Rawatan Jejas Rasa, Selera

Tabiat pemakanan sihat mampu membantu pesakit kanser mendapatkan nutrien yang diperlukan untuk menambah berat badan dan tenaga, mengekalkan tisu badan yang sihat dan melawan jangkitan. Malah, tabiat pemakanan sihat dan pengambilan nutrisi yang baik juga membantu pesakit kanser menangani kesan sampingan akibat penyakit yang dihidap dan rawatannya.

Segelintir rawatan kanser juga berjalan lancar apabila pesakit berkenaan mendapatkan pemakanan yang baik dan cukup nutrien diperlukan. Pesakit kanser yang menjaga pemakanannya juga mempunyai peluang untuk pulih dan mendapat kualiti kehidupan dengan lebih baik.

Ini kerana, pemakanan yang sihat dan seimbang adalah bahagian penting dalam rawatan kanser dan mengambil makanan yang tepat serta mengandungi nutrien penting diperlukan tubuh seperti vitamin, mineral, protein, karbohidrat, lemak dan air sebelum, semasa dan selepas rawatan boleh membantu pesakit kanser rasa lebih sihat dan kekal bertenaga.

Bagaimanapun, ada ketumbuhan yang menghasilkan bahan kimia yang mengubah cara tubuh menggunakan nutrien dan menjejaskan kepentingan nutrien berkenaan terutama ketumbuhan pada perut atau usus. Pesakit mungkin makan dengan cukup, tetapi tubuhnya tidak dapat menyerap semua nutrien daripada makanan berkenaan.

Rawatan kanser yang mendatangkan kesan sampingan sehingga menjejaskan pengambilan nutrisi penting termasuk pembedahan, kemoterapi, radiasi, imunoterapi dan pemindahan sel stem. Organ yang biasanya terjejas dengan rawatan kanser itu seperti kepala, leher, esofagus, perut dan usus menyebabkan pesakit kanser sukar untuk mengambil nutrien mencukupi untuk kekal sihat.

Kanser dan rawatannya juga boleh menjejaskan rasa, bau, selera dan keupayaan untuk mengunyah atau menyerap nutrien daripada makanan. Ini boleh menyebabkan malnutrisi yang mengakibatkan pesakit kanser lemah, penat dan tidak mampu melawan jangkitan atau meneruskan rawatan kanser.

Gangguan pemakanan sebenarnya adalah perkara biasa bagi pesakit kanser yang menjalani rawatan kerana kesan sampingan rawatan kanser akan mengganggu corak pengambilan makanan menyebabkan pesakit mengalami masalah pemakanan seperti hilang selera makan, sukar mengunyah atau menelan, mengalami perubahan rasa dan bau makanan, mulut kering, sakit mulut, loya, muntah, cirit-birit dan sembelit

Pakar Pemakanan di Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NCSM), Chan Wan Thung berkata amalan pemakanan yang baik dalam kalangan pesakit kanser yang menjalani rawatan adalah untuk membekalkan nutrien yang hilang, mengawal kesan sampingan, mengurangkan risiko jangkitan, menambah kekuatan dan tenaga serta meningkatkan kualiti kehidupan.

“Kanser itu sendiri dan rawatannya boleh mendatangkan kesan sampingan yang besar kepada keadaan tubuh pesakit kanser. Oleh itu, makanan yang sihat dan seimbang membantu pesakit terbabit menangani kesan sampingan akibat rawatan dengan lebih baik, mencegah penangguhan dalam rawatan dan mengelakkan berat badan susut.

“Bagi pesakit kanser yang sedang menjalani rawatan. mereka memerlukan makanan dengan kandungan kalori dan protein yang tinggi untuk menambah berat badan. Ini kerana, kanser dan jenis rawatan yang dijalani pesakit akan meningkatkan keperluan tubuh dan menyebabkan mereka perlu meningkatkan pengambilan makanan,” katanya ditemui selepas majlis pelancaran buku resipi untuk pesakit kanser dan penjaga mereka, Around The Table, oleh NCSM di ibu negara, baru-baru ini.

Majlis pelancaran disempurnakan adinda Sultan Perak, Datuk Seri Raja Azureen Sultan Azlan Shah. Turut hadir, Penasihat Kehormat NCSM, Datuk Zuraidah Atan.

Buku berkenaan memaparkan lebih 50 resipi hidangan utama, hidangan pembuka selera, sup, pencuci mulut dan minuman jus yang ringkas, enak dan bahan mentah yang mudah didapati hasil sumbangan bekas pesakit kanser.

Rawatan kemoterapi digunakan untuk membunuh sel kanser yang membiak dengan cepat, namun ia juga merosakkan sel yang sihat termasuk sel dalam mulut, saluran pencernaan dan folikel rambut. Kesan sampingan kemoterapi menyebabkan masalah pemakanan dan penghadaman.

Antara masalah pemakanan yang timbul akibat kemoterapi seperti hilang selera, radang dalam mulut, perubahan rasa makanan, sentiasa rasa kenyang walaupun makan kuantiti sedikit, muntah, loya, cirit-birit dan sembelit. Oleh itu, pesakit menjalani kemoterapi tidak berupaya makan dengan normal dan mendapatkan semua nutrien diperlukan untuk memulihkan bilangan darah sihat ketika dirawat.

Begitu juga dengan rawatan radiasi yang merosakkan sel yang sihat dan jumlah kerosakan bergantung kepada bahagian tubuh yang dirawat, dos radiasi yang diberikan dan cara ia diberi. Radiasi yang dijalankan pada sistem pencernaan selalunya mendatangkan kesan sampingan yang menyebabkan masalah pemakanan.

Kesan sampingan ini biasanya bermula beberapa minggu selepas rawatan dan berakhir selepas rawatan berkenaan selesai. Namun, ada juga kesan sampingan yang lambat pulih dan berterusan beberapa bulan selepas rawatan tamat. Bagi radiasi di bahagian kepala dan leher, pesakit mungkin mengalami hilang selera, perubahan rasa makanan, sukar menelan, mulut kering, sakit gusi dan esofagus sempit.

Rawatan radiasi di bahagian dada mengakibatkan pesakit mengalami jangkitan esofagus, sukar menelan, refluks esofagus, manakala radiasi di bahagian abdomen atau pelvis menyebabkan pesakit mengalami cirit-birit, loya, muntah dan radang pada usus atau rektum. Malah, pesakit juga akan mengalami penat sehingga mengurangkan selera makannya.

Menurut Chan, bagi mengatasi masalah hilang selera makan sehingga berat badan susut, pesakit kanser disarankan makan dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap dan makan pada waktu paling berselera seperti sarapan atau sebelum memulakan rawatan.

Pesakit dengan masalah ini juga perlu mengambil makanan atau minuman yang padat dengan kalori dan kaya dengan protein. Malah, mereka juga boleh menyediakan snek yang tinggi kandungan kalori dalam bentuk yang mudah dimakan dan boleh diambil pada bila-bila masa.

“Bagi pesakit kanser yang mengalami loya dan muntah, mereka disarankan mengambil makanan berhalia, lemon dan limau serta elak daripada mengambil makanan yang berbau kuat bagi melegakan simptom ini. Mereka juga boleh mencuba makanan cecair seperti sup dan jus minuman sebaik rasa muntah berkurangan.

“Pilih makanan yang lembut dan mudah dikunyah seperti makanan berkuah atau bersos bagi mengatasi masalah menelan akibat luka dalam mulut dan tekak. Hadkan makanan pedas, tajam, rangup dan berasid kerana ia menyakitkan lagi keadaan mulut atau tekak yang luka itu.

“Makanan juga boleh dipotong-potong kecil atau ambil makanan berkrim seperti bubur, sup dan jus ais kisar yang mudah ditelan,” katanya.

Pesakit yang mengalami masalah mulut kering atau air liur pekat boleh mencuba makanan yang mudah ditelan seperti makanan berkuah, bersos, sup atau puri. Kurangkan pengambilan makanan rangup, pedas, masam dan masin. Malah, ada pesakit yang menghisap ais, gula-gula dan buah-buahan beku bagi merangsang rembesan air liur.

Perubahan rasa dan bau makanan juga menyebabkan pesakit kanser susah untuk makan, oleh itu mereka disaran menambah manisan dalam makanan yang difikirkan masin, pahit atau masam. Gunakan perisa seperti garam, rempah, herba, gula atau bawang putih bagi menambahkan rasa makanan. Gunakan juga peralatan seperti sudu, garfu dan pinggan daripada plastik.

Tingkatkan pengambilan serat seperti bijirin penuh, buah-buahan dan sayuran bagi melegakan sembelit. Pesakit juga disaran meningkatkan pengambilan cecair seperti sup dan jus buah untuk mengurangkan simptom ini.

Chan berkata, pesakit kanser yang mengalami kesan sampingan cirit-birit perlu mengelakkan makanan bergoreng, berminyak dan pedas serta kurangkan makanan tinggi serat.

“Pilih makanan dengan kandungan laktosa rendah atau bebas laktosa seperti makanan berasaskan soya atau beras bagi pesakit yang mengalami kesan sampingan tidak toleransi terhadap laktosa.

“Pesakit juga digalakkan meningkatkan pengambilan cecair untuk ganti cecair yang hilang dengan mengambil sup atau jus. Ini juga bagi mengelakkan berlaku dehidrasi kerana tubuh kekurangan cecair,” katanya.

Bagi pesakit kanser yang rendah bilangan sel darah putih dan sistem imun yang lemah, mereka dinasihatkan supaya lebih berhati-hati dalam memilih makanan yang bersih dan selamat bagi mengelak berlaku pencemaran dan jangkitan.

“Mereka disaran memilih makanan yang dimasak dengan baik atau makanan yang dipasteur berbanding yang dihidang mentah. Pesakit kanser juga perlu berbincang dengan pakar onkologi dan pakar pemakanan dalam pengurusan makanan ketika menjalani rawatan kanser.

“Sesungguhnya makanan yang baik adalah penting ketika rawatan kanser kerana tubuh mereka memerlukan nutrien penting untuk melawan kanser. Malah, kejayaan rawatan kanser juga dipengaruhi oleh keupayaan pesakit menangani kesan sampingan rawatan terbabit hasil pengambilan makanan yang baik,” katanya.

Sementara itu, Zuraidah berkata, buku resipi berkenaan didedikasikan untuk pesakit kanser terutama mereka yang kali pertama didiagnosis menghidap penyakit terbabit.

“Bekas pesakit kanser menyedari bahawa pesakit kanser yang masih baru disahkan menghidap penyakit terbabit wajar mendapat maklumat bagaimana mendapatkan makanan yang baik ketika berjuang menentang kanser.

“Mereka selalunya hilang selera mengakibatkan trauma dan tidak tahu makanan apa yang perlu diambil atau dielak. Oleh itu, buku resipi ini diharapkan dapat membantu mereka mendapatkan nutrien secukupnya menerusi makanan yang baik.

“Pesakit kanser dan penjaga mereka yang menggunakan resipi dalam buku ini tidak perlu risau kerana semua makanan sudah diuji rasa di dapur NCSM termasuk diperiksa oleh pakar pemakanan dalam persatuan ini bagi memastikan ia memenuhi keperluan nutrisi pesakit.

“Malah, pesakit juga boleh mendapatkan panduan untuk mengatasi masalah pemakanan akibat kesan sampingan rawatan. Buku ini boleh didapati di ibu pejabat NCSM di ibu negara pada harga RM20,” katanya.

Leave a Reply

446 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It