Perubahan Wajah Ketara

MEMANG teruja apabila diajak menghadiri Hari Pendidikan Pesakit Akromegali. Sepanjang perjalanan membelah sejuk pagi, penulis membayangkan akan bertemu dengan jejaka atau wanita tinggi berbadan besar seperti gambar yang tertera dalam surat jemputan.

Namun dalam majlis ilmu serba sederhana itu, hanya ada dua orang yang ketinggiannya sedikit menonjol – iaitu Perunding Endokrinologi Pusat Perubatan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Dr Mohamed Badrulnizam Long Bidin dan gadis manis pemalu yang enggan dikenali.

Sekali imbas, tidak terlihat sebarang perbezaan fizikal pada peserta lain. Selepas mendengar penerangan beberapa pakar endokrinologi, barulah penulis tahu individu akromegali tidak semestinya akan menjadi besar dan tinggi sebaliknya kesannya boleh bersifat setempat contohnya pada anggota tertentu saja.

Antara perubahan fizikal yang boleh dialami individu akromegali ialah hidung besar; lidah besar dan tebal; kulit menebal, kasar dan sentiasa berpeluh; rahang membesar dan menyebabkan gigi menjadi jarang; lubang gigi juga membesar dan apabila terlalu besar boleh membuatkan gigi tertanggal. Selain itu, tengkorak, tangan dan kaki turut mengalami pertambahan saiz yang ketara.

Bunyinya memang menggerunkan, apatah lagi ia boleh membuatkan wajah penghidapnya berubah dengan ketara. Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan akromegali ini sehingga ia boleh menyebabkan perubahan begitu?

Menurut Perunding Endokrinologi, Dr Alexander Tan, akromegali ialah keadaan yang berlaku akibat perembesan hormon pertumbuhan secara berlebihan pada orang dewasa, iaitu selepas kematangan tulang, dicirikan dengan pembesaran hujung tulang. Akromegali adalah gangguan metabolik yang jarang berlaku disebabkan kewujudan ketumbuhan benigna pada kelenjar pituitari.

Untuk pengetahuan bersama, sebenarnya di bawah otak kita ada satu pusat hormon yang sedikit terjuntai kedudukannya. Ia dipanggil kelenjar pituitari. Walaupun saiznya kecil – hanya sebesar kacang pea – ia sangat penting kerana di sinilah pusat atau kilang yang menghasilkan beberapa jenis hormon untuk mengawal organ badan iaitu:

● Hormon adrenokortikotropik (ACTH), juga dikenal sebagai kortikotropin – mengawal tekanan darah, tahap gula dalam darah

● Hormon perangsang-tiroid (TSH), juga dipanggil tirotropin – mengawal kelenjar tiroid dan tahap metabolisme

● Hormon prolaktin – merangsang perkembangan payudara dan penghasilan susu badan

● Hormon peluteinan (LH) dan hormon perangsang-folikel (FSH) – hormon seks yang mengawal ciri-ciri lelaki dan perempuan

● Hormon pertumbuhan (GH) – hormon yang merangsang pertumbuhan, penghasilan dan kemusnahan sel

Masalah berlaku apabila wujud ketulan atau ketumbuhan pada kelenjar pituitari yang mana sel ketumbuhan kadangkala mengeluarkan hormon pertumbuhan (GH) yang menyebabkan jumlah hormon ini terlalu banyak dalam badan. Inilah yang menyebabkan seseorang mengalami masalah akromegali.

Jika tidak dirawat, keadaan ini boleh memendekkan jangka hayat pesakit kerana pesakit berisiko tinggi mendapat serangan otak (strok), serangan jantung dan kanser paru-paru.

Menurut Dr Mohamed Badrulnizam, akromegali berlaku pada 1,000 hingga 3,000 penduduk negara ini. Berdasarkan data yang terhad, di negara kita dianggarkan ada 200 hingga 300 pesakit. Bagaimanapun, dia percaya banyak kes yang tidak dapat dikesan kerana masalah ini masih amat asing di kalangan masyarakat kita.

Akromegali boleh berlaku pada semua semua peringkat umur, walaupun mengikut catatan ia biasanya bermula pada usia yang lebih dewasa iaitu 40 hingga 45 tahun, baik di kalangan lelaki atau perempuan.

Penyakit ini bukan saja mengubah hidup pesakit malah seluruh keluarga mereka kerana akromegali boleh menyebabkan tekanan fizikal dan emosi yang kadangkala amat sukar ditanggung.

Masalahnya, akromegali agak sukar dikesan kerana gejalanya berkembang secara perlahan-lahan dalam tempoh yang lama. Malah ahli keluarga juga kadangkala tidak dapat mengesan perubahan yang dialami individu akromegali. Biasanya individu akromegali menyedari perubahan yang berlaku apabila saiz kasut bertambah atau cincin menjadi seolah-olah terlalu kecil untuk disarungkan ke jari mereka.

Menurut catatan, akromegali mula dikesan oleh pakar saraf Perancis, Pierre Marie pada 1886. Pada zaman dulu individu yang mengalami ketidaknormalan tubuh sering dijadikan bahan rujukan atau pameran sama ada secara sukarela atau paksaan. Pada awal abad ke-20, individu akromegali yang bertubuh besar dan tinggi kebanyakannya bekerja di sarkas, menjadi bahan pameran di mana-mana pesta termasuklah di muzium.

Pada penghujung abad ke-20, pakar perubatan di Barat menemui cara untuk mengesan dan merawat masalah akromegali daripada peringkat awal lagi. Inilah sebabnya keadaan yang dipanggil ‘akromegali gergasi’ tidak lagi wujud di sana.

Kebanyakan kes akromegali gergasi berlaku di Afrika dan Asia terutama China, India, Pakistan dan negara bekas jajahan Soviet Union.

Gejala akromegali boleh dibahagikan kepada dua kategori:

1. Gejala yang disebabkan oleh kesan setempat ketumbuhan:● Bergantung kepada saiz tumor, ia boleh menjejaskan penglihatan dan menyebabkan sakit kepala. Ini adalah tanda yang paling biasa dialami pesakit.

● Hemianopsia bitemporal – kebutaan separa yang mana pesakit kehilangan setengah ruang penglihatan luar kanan dan kiri. Maknanya, ruang penglihatan pesakit menjadi kecil iaitu hanya di bahagian tengah saja dan penglihatan sebelah luar seolah-olah terpadam.

● Hiperprolaktinemia – keadaan yang mana paras hormon prolaktin terlalu tinggi yang akan menyebabkan pelbagai masalah sampingan seperti menjejaskan sistem imun.

● Kehilangan bahagian hujung organ hormon yang menjejaskan tindak balas badan terhadap tekanan biologi, kesuburan, paras tenaga, penghasilan protein dan sensitiviti terhadap hormon lain.

2. Komplikasi yang disebabkan berlebihan hormon pertumbuhan

● Tisu lembut membengkak dan menjadi sangat besar

● Saiz tangan dan kaki bertambah

● Hiperhidrosis iaitu mengalami peluh yang keterlaluan untuk mengawal suhu badan

● Sakit sendi (artritis)

● Berlaku perubahan ketara pada struktur muka seperti dahi membesar dan menonjol, hidung menjadi besar dan tebal, rahang juga besar dan tertonjol

● Makroglosia iaitu pembesaran luar biasa pada lidah sehingga menjejaskan fungsinya termasuklah menelan, bercakap dan tidur.

● Peningkatan masalah apnea tidur (OSA), mengalami kencing manis, tekanan darah tinggi dan sakit jantung.

Secara umumnya kesan yang dialami individu akromegali boleh disenaraikan seperti di bawah:

● Kardiomegali – membabitkan jantung yang mana jantung membesar, bengkak dan menjadi lemah. Pesakit berisiko mendapat serangan jantung.

● Perubahan fizikal yang ketara

● Hati membengkak

● Buah pinggang membengkak

● Usus besar kadangkala diserang kanser

● Mengalami gangguan saraf

● Sakit kepala

● Mengalami masalah penglihatan

Jangan risau dengan istilah perubatan yang sukar disebut di atas, ia hanyalah sebagai pengetahuan. Namun jika anda atau ada ahli keluarga yang mengalami gejala di atas, disarankan segera bertemu doktor supaya anda boleh dirujuk kepada pakar endokrinologi untuk pemeriksaan lanjut.Pengesanan dan rawatan

Walaupun masalah ini sudah dikesan lebih 120 tahun lalu, di rantau ini ia masih belum begitu dikenali. Malah ada yang tidak pernah langsung mendengar namanya atau tidak tahu kewujudannya.

Perunding Kanan Endokrinologi PPUKM merangkap Presiden Persatuan Endokrin dan Metabolik Malaysia, Prof Dr Nor Azmi Kamaruddin menyifatkan akromegali sebagai penyakit ‘yatim piatu’ kerana ia sangat jarang diberikan perhatian.

Seperti disebut di atas, akromegali sukar dikesan kerana perkembangannya yang mengambil masa bertahun-tahun lamanya. Selain ciri fizikal, ujian hormon pertumbuhan juga akan dilakukan diikuti imbasan MRI bagi mengesahkannya.

“Rawatan utama ialah pembedahan kerana akromegali disebabkan oleh ketumbuhan. Namun masalah yang dihadapi pakar perubatan ialah akromegali mengambil masa sekurang-kurangnya 10 tahun sebelum ia disedari. Dalam tempoh ini pesakit masih boleh menjalani kehidupan yang normal cuma mungkin alami sedikit perubahan.

“Biasanya apabila ia dikesan, ketumbuhan sudah jadi besar dan mencetuskan pelbagai komplikasi seperti kencing manis, tekanan darah tinggi dan ruang penglihatan juga menjadi terhad. Individu yang ada masalah akromegali dinasihatkan supaya tidak memandu kerana ia sangat berbahaya. Di United Kingdom individu yang ada akromegali tidak dibenarkan memandu.

“Semakin besar saiz ketumbuhan, semakin banyak urat saraf yang terjejas dan pembedahan jadi semakin sukar. Sebab itulah jika boleh, dapatkan pemeriksaan dan rawatan secepat mungkin jika mengalami gejala akromegali,” katanya.

Jika pembedahan dapat menyelesaikan masalah, mengapa masih berlaku pengulangan gejala akromegali? Ini kerana ketumbuhan yang berada celah-celah saraf tidak dapat dibuang dan saki baki sel ketumbuhan inilah menyebabkan gejala akromegali berulang. Pun begitu janganlah ada yang menyangka tidak perlu menjalani pembedahan kerana ia sangat penting untuk merendahkan komplikasi khususnya pada jantung, hati dan buah pinggang.

Selain pembedahan, akromegali juga dirawat menggunakan kaedah hormon atau radioterapi. Radioterapi bertujuan membakar dan mematikan sel ketumbuhan. Ada juga pesakit diberikan ubat untuk merencatkan atau menghentikan pengeluaran hormon pertumbuhan yang secara tidak langsung akan membuatkan ketumbuhan mengecut.

“Kaedah rawatan untuk setiap pesakit berbeza, mengikut keadaan masing-masing. Apa yang lebih penting ialah jumpa doktor sebaik gejala dikesan. Malangnya ramai pesakit tidak berjumpa doktor kerana perubahan fizikal yang mereka alami tidak menyebabkan rasa sakit,” katanya.Kualiti hidup

Akromegali memang memberi kesan besar kepada kualiti hidup pesakit. Paling ketara ialah isu imej diri kerana perubahan ciri fizikal khususnya pada wajah sering membuatkan individu akromegali berasa rendah diri. Antara masalah yang sering dihadapi individu akromegali ialah kaki terasa lemah, berasa diri hodoh, berasa tertekan dan murung.

Malah ramai tidak suka melihat diri mereka di dalam gambar, cuba mengelak daripada keluar dengan rakan, lebih suka mengasingkan diri, rasa diri disisihkan, mengalami masalah untuk melakukan aktiviti biasa (termasuk bekerja, belajar, menulis, menjahit, membuat kerja rumah), selalu menjadi perhatian orang, percakapan menjadi sukar kerana saiz lidah yang besar, cepat penat dan mengalami sakit sendi.

Pun begitu semua pesakit yang penulis temui hari itu adalah wira. Memang mereka akui berasa sedikit malu dengan perubahan fizikal yang dialami, namun semuanya tidak pernah putus asa untuk berusaha menjalani hidup sebaik mungkin.

Perubahan diri yang dialami tidak menjadikan mereka orang asing. Mereka juga sudah lali dengan renungan orang ramai yang masih tidak tahu mengenai akromegali. Renungan yang kurang menyenangkan itulah juga menguatkan semangat mereka untuk terus menjalani rawatan. Bahkan ada juga pesakit yang mengambil kesempatan menerangkan keadaan sebenar supaya ilmu ini dapat dikongsi bersama kerana akromegali boleh berlaku pada sesiapa saja.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/11/05

Leave a Reply

1,528 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It