Rawatan SD Cuma Kawal Gejala

Kulit bersisik, kemerah-merahan dan gatal di kulit kepala, muka dan dada adalah tanda biasa bagi penyakit radang kulit dikenali sebagai seborrheic dermatitis (SD) yang menyerang di bahagian tubuh yang ada kelenjar sebum paling aktif dan berkepadatan tinggi.

Penyakit kulit ini tidak boleh sembuh kerana gejalanya berulang-ulang apabila ia boleh muncul dengan keadaan yang teruk kemudian berkurangan sebelum menyerang lagi. Namun, gejala kulit yang meradang ini boleh dirawat bagi mengurangkan ketidakselesaan.

SD juga tidak mengancam kesihatan penghidapnya, tidak berjangkit dan komplikasinya juga sangat jarang. Namun begitu, masalah kulit ini memberikan impak terhadap kualiti kehidupan penghidap termasuk menjejaskan kesejahteraan emosi kerana gejala juga menyebabkan penghidap mengalami tekanan psikologi, kurang keyakinan diri dan malu.

Perunding Pakar Dermatologi Hospital Kuala Lumpur (HKL), Datuk Dr Noor Zalmy Azizan berkata, punca radang kulit ini masih tidak jelas dan dikatakan pengaruh hormon dan genetik memain peranan dalam masalah ini. Namun, kajian baru-baru ini mengenal pasti tiga penyumbang paling mungkin pada SD.

“SD mungkin terjadi akibat pengeluaran minyak berlebihan disebabkan aktiviti sebum yang meningkat dan gejala diburukkan lagi dengan kehadiran yis dikenali Malassezia iaitu fungus halus yang hidup secara semula jadi pada kulit serta faktor imunologi.

“Bagaimanapun, ada beberapa faktor lain yang memburukkan lagi masalah kulit atau pencetus kemunculan gejala seperti tekanan atau keletihan, perubahan suhu atau musim, persekitaran yang lembap, berhawa dingin atau kering, menukar pemakaian produk penjagaan dan kosmetik, perubahan tabiat makan, jangkitan dan perubatan.

“Ada juga bukti kajian yang menunjukkan kaitan di antara SD dan gangguan neurologi, kekurangan nutrisi, kekurangan enzim, kekurangan imun dengan tahap insiden SD,” katanya ketika ditemui pada Forum Penjagaan Kulit Utama 2016: Horizon Baru Dalam Pengurusan Penyakit Kulit Kronik di ibu negara, baru-baru ini.

Forum ini anjuran syarikat farmaseutikal, Menarini, yang membincangkan cabaran baru dalam menangani penyakit kulit yang biasa dihidap seperti ekzema dan akne serta rawatan terbaru untuk penyakit terbabit. Syarikat berkenaan juga melancarkan krim baru untuk rawatan SD iaitu Sebclair.

Turut hadir, Pengurus Kawasan Terapeutik Serantau Menarini Asia Pasifik, Dr Steven Januar Kusmanto dan Presiden Persatuan Dermatologi Malaysia (PDM), Dr Henry Foong Boon Bee.

SD berlaku pada semua etnik dan dianggarkan satu hingga lima peratus penghidapnya daripada keseluruhan populasi, manakala penghidap adalah mereka yang berumur 30 hingga 60 tahun dan bayi berusia lingkungan tiga bulan. Dalam kalangan dewasa, insiden SD paling menonjol berlaku ketika berusia 40-an dan lebih banyak berlaku dalam kalangan lelaki berbanding wanita.

Radang kulit ini juga didapati lebih kerap berlaku dalam kalangan pesakit Parkinson, individu dengan kemurungan dan gangguan neurologi lain serta pesakit HIV atau AIDS yang disebabkan lemah sistem imun.

Dr Noor Zalmy berkata, radang kulit berlaku di kawasan yang terdapat kepekatan tinggi kelenjar sebum aktif dan kelenjar ini kebanyakannya berada di kulit kepala, dahi, lipatan nasolabial (sisi bibir) dan cuping telinga serta muncul seimbang di kedua-dua bahagian (simetri).

Kawasan paling biasa bagi SD adalah 88 peratus di bahagian muka, 70 peratus di kulit kepala, 27 peratus di atas dada dan sembilan peratus di bahagian lain tubuh. Walaupun SD dikaitkan dengan aktiviti sebum, ia bukanlah penyakit akibat kelenjar sebum.

Malassezia yang dikaitkan dengan SD pula bergantung pada minyak yang dirembeskan folikel rambut sebagai makanan dan ini menyebabkan yis terbabit menjadikan kawasan kulit yang banyak kelenjar sebum aktif sebagai koloni. Yis ini juga dikesan pada kulit individu yang tidak menghidap SD tetapi kadarnya lebih tinggi pada mereka yang menghidap SD.

Yis ini juga dikatakan boleh menyebabkan reaksi imun yang mengakibatkan pengeluaran sel imun berlebihan dan berlakunya tindak balas keradangan.

“Di bahagian muka, SD lebih tertumpu muncul di kening, kelopak mata dan nasolabial. Radang kulit berbentuk sisik kering dan berminyak di kedutan kulit dan bahagian yang berambut. Ada juga yang terjadi di lubang telinga dan cuping, bahagian atas dada hingga ke bahu dengan tompokan kemerahan dan bersisik.

“SD di kulit kepala bermula dengan sisik berminyak, tompokan merah dan berkeruping. Kepingan keruping ini kecil, kering dan berwarna putih dan mudah rapuh serta tertanggal. Jika tahap SD teruk, kepingan keruping lebih tebal dan kawasan kulit kepala yang terjejas juga lebih luas.

“Tanda-tanda SD mudah dilihat seperti kulit mengelupas, kering, berkerak, radang kemerahan atau coklat seakan lebam, gatal-gatal,” katanya .

Sementara itu, Ketua Jabatan Dermatologi Universiti Catania (Itali), Profesor Dr Giuseppe Micali berkata, walaupun ada banyak rawatan untuk SD, rawatan ini hanya untuk mengawal tanda-tanda dan gejala yang timbul kerana penyakit kulit ini tiada penawarnya.

Rawatan sedia ada membabitkan penggunaan agen antiradang untuk kulit yang mengalami iritasi, antifungus untuk mengurangkan pertumbuhan yis dan keratolytics iaitu agen pengelupasan yang menangani sebahagian gejala SD.

“Beberapa faktor diambil kira dalam rawatan SD seperti tahap penyakit berikutan setiap penghidap mengalami gejala berbeza kerana ada yang ringan dan boleh dirawat dengan ubatan tanpa preskripsi, tetapi mereka yang mengalami gejala teruk memerlukan rawatan agresif.

“Keutamaan rawatan juga dipertimbangkan kerana kira-kira 95 peratus penghidap sudah mencuba pelbagai jenis rawatan sama ada dengan preskripsi doktor atau pembelian di kaunter. Formulasi rawatan juga berbeza seperti syampu, minyak sapu, krim, losyen, sabun mandian, gel atau buih pencuci bergantung pada kawasan kulit yang terjejas.

“Begitu juga faktor umur, kerana ada bahan kandungan dalam rawatan tidak boleh digunakan ke atas penghidap bayi, manakala bahan seperti kortikosteroid topikal untuk penghidap dewasa dalam jumlah yang dibenarkan dan dalam tempoh singkat,” katanya.

Dr Micali berkata, krim Sebclair adalah preskripsi tanpa steroid untuk mengawal dan melegakan tanda-tanda dan gejala SD yang lebih berkesan berbanding penggunaan krim 0.05 peratus desonide. Krim Sebclair juga boleh diguna oleh semua peringkat umur, dalam tempoh lebih lama dan di mana-mana kawasan SD.

“Kaji selidik penggunaan krim untuk rawatan dijalankan terhadap 77 orang penghidap SD di muka dalam tempoh 28 hari. Dalam kaji selidik ini, seramai 38 orang menggunakan Sebclair manakala 39 orang menggunakan krim 0.05 peratus desonide.

“Setiap orang menyapu krim yang diberi sebanyak dua kali sehari dan hasilnya, mereka yang menggunakan Sebclair menunjukkan pemulihan gejala pada hari ke-14 dan gejala kekal tidak terbit semula hingga hari ke-28. Malah, pertumbuhan yis Malassezia juga didapati berkurangan dengan penggunaan krim Sebclair,” katanya.

Leave a Reply

746 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It