus besar, ia juga ‘mengambil bahagian’ dalam pertandingan atau melawan bakteria jahat, menggalakkan penghasilan mukus dalam usus (di mana ia akan membuatkan bakteria melekat dan mudah disingkirkan dari badan) serta meningkatkan daya ketahanan.

Apakan jenis probiotik yang sesuai diberikan kepada bayi dan kanak-kanak? Pilih yang mengandungi bakteria bifido BB12, LGG dan Lactobacilus reuteri. Namun pilih perisa semula jadi dan elakkan jenis mengandungi gula. Ia boleh dimasukkan ke dalam susu badan yang diperah atau disuap terus kepada bayi.

Selain itu probiotik juga mempunyai peranan untuk:

Memperbaiki sistem penghadaman

Mengurangkan insiden alahan dan penyakit kecelaruan sistem imun (autoimun)

Mengelak dan memendekkan tempoh cirit-birit yang disebabkan antibiotik pada orang dewasa dan kanak-kanak

Menguatkan sistem imun bagi mencegah jangkitan

Mengurangkan penghasilan bahan toksik dalam usus

Buat pilihan bijak

Sejak kebelakangan ini semakin ramai wanita memilih untuk melahirkan anak secara pembedahan walaupun boleh bersalin normal atas pelbagai alasan.

Pembedahan bersalin di Malaysia dianggarkan mencecah 19 peratus, lebih tinggi daripada yang disarankan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) iaitu 15 peratus saja. Malah doktor juga mengakui adanya peningkatan bersalin secara pembedahan walaupun penjagaan selepas melahirkan anak lebih susah daripada bersalin normal.

“Memang bersalin secara pembedahan dibolehkan, malah ada sesetengah hospital memberi peluang kepada ibu untuk membuat pilihan. Namun secara umumnya kaedah ini hanya disarankan apabila si ibu memang tidak boleh bersalin normal atas sebab perubatan sama ada membabitkan si ibu atau anak dalam kandungan.

“Namun bagi wanita yang sengaja memilih pembedahan, saya minta supaya mereka mempertimbangkan keputusan itu semula demi anak. Ini kerana anak yang lahir secara pembedahan mempunyai risiko tinggi untuk mengalami jangkitan gastro usus dan alahan,” katanya.

“Bersalin secara pembedahan tidak sepatutnya dijadikan pilihan pertama kecuali atas sebab perubatan. Pembedahan hanya perlu dijalankan jika atas cadangan doktor saja, contohnya kerana bayi terlalu besar, ibu terlalu kecil atau masalah kesihatan lain.

“Apa yang jadi masalah sekarang ialah ramai ibu yang sengaja memilih untuk bersalin secara pembedahan kerana tidak mahu sakit. Walaupun saya lelaki, tetapi saya berpendapat, sakit bersalin itu adalah antara anugerah khas untuk wanita dan ia satu pengalaman yang sangat berharga. Kenalah tahan sedikit kerana ia adalah proses semula jadi. Malah kini ada banyak kaedah yang boleh digunakan untuk mengurangkan atau mengelakkan sakit bersalin,” sambungnya lagi.

Artikel ini disiarkan pada : 20/08/2012

Leave a Reply

1,114 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It