Rawatan Ketagihan Dadah

ASSALAMUALAIKUM Tuan Haji. Saya Izzati, ibu tunggal, mempunyai seorang anak lelaki berumur 20 tahun mengalami masalah ketagihan dadah.

Anak saya terjebak dalam penagihan dadah jenis syabu lebih kurang dua tahun lepas. Saya sudah banyak berikhtiar cara perubatan moden dan tradisional, namun belum jumpa penyelesaian.

Saya mohon jika pihak Pusat Rawatan Islam Al Hidayah dapat membantu memberikan ayat al-Quran yang boleh memulihkan anak saya dari masalah ketagihan najis dadah ini.

Waalaikumsalam. Di sini saya ingin mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa kepada pembaca Mingguan Malaysia.

Bersama-samalah kita merebut ganjaran gandaan pahala di bulan Ramadhan. Semoga kita sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang-Nya.

Saya ingin memohon maaf kepada pembaca yang mengirimkan e-mel tetapi masih belum sempat dibalas. Saya akan cuba membalas e-mel pertanyaan yang dihantar. Insya-Allah.

Terima kasih Puan Izzati atas soalan diberikan. Masalah penyalahgunaan dadah adalah gejala sosial yang sukar dibendung.

Dadah diistilahkan sebagai bahan yang mendatangkan kemudaratan kepada kesihatan dari segi rohani (mental), jasmani (fizikal) dan emosi serta tingkah laku pengguna.

Antara jenis dadah yang dikenalpasti ialah heroin, morfin, ganja, kokain, kanabis, dan dadah sintetik seperti syabu atau Amphetamine Type Stimulant (ATS).

Statistik Mengikut statistik Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), secara purata seramai 620 penagih baru dan 360 penagih berulang dikesan setiap bulan.

Jika dibandingkan statistik penagihan mengikut umur bagi bulan Januari hingga Mac 2013, golongan belia paling ramai terdedah (77 peratus) berbanding dewasa (23 peratus).

Dalam kes anak Puan Izzati, pengambilan dadah jenis ‘ice’, dikenali sebagai syabu atau ‘meth’ (singkatan nama saintifik Methamphetamine) popular di kalangan belia.

Senario di Malaysia menunjukkan peratusan penyalahgunaan dadah jenis sintetik menunjukkan peningkatan.

Hukum dan larangan pengambilan dadah jelas haram berdasarkan dalil yang dikiaskan kepada arak. Dalam al-Quran banyak menyebut mengenai pengharaman bersandarkan keterangan nas (al-Quran dan Hadis) kerana ia termasuk dalam pengertian umum benda memabukkan, menghilangkan akal dan mempunyai alasan hukum sama.

Firman Allah SWT: “Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan……” (Surah Al-Baqarah : 195)

Tindakbalas Kesan keseronokan akibat syabu menyebabkan individu mengambil dadah berterusan. Ini dipercayai akibat rangsangan terhadap ‘Dopamine’ iaitu penghantar neuron ke otak yang bersifat perangsang. Syabu perlu diambil berterusan bagi merangsang ‘Dopamine’. Syabu tidak perlu diambil setiap hari berbanding heroin dan morfin.

Jika penagih berhenti mengambil syabu, kadar ‘Dopamine’ dalam otak berkurangan hingga mencetuskan pelbagai masalah kesihatan dan mental. Penagih syabu yang ingin meninggalkan ketagihan tidak ada jalan singkat dan mudah.

Pengaruh Syabu l Mental dan emosi

Kesannya mungkin gila akibat halusinasi dan delusi hingga mampu membunuh diri, gelisah, cepat marah, gementar, bingung, fikiran terganggu dan ganas. Prasangka buruk, mendengar bisikan, sentiasa ketakutan seperti ada orang mengejar dan mengintip. Pada dos tinggi menaikkan suhu badan kepada tahap berbahaya, mengakibatkan sawan dan maut.

l Fizikal

Pengguna tidak tidur selama tiga hingga 15 hari, hilang selera makan, berat badan turun, berpeluh, pucat, abaikan kesihatan, berparut, luka di badan, kudis akibat menggaru untuk menghapus bayangan serangga, kurang daya tahan penyakit.

Pengalaman Ini kisah benar mengenai pesakit bernama Farid (bukan nama sebenar) berusia 27 tahun. Dia telah dibekalkan pengetahuan dan ilmu agama cukup, hingga menjejakkan kaki ke universiti dan bergelar graduan.

Kehancuran hidup Farid bermula apabila dia belajar menghisap rokok semasa di pusat pengajian tinggi bertujuan menghilangkan tekanan belajar.

Mulanya, Farid teragak-agak untuk mengambil estacy , tetapi dengan pujukan kawan pil ini hanya memberi mood berparti.

Keinginan berhibur membuatkan Farid dan kawannya mencari jalan bergembira dengan mengadakan house party lebih privacy dan di sini beliau mula mengenali dadah syabu.

Ketika ini dia menyesal kerana terpaksa berperang dengan ketagihan. Selama lima tahun menagih dan Farid menipu ibubapa untuk mendapatkan duit.

Lama-kelamaan tembelang Farid pecah. Semua rakan dan sanak saudara menjauhinya. Dia dibuang kerja.

Farid kemudian tinggal bersama-sama ibunya yang terpaksa menghadapi sikap Farid yang menipu dan mencuri dan boleh dikatakan semua orang membencinya.

Akhirnya, ibunya ke pusat rawatan kami di Setiawangsa untuk rawatan tanpa Farid. Ibunya yakin janji Allah bahawa penawar segala penyakit adalah al-Quran.

Atas doa seorang ibu, pada bulan ke lima, Farid datang ke Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah dengan rela hati untuk memulihkan diri dengan penuh keazaman ingin bertaubat dan berhenti menagih.

Firman Allah: “Katakanlah: “Wahai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (Surah Az-Zumar: 53)

Menurut ibu Farid, sewaktu mengamalkan surah amalan, sikap Farid mula berubah dari agresif kepada lebih tenang hingga terfikir untuk berubat dan memulihkan dirinya.

Alhamdulillah, Farid sudah 80 peratus pulih, dia bersungguh-sungguh bertaubat tidak akan mengulangi kesilapan lampaunya.

Firman Allah: “Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang taubat dan menyukai orang-orang yang mensucikan diri .” (Surah Al Baqarah: 222)

Farid telah memulakan kehidupan baru. Dia mula bekerja dan masih datang ke pusat rawatan dan beramal dengan surah al-Quran yang diberi.

Firman Allah SWT: “Wahai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang semurni-murninya, mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapus kesalahan-kesalahanmu dan memasukkan kamu ke dalam surga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, pada hari ketika Allah tidak menghinakan Nabi dan orang-orang yang beriman bersama dengan dia; sedang cahaya mereka memancar di hadapan dan di sebelah kanan mereka, sambil mereka mengatakan: “Ya Tuhan kami, sempurnakanlah bagi kami cahaya kami dan ampunilah kami; sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu” (Surah At Tahrim: 8).

Ini adalah perintah tegas dari Allah dalam Al Quran kepada manusia untuk melakukan taubat nasuha.

Antara surah surah amalan:-

l Surah At Taubah (Ayat 28 hingga ayat 36)

l Surah At Taubah (Ayat 60 hingga ayat 70)

l Surah Hijr (Ayat 66 hingga ayat 99)

l Surah Al Hajj (Ayat 40 hingga ayat 55)

Sebaiknya puan bawa anak ke Pusat Rawatan kami bagi menjalani sesi rawatan dan kaunseling. Saya dan perawat lain bersedia memberikan kerjasama. InsyaAllah, kita bersama-sama berusaha dan bertawakal agar ketagihan anak puan dapat di atasi.

Cara rawatan di sini hanya bergantung 100 peratus kepada ayat al-Quran bersesuaian kepada pesakit dan penyakit yang dialami.

Incoming search terms:

  • cara menghilangkan kesan syabu dalam badan
  • cara hilangkan ketagih penyalahan ubat batuk
  • cara menghilangkan ketagihan syabu
  • cara nak henti dadah
  • cara hilangkan ketagihan dadah syabu
  • cara merawat kesan syabu

Leave a Reply

10,360 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It