Pesakit Boleh Aktif Sukan

“MEMANG lain anak yang datang ditemani emak berbanding ditemani ayah. Kanak-kanak yang datang bersama ayah lebih berdikari. Memang itulah tujuannya apabila menyertai kem sebegini. Sedihnya ada ibu yang tidak membenarkan anaknya daripada masuk sebarang aktiviti,” bisik Presiden Pertubuhan Hemofilia Malaysia, Datuk Dr Faraizah Abdul Karim.

Kebimbangan ibu itu memang ada asasnya. Dia tidak mahu anak lelaki kesayangannya yang mengalami masalah hemofilia daripada cedera. Individu hemofilia memang mudah mengalami kecederaan atau pendarahan dalaman, khususnya pada bahagian sendi yang membuatkan bengkak dan kesakitan.

Bagi yang pertama kali mendengar perkataan ini, hemofilia ialah keadaan kekurangan atau ketiadaan protein pembekuan darah yang biasanya dialami lelaki dan boleh menyebabkan pendarahan spontan terutama di otot, sendi atau organ dalaman. Ini adalah masalah seumur hidup.

Kata Dr Faraizah, darah kita adalah cecair kompleks membabitkan beberapa komponen termasuk sejenis protein yang berfungsi sebagai agen pembekuan darah (dipanggil Faktor VIII atau IX). Protein ini bekerjasama dengan protein lain dalam sel untuk membolehkan darah membeku.

Pada keadaan biasa, apabila kita luka, platelet darah akan diaktifkan dan menjadi melekit supaya ia boleh melekat sesama sendiri untuk membentuk plak. Faktor pembeku akan ‘melekat’ pada plak ini dan bertindak seperti gam untuk mengukuhkannya dan terbentuklah darah beku bagi menghentikan pendarahan.

Namun bagi individu hemofilia, oleh kerana mereka kekurangan faktor pembeku darah, darah lambat beku dan pendarahan menjadi lebih lama. Ada orang salah faham dan menganggap apabila individu hemofilia mengalami luka, darah mereka akan keluar laju dan membuak. Bukan begitu, kelajuan darah keluar sama seperti individu lain, cuma ia mengambil masa lebih lama untuk berhenti.

Mendengar penerangan ini, fahamlah penulis mengapa ada sesetengah ibu melarang anak mereka daripada menyertai sebarang aktiviti yang dianggap lasak ketika Kem Hemofilia Asia Pasifik ke-4 2012 di Seoul, Korea, baru-baru ini.

Kem ini adalah acara tahunan yang diadakan khas bagi memberi peluang individu hemofilia dan keluarga mereka bertemu. Kali ini, kem tiga hari tajaan syarikat farmaseutikal Bayer HealthCare dengan kerjasama Persatuan Hemofilia Korea itu dihadiri 28 peserta muda berumur tujuh hingga 17 tahun bersama penjaga, pakar perubatan dan sukarelawan dari Korea Selatan, China, Malaysia, Brunei, Taiwan dan New Zealand.

Namun, kata Dr Faraizah, melarang anak hemofilia daripada bergiat aktif dan terbabit dalam aktiviti sukan bukanlah tindakan bijak. Seperti kanak-kanak lain, mereka juga perlu banyak bergerak kerana pergerakan akan merangsang perkembangan tulang dan otot. Malah ia juga kaedah penting untuk menguatkan otot supaya tidak mudah mengalami pendarahan.

Pendarahan yang dimaksudkan di sini adalah pendarahan dalaman dan ia boleh dilihat apabila ada kesan lebam dan rasa sakit. Pendarahan dalaman berulang pada sendi boleh menyebabkan kemusnahan tisu sendi atau tisu lembut di sekitarnya. Kemusnahan ini boleh melarat ke rawan iaitu tisu yang menyerap hentakan dan tulang rawan. Seterusnya, ia menjejaskan proses pembentukan tulang dan akhirnya sendi menjadi cacat.

“Benarkan anak-anak ini aktif di sekolah. Mereka boleh sertai apa juga aktiviti asalkan ia bukan sukan yang banyak sentuhan badan seperti bola sepak, ragbi atau bola keranjang. Galakkan anak-anak menyertai sukan individu seperti badminton atau pingpong. Malah kalau ada yang suka seni mempertahankan diri, mereka boleh sertai taekwondo tetapi tidak boleh melakukan sparing atau berlawan.

“Individu hemofilia sederhana juga boleh bermain bola sepak, jika mahu tetapi mereka perlu tahu bagaimana hendak menjaga diri sendiri terutama apa yang boleh atau tidak boleh dilakukan dan cara mengendalikan keadaan jika berlaku pendarahan.

“Bersukan sangat penting untuk individu hemofilia membentuk otot yang kuat. Ini kerana otot yang lemah lebih cepat mengalami pendarahan. Selain itu, senaman juga mampu meningkatkan ketahanan, menstabilkan sendi, ruang pergerakan sendi menjadi lebih besar, mengurangkan kesakitan pergerakan, mencegah kecacatan akibat pendarahan yang tidak dirawat, mengurangkan episod pendarahan, mengekalkan kestabilan dan kurang risiko untuk jatuh.

“Walaupun kebanyakan ibu bapa tahu mengenai perkara ini tetapi ramai yang bimbang untuk membenarkan anak bergiat aktif. Mereka risau anak akan mengalami kecederaan. Dalam hal ini, saya cadangkan supaya beri suntikan ubat pada anak terlebih dulu untuk mengurangkan risiko pendarahan sebelum mereka bersukan,” katanya.

Inilah dilakukan dalam kem berkenaan. Peserta diajak untuk bermain futsal menentang pasukan daripada Persatuan Bola Sepak Suwon, Korea Selatan terdiri daripada pelajar universiti yang gagah perkasa! Namun peserta tidak bimbang malah teruja untuk bermain di bawah cahaya terik musim panas. Awal pagi lagi mereka sudah mendapatkan suntikan faktor bagi mengelakkan pendarahan.

Pada sebelah petangnya mereka dibawa ke kolam renang awam. Tidak puas bermain air dalam sesi hidroterapi selama lebih satu jam, ada yang sambung berendam di kolam renang hotel sehinggalah dipanggil naik untuk makan malam. Namun tiada siapa yang bimbang kerana berenang adalah satu senaman menyeronokkan yang bagus untuk individu hemofilia kerana ia boleh menguatkan otot keseluruhan badan.

Jenis hemofilia

Hemofilia ada banyak jenis tetapi dua yang paling biasa iaitu:

● Hemofilia A – Juga dipanggil hemofilia klasik. Pesakit mempunyai sedikit atau tiada langsung faktor pembeku darah iaitu Faktor VIII. Kira-kira 85 peratus pesakit hemofilia berada dalam kumpulan ini.

● Hemofilia B – Ada kala ia dipanggil penyakit Krismas. Pesakit mempunyai sedikit atau tiada langsung Faktor (pembeku) IX.

Kenapa semuanya pesakitnya lelaki? Hemofilia adalah gangguan yang diwarisi melalui kromosom X bersifat resesif. Inilah sebabnya pesakit lelaki (yang mempunyai kromosom XY) lebih ramai kerana mereka mewarisi kromosom X daripada ibu (pembawa).

Namun tidak bermakna perempuan tidak akan mendapat hemofilia dan biasanya keadaan mereka lebih teruk (kerana perempuan mempunyai kromosom XX). Bagaimanapun, kes seperti ini jarang berlaku.

Walaupun ia dikategorikan sebagai penyakit keturunan, ada juga pesakit yang tiada sejarah keluarga mendapat hemofilia. Kira-kira 70 peratus disebabkan keturunan (bapa hemofilia atau ibu pembawa gen hemofilia) dan 30 peratus kes lagi akibat mutasi gen yang berlaku secara spontan.

Tahap serius masalah setiap pesakit bergantung kepada jumlah faktor pembeku dalam darah mereka. Individu yang mempunyai hemofilia teruk kerap mengalami pendarahan pada sendi atau otot. Pendarahan ini biasanya spontan, maknanya ia boleh berlaku tanpa sebarang sebab nyata.

Pada individu hemofilia sederhana, kekerapan pendarahan lebih rendah dan biasanya berlaku selepas kecederaan. Pada individu dengan hemofilia ringan, pendarahan biasanya berlaku selepas pembedahan atau kecederaan besar. Kumpulan ini mungkin tidak mengalami masalah pendarahan dalaman dan boleh terbabit dalam kegiatan aktif tanpa masalah.

Di mana pendarahan sering berlaku?

● Sendi yang paling kerap mengalami pendarahan ialah lutut, buku lali dan siku. Pendarahan yang terlalu kerap tanpa rawatan sewajarnya boleh merosakkan rawan dan tulang pada sendi, mendekatkan pesakit kepada masalah artitis kronik dan hilang keupayaan bergerak.

● Pendarahan yang paling teruk biasanya berlaku pada otot iliopsoas (di kawasan hadapan pangkal paha), lengan bawah dan betis.

● Sesetengah pendarahan boleh mengancam nyawa dan perlukan rawatan segera seperti pendarahan di kepala, tekak, usus dan otot iliopsoas.

Bagaimana hemofilia diwarisi? Masalah ini boleh diwariskan melalui beberapa keadaan iaitu:

● Bapa hemofilia berkahwin dengan wanita normal – Tiada seorangpun anak lelaki akan mendapat penyakit ini. Bagaimanapun, semua anak perempuan menjadi pembawa gen hemofilia tetapi mereka tidak akan mengalami masalah akibat penyakit ini.

● Wanita pembawa gen hemofilia boleh mewariskan penyakit ini kepada semua anaknya. Jika dia berkahwin dengan lelaki normal, setiap anak lelaki mempunyai peluang 50 peratus mendapat penyakit ini dan anak perempuan pula 50 peratus menjadi pembawa.

● Wanita pembawa gen hemofilia berkahwin dengan lelaki hemofilia – Ada empat kemungkinan iaitu peluang mendapat anak lelaki hemofilia (25 peratus), anak perempuan hemofilia (25 peratus), anak perempuan pembawa (25 peratus) dan anak lelaki normal (25 peratus) setiap kali dia mengandung.

● Mutasi genetik – Ia berlaku tanpa sejarah keluarga dan masalah ini boleh diwariskan kepada anak.

Secara umumnya individu hemofilia boleh makan apa saja yang diingini, tetapi pakar pemakanan daripada Sistem Kesihatan Universiti Yonsei, Korea, Kim Hyejin berkata, sebaiknya amalkan pemakanan seimbang yang kaya dengan vitamin K (membantu menghasilkan protrombin, yang penting dalam pembekuan darah. Sumbernya adalah sayur-sayuran berdaun hijau), kalsium (susu dan hasil tenusu, tauhu, sayur berdaun hijau); zat besi (hati, daging merah, ayam, kuning telur dan ikan) serta vitamin C (buah-buahan).

Ada beberapa makanan yang perlu dielakkan atau dikurangkan seperti herba (termasuklah ginkgo, bawang putih, halia, ginseng dan kunyit) kerana ia boleh menyebabkan pendarahan menjadi lebih teruk. Makanan tambahan seperti vitamin E dan minyak ikan didapati boleh memanjangkan tempoh pendarahan kerana ia menghalang darah daripada menjadi beku.

“Makanlah apa saja yang anda mahu, asalkan secara bersederhana. Yang penting, jangan jadi gemuk kerana kegemukan akan menambah beban pada otot dan sendi – yang membuatkan pendarahan mudah berlaku,” katanya.

Berdasarkan laporan Kesatuan Hemofilia Dunia, dianggarkan ada 400,000 pesakit hemofilia A di seluruh dunia tetapi hanya 25 peratus mendapat rawatan secukupnya. Daripada jumlah ini, 75 peratus pesakit di Asia tidak mendapat rawatan secukupnya.

Sehingga kini belum ditemui kaedah menyembuhkan hemofilia tetapi ada rawatan yang membolehkan pesakit menjalani kehidupan sebaik individu normal. Pendarahan pada sendi disebabkan keradangan dan jika kerap berulang, ia boleh mengakibatkan pelbagai masalah termasuk kerosakan sendi dan tulang.

Kata Dr Faraizah, kerosakan sendi ini bergantung kepada dua faktor iaitu umur ketika ia berlaku (lebih muda pendarahan mula berlaku, risiko kerosakan lebih tinggi) dan berapa cepat mendapat rawatan.

Rawatan yang digunakan sekarang ialah suntikan rekombinan Faktor VIII seperti Faktor Antihemofilia yang diberikan sama ada apabila diperlukan (selepas kecederaan) atau secara berterusan dalam tempoh tertentu (profilaksis).

Dalam kaedah profilaksis, pesakit diberi pekatan faktor pembekuan darah secara berterusan untuk mencegah pendarahan, sekali gus membantu mengurangkan kerosakan sendi. Melalui kaedah ini, pesakit boleh menyuntik sendiri faktor ke dalam salur darah di rumah. Kini penyelidik sedang giat menjalankan kajian ke atas terapi genetik dengan harapan dapat menemui penawar hemofilia.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/09/03

Leave a Reply

1,058 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It