Sambut Ahli Baru

PERSEDIAAN awal bagi menyambut kelahiran si kecil tersayang sememangnya sesuatu yang tidak harus dipandang remeh, bukan saja dari segi kelengkapan fizikal, malah persediaan mental.

Dalam keseronokan menanti kehadiran si kecil, penting bagi ibu bapa terutama mereka yang baru pertama kali bergelar ibu dan bapa menghadiri kelas persediaan kelahiran bagi melengkapkan diri dengan pengetahuan berkaitan penjagaan bayi.

Bagi Nurfazlin Mulop, 34, dia amat menantikan penganjuran kelas antenatal kerana boleh mempelajari pelbagai pengetahuan menarik mengenai penjagaan bayi.

Dia yang hamil empat bulan (ketika temu bual ini dijalankan) perlu mengikuti kelas persediaan ini disebabkan jarak antara anak pertama dan keduanya agak jauh.

“Jarak yang lama itu membuatkan saya kini seperti ibu yang baru pertama kali bersalin dan segala pengetahuan asas mengenai penjagaan bayi perlu dimulakan sejak awal.

“Namun, ia memberikan banyak kelebihan kerana pengalaman bersalin sebelum ini boleh digunakan sebagai panduan walaupun sudah terlalu lama,” katanya ditemui pada bengkel antenatal yang diadakan di Hospital Pantai Ampang, baru-baru ini.

Sungguhpun tidak dapat ditemani suami tercinta kerana urusan kerja, ia tidak mematahkan semangat Nurfazlin untuk hadir bersama-sama anak perempuannya, Noralisa Abd Rahman, 9, dan mengikuti aktiviti yang disediakan dalam kelas antenatal berkenaan.

Walaupun kelas antenatal yang disediakan itu ringkas, ia dipenuhi dengan segala pengetahuan diperlukan bakal ibu terutama dari segi penjagaan bayi.

Pada masa sama, dia kini berazam untuk memastikan bayi keduanya memperoleh susu badan mencukupi memandangkan anak sulungnya sebelum ini tidak mampu disusukan sepenuhnya kerana masalah kekurangan susu badan.

“Pada ketika itu, saya tidak mempunyai sokongan moral bagi memberikan susu badan sepenuhnya kepada anak. Apatah lagi saya tiada ibu dan bapa yang boleh memberikan nasihat.

“Saya menjaga anak sendiri dan mula ‘menyerah kalah’ untuk meneruskan susuan badan kerana susu yang diberikan tidak mencukupi. Ketika itu saya mula menggantikannya dengan susu formula bersesuaian agar tumbesaran anak ketika itu tidak terjejas,” katanya.

Dia yang bekerja sebagai ejen insurans berkata, berbanding sebelum ini, proses mendapatkan maklumat diperlukan berkaitan isu kelahiran makin mudah disebabkan penggunaan teknologi Internet secara meluas.

Klik saja mengenai apa yang ingin diketahui, segala maklumat berkaitan terpapar dengan mudah dan ia memberikan banyak kelebihan terutama bagi golongan ibu berkerjaya.

“Kehadiran bayi ini memberikan rahmat yang cukup besar bagi saya kerana saya dan suami sudah lama menantikannya. Alhamdulillah kini ia menjadi kenyataan.

“Walaupun tidak melakukan persediaan seperti anak pertama dan hanya menggunakan baju yang pernah dipakai kakaknya sebelum ini, tidak bermakna saya tidak melakukan persediaan memandangkan jantina bayi masih belum diketahui kerana masih berada pada peringkat awal kehamilan. Kata orang biarlah berpada dan jangan membazir,” katanya.

Sementara itu, bagi pasangan Wan Khairunnisa Wan Oze, 25, dan Mohd Fauzi Ahmed, 31, yang bakal bergelar ibu bapa buat pertama kali, mereka tidak dapat menyembunyikan kegembiraan menyambut ahli baru keluarga mereka.

Pasangan ini yang sudah lama menginginkan kehadiran cahaya mata sebagai penyeri rumah tangga sepakat menghadiri kelas antenatal sebelum proses kelahiran kerana masih banyak yang perlu dipelajari mengenai penjagaan bayi.

Wan Khairunnisa berkata, kelas persediaan sememangnya satu kemestian memandangkan dia yang pertama kali bergelar ibu dan banyak perkara yang perlu dipelajari bagi memastikan bayi berada dalam keadaan sempurna selepas dilahirkan.

Menurutnya, dia bersyukur kerana tidak banyak masalah kesihatan sepanjang hamil. Walaupun pada peringkat awal mengalami alahan, ternyata ia tidak berpanjangan.

“Ini bayi pertama saya dan pasti ingin melakukan segala yang terbaik untuk dia.Oleh itu, penting untuk mendapatkan maklumat terkini bagi memastikan proses penjagaan tidak menjadi kelam-kabut apabila menghadapinya sendiri.

“Sekurang-kurangnya saya sudah mengetahui cara untuk melakukannya sendiri walaupun tidak dinafikan pada peringkat awal akan berasa kekok,” katanya.

Dia yang kini hanya menghitung hari untuk melahirkan anak pertamanya itu berkata, dari segi pemakanan pula dia banyak mengambil vitamin, kalsium dan mengamalkan pemakanan sihat bagi memastikan diri dan anak memperoleh khasiat mencukupi.

Suaminya, Mohd Fauzi berkata, segala persediaan dilakukan untuk menyambut bayi mereka dan kini hanya menantikan kehadiran si kecil dengan penuh sabar. Perasaan teruja yang dialami memang sukar dibayangkan.

Dia yang mengikuti kelas persediaan ini bersama isterinya mengakui banyak perkara asas berkaitan penjagaan bayi dipelajarinya kini dan tidak sabar melakukannya sendiri nanti.

“Walaupun dilakukan secara ringkas, pengetahuan yang dipelajari cukup bermakna terutama bagi pasangan ibu dan bapa yang pertama kali menantikan kehadiran anak.

“Di sini, saya diajar cara memandikan serta memegang bayi dengan betul. Ia kelihatan cukup mudah, tetapi nyata isu keselamatan paling diutamakan dan perlu dititikberatkan kedua-dua ibu dan bapa,” katanya.

Tip penjagaan ibu ketika hamil:

Langkah bijak ialah mengikuti saranan piramid makanan dengan memakan lebih banyak bijirin dan produk bijirin, diikuti sayur-sayuran dan buah-buahan, sumber protein, hasil tenusu serta kurangkan makanan manis, bergaram dan berlemak.

Pengambilan makanan mustahak kerana ia dapat memastikan anda mendapat semua jenis vitamin dan mineral penting daripada setiap jenis makanan yang diambil.

Ambil makanan segar berbanding diproses contohnya pisang mentah lebih berkhasiat berbanding pisang goreng dan kacang pis segar penuh vitamin jika dibandingkan pis dalam tin.

Selain itu, bawa bersama botol berisi air ke mana saja anda pergi. Air mencukupi dapat mengelakkan kelahiran pramatang, sembelit dan komplikasi lain.Sementara itu, air yang dimaksudkan tidak termasuk minuman berkarbonat, teh dan kopi. Hanya air kosong, susu dan jus buah segar dikategorikan sebagai air yang perlu diminum sehingga dua liter sehari.

Amalan senaman yang konsisten dapat mengurangkan gejala di awal trimester kehamilan termasuk alahan malah ia membantu mengurangkan rasa sakit di pinggang, kekejangan kaki dan sembelit.

Digalakkan untuk melakukan aktiviti senaman secara sederhana selama 30 minit setiap sesi dalam seminggu. Paling mudah berjalan dalam jarak dekat setiap hari atau melakukan aerobik khusus untuk ibu hamil.

Senaman yang dilakukan tidak semestinya perlu dihabiskan dalam masa 30 minit setiap sesi. Anda boleh membahagikannya kepada sesi tertentu seperti setiap 10 atau 15 minit.

Dapatkan nasihat doktor sebelum memulakan sebarang program senaman dan dinasihatkan untuk berhenti serta-merta daripada bersenam apabila mengalami tanda seperti letih, pening kepala, sesak nafas, kontraksi, pendarahan atau air ketuban bocor.

Pada peringkat awal trimester, anda dapat tidur selesa dan lena dengan pelbagai jenis posisi, namun apabila perut semakin membesar, anda mulai sukar tidur nyenyak.

Oleh itu, apabila tempoh kehamilan melepasi usia 16 minggu, dinasihatkan tidur dengan posisi mengiring ke kiri.

Posisi ini akan memastikan pengaliran oksigen dan makanan kepada bayi pada tahap paling optimum dan pada masa sama, membantu buah pinggang membuang sisa cecair daripada tubuh lalu mengurangkan bengkak pada kaki, pergelangan kaki dan tangan.

Untuk menenangkan diri apa kata dengar muzik berirama lembut dan mainkan lagu yang sama secara tetap setiap hari.

Ulangi amalan yang sama selepas bayi lahir dan anda pasti teruja melihat bayi tenang sebaik saja anda memainkan lagu sama seperti sewaktu dalam kandungan.

Selain daripada muzik, individu beragama Islam digalakkan mengalunkan bacaan ayat suci al-Quran agar kelebihan ayat suci itu mampu merangsang saraf otak bayi. Secara tidak langsung, ia dapat meningkatkan darjah kecerdasan bayi dalam kandungan.

Kelas penyusuan

Jika ingin menyusukan bayi bakal lahir secara eksklusif, langkah itu harus dimulakan sejak awal iaitu digalakkan untuk berbual dengan bayi dengan menyatakan kemahuan memberikan susu ibu sejurus dia lahir sehingga usianya dua tahun atau lebih.

Anda dan suami juga perlu mengikuti kelas penyusuan yang dianjurkan di klinik kerajaan, hospital mahupun kumpulan penyokong penyusuan susu ibu. Menerusi kelas ini, antara lain anda berdua akan belajar teknik penyusuan yang betul serta langkah yang patut diambil jika menghadapi masalah. Maklumat dan sokongan diberikan bakal membantu anda menjayakan penyusuan susu ibu.

Tubuh berada dalam keadaan panas terutama pada trimester akhir adalah normal dan ia berlaku kesan penghasilan hormon progesteron selari dengan peningkatan suhu tubuh bayi.

Bagi mengurangkan masalah ini minum air sekerap mungkin bagi menggantikan peluh yang keluar. Selain itu, anda digalakkan mengambil makanan yang banyak mengandungi cecair seperti bubur, yogurt dan jus buah.

Daripada segi berpakaian, pilih baju yang diperbuat daripada kapas kerana ia menyerap peluh dan pastikan warnanya cerah supaya tidak menyerap panas matahari.

Menghadiri kelas antenatal

Bagi mereka yang pertama kali bergelar ibu, segera daftarkan diri untuk menyertai kelas antenatal anjuran pihak hospital di mana anda bercadang mahu bersalin.

Kelas ini penting kerana anda dan suami bakal didedahkan dengan pelbagai maklumat berkaitan kehamilan, kelahiran, penyusuan susu dan kehidupan bayi selepas dilahirkan.

Biarpun kelas yang anda ikuti ini ringkas, ilmu yang bakal diperoleh memberi faedah yang bukan sedikit.

Panduan untuk bapa bagi menghadapi saat kelahiran

Tahu apa yang bakal berlaku

Pastikan anda dan isteri melengkapi ilmu pengetahuan mengenai kelahiran yang bakal dilalui nanti dengan mengikuti kelas antenatal bersama isteri.

Melalui kelas ini anda berdua boleh memperoleh pelbagai maklumat asas untuk dipraktikkan dan langkah ini penting bagi meluaskan minda agar dapat menghadapi cabaran yang bakal timbul apabila tiba saatnya nanti.

Pasangan perlu sentiasa memantau pergerakan kontraksi dengan mencatatnya setiap kali ia berlangsung bagi memudahkan anda mengetahui apa yang sedang dan bakal berlaku.

Bersedia untuk melaluinya

Kebanyakan wanita terutama mereka yang hamil buat pertama kali perlu melalui proses bersalin yang lebih panjang sebelum selamat melahirkan.

Lebih baik dan selesa jika isteri anda melalui tahap awal proses bersalin di rumah saja kerana kebanyakan hospital tidak menerima pesakit melainkan kontraksi yang dialami tetap dan berlaku setiap lima minit.

Tidak semua wanita hamil akan melalui pengalaman bersalin yang sama oleh itu, pasangan perlu berbincang segala kemungkinan yang bakal berlaku dan pilihan yang ada bagi mengatasinya.

Selain itu, lakukan persiapan mental, fizikal mahupun ekonomi untuk melalui perubahan drastik yang mungkin hadir tanpa disedari ketika itu.

Usah ambil hati

Ibu hamil adakalanya akan berubah sikap apabila melalui proses kelahiran terutama di tahap terakhir. Kesakitan dan keletihan yang dialaminya membuatkan dia mudah hilang pertimbangan diri apatah lagi jika proses itu memakan masa yang sangat panjang.

Tanpa disedari dia mungkin bersikap atau berbicara kasar oleh itu, jangan mudah terasa dengan sikap atau kata-kata si dia.

Siapkan keperluan diri

Wanita hamil juga disaran mempersiapkan beg khas mengandungi pelbagai kelengkapan diri dan bayi bagi menghadapi proses kelahiran sebelum tarikh jangkaan bersalin.

Memandangkan anda juga akan bermalam di hospital, apa kata sediakan beberapa kelengkapan diri sendiri contohnya pakaian sejuk, stokin, bantal dan makanan ringan.

Bertanya soalan

Jangan malu bertanya kepada doktor apa saja masalah yang mengusutkan fikiran kerana dengan maklumat diperoleh, anda dapat membantu isteri untuk berada dalam keadaan lebih selesa apatah lagi jika dia kini tidak lagi punya kekuatan untuk bertanya itu dan ini.

Pendorong semangat

Tidak semua wanita hamil kuat dalam menghadapi ujian yang perlu ditempuh sepanjang proses bersalin.

Sebagai suami anda perlu terus kuat dan tidak henti memberikan semangat kepadanya. Kekuatan yang ada pada diri anda sangat penting ketika isteri berada dalam keadaan kontraksi terutama pada proses melahirkan bayi.

Bantu kekalkan fokus

Tenangkan isteri dan membantunya untuk kekal fokus, malah anda boleh meminta isteri menggunakan teknik pernafasan, mengubah posisi ataupun anda sendiri boleh menawarkan diri untuk mengurut bahagian tubuh yang tidak selesa.

Banyak perkara bakal berlaku dalam bilik bersalin, paling penting untuk mengetahui apa yang perlu dan mahu dilakukan sepanjang proses itu berlangsung.

Menerusi kelas ini, antara lain anda berdua akan belajar teknik penyusuan yang betul serta langkah yang patut diambil jika menghadapi masalah. Maklumat dan sokongan diberikan bakal membantu anda menjayakan penyusuan susu ibu.

Tubuh berada dalam keadaan panas terutama pada trimester akhir adalah normal dan ia berlaku kesan penghasilan hormon progesteron selari dengan peningkatan suhu tubuh bayi.

Bagi mengurangkan masalah ini minum air sekerap mungkin bagi menggantikan peluh yang keluar. Selain itu, anda digalakkan mengambil makanan yang banyak mengandungi cecair seperti bubur, yogurt dan jus buah.

Dari segi berpakaian, pilih baju yang diperbuat daripada kapas kerana ia menyerap peluh dan pastikan warnanya cerah supaya tidak menyerap panas matahari.

Menghadiri kelas antenatal

Bagi mereka yang pertama kali bergelar ibu, segera daftarkan diri untuk menyertai kelas antenatal anjuran pihak hospital di mana anda bercadang mahu bersalin.

Kelas ini penting kerana anda dan suami bakal didedahkan dengan pelbagai maklumat berkaitan kehamilan, kelahiran, penyusuan susu dan kehidupan bayi selepas dilahirkan.

Biarpun kelas yang anda ikuti ini ringkas, ilmu yang bakal diperoleh memberi faedah yang bukan sedikit.

Panduan untuk bapa bagi menghadapi saat kelahiran

Tahu apa yang bakal berlaku

Pastikan anda dan isteri melengkapi ilmu pengetahuan mengenai kelahiran yang bakal dilalui nanti dengan mengikuti kelas antenatal bersama isteri.

Melalui kelas ini, anda berdua boleh memperoleh pelbagai maklumat asas untuk dipraktikkan dan langkah ini penting bagi meluaskan minda agar dapat menghadapi cabaran yang bakal timbul apabila tiba saatnya nanti.

Pasangan perlu sentiasa memantau pergerakan kontraksi dengan mencatatnya setiap kali ia berlangsung bagi memudahkan anda mengetahui apa yang sedang dan bakal berlaku.

Bersedia untuk melaluinya

Kebanyakan wanita terutama mereka yang hamil buat pertama kali perlu melalui proses bersalin yang lebih panjang sebelum selamat melahirkan.

Lebih baik dan selesa jika isteri anda melalui tahap awal proses bersalin di rumah saja kerana kebanyakan hospital tidak menerima pesakit melainkan kontraksi yang dialami tetap dan berlaku setiap lima minit.

Fleksibel Tidak semua wanita hamil akan melalui pengalaman bersalin yang sama. Oleh itu, pasangan perlu berbincang segala kemungkinan yang bakal berlaku dan pilihan yang ada bagi mengatasinya.

Selain itu, lakukan persiapan mental, fizikal mahupun ekonomi untuk melalui perubahan drastik yang mungkin hadir tanpa disedari ketika itu.

Usah ambil hati

Ibu hamil adakalanya akan berubah sikap apabila melalui proses kelahiran terutama pada tahap terakhir. Kesakitan dan keletihan yang dialaminya membuatkan dia mudah hilang pertimbangan diri, apatah lagi jika proses itu memakan masa yang sangat panjang.

Tanpa disedari dia mungkin bersikap atau berbicara kasar. Oleh itu, jangan mudah terasa dengan sikap atau kata-kata si dia.

Siapkan keperluan diri

Wanita hamil juga disaran mempersiapkan beg khas mengandungi pelbagai kelengkapan diri dan bayi bagi menghadapi proses kelahiran sebelum tarikh jangkaan bersalin.

Memandangkan anda juga akan bermalam di hospital, apa kata sediakan beberapa kelengkapan diri sendiri contohnya pakaian sejuk, stoking, bantal dan makanan ringan.

Bertanya soalan

Jangan malu bertanya kepada doktor apa saja masalah yang mengusutkan fikiran kerana dengan maklumat diperoleh, anda dapat membantu isteri untuk berada dalam keadaan lebih selesa, apatah lagi jika dia kini tidak lagi punya kekuatan untuk bertanya itu dan ini.

Pendorong semangat

Tidak semua wanita hamil kuat dalam menghadapi ujian yang perlu ditempuh sepanjang proses bersalin.

Sebagai suami anda perlu terus kuat dan tidak henti memberikan semangat kepadanya. Kekuatan yang ada pada diri anda sangat penting ketika isteri berada dalam keadaan kontraksi terutama pada proses melahirkan bayi.

Bantu kekalkan fokus

Tenangkan isteri dan membantunya untuk kekal fokus, malah anda boleh meminta isteri menggunakan teknik pernafasan, mengubah posisi ataupun anda sendiri boleh menawarkan diri untuk mengurut bahagian tubuh yang tidak selesa.

Berterus terang

Banyak perkara bakal berlaku dalam bilik bersalin, paling penting untuk mengetahui apa yang perlu dan mahu dilakukan sepanjang proses itu berlangsung.

Leave a Reply

879 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It