Persiapan Masa Depan

Aroma kek dan biskut yang dibakar di dalam ketuhar begitu menusuk hidung. Sekumpulan wanita berpakaian serupa sibuk memasukkan adunan tepung ke dalam bekas sambil diperhatikan pegawai penjara. Keadaannya sama seperti sebuah kedai kek dengan setiap orang diberikan tugasan berlainan.

Apa yang membezakannya, ia dilakukan banduan yang sedang menjalani tempoh hukuman di Penjara Wanita Kajang.

Menariknya, setiap kek dan biskut yang siap dibakar dimasukkan ke dalam bekas berlabel dan sedia dihantar ke lokasi terpilih. Ada juga yang disediakan untuk tempahan orang perseorangan di kawasan sekitar. Malah tempahan semakin bertambah apabila tiba musim perayaan seperti Aidilfitri.

Penulis berpeluang merasai biskut yang dihasilkan banduan dan rasanya tidak kurang enak berbanding biskut yang dijual di pasaran. Malah harga lebih murah dan berkualiti.

Di tingkat atas pula sebahagian banduan khusyuk menyiapkan tempahan baju kurung pelanggan. Namun bukan semua boleh bekerja di bahagian jahitan kerana ia biasanya dikhaskan untuk banduan yang menjalani hukuman tempoh panjang. Ini kerana, kemahiran ini mengambil masa yang agak lama untuk mencapai tahap mahir manakala bagi banduan baru, mereka mempelajari teknik jahit lurus menggunakan sisa kain.

Bagi banduan yang pandai membaca dan menulis pula diberi kelebihan mengikuti kelas memotong kain kerana lebih cepat dan cekap mengira ukuran dengan tepat. Kebiasaannya, semua kemahiran itu dipelajari dalam tempoh sekurang-kurangnya sebulan sebelum menjahit tempahan baju pelanggan.

Seperti kuih raya, tempahan pakaian juga berlipat kali ganda menjelang Aidilfitri kerana harga ditawarkan lebih murah berbanding di luar.

Selain memasak dan menjahit, terdapat beberapa kemahiran popular seperti membuat makanan sejuk beku dan mencanting batik yang turut disediakan kepada banduan. Ironinya, penjara yang dikatakan sebagai tempat pesalah menerima hukuman adalah sebuah sekolah kecil yang bukan saja mendidik tetapi mempersiapkan diri untuk menjadi manusia berguna dan berkemahiran selepas dibebaskan nanti.

Bagi Roslina, 42, (bukan nama sebenar) yang dipenjara atas kesalahan pecah amanah pada 2010 menganggap dipenjarakan bukanlah penamat kepada zaman hitamnya. Ini kerana selain mendalami ilmu agama, dia berpeluang mempelbagaikan kemahiran dalam bidang makanan.

“Saya berminat menyertai bengkel sejuk beku makanan kerana ingin mengetahui lebih lanjut cara penghasilan makanan sejuk beku.

“Jika sebelum ini saya hanya memasak untuk anak tetapi peluang menambah kemahiran menghasilkan makanan sejuk beku seperti karipap, murtabak, donat dan cucur badak sememangnya sesuatu yang sangat bermakna dan istimewa,” katanya yang menjalani hukuman selama 13 tahun di Penjara Wanita Kajang.

Menurut Roslina, walaupun penghasilan makanan sejuk beku nampak mudah, ia memerlukan teknik tertentu bagi memastikan makanan dihasilkan separuh masak dan dapat disimpan dalam tempoh yang lama. Inilah yang dilakukan tenaga pengajar, mereka bukan saja menunjukkan teknik menghasilkan makanan sejuk beku tetapi menyediakan resipi bermula daripada penyediaan adunan, teknik penghasilan, menggoreng separuh masak sehingga kepada pembungkusan makanan.

Roslina yang melakukan kesalahan dengan mengambil wang pelanggan dan dimasukkan ke dalam akaun simpanan benar-benar menyesal dengan apa yang berlaku. Selain sedih kerana terpaksa meninggalkan anak-anak, dia berbangga kerana mereka memberi sokongan kepada dirinya.

“Saya sangat rapat dengan anak-anak dan begitu sayangkan mereka. Selepas dipenjarakan saya jelaskan apa yang berlaku, mereka dapat menerimanya dan memberi sokongan kepada saya. Lebih penting mereka sangat berdikari walaupun tanpa saya di sisi,” katanya.

Bagi Roslina, dia reda dengan apa yang berlaku dan berharap ada hikmah di sebaliknya. Inilah juga masa untuk berfikir dan memperbetulkan kesilapan. Walaupun melalui dugaan yang berat ketika di penjara, hidup harus diteruskan. Dia juga tidak bercadang untuk bekerja dalam bidang yang sama selepas dibebaskan sebaliknya mahu memulakan hidup baru bersama anak-anak.

“Mungkin dengan kemahiran dalam pembuatan makanan sejuk beku, saya boleh memulakan perniagaan secara kecil-kecilan kerana masa depan dalam bidang makanan sangat besar,” katanya.

Bagi Janice, 28, (bukan nama sebenar) sebelum ini dia tidak pernah melakukan kerja mencanting batik disebabkan tidak berpeluang melakukannya. Namun selepas dipenjara atas kesalahan membunuh teman lelaki tanpa niat pada 2010, dia teringin mencuba bidang itu.

“Pada peringkat permulaan, saya diperkenalkan dengan jenis kain dan warna. Selepas mencuba ia tidak semudah disangka kerana ia memerlukan kreativiti dari segi gabungan warna ketika melakukan kerja mencanting,” katanya.

Janice yang menjalani hukuman penjara sehingga 2018 mengakui sangat gembira kerana berpeluang mempelajari kemahiran yang dapat membantu dirinya memperoleh pekerjaan apabila bebas nanti. Sekurang-kurangnya kelak dia dapat membuka perniagaan atau bekerja dalam bidang berkaitan.

Selain batik, Janice teringin mencuba kemahiran menjahit, spa, katering dan makanan sejuk beku namun lebih berminat kepada mencanting kerana mahu meluahkan perasaan menerusi lukisan.

“Sejak dulu saya memang suka melukis. Apabila menghadapi tekanan, melukis dan bermain dengan warna mampu meredakannya dan membuatkan saya kembali ceria,” katanya yang berharap masyarakat dapat menerima dirinya selepas keluar dari penjara nanti.

Pada masa hadapan, Janice ingin memperbaiki teknik melukis dan mencari pengalaman dalam bidang fesyen.

“Saya memang minat menjahit tetapi tidak pernah mencuba disebabkan tidak berpeluang melakukannya. Selepas dipenjara dan menyertai bengkel jahitan, baru saya tahu ia bidang yang sangat menarik dan memerlukan tumpuan yang tinggi,” jelas Amnah, 32, (bukan nama sebenar).

Dia yang dipenjara pada 2010 atas kesalahan samun kini menunggu untuk dibebaskan pada September nanti.

Mengikuti bengkel jahitan pada Ogos 2012 lalu, oleh kerana Amnah tidak pernah menjahit dia diajar menggunakan jarum dengan menjahit lap kaki terlebih dulu. Selepas itu sedikit demi sedikit Amnah belajar menghasilkan baju menggunakan mesin jahit.

“Mulanya memang nampak susah kerana saya tidak pernah memegang jarum. Selepas tahu menggunakan mesin jahit, ia semakin mudah. Dalam masa dua minggu saya berjaya menghasilkan baju kurung kanak-kanak,” katanya gembira.

Lama-kelamaan timbul rasa seronok terutama apabila mempelajari jahitan manik. Ini kerana Amnah bukan sekadar menjahit sebaliknya memilih jenis dan warna manik bersesuaian dengan pakaian. Melakukannya juga memerlukan kesabaran yang tinggi kerana manik yang kecil perlu disusun mengikut ukuran dan warna bagi menghasilkan perincian menawan.

“Di sinilah letaknya daya kreativiti seseorang dalam menghasilkan jahitan. Kesilapan dalam memilih warna dan ukuran manik akan menjejaskan keindahan pakaian,” katanya.

Menceritakan bagaimana boleh ditangkap, Amnah mengikut rakan mencuri motosikal di sebuah taman perumahan. Malangnya ketika serbuan, dia ditangkap manakala rakannya berjaya melarikan diri.

“Memang sedih kerana terpaksa meninggalkan keluarga tapi saya reda dan benar-benar menyesal dengan apa yang berlaku. Saya berjanji tidak akan mengulanginya dan ingin berubah menjadi manusia sempurna seperti orang lain,” katanya.

Menurut Penolong Pegawai Latihan Vokasional, Jabatan Penjara Malaysia, Rokiah Deraman, tiada yang membezakan antara mengajar banduan dan individu biasa kerana kedua-duanya bergantung kepada keupayaan masing-masing. Apa yang ditekankan ialah teknik pengajaran supaya dapat dimanfaatkan apabila banduan keluar dari penjara.

Setiap banduan menjalani tempoh kursus selama enam bulan sebelum menerima Sijil Kemahiran Malaysia Tahap Satu daripada Jabatan Pembangunan Kemahiran. Ini menunjukkan setiap kemahiran mendapat pengiktirafan kerajaan dan boleh digunakan apabila dibebaskan nanti.

Sebagai tenaga pengajar, Rokiah akui setiap banduan begitu komited mempelajari ilmu dan melakukannya dengan bersungguh-sungguh. Ini mungkin disebabkan ia satu bidang baru yang belum pernah dipelajari sebelum ini lantas setiap teknik dan pengajaran diambil secara positif.

Leave a Reply

1,053 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It