Perlu Kekuatan Semangat

Kempen berhenti merokok terlalu banyak terpampang di serata tempat, bukan setakat di kaca televisyen, akhbar dan majalah, malah meliputi dunia media sosial dalam usaha menyedarkan perokok dan orang ramai mengenai bahaya tabiat itu dan kesan buruk terhadap kesihatan.

Namun sayangnya walaupun sudah berjuta-juta ringgit dihabiskan oleh kerajaan serta pelbagai usaha digerakkan badan sukarela bagi menjayakan kempen antirokok, masih ramai yang tidak sedar atau buat-buat tidak sedar mengenai akibat merokok, malah bilangan perokok baru terus meningkat.

Terbaru, statistik menunjukkan jumlah perokok di seluruh dunia kira-kira 1.1 bilion orang. Ketika tabiat merokok semakin menurun di negara maju, negara membangun seperti Malaysia pula mencatatkan peningkatan sekitar 3.4 peratus setiap tahun.

Dalam senarai 100 negara perokok terbesar di dunia, Malaysia berada di kedudukan ke-71 dengan seorang perokok menghabiskan kira-kira 646 batang rokok setiap tahun.

Statistik tahun lalu juga menunjukkan jumlah perokok semakin meningkat dengan 4.7 juta orang pada 2011, berbanding empat tahun sebelumnya iaitu 3.1 juta perokok pada 2007.

Usaha meninggalkan tabiat merokok agak sukar disebabkan ketagihan terhadap nikotin, selain keazaman yang rapuh dan pengaruh rakan sekeliling. Ini menjadikan perokok berhadapan cabaran getir dalam menjalani kehidupan bebas rokok.

Tiada yang mustahil

Bagi orang Islam, usaha untuk meninggalkan terus tabiat buruk itu sebenarnya dipermudahkan pada bulan Ramadan. Seharusnya, perokok mengambil peluang pada bulan puasa yang penuh rahmat ini untuk membebaskan diri daripada pengaruh nikotin.

Pakar Perubatan Kesihatan Awam, Dr Sallehudin Abu Bakar berkata, bulan Ramadan sememangnya masa terbaik buat orang Islam meninggalkan tabiat merokok bagi mereka yang benar-benar menghayati bulan penuh keberkatan ini.

Katanya, berhenti merokok sememangnya sukar, tetapi dengan masa yang tepat dan rancangan yang disusun mengikut keperluan perokok, berhenti terus daripada menghisap rokok sesuatu yang tidak mustahil.

“Bagi orang Islam, hari pertama pada Ramadan waktu terbaik untuk mereka mula berhenti menghisap rokok. Sebelum itu, mereka perlu membuat keputusan yang tegas untuk berhenti merokok selama-lamanya kerana berhenti merokok tidak boleh berlaku secara tiba-tiba,” katanya.

Menurut Dr Sallehudin, dalam usaha untuk berjaya berhenti rokok, perokok perlu bersedia berhadapan dengan tabiat dan ketagihan mereka dengan mengubah sikap serta cara menangani simptom akibat kehilangan kandungan nikotin dalam tubuh.

Bagi kebanyakan perokok, tabiat yang sukar dikikis sepanjang Ramadan adalah menghisap rokok sebaik habis berbuka. Oleh itu, mereka perlu cuba mengubah tabiat itu dengan menggantikan waktu merokok dengan perkara lain misalnya segera memberus gigi sesudah berbuka dan terus menunaikan sembahyang Maghrib.

Selain itu, katanya, perokok digalakkan cuba mengawal diri daripada teringat pada rokok dengan menghabiskan sepanjang malam bulan puasa dan menyibukkan diri dengan menunaikan solat Tarawih dan membaca al-Quran.

“Pada masa sama, mereka digalakkan banyak mengambil air kosong dan mengelak minuman berkafein seperti kopi. Ubat yang membantu usaha berhenti merokok juga dapat menolong mengurangkan simptom berhenti merokok dan keinginan untuk merokok semula, malah boleh digunakan sebagai sebahagian daripada program berhenti merokok secara menyeluruh,” katanya.

Menurut Dr Sallehuddin, kejayaan menghentikan tabiat merokok sebenarnya banyak bergantung kepada keseimbangan antara motivasi seseorang untuk berhenti merokok dengan tahap kebergantungan terhadap rokok.

Motivasi untuk berhenti merokok dan kebergantungan pada rokok sering berkait rapat. Misalnya perokok tegar mungkin menunjukkan motivasi yang rendah kerana mereka kurang yakin terhadap keupayaan mereka untuk berhenti merokok.

Perokok sosial pula mungkin mempunyai motivasi lebih tinggi kerana mereka percaya mampu berhenti sepenuhnya pada masa depan sekiranya mereka mahu ia menjadi realiti.

Katanya, kekuatan motivasi untuk berhenti merokok boleh berubah mengikut masa dan dipengaruhi kuat oleh persekitaran semasa. Ketika Ramadan, kebanyakan perokok beragama Islam mampu mengawal diri daripada merokok ketika siang hari kerana ada motivasi yang kuat untuk melakukannya.

Namun malangnya mereka akan merokok sebaik berbuka puasa hanya kerana berhenti terus daripada merokok bukanlah niat mereka yang sebenarnya.

“Keinginan untuk menghisap rokok pada siang hari Ramadan sangat kurang kerana keadaan persekitaran dan rutin harian sudah berubah. Ini kerana banyak perkara yang berlaku seiringan menghisap rokok seperti waktu untuk minum secawan kopi, selepas makan tengah hari atau bersosial dengan rakan yang juga perokok sudah berubah, sedangkan ia rutin di luar tempoh Ramadan,” katanya.

Dr Sallehudin berkata, merokok membabitkan gabungan tabiat psikologi dan ketagihan fizikal. Perlakuan menghisap rokok menjadi sebati dengan diri kerana ia dilakukan setiap hari dan pada masa sama, nikotin yang ada dalam rokok memberikan rasa ‘melayang’ sementara, tetapi ketagih.

Menyingkirkan rutin yang menyalurkan kandungan nikotin secara tetap ke dalam tubuh akan menyebabkan perokok mengalami simptom berbentuk fizikal akibat kehilangan nikotin dan keinginan untuk mendapatkannya.

“Kebanyakan perokok beragama Islam mampu mengawal diri daripada merokok sepanjang Ramadan kerana mereka sudah menetapkan dalam pemikiran sejak awal untuk tidak merokok secara sementara ketika siang hari bagi melaksanakan ibadat dan patuh kepada tuntutan agama.

“Mereka sedar jika merokok pada siang hari, puasa akan terbatal, sekali gus memaksa diri untuk terus tidak merokok sehinggalah waktu berbuka,” katanya.

Disebabkan perokok akan merokok sebaik habis berbuka, paras nikotin dalam darah mereka tidak pernah habis sepenuhnya sepanjang siang hari Ramadan. Disebabkan itu mereka tidak mengalami simptom berhenti merokok yang teruk, seterusnya membuatkan usaha menahan diri daripada merokok pada siang hari menjadi lebih mudah.

Keazaman tinggi untuk berpuasa pada Ramadan sedangkan keazaman yang sama tidak ada pada bulan lain bukanlah isu sebenar di sini, tetapi apa yang paling penting adalah motivasi dan keputusan untuk berhenti merokok selamanya. Inilah yang perlu dibuat oleh perokok itu sendiri.

Apabila seseorang perokok ingin berhenti merokok atau mengurangkan jumlah rokok seperti kebiasaannya, kekurangan nikotin seterusnya membawa kepada simptom penarikan balik yang berbentuk psikologi dan fizikal.

“Secara fizikalnya, badan bertindak balas dengan kehilangan nikotin manakala secara psikologi pula, perokok perlu berhadapan dengan masalah membuang tabiat yang biasa mereka lakukan selama bertahun-tahun yang kemudiannya membawa kepada perubahan sikap yang ketara,” katanya.

Simptom selalunya bermula beberapa jam selepas rokok yang terakhir dan memuncak antara dua hingga tiga hari selepas itu apabila sejumlah besar nikotin dan bahan sampingannya keluar daripada tubuh.

Kesan penarikan balik itu boleh berlangsung selama beberapa hari sehingga beberapa minggu, tetapi mereka akan menjadi semakin lebih elok setiap hari sepanjang mereka kekal tidak merokok.

Antara simptom penarikan balik yang berlaku pada tubuh seperti rasa pening, kecewa, mudah hilang sabar, cepat marah, kebimbangan, gangguan tidur seperti insomnia atau mempunyai mimpi buruk, sukar memberikan tumpuan, keresahan atau kebosanan, sakit kepala, keletihan serta peningkatan selera makan dan berat badan.

Simprom lain yang turut menghambat dan memberi cabaran getir kepada mereka yang mahu meninggalkan terus tabiat itu adalah sembelit dan perut berangin, batuk, mulut kering, sakit tekak, titisan hidung, kemurungan dan sakit dada.

Buat pilihan

Menurut Dr Sallehuddin, perokok mempunyai dua pilihan cara untuk berhenti merokok iaitu sama ada berhenti secara perlahan-lahan dengan mengurangkan jumlah rokok atau terus berhenti serta-merta (cold turkey).

“Secara amnya, berhenti merokok secara tiba-tiba tanpa berfikir, membuat persediaan, mengurangkan jumlah rokok atau mempunyai sebarang perancangan menangani masalah ketagihan adalah satu cara paling popular untuk berhenti merokok.

“Ia juga bermakna seseorang berhenti tanpa bantuan ubata-ubatan atau terapi formal. Namun cara drastik ini sebenarnya hanya mencatatkan peratusan kejayaan antara tiga hingga 10 peratus sahaja,” katanya.

Menurutnya, kebanyakan perokok terlalu bergantung kepada rokok dan apabila mereka tiba-tiba berhenti menghisap rokok, mereka akan mengalami kesan simptom berhenti yang boleh berlarutan sehingga tiga bulan.

Namun perlu diingat setiap perokok berbeza iaitu sesetengah perokok mudah berhenti tanpa memerlukan sebarang bantuan.

Katanya, segelintir perokok pula berhenti merokok secara tiba-tiba kerana mereka berasa lebih mudah untuk ‘menderita’ dalam tempoh sementara daripada terpaksa berhadapan dengan simptom yang tidak terlalu kuat, tetapi berpanjangan.

“Ada pula yang berkata berhenti merokok, tetapi menggantikannya dengan terapi penggantian nikotin dalam bentuk gula-gula getah nikotin, lozenge atau tampalan yang menggoda mereka untuk kembali merokok. Jadi perokok lebih suka pendekatan kaedah yang sudah terbukti berkesan,” katanya.

Buang dua rokok

Disebabkan kejayaan berhenti merokok melalui kaedah cold turkey hanya sekitar tiga hingga 10 peratus, Dr Sallehuddin sangat menyarankan perokok supaya menggunakan kaedah mengurangkan jumlah rokok yang dihisap seharian secara perlahan-lahan.

“Saya sangat menggalakkan kaedah mengurangkan bilangan rokok yang dihisap setiap hari secara berterusan iaitu ‘membuang’ dua batang rokok setiap hari dalam tempoh dua minggu bagi mereka yang menghisap satu kotak rokok sehari.

“Bagi setiap rokok yang tidak dihisap, mereka boleh menggantikannya dengan gula-gula getah nikotin atau lozenge,” katanya.

Pada masa sama, syarikat farmaseutikal dan penjagaan kesihatan pengguna berlandaskan penyelidikan, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Sdn Bhd (GSK), baru-baru ini menganjurkan kempen Berikrar Berhenti Secara Tepat dalam usaha menggalakkan lebih ramai meninggalkan tabiat itu.

Leave a Reply

685 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It