Sediakan Makanan Sihat

Tidak menghantar keempat-empat anak ke sekolah dan hanya mendapat pendidikan secara intensif di rumah tidak menjadi masalah bagi Hafiza Abd Rahman kerana dia percaya setiap kanak-kanak mempunyai kebolehan tersendiri untuk menerima pelajaran selain membekalkan mereka dengan nutrisi secukupnya.

Menerima gelaran sebagai anak pintar kerana mampu membaca dan menulis pada usia di bawah tiga tahun, bagi Hafiza dia percaya pemakanan bersama nutrisi seimbang dapat memberi kesan langsung kepada Kirua Hakimy, 9, Ashyekin Rei Hikaru, 7, Afiqah Yunaru, 6, dan Adany Aurora Hydeaki, 5, dari segi pembangunan IQ (Intelegence Quatient) dan EQ (Emotional Quotient), meningkatkan fokus dalam pembelajaran, waktu tidur yang lebih tenang dan perlakuan terkawal.

Otak kanak-kanak berkembang dengan pesat dan ibu bapa dapat membantu meningkatkan potensi diri anak dengan cara menyediakan nutrien yang betul untuk memaksimumkan kebolehan mereka.

Ibu bapa digalakkan bermula awal bagi menggalakkan tabiat makan yang baik untuk anak dengan melatih deria rasa si kecil untuk menikmati tekstur yang indah dan rasa makanan berbeza tanpa perisa tambahan atau bahan pengawet.

“Alhamdulillah, untuk empat anak, saya berjaya memberi susu badan secara penyusuan berganda bagi tempoh 30 bulan. Inilah permulaan kepada nutrisi seimbang yang diberikan kepada mereka sejak hari pertama dilahirkan. Jujurnya, saya dan suami percaya apa saja yang diberikan kepada bayi bakal mencorakkan rutin fizikal dan mental pada masa hadapan.

“Selepas itu, kami meneruskannya dengan membuat puri kentang, lobak merah dan brokoli secara berasingan untuk anak-anak. Makanan tambahan lain yang diberikan termasuk puri buatan sendiri daripada buah-buahan seperti epal, avokado, pir beri, pisang, kismis, prun dan sayur-sayuran seperti labu, tomato dan saderi.

“Menginjak usia tiga tahun, kami mula memberikan madu, minyak ikan kod, dadih asli dan keju kepada anak-anak secara berkala dan mereka perlu mengambil air mineral yang secukupnya setiap hari hingga ke hari ini bagi mengelakkan dehidrasi,” katanya.

Tidak percaya kepada pengambilan makanan tambahan bagi membantu perkembangan pertumbuhan mereka, Hafiza memberikan makanan tambahan berbentuk buah-buahan segar dan sayur-sayuran organik.

Selain itu, susu soya ditambah dalam menu harian anak-anak selepas usia 30 bulan ke atas.

Bahan berunsur kekacang seperti pistachio, walnut, badam, kacang hazel atau gajus turut dimasukkan ke dalam doh adunan biskut yang dibuat khas untuk mereka makan dalam bentuk jejari bagi memudahkan proses mengunyah dan belajar memegang makanan.

Ini kerana Hafiza lebih menggalakkan anak-anak mengambil makanan tambahan dalam bentuk asal berbanding makanan diproses atau makanan ringan.

Begitu juga dengan makanan kecerdasan minda, Hafiza dan suaminya tidak bersetuju dengan pemberian makanan ini kerana tidak mahu memilih jalan singkat kerana percaya tiada jalan pintas untuk berjaya.

Semuanya memerlukan komitmen jitu daripada ibu bapa untuk menyesuaikan anak dengan makanan sihat. Terdapat juga pengambilan makanan tambahan yang tidak diiktiraf Kementerian Kesihatan dan lebih berbentuk mitos dan mistik.

“Kami galakkan ibu bapa membuat kaji selidik sebelum memberikan sebarang makanan tambahan kepada anak mereka tanpa usul periksa yang akan mendatangkan risiko pada kemudian hari.

“Oleh sebab itu, kami mengambil inisiatif berkongsi panduan dalam penyediaan makanan ini di blog LittleKittle.com dan juga buku Hidangan Si Cilik agar dapat memberi sedikit sebanyak manfaat yang boleh dikongsi bersama,” katanya.

Ujar Hafiza, tiada rahsia yang diamalkan untuk anak-anaknya selain doa harian bagi pembentukan rohani dan jasmani secara menyeluruh.

Oleh sebab itu, suaminya, Azhar Zahir memastikan Hafiza memasak dan menyediakan masakan di rumah untuk anak-anak pada setiap hari supaya mereka mendapat makanan seimbang dan bersih serta mengelak daripada jangkitan yang boleh melemahkan sistem imunisasi mereka.

Dia juga bertanggungjawab melatih kecerdasan fizikal anak melalui latihan senaman yang ketat lima hari seminggu serta memastikan mereka mendapat rehat dan tidur secukupnya dengan iringan alunan zikir dan bacaan buku sebelum tidur.

Mahir dalam mengadun nutrisi makanan untuk anak, Hafiza gemar menyatukan protein dengan karbohidrat kerana protein akan melambatkan penyerapan gula yang terdapat dalam karbohidrat.

Setiap masakan akan dimasak sepenuhnya dengan menggunakan minyak zaitun asli sambil diselang-selikan dengan penggunaan minyak kelapa sawit.

Oleh kerana 60 peratus berat otak terdiri daripada lemak, jadi jika kekurangan dalam beberapa jenis zat lemak boleh memberi kesan yang besar kepada kepintaran dan tingkah laku anak-anak.

“Antara menu wajib harian dan mingguan yang perlu diambil anak-anak adalah hidangan berasaskan bijirin, oat, pasta, beras putih, beras perang, kentang, dadih asli, susu soya, roti gandum dan telur.

“Hidangan berunsur ikan diambil lebih kerap dalam empat hingga lima kali seminggu, salmon, kembung, tuna, makerel, ikan bilis, biji bunga matahari, ayam kampung dan daging kambing.

“Untuk masakan di rumah, saya akan elakkan kaedah menggoreng dalam minyak penuh atau menggunakan makanan diproses. Makanan yang saya sediakan lebih kepada cara kukus dan panggang,” ujarnya.

Pepatah Cina ada menyatakan anda adalah apa yang anda makan. Setiap kaum dan negara memiliki makanan tradisi dan harian khusus untuk setiap rakyatnya.

Namun dia memilih untuk mencuba setiap menu sihat daripada pelbagai negara tanpa sempadan bangsa dan agama kerana terdapat pelbagai menu yang kaya dengan sumber asli dalam cara pembuatannya. Apa saja menu yang tidak sihat cuba dielakkan.

“Untuk itu kami berbincang dan mengubah menu hidangan keluarga bagi setiap bulan dengan tema negara berbeza. Contohnya penggunaan mi udon soba, sushi dan sup miso daripada resipi Jepun, sandwic sayuran (United Kingdom), stew (Maghribi), roti bakar cara Welsh dan sarapan hirisan daging rusa ala Alaska.

“Tiada had, yang penting adalah kebersihan, status halal dan berkhasiat. Secara tidak langsung, anak-anak mendapat pendedahan mengenai pelbagai jenis masakan sihat dan belajar menghormati serta menikmati makanan negara lain,” ujarnya.

Nasihat Hafiza kepada ibu bapa yang memilih memberikan makanan tambahan minda supaya jangan mudah terpengaruh dengan sogokan iklan, paksaan rakan atau ahli keluarga terdekat.

Selain itu, ibu bapa jangan mudah berputus asa. Berbincang dengan suami mengenai kos pembelian makanan segar dan sihat berbanding melakukan pembaziran dengan pembelian makanan segera.

Paling penting rujuk kepada pakar pemakanan dan kesihatan sebelum membuat sebarang keputusan drastik dalam menentukan menu harian anak agar dapat mengelak kesan sampingan yang memudaratkan di samping membentuk peribadi anak yang lebih mudah dilentur.

Bagi ibu kepada dua cahaya mata, Norhidawati Abdul Aziz, 33, sejak anak sulung, Rania Qarissa Rizal berusia dua tahun dia sudah memberikan makanan tambahan berbentuk makanan sunah seperti kurma, madu, buah tin dan minyak zaitun kepada anaknya bertujuan menguatkan imunisasi badan begitu juga dengan anak kedua, Rania Quzayra, 3.

Untuk kecerdasan minda, dia memilih makanan tambahan mengandungi DHA yang bagus bagi perkembangan otak terutama bagi kanak-kanak yang memiliki masalah dalam pembelajaran.

“Setiap hari saya memberikan makanan sunah berbentuk cecair bagi menguatkan sistem imunisasi badan. Sejak diamalkan, anak saya jarang demam dan selesema. Jika ada, saya lebih suka menggunakan cara tradisional iaitu bawang putih dan minyak zaitun yang disapu ke badan. Saya jarang memberikan ubat-ubatan kerana yakin kaedah ini lebih berkesan selain tiada kesan sampingan,” katanya yang juga pengusaha Genius Baby On Board (GBOB) di Puchong dan Shah Alam.

Agar tidak salah memilih produk makanan tambahan, dia terlebih dulu membuat penyelidikan terutama dari segi bahan digunakan serta kandungan vitamin yang lain. Ini kerana ibu bapa sering diberikan maklumat salah dalam pengiklanan yang sekadar ingin melakukan produk.

“Ibu bapa perlu membaca label misalnya kandungan DHA, jenis vitamin dan mineral yang terdapat di dalamnya. Perhatikan sekiranya ada kajian dijalankan terhadap produk itu. Namun adalah lebih baik dan selamat menggunakan makanan segar seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Namun masalahnya kebanyakan anak-anak tidak sukakan sayuran dan buah-buahan yang menyebabkan makanan tambahan berbentuk pil atau cecair terpaksa diberikan,” katanya.

Norhidawati tidak percaya produk merangsang minda akan berjaya mencapai matlamat seandainya ibu bapa tidak melakukan rangsangan terhadap otak anak-anak.

“Ini kerana stimulasi atau rangsangan daripada ibu bapa sangat penting bagi menjadikan anak lebih pintar dan cergas. Ini boleh dilakukan dengan meluangkan masa berbual dan bermain dengan si kecil setiap hari.

“Lebih banyak masa diluangkan bersama, semakin banyak perkara yang akan dipelajari mereka. Pendedahan awal dalam dunia sebenar menjadikan kanak-kanak lebih pintar terutama apabila dilakukan dengan penuh kasih sayang oleh ibu bapa,” katanya.

Leave a Reply

945 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It