Rindu Durian Dan Nasi Ayam

“Sikit-sikit bolehlah,” katanya sambil tertawa. Itu jawapan Dr Joseph Chang, saintis kelahiran Ipoh, Perak apabila ditanya mengenai kefasihannya dalam bahasa Malaysia selepas lebih 35 tahun menetap di luar negara khususnya di Amerika Syarikat (AS).

Di negara itulah dia membina nama menerusi liku kerjayanya di bidang sains yang diakuinya berlaku tanpa sebarang perancangan. Satu demi satu kejadian dalam hidupnya membawa dia mengembara, daripada seorang pelajar sehinggalah bergelar profesor, penyelidik juga usahawan.

Ketua Pegawai Saintifik yang juga Naib Presiden Eksekutif Pembangunan Produk Nu Skin Enterprises (Nu Skin) ini membesar di Kenny Garden, Ipoh malah dia pernah berbasikal juga bermotosikal ke sekolah dengan Honda Cupnya sebelum melanjutkan pelajaran ke United Kingdom selepas tamat sekolah menengah.

Tamat pengajian peringkat doktor falsafah di Universiti London, dia kemudiannya ke Universiti John Hopkins sebagai profesor selama tiga tahun.

“Memang tidak merancang apa yang berlaku dalam hidup saya. Ketika di Amerika itulah iaitu di Philadelphia yang terkenal dengan syarikat ubat-ubatan, saya menyertai syarikat Wyeth untuk melakukan penyelidikan ubat-ubatan baru.

Saya menghabiskan masa 11 tahun melakukan penyelidikan yang antara lain menghasilkan dua jenis ubat-ubatan untuk artritis dan sejenis lagi ubat-ubatan antipenolakan untuk mereka yang menjalani pemindahan organ.

“Pada masa sama, teknologi bio mula aktif di Amerika dan saya ditawarkan untuk menggabungkan pengetahuan dengan penemuan universiti mengenai osteoartritis menerusi penubuhan satu syarikat baru.

“Untuk membuktikan keupayaan saya selama ini, saya pun memulakan syarikat baru itu malah sebagai saintis, ia sebenarnya sesuatu yang menarik untuk mencuba perkara baru berbanding hanya bekerja di syarikat besar.

Lantas saya pun ke Boston pada 1991 untuk memulakan syarikat berkenaan bersama kira-kira 30 saintis,” katanya yang ditemu bual di Salt Lake City, AS pada penghujung musim luruh lalu.

Tiada wang yang mengalir masuk ke syarikat mereka dan itulah antara cabaran utama Dr Chang ketika penubuhan syarikat terbabit. Apa yang dilakukannya bersama rakan saintis lain adalah membangunkan ubat-ubatan yang menuntut kos pembiayaan yang cukup mahal.

“Di AS, untuk mendapatkan kelulusan satu-satu jenis ubat-ubatan memakan masa kira-kira 10 tahun, itupun jika segalanya berjalan lancar. Ujian klinikal pula mahal, jadi selepas penyelidikan fasa pertama, kami terasa syarikat itu terlalu kecil untuk menampung kos penyelidikan lalu syarikat berkenaan dijual kepada syarikat lain yang lebih besar.

“Ketika itulah ada beberapa kenalan lama saintis yang mengajak saya menubuhkan syarikat lain tapi kali ini, kami tidak mahu menghasilkan ubat-ubatan, sebaliknya makanan kesihatan.

“Sebenarnya semasa bekerja di syarikat ubat-ubatan, kami banyak terdedah kepada kajian membabitkan bahan semula jadi termasuk ginseng dan tongkat ali. Rakan saya itu mencadangkan supaya kami membangunkan bahan semula jadi sebagai suplemen kesihatan, apatah lagi kami tidak perlu takut pada persaingan daripada syarikat gergasi ubat-ubatan kerana produk itu kelak berbeza,” katanya.

Memikirkan industri suplemen di AS ketika itu tidak begitu memuaskan dari segi kualiti produk yang rata-rata tidak berasaskan sains, sebaliknya lebih memberi perhatian kepada pemasaran, Dr Chang berpendapat itu satu peluang baik.

Baginya, sains juga boleh digunakan dalam dunia suplemen, sekali gus membezakannya daripada pesaing lantas itulah permulaan syarikat kecilnya, Pharmanex yang diusahakan bersama seorang rakan pada 1996. Mereka mengumpul modal, seterusnya mula menjalankan penyelidikan dan pemasaran.

Pada akhir 1996, produk mereka mula dijual di farmasi di AS dan pada awal 1998, mereka mula dilamar syarikat besar yang berminat dengan idea mereka iaitu keluaran produk bukan untuk merawat penyakit tetapi mencegah penyakit.

Beralih arah

Daripada dua syarikat yang membuat tawaran, Dr Chang akhirnya memilih Nu Skin meskipun idea jualan langsung pada asalnya agak janggal bagi dirinya yang biasa menjual produk secara konvensional di kedai.

“Model jualan langsung sebenarnya turut membuka mata saya. Konsep penjualan produknya yang membabitkan penerangan kepada pengguna sangat menarik hati saya. Pada masa sama, saya juga mahu ke peringkat antarabangsa tapi sukar melakukannya menerusi syarikat kecil kerana ia perlukan modal besar.

“Faktor emosi juga sebenarnya banyak mempengaruhi keputusan saya menjual syarikat saya itu. Jika saya menjualnya kepada syarikat besar, bila-bila masa saja produk saya boleh dihapuskan di pasaran jika tidak laku tetapi di syarikat jualan langsung itu, produk suplemen kesihatan saya menjadi sebahagian besar daripada Nu Skin,” katanya.

Langkahnya itu nyata membuahkan hasil cukup lumayan apabila hasil jualan dalam tempoh sebulan di syarikat jualan langsung itu melebihi hasil selama setahun jualan secara konvensional di kedai. Malah menurut kontrak asal, dia harus berada di syarikat terbabit selama lima tahun tetapi kini selepas 15 tahun, Dr Chang masih menabur khidmatnya di Nu Skin.

Komitmen syarikat terbabit antara aspek yang mengikatnya di titik kerjayanya kini, malah dia akui, pembinaan bangunan terkini syarikat berkenaan di Provo, Utah menjadi bukti kepada inovasi syarikat yang terus berkembang maju.

“Memang benar saya tidak pernah berangan-angan untuk memperoleh apa yang saya kecapi kini tetapi minat saya dalam sains yang menjadikan saya seperti hari ini,” kata saintis berusia 61 tahun ini yang menyifatkan sains harus dimanfaatkan untuk menghasilkan produk inovatif.

Buat generasi muda, nasihatnya supaya terus mempelajari pelbagai ilmu kerana apa yang dipelajari menerusi buku teks bukanlah apa yang akan digunakan kelak apabila bergelar saintis. Sains terus berubah saban tahun, lantas pembelajaran seharusnya jadi keutamaan.

Baginya, kejayaan juga bukan hanya diukur daripada profesion tertentu seperti doktor, peguam atau seumpamanya tetapi sebaliknya apabila kita berjaya dalam bidang yang diminati.

“Saya fikir secara umum ibu bapa di Malaysia bimbang mengenai risiko kerana itu mereka mahu anak mereka mempunyai kerjaya membanggakan seperti doktor atau peguam bagi memperoleh pendapatan yang baik. Sayang sekali, ibu bapa ini tidak mempunyai perspektif yang baik mengenai kegagalan sedangkan kegagalan itu hanyalah sementara.

“Sekiranya mahu menjadi usahawan yang entah apa risikonya, kita memang berhadapan dengan kegagalan. Apa yang penting, kita harus jadi kreatif untuk berjaya,” katanya yang tetap pulang ke tanah air saban tahun terutama untuk menjenguk ibunya yang berusia 85 tahun di Ipoh.

Beristerikan kekasih hatinya ketika di bangku sekolah dan punya dua anak lelaki yang kini meneruskan pengajian di AS, beliau mengakui durian antara makanan yang dirinduinya selain nasi ayam Hainanese.

Gerai di tepi jalan di Ipoh juga antara sasarannya mahu menikmati makanan enak apabila pulang ke Malaysia, malah sesekali ada rakan Melayunya yang akan membawanya menikmati nasi lemak untuk sarapan.

Leave a Reply

829 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It