SCFM Kini Ada 4,000 Ahli

Mereka bukan calang-calang wanita, ada yang bergelar jurutera, pakar perubatan, arkitek, penerbit, guru, peguam dan juga suri rumah sepenuh masa. Namun menariknya walaupun memiliki status dan latar belakang berbeza, mereka mempunyai pengalaman yang sama bergelar seorang ibu.

Gelaran ini menyatukan mereka di alam maya. Walaupun tidak pernah bertemu, pendapat diberikan dalam laman sosial Secret Club for Mommies (SCFM) menjadikan mereka saling mengenali antara satu sama lain. Ini kerana permasalahan dibincangkan adalah berdasarkan pengalaman sendiri dan ia lebih baik daripada sebuah buku.

Bagi pengasas SCFM, Asfahana Abu Samah, 31, idea menubuhkan SCFM selepas menyedari setiap wanita mempunyai kisah peribadi yang perlu dikongsi bersama. Ketika sedang menyusukan anak, Dhia Ayeesha Khusri pada Oktober 2010, Asfahana terbaca kisah mengenai kelahiran dalam blog seorang rakan yang begitu menakjubkan, menginsafkan serta meninggalkan kesan mendalam kepadanya.

“Dari situ saya mula terfikir pengalaman setiap ibu yang melahirkan anak berbeza-beza. Ada melalui tempoh kesakitan sekejap, ada mengambil masa berjam-jam lamanya. Ada pula boleh melalui kelahiran secara normal dan ada menerusi pembedahan. Cerita yang pelbagai ini menyebabkan saya tergerak membuka ‘ruang’ untuk ibu berkongsi kisah mereka dalam laman sosial SCFM,” katanya.

Mengambil keputusan berhenti kerja selepas melahirkan anak pertama, Dhia Ayeesha pada usia 29 tahun kerana ingin menyusukan bayinya sepenuh masa, dalam tempoh setahun bergelar ibu, Asfahana mengakui banyak pengalaman dan kepuasan diperoleh terutama dari segi masa serta aktiviti bersama keluarga.

“Apabila bergelar ibu, banyak perkara yang perlu saya pelajari. Saya seorang yang suka membaca. Selain buku dan majalah, bahan bacaan yang paling saya gemari adalah kisah serta pengalaman orang lain kerana dari situ saya seolah-olah berada di tempat mereka,” ujarnya jujur.

Memiliki Ijazah Komunikasi Masa daripada Kolej Universiti Teknologi Limkokwing dan bekerja dalam bidang penyiaran selama enam tahun, Asfahana tidak pernah menyesal melepaskan jawatan sebagai penerbit eksekutif di sebuah syarikat produksi kerana pengalaman bergelar ibu sepenuh masa itu tiada nilainya jika dihitung dengan wang ringgit. Ia sangat hebat dan patut dikongsi bersama ibu yang lain.

Sebagai suri rumah, dia tidak teragak-agak melepaskan jawatan kerana yakin dapat menjaga sendiri anak. Walaupun pada mulanya tertekan kerana belum dapat menyesuaikan diri dengan jadual harian serta tugasan yang dilakukan sama setiap hari, namun lama-kelamaan dengan berkongsi masalah dengan ibu di SCFM, sedikit sebanyak ia dapat menenangkan Asfahana, selain memberi idea dan kepada kehidupan yang lebih luas serta positif.

“Pada bulan pertama memang saya rasa sedikit tertekan memandangkan sebelum ini masa banyak dihabiskan di pejabat. Ditambah pula setiap hari saya perlu melakukan perkara yang sama. Namun dengan adanya SCFM, saya dapat berkongsi masalah dengan mereka, sekali gus mengurangkan tekanan,” katanya.

Bermula hanya dengan ratusan ahli, kini laman sembang ini mencecah sehingga 4,000 orang terdiri daripada wanita daripada pelbagai peringkat usia. Bermula dengan kisah mengenai kehamilan dan kelahiran, lama-kelamaan topik dibincangkan semakin meluas kepada kekeluargaan, hal berkaitan wanita, anak, kerjaya, kecantikan serta berkongsi masalah peribadi.

Objektif utama penubuhannya untuk membantu ibu mencari jawapan kepada permasalahan mereka. Setiap pertanyaan diutarakan akan dijawab ahli kelab menerusi pandangan, panduan dan idea bagi menyelesaikan setiap masalah.

“Di SCFM biasanya isu dibincang berdasarkan pengalaman sendiri. Ini kerana saya percaya pengalaman individu adalah lebih baik berbanding sebuah buku. Bukan itu saja, SCFM juga menjadi tempat rujukan bagi ibu baru serta wanita yang baru melangkah ke gerbang perkahwinan untuk mendapatkan panduan mengenai masalah mereka,” jelasnya yang turut terbabit bersama bahagian pentadbiran bagi memantau setiap soalan diutarakan ahli kelab.Menerusi laman sosial ini juga ia sebagai jalinan hubungan silaturahim serta persahabatan alam maya yang tiada penghujungnya. Walaupun ada di antara mereka tinggal di negara berbeza seperti Paris, Perth, Australia, Brunei dan Dubai, namun setiap daripadanya mempunyai matlamat sama iaitu ingin berkongsi cerita.

Hampir tiga tahun penubuhan kelab, SCFM sudah mengadakan lapan perjumpaan berkonsepkan ‘port luck’ dengan beberapa aktiviti diadakan. Selain itu, hasil jualan amal kemeja-T turut disumbangkan kepada beberapa badan kebajikan seperti Asrama Penyayang Nur Iman, Setapak; Rumah Titian Kasih Titiwangsa; Rumah Opah Hasnah & 15 Cucu, Klang; Institut Taufiq Islami, Klang; Rumah Amal Siraman Kasih, Rawang, Rumah Titian Ashraful Rohaniah Teluk Intan dan Pusat Jagaan Lambaian Kasih. Malah lebih banyak aktiviti berbentuk amal akan diadakan dari masa ke semasa bagi memberi faedah bukan saja kepada ahli kelab tapi masyarakat amnya.

Walaupun kini Asfahana bergelar suri rumah namun dia tidak pernah menyesal melepaskan jawatan penting dengan gaji empat angka kerana selain menguruskan keluarga dan anak-anak, dia dapat membuka perniagaan dalam talian menjual tudung dan pakaian Cecantik Project yang mendapat sokongan daripada suami dan rakan-rakan.

“Harapan saya agar SCFM dapat menjawab 1,001 soalan mengenai dunia keibubapaan dan membantu wanita dalam pelbagai masalah berkaitan kekeluargaan, kewanitaan dan kecantikan serta menjadikan SCFM sebagai pertubuhan bukan kerajaan yang mewakili ibu di Malaysia,” jelasnya.

Hidup lebih bermakna

Bagi Siti Rozana Abd Latif, 34, sejak mengenali laman sosial Secret Club For Momies (SCFM), kehidupannya lebih bererti dan dipenuhi dengan perkara yang memberikan semangat. Ini kerana selain berkongsi panduan keibubapaan, dia turut menyelami perasaan yang sama dengan suri rumah yang mempunyai anak istimewa.

“Penjagaan untuk anak istimewa, Alfi Zuhriy Adam Ronny, 3, berbeza dengan kanak-kanak normal lain. Apa yang saya perhatikan, dia memerlukan lebih perhatian daripada ibu bapa. Menerusi laman SCFM, saya dapat berkongsi masalah sekiranya ada ibu memiliki anak yang sama dengan saya,” katanya yang menghantar Alfi ke sekolah khas Kiwanis sejak dia berusia setahun.

Dia yang berhenti kerja selepas melahirkan anak pertama menjelaskan keputusan ini diambil selepas mendapat sokongan suami. Lagi pun suami bekerja di luar daerah dan jarang pulang ke rumah, jadi perhatian dan tanggungjawab 100 peratus diserahkan kepada Rozana.

“Pada tahun pertama saya merasakan sedikit tertekan kerana persekitaran sangat berbeza seperti mana saya bekerja. Biasa-nya aktiviti harian sangat padat di pejabat, bertemu kawan-kawan dan boleh bertukar cerita. Apabila sudah bergelar suri rumah, saya mengambil masa untuk menyesuaikan diri. Setiap hari saya melakukan perkara sama, menghantar dan mengambil anak di sekolah, memasak dan mengemas rumah. Setiap bulan saya perlu meminta duit daripada suami.

“Keadaan ini berbeza sekiranya saya bekerja. Laman sosial SCFM sangat membantu bagi memberikan semangat kepada saya. Saya banyak berkongsi dengan rakan lain terutama suri rumah mengenai pelbagai permasalahan bagi menjadikan hidup lebih ceria dan bermakna.

“Lama-kelamaan apabila anak semakin bertambah, saya sudah dapat menyesuaikan diri malah tidak timbul istilah bosan. Saya sangat menghargai masa yang ada,” katanya yang ingin memperbetulkan persepsi orang ramai mengenai suri rumah tangga yang hanya duduk di rumah saja.

Hakikatnya jauh berbeza kerana suri rumah pada zaman moden ini sangat berpengetahuan dalam mendidik anak serta tahu apa yang mereka inginkan.

“Saya tidak sangka de-ngan melayari laman sosial SCFM dan menjadi pengguna aktif, saya dapat bertemu rakan lama yang hampir 18 tahun tidak ditemui. Dia kawan sekolah rendah dan sangat rapat suatu ketika dulu. Entah macam mana hubungan kami terputus dan bertemu semula di ruang SCFM,” katanya membuka cerita.

Melihat perwatakan wanita tinggi lampai ini, sudah semestinya dia seorang yang sangat mementingkan kecantikan. Tambahan pula kerjaya di awan biru sebagai pramugari menyebabkan Sariza Said, 35, memilih SCFM sebagai medan rujukan bagi mendapatkan panduan mengenai isu kecantikan.

Diberi gelaran kakak di dalam SCFM kerana lebih berusia berbanding ahli lain juga pendapat yang matang serta digemari individu lain, Sariza menjelaskan, dia mula menyedari kehadiran laman sosial SCFM selepas dicadangkan seorang rakan.

“Selepas menyertainya, saya menjadi ‘ketagih’ kerana setiap isu diketengahkan bagaikan dekat di hati saya. Begitu juga dengan jawapan daripada ahli kelab menjadikan kami seperti rakan baik walaupun belum pernah bersua muka,” katanya yang tidak melepaskan peluang membaca status rakan-rakan walau di mana berada.

Biasanya apabila sampai di satu destinasi, perkara pertama dilakukan adalah membuka telefon bimbit atau komputer riba kemudian menghantar status terkini atau membalas komen diberikan rakan.

Tambah Sariza, dengan perkembangan teknologi komunikasi semuanya dapat dilakukan dengan cepat dan mudah. Misalnya masalah diutarakan dengan sekejap mendapat maklum balas positif ahli kelab. Lebih penting setiap jawapan diberikan sangat rasional kerana daripada pengalaman masing-masing dan sangat membantu menyelesaikan masalah.

Walaupun seorang yang aktif dan tegar dalam memberikan pendapat dan komen, bagi Sariza, semua ini tidak menjejaskan jadual harian sebagai pramugari, isteri dan ibu kepada lima anak. Malah dia mendapat sokongan suami terutama apabila perlu menghadiri mana-mana perjumpaan anjuran SCFM.

“Suami tidak pernah merungut kerana saya asyik berinternet. Ini kerana dia tahu saya bukanlah bercakap kosong atau melayari laman yang tidak berfaedah. Setiap ayat yang dihantar semua memberi makna kepada saya mahupun orang lain. Ia ibarat saya dikelilingi rakan yang sanggup memberikan nasihat walau di mana saya berada,” katanya yang turut membawa suami menyertai mana-mana perjumpaan dengan ahli kelab lain.

Bagi perunding kewangan, Rozaimi Ishak, 30, menjadi ahli kelab SCFM sejak setahun lalu banyak memberi panduan kepadanya dalam melayari kehidupan sebagai ibu terutama dari segi penjagaan anak. Sebelum ini dia bergantung kepada ubat-ubatan moden yang diberikan doktor, namun selepas membaca status rakan serta pengalaman mereka dalam mendidik anak, barulah Rozaimi tahu terdapat banyak rawatan alternatif yang boleh digunakan.

“Kali pertama menyertai kumpulan ini, saya dapati banyak panduan berguna yang boleh saya ikuti. Misalnya apabila anak demam selain ubat dari hospital boleh menggunakan bawang merah dipotong dan direndam di dalam air kemudian diletakkan di tempat tidur bayi. Kaedah ini sedikit sebanyak dapat membantu mengurangkan suhu badan anak,” katanya.

Rozaimi yang sebelum ini menyertai kumpulan ibu menyusu dan hamil memberitahu topik perbincangan dalam SCFM lebih meluas dan tidak terhad untuk ibu saja. Malah wanita belum berkahwin dan bakal menjadi ibu sangat sesuai menyertainya.

Sebagai perunding kewangan, laman SCFM juga adalah tempat terbaik bagi berkongsi pendapat dengan wanita mengenai insurans dan kewangan. Maklum balas ini dapat digunakan untuk lebih memahami kehendak mereka terutama ibu mengenai kepentingan perlindungan insurans.

“Apa yang menarik-nya, saya menggunakan SCFM untuk mengetahui pendirian wanita mengenai sesuatu isu terutama berkaitan kewangan. Ada yang percaya kepentingan insurans ada pula sebalik-nya. Ia bergantung kepada kehendak masing-masing. Apa yang penting saya selesa berurusan dengan ahli kelab sama ada di alam maya atau di luar menerusi aktiviti diadakan,” katanya.

Leave a Reply

1,197 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It