Pupuk Semangat Jati Diri

“Takut lemas, takut terminum air masin, takut kaki kejang, saya tak nak menyelam.

“Saya suka pantai dan karangan laut, tapi saya tak pandai berenang. Lebih baik saya tunggu mereka di sini saja,” perlahan si cilik Zulaikha Natasya Rosdi, 9, berbisik ke telinga penulis tatkala ditanya mengapa dia enggan mengikut rakan lain melakukan aktiviti selam skuba.

Pelajar Sekolah Rendah (SK) Tekek, Pulau Tioman itu berkata, walaupun sejak berusia tiga tahun lagi dia sudah didedahkan dengan pantai dan laut, dia tidak pernah mengikuti aktiviti selam skuba atau snorkeling.

“Saya lebih suka bermain di gigi air atau mandi-manda di tepi pantai bersama rakan dan ahli keluarga, tetapi untuk menyelam atau snorkeling, saya belum pernah melakukannya, takut sangat,” katanya jujur.

Bagaimanapun, ternyata jurulatih bijak bermain dengan emosi Zulaikha Natasya yang akhirnya bersetuju untuk menyertai aktiviti selepas dipujuk.

“Ini kali pertama saya melakukannya dan ternyata ia memang aktiviti sangat menyeronokkan. Takut memang takut kerana saya tidak pandai berenang, tetapi semuanya sudah berakhir.

“Alhamdulillah, saya berjaya dan akan beritahu ibu bapa saya mengenai selam skuba,” katanya.

Zulaikha Natasya ditemui bersama 41 pelajar sekolah rendah sekitar Rompin, Pulau Tioman dan Mersing dalam program Kem Bubble di Damai Tioman Resort, Kampung Genting, Pulau Tioman.

Bagi Fakhrul Asyraf Tarmizi, 12, kemeriahan program itu memberi pengalaman menarik kepadanya yang juga pertama kali mengikutinya.

“Saya benar-benar teruja dapat mengikuti program ini walaupun pada peringkat awal saya takut keadaan fizikal saya tidak mampu menahannya.

“Ibu bapa juga bimbang saya gagal menghabiskan semua aktiviti kerana tidak biasa dengan cuaca panas ketika ini,” kata pelajar SK Seri Mersing, Johor itu.

Menurutnya, program berkenaan membantunya memupuk semangat jati diri dan berdaya saing dengan semua peserta.

“Beberapa acara memang menguji ketahanan mental dan fizikal kerana kebanyakan acara berlangsung di pantai. Mengutip sampah di sepanjang pantai juga seronok sekalipun dalam keadaan cuaca panas kerana ia memberi pendedahan mengenai penjagaan dan pemuliharaan alam semula jadi kawasan pantai.

“Walaupun letih dan penat malah dalam keadaan lapar dan dahaga, kami tetap memberikan yang terbaik kerana bukan sesuatu yang mudah untuk menyertai kem ini,” katanya.

Rayyad Haider Hairol Jamali, 11, berkata program itu sinonim dengan kehidupannya yang sentiasa ‘bermain’ dengan laut sejak kecil.

“Kehidupan saya dikelilingi laut. Saya tidak takut melakukan apa saja aktiviti malah seronok kerana dapat bertemu rakan baru.

“Bagaimanapun, saya belum pernah melakukan aktiviti selam skuba dan snorkeling. Justeru, saya amat teruja bila dapat mengikuti program ini kerana berpeluang melihat terumbu karang dan pelbagai spesies ikan berwarna-warni yang sukar dilihat sebelum ini,” kata pelajar SK Tekek itu.

Katanya, program itu juga memberinya peluang berkenalan dengan pelajar dari sekolah lain yang mempunyai minat sama.

“Walaupun baru pertama kali bertemu, kami cepat mesra kerana setiap aktiviti dijalankan secara berkumpulan.

“Semangat kerjasama berpasukan diterapkan dalam setiap aktiviti membantu kami menyiapkan setiap tugasan dalam waktu yang ditetapkan. Saya berharap program sama dapat diadakan pada tahun depan,” katanya.

Nur Zahhirah Mohd Razali, 9, berkata penyertaan dalam kem itu akan menjadi kenangan manis pada dirinya kerana pertama kali berpeluang berbuat demikian.

“Walaupun setiap hari melihat laut, saya tidak boleh sesuka hati melakukan aktiviti seperti berkelah atau mandi-manda kerana kami sebenarnya tiada pantai.

“Saya mengambil peluang mengikuti program ini kerana ia peluang untuk belajar menyelam dan snorkeling serta mengenali hidupan laut yang sebelum ini hanya diperoleh daripada pembelajaran di kelas,” katanya.

Jurulatih selam skuba, Noranizam Demin, 36, berkata kebanyakan peserta teruja melakukan aktiviti air walaupun baru pertama kali melakukannya.

“Perasaan takut memang ada malah ada yang menangis kerana takut menyelam. Tetapi selepas dipujuk dan diberi motivasi, mereka bersemangat dan bersaing sesama sendiri untuk membuktikan kebolehan masing-masing.

“Ibu bapa seharusnya membenarkan anak mereka belajar menyelam untuk memberi keyakinan kepada mereka sebagai ‘benteng’ jika berlaku perkara tidak diingini terutama ketika menyertai aktiviti perkelahan dan bermandi-manda di air terjun atau pantai,” katanya.

Noranizam berkata, sepanjang program berlangsung, pelajar terbabit dapat menyesuaikan diri antara satu sama lain walaupun ada dalam kalangan mereka tidak pernah bertemu.

“Saya gembira melihat kemesraan terjalin antara mereka malah saling membantu antara satu sama lain sepanjang program.

“Pulau Tioman adalah lokasi paling sesuai untuk mereka yang berminat menceburi aktiviti selam skuba. Saya yakin peserta kem ini mempelajari sesuatu yang baru dalam hidup mereka sekalipun kehidupan mereka dikelilingi laut sebenarnya,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Program Syed Rizalman Syed Abu Bakar berkata, program empat hari berlangsung pada 25 hingga 28 Mac lalu memberi tumpuan kepada aktiviti pantai.

Menurutnya, pelajar terdiri daripada mereka yang berusia enam hingga 12 tahun daripada pelbagai latar belakang keluarga.

Antara pengisian sepanjang program adalah ceramah alam sekitar, taklimat penjagaan hidupan laut oleh pegawai dari Pusat Informasi Taman Laut, penjagaan keselamatan diri ketika menjalankan aktiviti air, snorkeling, kembara hutan serta pengenalan kepada asas selam skuba dan percubaan menyelam.

“Kami juga mengadakan ceramah mengenai pemuliharaan alam sekitar yang berkaitan hidupan marin.

“Peserta diterapkan pengetahuan pemuliharaan sebagai usaha melahirkan generasi pelapis yang bertanggungjawab terhadap alam sekitar,” katanya.

Menurutnya, kebanyakan peserta adalah pelajar dari Sekolah Kebangsaan (SK) Kampung Tekek, Pulau Tioman; SK Sri Mersing; Sekolah Kebangsaan Paichee, Mersing dan beberapa sekolah lain termasuk dari Selangor.

Program anjuran Villagers Travel & Tours ini mendapat kerjasama Tourism Malaysia Pahang dan Lembaga Pembangunan Tioman. Di peringkat awal, kebanyakan peserta kelihatan gementar apabila melakukan dua aktiviti berkenaan terutama pada mereka yang takut dan tidak memiliki keyakinan diri.

“Tetapi melalui tunjuk ajar dan diterapkan keyakinan serta percaya pada diri sendiri, semua peserta berjaya melalui aktiviti berkenaan dengan selamat.

“Aktiviti seperti selam skuba seolah-olah meletakkan mereka dalam satu dunia baru yang tidak pernah dijangkau sebelum ini. Awalnya takut tetapi akhirnya mereka enggan berhenti kerana terlalu teruja menyelam,” katanya.

Menjadi harapan pihak penganjur supaya setiap peserta yang menyertai program itu dapat berkongsi pengalaman dan pengetahuan bersama rakan lain yang tidak berpeluang mengikuti program berkenaan.

Syed Rizalman berkata, pengetahuan sedemikian sangat penting terutama apabila mereka berada di kawasan percutian.

“Generasi muda kini dapat bertukar pengetahuan daripada program seperti ini dengan rakan lain menerusi Facebook atau laman sosial lain. Kami juga bercadang memperluaskan program berkenaan pada masa depan yang akan membabitkan penyertaan ibu bapa.

“Program untuk ibu bapa akan diatur berasingan. Selain mereka dapat memantau anak-anak yang menyertai program ini, ibu bapa juga dapat mengeratkan hubungan sesama mereka.

“Secara langsung, pihak penganjur dengan sokongan Tourism Malaysia dan Lembaga Pelancongan Tioman dapat memperkenalkan pulau ini sebagai destinasi percutian keluarga,” katanya.

Leave a Reply

866 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It