Persekitaran Bantu ‘suburkan’ Alahan

Masalah alahan tidak seharusnya diambil mudah kerana ia bukan sekadar menyebabkan ketidakselesaan kepada seseorang, tetapi hakikatnya ia mencakupi keadaan kesihatan sistem pertahanan badan dalam ruang lingkup yang lebih meluas.

Malah, sekiranya alahan tidak dirawat, ia akan berkembang menjadi lebih kronik serta menjurus kepada masalah kesihatan lain seperti asma dan rinitis.

Ketika ini, penyakit yang disebabkan oleh masalah alahan meningkat secara mendadak di seluruh dunia, sama ada di negara maju atau sedang membangun dengan 30 hingga 40 peratus penduduk dunia kini menghidap satu atau lebih jenis alahan.

Peningkatan itu sememangnya memberi kesan yang buruk kepada kanak-kanak yang berhadapan dengan masalah terbabit sejak dua dekad yang lalu. Ini kerana biarpun alahan boleh berlaku pada mana-mana usia, kanak-kanak golongan yang mudah terdedah kepada serangan alahan dengan 60 peratus daripada semua alahan yang ada muncul pada tahun pertama kanak-kanak terbabit.

Disebabkan masalah alahan sebenarnya tidak mempunyai ubat yang boleh memulihkannya, pencegahan sememangnya bentuk pertahanan terbaik, antaranya melakukan pencegahan yang bermula ketika anak masih berada di dalam kandungan.

Pakar alergi dan imunologi klinikal, Dr Amir Hamzah Abdul Latiff berkata, ramai orang mengambil mudah masalah alahan, malah menganggapnya perkara biasa yang akan berlalu seiring usia.

Menurutnya, alahan sebenarnya satu keadaan yang lebih serius daripada apa yang disangka apatah lagi masalah itu kini kian meningkat bukan saja di Malaysia, malah di seluruh dunia.

“Jika 10 tahun lalu, masalah alahan yang wujud dalam kalangan penduduk Malaysia sekitar 15 peratus, kini masalah itu dilihat semakin banyak berlaku. Biarpun tidak ada angka rasmi daripada kajian dalam masa terdekat yang menunjukkan pertambahan masalah kesihatan itu, peratusan mereka yang berhadapan dengan alahan dilihat semakin meningkat.

“Ada yang menganggap apabila berlaku alahan, ambil saja ubat nanti semuanya akan baik, tetapi mereka perlu ingat, keadaan ini boleh berulang dan menjadi bertambah kronik,” katanya.

Sehubungan itu, pencegahan dari awal dititikberatkan terutama bagi bakal ibu bapa yang pernah mengalami alahan dan mempunyai sejarah keluarga berkaitan masalah itu biarpun ia mungkin sudah lama berlalu iaitu ketika mereka masih kanak-kanak.

Dr Amir Hamzah yang juga Presiden Persatuan Alergi dan Imunologi Malaysia (MSAI) berkata, antara pencegahan awal yang cuba dilakukan bagi mengesan dan mengelak kemungkinan alahan adalah mengetahui sejarah kesihatan keluarga supaya langkah bersesuaian dapat diambil.

“Ketika anaknya masih dalam kandungan lagi, kami menyelidiki sejarah alahan yang pernah dialami bakal ibu dan suaminya biarpun ia mungkin sudah pulih. Kadangkala tidak semestinya bakal ibu atau bapa itu sendiri, tetapi adik-beradik yang pernah mengalami masalah itu turut diambil kira kerana ia membabitkan sejarah kesihatan keluarga.

“Jika ibu dan bapa ada alahan, kemungkinan anak mendapat alahan antara 50 hingga 80 peratus. Ini kerana genetik juga memainkan peranan dalam menentukan sama ada seseorang itu mendapat alahan,” katanya.

Selain ibu bapa, alahan yang dialami adik-beradik juga diambil kira kerana ia boleh menyebabkan kemungkinan antara 15 hingga 20 peratus seseorang turut mendapat masalah alahan yang sama.

Dr Amir Hamzah berkata, selain faktor genetik, persekitaran juga memainkan peranan dalam kewujudan alahan. Oleh itu, ia turut diberikan perhatian penting bagi menangani masalah alahan yang semakin meningkat.

Persekitaran yang dimaksudkan tidak terhad kepada udara atau apa yang ada di sekeliling, tetapi ia merangkumi pemakanan, nutrisi sebenar, gaya hidup, senaman dan pencemaran alam.

Katanya, segelintir individu mempunyai genetik yang boleh membawa mereka kepada masalah alahan, namun disebabkan tidak terdedah kepada persekitaran yang memungkinkan alahan berlaku, individu terbabit tidak menunjukkan sebarang alahan.

Oleh itu, sememangnya penting untuk setiap bakal ibu disaring dengan soalan berkaitan alahan bagi mengenal pasti kumpulan berisiko tinggi seterusnya merangka pelan pencegahan supaya anak yang bakal lahir tidak akan menderita akibat alahan.

Pencegahan yang dilakukan bermula semasa anak masih dalam kandungan dan diteruskan secara agresif pada tahun pertama kanak-kanak itu.

“Jika ibu ada alahan atau sejarah keluarga menunjukkan ada yang mengalami alahan, ibu itu akan diberi probiotik iaitu dos bakteria baik dalam tubuh.

“Apabila ibu daripada kumpulan berisiko tinggi diberi probiotik, didapati masalah kulit iaitu ekzema yang dihadapi bayi mereka berjaya dikurangkan sehingga 30 hingga 50 peratus. Malah, ada juga bayi yang langsung tidak menunjukkan masalah ekzema selepas ia dilahirkan,” katanya.

Antara jenis probiotik yang diberi pada ibu mengandung dan selalunya menunjukkan hasil yang konsisten dalam mencegah masalah alahan adalah lactobacillus rhamnocus.

Namun, penggunaan probiotik bukanlah penyelesaian hakiki kerana ia tidak memberi kesan serupa apabila kajian yang sama dibuat di negara lain. Ini kerana faktor persekitaran juga memainkan peranan penting sebagai penyebab alahan.

Melalui kajian yang dijalankan dunia perubatan, sekumpulan tikus bunting didedahkan kepada serbuk putih telur berbanding sekumpulan lagi tikus bunting yang tidak mendapat pendedahan itu.

Selepas anak tikus itu dilahirkan, anak tikus yang pernah didedahkan dengan putih telur tidak mengalami sebarang masalah apabila turut didedahkan dengan bahan itu, sebaliknya anak tikus daripada ibu yang tidak pernah mendapat pendedahan menunjukkan simptom alahan.

Ini menunjukkan sistem pertahanan tubuh perlu mendapat pendedahan dan mengenali sesuatu persekitaran supaya ia boleh bertoleransi, seterusnya tidak menunjukkan sebarang kesan buruk.

Katanya, kadangkala sistem pertahanan badan keliru dan tidak dapat mengenal pasti bahaya dan menganggap sesuatu yang tidak bahaya sebagai ancaman kepada tubuh seterusnya memulakan langkah pertahanan yang seterusnya menjurus kepada alahan.

Disebabkan itu katanya, kanak-kanak mudah mengalami alahan kerana sistem pertahanan badannya masih belajar untuk mengenal pasti persekitarannya.

“Permulaan yang baik untuk sistem pertahanan badan dan mempelajari persekitaran adalah kelahiran secara normal. Bayi akan melalui saluran peranakan yang mempunyai ribuan bakteria baik yang mampu mendedahkan sistem pertahanan dan membantunya belajar mengenal pasti bakteria baik dan buruk.

“Apabila bayi dilahirkan secara Caesarean, ia boleh meningkatkan risiko mendapat alahan kerana dilahirkan secara ‘bersih’ tanpa terdedah kepada sebarang bakteria. Ini seterusnya membuatkan sistem pertahanan badan tidak sempat belajar atau mengenal pasti persekitaran. Ia juga boleh menyebabkannya keliru dan menganggap semua bakteria sebagai bahaya.

“Selagi tiada sebarang komplikasi timbul dan ibu boleh bersalin normal, sebaiknya lahirkan bayi secara normal kerana banyak hikmahnya demi kebaikan bayi,” katanya.

Ketika mengandung pula, ibu disaran mengamalkan pemakanan seimbang dan jangan cuba mengelak kumpulan makanan tertentu dan mengambil nutrien secukupnya.

Menurutnya, sistem pertahanan badan sama seperti kanak-kanak yang sedang berkembang dan belajar mengenai persekitarannya. Disebabkan itu, kanak-kanak lebih mudah mengalami alahan, namun keadaan itu akan mula berubah apabila sistem pertahanan badannya sudah matang.

Selain itu, beliau menyarankan supaya golongan ibu memberikan susu badan kepada anak-anak kerana ia mempunyai antibodi dan mampu memberikan kekuatan kepada si kecil untuk melawan alahan.

Kadangkala imbangan dalam tubuh kanak-kanak yang memungkinkan ia mendapat alahan agak goyah. Walaupun mereka tampak sihat dan tidak menunjukkan sebarang masalah alahan, mereka tetap perlu diberi perhatian dan sentiasa dipantau sekiranya mempunyai sejarah keluarga serta faktor genetik berkaitan alahan.

Ini kerana pada bila-bila masa, imbangan yang goyah itu boleh berubah dan kanak-kanak berkenaan seterusnya akan menunjukkan simptom alahan biarpun selama ini tidak mempunyai masalah kesihatan.

Leave a Reply

1,851 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It