Permainan Tradisional Uji Minda

Sering kali kita melihat si kecil yang masih pelat berbica–ra namun sangat mahir mengendalikan gajet seperti komputer tablet dan telefon genggam. Situasi ini bukan hanya berlaku di rumah, namun dapat dilihat di mana saja sama ada di dalam kereta, kedai makan atau pusat beli-belah dengan harapan si kecil mampu ‘duduk’ diam tanpa mengganggu tugasan harian ibu dan bapa.

Kadang-kadang mereka berkomunikasi dengan peralatan sambil mengeluarkan suara disertakan mimik muka bergantung kepada jenis permainan. Tangan pula lancar meluncurkan aplikasi yang terdapat pada gajet. Ada pula ibu bapa memberikan aplikasi mewarna namun sebenarnya ia tidak banyak mendatangkan kesan positif terhadap perkembangan kemahiran motor mereka.

Dalam sesetengah aplikasi, mewarna sesuatu yang sangat mudah. Kanak-kanak hanya perlu memilih warna, sentuh skrin dan letakkan pada bahagian yang ingin diwarnakan kemudian tekan sekali lagi. Begitu mudah dan hasilnya sangat cantik kerana tiada warna terkeluar daripada garisan.

Tetapi dalam dunia nyata, perkara ini tidak berlaku. Melalui pensel warna, anak-anak belajar memegang dan menggenggam. Daripada kekok dan setakat menconteng sehingga menjadi kemas dan akhirnya menjadi lakaran huruf A hingga Z. Daripada warna comot, bersepah dan terkeluar daripada garisan, akhirnya ia menjadi cantik dan kemas.

Selain meningkatkan kemahiran motor tangan dari semasa ke semasa, mereka menjadi lebih kreatif. Jika hal ini dibandingkan dengan gajet, adakah ia menepati kemahiran sebenar yang diperlukan dalam proses pendidikan kanak-kanak?

Menurut penyelaras program bayi dan kanak-kanak Genius Baby On Board Norhidawati Abdul Aziz, kanak-kanak perlu didedahkan dengan proses bermain. Ini kerana ia membolehkan mereka meneroka keadaan sekeliling, memahami sesuatu, membina fizikal, kognitif, emosi dan kemahiran sosial bersama orang lain.Malangnya pada zaman teknologi ini banyak permainan yang tidak membantu perkembangan kognitif mereka sehingga timbul pelbagai isu seperti lambat bercakap, mengamuk, tidak pandai bersosial, tidak boleh berkongsi, gemar mengikut cara sendiri, bahasa badan dan mata yang tidak bagus serta tidak boleh berbahasa dengan baik.

“Ramai ibu bapa berang–gapan ia perkara biasa dan apabila anak-anak sudah mencapai usia sepatutnya, ia akan berubah. Namun sebenarnya keadaan ini berpunca daripada kurangnya pendedahan bermain daripada ibu bapa serta permainan yang langsung tidak membantu perkembangan motor mereka,” katanya.Memberikan contoh, jelas Norhidawati, ibu bapa sering mengikut kemahuan anak-anak dalam pembelian barang permainan seperti anak patung. Namun selepas bosan, mereka meminta ibu bapa membelikan permainan lain pula dan begitulah seterusnya.

Keadaan yang sama turut berlaku apabila ibu bapa memberikan gajet sebagai satu bentuk permainan kepada anak-anak. Sama ada sedar atau tidak, peralatan teknologi ini membuatkan anak kurang bersosial, kurang bercakap, kurang bergaul dan berada dalam dunia mereka sendiri.

Cuba kenang kembali ketika peralatan canggih seperti ini masih belum wujud tetapi kanak-kanak masih gembira bermain dengan rakan sebaya. Bayangkan dengan semua permainan ketika penulis di zaman kanak-kanak seperti guli, batu seremban, congkak, baling tin, guli, teng-teng dan pondok-pondok, ia sebenarnya satu bentuk stimulasi tanpa disedari.

“Permainan batu se–remban misalnya dengan lima ketul batu yang dilambung membolehkan kanak-kanak belajar mengawal situasi dan pergerakan tangan agar tidak terlalu tinggi atau rendah. Ketika lambungan, mereka juga belajar mengira sekali gus meningkatkan kemahiran motor kasar dan halus tanpa disedari.

“Lebih penting, permainan dalam kumpulan mewujudkan hubungan sosial yang baik. Mereka diajar berkongsi barang, menghargai kawan yang menang atau kalah,” katanya.

Untuk menjadi dewasa yang stabil, kanak-kanak perlu dididik mengenai emosi yang stabil. Kanak-kanak perlu digalakkan untuk mengenal pasti perasaan orang lain dan meluahkan perasaan sendiri bagi mengelakkan ketegangan dan tekanan.

Begitu juga dengan setiap permainan dulu-dulu, semuanya memberikan faedah bukan saja terhadap perkembangan fizikal apabila dimainkan di tengah panas yang menjadikan tubuh lebih sihat tetapi meningkatkan hubungan sosial dan kognitif kanak-kanak.

Mereka belajar mengenai bentuk menerusi permainan pondok-pondok, jarak menerusi permainan baling tin dan guli serta matematik apabila bermain kedai-kedai bersama rakan yang lain.

Kebanyakan kanak-kanak bermain dengan pemantauan minimum daripada orang dewasa. Bagaimanapun, kanak-kanak perlu digalakkan bermain sesama mereka supaya mereka mengenal keperluan orang lain, bertolak ansur, bekerjasama dan membina nilai murni.

“Apakah faedah diperoleh daripada gajet? Setakat menyentuh skrin dengan sangat mudah, ia tidak begitu membantu kemahiran motor mereka. Memang betul dalam kebanyakan permainan sama ada berbentuk hiburan atau pendidikan, mereka dapat melakukan penyelesaian masalah menggunakan logik akal. Ini bermakna, mereka meneroka fungsi otak tetapi menggunakan lima biji batu yang disebutkan tadi, ia bukan setakat menggunakan akal, malah lebih daripada itu.

“Selain meningkatkan kemahiran motor, ia mendidik mereka bergaul dengan rakan sebaya. Pada masa sama mereka belajar bersabar dan menghargai perasaan orang lain,” jelasnya.

Kemahiran motor kasar dan kemahiran motor halus ini sudah tentu dapat dimantapkan dengan bermain.

Contoh kemahiran motor kasar diperoleh daripada aktiviti seperti melompat, berbasikal, naik turun tangga, memanjat, menari dan bergayut manakala motor halus pula membabitkan koordinasi mata dan tangan kanak-kanak. Contoh aktiviti seperti menguntai manik, bermain pasir, menggunting, menguntai tali kasut dan menampal.

Kedua-dua kemahiran ini perlu seimbang supaya proses perkembangan kanak-kanak dalam keadaan baik.

Permainan rangsang otak

Di sekeliling terdapat pelbagai jenis permainan yang mampu mencanai fikiran serta menjana otak supaya berkembang dengan lebih pesat dan hebat. Namun ibu bapa harus tahu bentuk permainan yang mampu merangsang otak bayi dan kanak-kanak.

Misalnya permainan menyisihkan biji soya atau kekacang ke dalam bekas menggunakan jari atau pe–nyepit yang diadakan di Genius Baby on Board mampu membangunkan kemahiran motor halus si kecil serta koordinasi mata dan tangan.

Dengan ukuran kecil, kanak-kanak perlu fokus menggunakan penyepit untuk mengambil biji soya satu persatu.

“Pada awalnya memang agak sukar namun selepas dilakukan berulang-kali, mereka dapat mengambil dengan mudah kerana apa saja yang dipegang menggunakan tangan akan terus melalui otak.

“Proses ini memberikan satu jaringan berkesan terhadap cara mereka berfikir. Bukan itu saja, kanak-kanak pada usia di bawah dua tahun biasanya tidak duduk diam, sebaliknya permainan ini membuatkan mereka duduk dengan cara yang betul. Ini sekali gus melatih mereka mengikut arahan dan berada dalam keadaan yang sepatutnya,” katanya.

Bermain juga memboleh–kan mereka membina pola dan skema sendiri. Mereka dapat bergerak bebas dengan kedua-dua kaki untuk meneroka keadaan sekeliling.

Permainan juga mendedahkan kepada aspek kognitif bagi membolehkan mereka menyelesaikan masalah seperti permainan blok, membina istana pasir, melukis dan menari yang membentuk daya tumpuan, ingatan dan inovasi.

Otak kanak-kanak pada usia tiga tahun pertama berkembang dua kali ganda daripada dewasa. Pada usia enam tahun ia berkurang kepada 50 peratus. Sebab itu ibu bapa harus menggunakan peluang untuk mengajar, membimbing dan bermain bersama anak-anak supaya waktu yang ada digunakan sebaiknya.

Ibu bapa sering beranggapan belajar hanya membabitkan proses mengenal huruf ABC dan 1,2,3 sedangkan proses belajar menerusi permainan mampu mendidik fizikal, mental dan emosi kanak-kanak.

Berdasarkan pengalaman, Norhidawati menjelaskan mengapa kanak-kanak yang terdedah dengan gajet dan permainan video tidak mengikut arahan dan mempunyai kemahiran sosial yang kurang. Ini kerana gajet memaparkan aplikasi dalam keadaan yang laju justeru, otak kanak-kanak juga diajar untuk berada dalam keadaan yang sama.

“Apabila ini berlaku dalam keadaan nyata, apabila ibu bapa memberikan arahan mereka sukar mengikutnya disebabkan sudah terbiasa dengan aplikasi yang sering dimainkan bersama gajet.

“Justeru, fikir dulu sebelum membeli permainan untuk anak-anak sebagai jaminan anak-anak mendapat faedah daripadanya. Selain itu, luangkan masa 10 minit setiap hari dengan duduk dan bermain bersama mereka kerana masa berkualiti ini menghasilkan sesuatu yang amat berkesan dalam tumbesaran mereka,” katanya.

Leave a Reply

909 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It