Sekali Mencuba Terus Jatuh Cinta

Kebanyakan warga kota tidak sabar menantikan waktu hujung minggu kerana pada masa inilah mereka boleh beristirahat di rumah selepas sibuk sepanjang minggu dengan tugasan di pejabat serta tuntutan lain.

Selain itu, ada juga yang memilih keluar berjalan-jalan bersama keluarga sama ada di taman burung atau kompleks beli-belah. Tidak kurang yang melepaskan ‘dendam’ di atas katil empuk, tidur seharian bertemankan bantal dan selimut.

Bagaimanapun, bagi mereka yang menggemari aktiviti lasak dengan pelbagai jenis sukan rekreasi luar seperti mendaki bukit dan gunung atau menaiki motosikal, hujung minggu paling dinantikan untuk melepaskan gian mengikuti pelbagai aktiviti berkenaan.

Lelaki mahupun wanita, ramai yang beranggapan aktiviti seperti ini memenatkan badan, membuang masa dan tidak berfaedah kerana perlu bersusah payah masuk ke hutan sambil memikul beg yang berat serta berkemungkinan kaki dan tangan dihinggapi pacat.

Fikir mereka lagi, lebih baik berehat di rumah dengan menonton televisyen siri drama kegemaran ramai daripada mendaki bukit dan gunung yang tinggi.

Namun jika sudah minat, peluang dapat melakukan aktiviti ini sukar dilepaskan sekalipun sudah berumah tangga dan mempunyai cahaya mata.

Pelajar di Management & Science University (MSU), Fatin Mohamed, 23, berkata, minatnya terhadap aktiviti lasak terutama yang membabitkan alam semula jadi terbit sejak sekolah lagi. Cuma dia hanya berkesempatan melakukannya dengan serius ketika menuntut di universiti berkenaan pada 2008.

Muncul kumpulan terbaik dalam sesi orientasi pelajar baru, dia dan rakan-rakan mendapat peluang mendaki Gunung Nuang di Hulu Langat kelolaan pihak universiti.

Pertama kali mendaki gunung tertinggi di Selangor itu tanpa sebarang pengalaman mahupun stamina mencukupi, Fatin terus jatuh cinta selepas melihat panorama indah alam semula jadi di sepanjang proses pendakian.

Pelbagai jenis flora dan fauna yang unik dapat disaksikan. Semakin tinggi dirinya mendaki, semakin tinggi juga perasaan cintanya terhadap aktiviti itu.

“Sebenarnya, ketika pertama kali saya mendaki tanpa pengalaman dan latihan sepatutnya itu, saya sudah tetapkan azam dan tekad di dalam hati bahawa ini bukanlah kali pertama dan terakhir saya melakukan aktiviti ini.

“Kebetulan dikelilingi rakan-rakan yang suka mendaki, saya teruskan hobi saya ini bersama mereka selain meletakkan diri saya sebagai sebahagian daripada alam semula jadi yang cantik.

“Terlalu banyak perkara yang saya peroleh menerusi aktiviti ini. Antaranya adalah keseronokan, kepuasan, kawan baru, erti ikhtiar hidup dan paling penting, tentu saja pengalaman.

“Pengalaman itu mengajar saya mengenai hakikat hidup dan pada masa sama, membuatkan kita berfikir perihal keindahan dunia ciptaan Tuhan yang tiada bandingan,” katanya.

Peristiwa ‘disesatkan’, tidur dalam hujan, jumpa serangga unik dan tapak haiwan liar, menjaga kawan yang sakit serta cedera ketika mendaki, secara perlahan-lahan mendewasakan pemikirannya.

Tatkala berjaya menjejakkan kaki di puncak gunung pula, Fatin bagai mendapat trofi kemenangan yang sukar digambarkan dengan kata-kata, apatah lagi meraihnya selepas menempuh pelbagai cabaran dan kesulitan.

Selalunya, dia mendaki bersama rakan seperjuangan di MSU. Jika berkesempatan mereka akan menganjurkan aktiviti mendaki untuk pelajar MSU yang lain juga.

Aktiviti mendaki yang dilakukannya bukan setakat pendakian semata-mata, sebaliknya turut diselitkan dengan kegiatan kemasyarakatan lain seperti khidmat bakti bersama masyarakat Orang Asli dan anak yatim.

Sekiranya mengalami masalah kekangan waktu, Fatin hanya mendaki bukit berdekatan yang tidak memerlukannya bermalam di puncak contohnya Bukit Broga di Semenyih.

Cabaran mendaki Gunung Liang Timur dan Barat di Tanjung Malim, Perak, paling diingati kerana selain perlu menempuh laluan tanah yang agak teruk, dia juga harus menjaga rakannya yang cedera.

Jarak perjalanan yang memakan masa hampir tujuh jam untuk sampai ke tapak perkhemahan amat menyulitkan pergerakan mereka. Sewaktu mahu turun dari puncak pula, mereka sesat hampir enam jam dan menyebabkan orang kampung memulakan operasi mencari mereka.

Sepanjang tempoh sukar itu, mereka diuji dengan pelbagai perkara antaranya terdengar bunyi harimau, nampak ular berbisa, pokok tumbang serta hujan lebat.

Selain Gunung Nuang dan Gunung Liang Timur dan Barat, sehingga kini, dia sudah menawan puncak Gunung Datuk, Gunung Besar Hantu, Gunung Berembun, Gunung Santubong dan Bukit Broga.

Hajatnya pada masa depan, dia ingin sekali ke puncak Gunung Rinjani di Indonesia kerana mendapat tahu laluan dan kawasan di situ mencabar serta cantik.

Ditanya sama ada dia bimbang jika keadaan kulitnya menjadi gelap, jawab Fatin ringkas tidak.

“Mungkin kerana saya memang sudah tahu inilah risiko yang saya perlu ambil jika ingin melakukan sesuatu yang saya suka. Justeru, saya mengambil sikap tidak kisah asalkan saya dapat melakukan sesuatu menyeronokkan serta memberi kepuasan kepada diri sendiri.

“Lelaki tipikal memang sering mengutuk atau memandang rendah terhadap apa yang dilakukan wanita. Zaman sudah semakin maju dan rasanya wanita kini boleh diibaratkan berdiri sama tinggi dengan golongan lelaki.

“Justeru, tidak ada masalah kalau seorang perempuan itu sukakan aktiviti lasak kerana ia hak individu. Jika mereka (lelaki) ada hak untuk memberi pandangan terhadap wanita yang sukakan aktiviti lasak, jangan dilupa wanita juga berhak melakukan sesuatu yang disukai asalkan ia tidak melanggar undang-undang negara serta hukum agama,” katanya yang turut suka sukan berbasikal dan memanjat tembok batu.

Nasihat Fatin kepada wanita yang menggemari aktiviti ini, mulakan dengan langkah mudah terlebih dulu supaya lama kelamaan kita akan terbiasa. Jika tidak tahu bagaimana mahu bermula, jangan malu untuk bertanya dan ikuti kumpulan pendaki atau aktiviti lasak di luar.

Kalau sudah minat

Bagaikan sudah mengalir di dalam darah keluarga mereka, ibu saudara Fatin, Maziah Mazuki, 38, turut berkongsi minat yang sama. Seorang yang sukakan aktiviti mencabar yang menguji kekuatan fizikal serta mental, peluang meneroka sisi lain alam membuatkan dia jatuh cinta dengan aktiviti ini.

Kerap mendaki bersama ahli keluarga dan rakan, dia yang mesra dengan panggilan Maz akan melakukan persiapan rapi dari segi fizikal dan mental. Antaranya, bersenam secara konsisten untuk mengekalkan stamina, mengamalkan diet pemakanan sihat yang seimbang, menyediakan peralatan mendaki secukupnya dan melakukan kajian mengenai kawasan gunung yang hendak didaki.

“Setakat ini, tiada peristiwa mencemaskan yang berlaku terhadap saya ketika mendaki sebab segalanya berjalan lancar. Apa yang boleh dikatakan, minat mengatasi segalanya.

“Mengetahui saya boleh menghadapi cabaran sepanjang perjalanan ke puncak gunung cukup menggembirakan. Saya tidak kisah apa orang lain hendak kata mengenai hobi dan aktiviti seperti ini kerana setiap individu berhak melakukan apa yang mereka gemari.

“Seperti saya, aktiviti lasak yang dilakukan adalah untuk kepuasan diri sendiri dan bukannya untuk mencabar kaum lelaki atau minta disanjung serta dikagumi orang lain,” katanya yang sudah mendaki lebih 10 gunung seperti Gunung Kinabalu, Sabah; Gunung Brinchang, Cameron Highlands dan Gunung Senyum di Bukit Fraser.

Pilih motosikal

Anak kelahiran Perak, Normazni Ayub, 26, pula meminati motosikal dan lebih rela menunggangnya ke mana saja daripada memandu kereta.

Mula menunggangnya secara haram tanpa lesen seawal usia 15 tahun, dia tekad untuk memiliki lesen sah selesai menduduki Sijil Pelajaran Malaysia.

Memilih motosikal berbanding kenderaan lain, Normazni menyatakan kosnya lebih rendah dan jika jalan sesak pada waktu puncak, dia boleh mencelah dengan mudah dan tiba di rumah pada waktu ditetapkan.

Mudah dikendalikan dan suka dengan kelajuan juga menjadi salah satu faktor Fatin memilih motosikal. Walaupun pernah mengalami kemalangan jalan raya yang menyebabkan dia patah tangan, peristiwa itu tidak membuatkannya serik untuk terus menunggang motosikal.

“Saya rasa bebas apabila dapat memecut laju dan paling suka ketika memandu dalam keadaan hujan lebat. Peluang mencelah di antara kereta yang banyak di tengah jalan juga membuatkan saya berasa seronok kerana ia menguji tahap kemahiran saya mengendalikan kenderaan ini.

“Seorang wanita yang mahu menunggang motosikal perlu berani dan berjiwa kental kerana dia perlu bersaing dengan ramai penunggang lain di jalan raya,” katanya yang memasang impian untuk memiliki motosikal jenis Ducati Monster satu hari nanti.

Selain gemar menunggang motosikal, Noormazni juga suka membaca buku dan menulis puisi selain berhajat melakukan terjun tali anjal (bungee) serta berlumba motosikal di litar Sepang jika mempunyai kesempatan.

Leave a Reply

807 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It