Senaman Parti Kolam

Melihat penampilan lima wanita yang lengkap berpakaian renang tentu sekali kita menyangka yang mereka ingin menjalani latihan berenang. Namun saat muzik rancak dimainkan, mereka mula mengambil tempat di kolam yang mempunyai kedalaman 1.2 meter.

Melihat pergerakan dengan iringan jurulatih, ternyata ia sama seperti senaman Zumba. Apa yang membezakannya, Aqua Zumba dilakukan di kolam renang dengan mempamerkan gabungan tarian dan senaman akuatik.

Dikenali sebagai senaman parti kolam, Aqua Zumba mula diperkenalkan di Sepanyol dan mulai popular di Amerika Syarikat sebagai salah satu kaedah mengekalkan kelangsingan tubuh. Malah pendekatan diterapkan menerusi tarian di dalam air ini selamat, mudah dan menceriakan.

Apa yang penting, siri tarian yang mempesonakan mengikut alunan muzik rancak seperti latin, reggaeton, salsa, samba, tango dan pop mampu memberi semangat dan motivasi kepada individu yang tidak gemar beraksi di gimnasium atau berlari di padang bagi mendapatkan tubuh ideal.

Oleh itu, mereka yang sukar melakukan aktiviti fizikal yang memerlukan banyak tenaga, tarian Aqua Zumba jawapan terbaik.

Ketika berkunjung ke pusat renang Seri Bangi, baru-baru ini, penulis dapat merasai keseronokan lima wanita yang cukup teruja melakukan Aqua Zumba berbanding aerobik atau aktiviti di gimnasium kerana selain merasai kelainan, ia juga memberikan kelebihan berganda kepada tubuh.

Ini diakui jurulatih Aqua Zumba, Adasandha Anuar, 29, yang juga tenaga pengajar senamrobik bertauliah yang mengatakan ketiadaan graviti di air membuatkan tubuh mudah terapung, sekali gus menjadikan otot perlu bekerja keras melawan gelombang.

Disebabkan itu, Aqua Zumba sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah berat badan, diabetes, sakit sendi dan pinggang. Malah ibu mengandung juga digalakkan menyertainya kerana apa saja pergerakan menjadikannya tidak berbahaya. Lebih istimewa apabila senaman ini boleh dilakukan sesiapa saja termasuk mereka yang tidak pandai berenang atau takut air.

“Senaman ini memberi harapan baru kepada individu yang mempunyai masalah berat badan atau obesiti, diabetes, sakit lutut dan pinggang kerana golongan ini sememangnya tidak digalakkan melakukan aerobik atau bersenam berat di gimnasium. Bagi pesakit diabetes pula, mereka harus memakai kasut renang khas bagi mengelak kaki tercedera.

“Pergerakan Aqua Zumba membolehkan golongan ini melakukan beberapa siri pergerakan tanpa sebarang masalah. Sekiranya dibuat secara konsisten, ia mampu mengurangkan masalah sakit lutut, sendi dan pinggang seterusnya menurunkan berat badan,” katanya.

Diterajui jurulatih yang berada di atas (darat) manakala peserta di dalam air, senaman ini tidak memerlukan peserta menghafal langkah senaman, sebaliknya hanya perlu mengikut gerakan secara dinamik bersama rentak muzik dimainkan.

Sama seperti Zumba, tarian ini juga mengikut kreativiti jurulatih tetapi dilakukan secara perlahan disebabkan tekanan air yang memberi impak kepada pergerakan. Namun halangan inilah yang memberi kebaikan kepada tubuh, selain membantu meningkatkan stamina dan kekuatan otot. Ini kerana di dalam air, jumlah pembakaran kalori meningkat tiga kali ganda berbanding senaman di gimnasium atau senamrobik.

“Aqua Zumba boleh diibaratkan gimnasium dalam air yang tidak menggunakan sebarang peralatan, sebaliknya otot sebagai bebanan. Ia bagus untuk kecerdasan otot teras kerana membabitkan pergerakan kaki dan tangan. Hayunan tangan dan setiap langkah memberi kesan kepada kekuatan otot kerana secara asasnya, jika Aqua Zumba dilakukan dengan betul dan bersungguh-sungguh, ia mampu membakar kalori sehingga 900 berbanding senaman biasa iaitu 300 kalori saja,” katanya.

Mempunyai ramai peserta dalam kalangan wanita berusia 40-an ke atas, Adasandha mengakui golongan ini sememangnya memerlukan stamina untuk menguruskan keluarga dan pada masa sama, bekerja di pejabat. Daripada maklum balas peserta, mereka mengakui selepas mengikuti Aqua Zumba, tubuh lebih bertenaga dan segar. Ini bermakna mereka dapat menguruskan kerja di pejabat dan urusan keluarga dengan mudah.

Bagi yang mengalami masalah sukar tidur, ia antara terapi paling berkesan kerana selepas otot bekerja keras melakukan pergerakan, waktu malam masa sesuai untuk berehat.

Mengikut kajian Pengarah Pusat Tidur Universiti Glaslow, Prof Colin Espie, tidur nyenyak dan berkualiti pada waktu malam amat penting untuk kecergasan fizikal dan mental serta cara semula jadi membekalkan rehat, pemulihan dan tenaga kepada manusia, sekali gus membantu pembakaran lemak. Individu yang kurang tidur akan terdedah kepada penyakit jantung dan angin ahmar.

“Lebih menggembirakan apabila ada wanita yang mengalami sakit lutut kini sudah mampu berdiri dan solat tanpa bantuan kerusi. Inilah yang saya harapkan agar senaman yang saya jalankan ini bukan saja meningkatkan tahap kesihatan juga membolehkan wanita solat dengan sempurna.

“Lebih membuatkan saya teruja apabila wanita yang sudah menopaus kembali ceria saat melakukan Aqua Zumba. Kata mereka, sudah lama tidak menikmati aktiviti yang bukan saja menyeronokkan tetapi membuatkan mereka berasa kembali seksi,” katanya.

Perlu patuhi peraturan

Sama seperti berenang, sesiapa saja yang ingin melakukan Aqua Zumba perlu berpakaian renang lengkap bertopi (bagi yang bertudung). Mereka juga perlu patuh dengan beberapa arahan misalnya perlu membasahkan badan bagi menyamakan suhu badan ketika masuk ke dalam air.

Mereka juga dilarang melakukan aksi berbahaya seperti terjun atau melompat terlalu tinggi yang boleh mencederakan diri.

“Pernah terjadi disebabkan terlalu teruja, seorang peserta membuat aksi terjunan sehingga bibirnya luka. Oleh itu, saya sering menasihatkan peserta supaya menjaga diri dan mengikut arahan diberikan. Dengan kedalaman kolam 1.2 meter, ia sebenarnya tidak berbahaya walaupun ramai antara mereka tidak tahu berenang. Sebagai langkah keselamatan, saya sentiasa ada di hadapan untuk memberikan arahan. Saya sendiri mampu berenang sekiranya ada perkara yang tidak diingini berlaku,” katanya.

Peserta juga digalakkan minum air terlebih dulu sebelum masuk ke kolam bagi mengelak kekejangan otot. Namun sekiranya masih berlaku, mereka perlu bertenang dan tidak panik. Biarkan kaki berada dalam keadaan selesa di dalam air sehingga pulih sepenuhnya. Sekiranya bergerak atau cuba melakukan urutan, ia hanya akan memburukkan keadaan dan menambah kesakitan.

Berpengalaman sebagai jurulatih senaman kecergasan pada usia 20 tahun, pemegang Ijazah Sains Sukan dan Rekreasi, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam ini mendalami Aqua Zumba disebabkan ingin mempelbagaikan kemahiran, selain berkongsi dengan wanita terutama mereka yang mempunyai masalah kesihatan.

“Walaupun mahir dalam aerobik dan senamrobik, saya memberi tumpuan kepada Aqua Aerobik dan Aqua Zumba kerana di Malaysia, senaman ini masih baru dan belum ramai jurulatih berkelayakan dalam bidang ini.

“Saya menerima jemputan sebagai tenaga pengajar Aqua Zumba terutama untuk agensi korporat seperti UiTM, Universiti Malaya juga berkumpulan yang inginkan perkhidmatan kejurulatihan seperti di Seri Bangi dan Semenyih dengan bayaran yang sangat berpatutan,” katanya yang turut berperanan sebagai perunding gimnasium atau studio serta turut menyediakan perkhidmatan jurulatih senaman.

Kurangkan berat badan

Mengalami masalah berat badan sehingga mencecah 68 kilogram membuatkan Raja Zarina Othman, 42, teruja untuk menyertai Aqua Zumba selepas diperkenalkan jurulatih aerobik, Adasandha sekitar Oktober tahun lalu.

Mulanya dia tidak pernah terfikir adanya senaman dalam air yang bukan saja memberikan banyak kebaikan pada tubuh dan pada masa sama, begitu menyeronokkan. Ini kerana dia sendiri tidak pernah terlepas peluang turun ke kolam renang setiap kali bercuti bersama keluarga.

“Jadi selepas diperkenalkan saya terus bersetuju mencubanya. Ibarat cinta pandang pertama, saya merasakan inilah senaman yang sesuai dengan jiwa saya. Selepas seminggu saya mulai rasakan perbezaannya, tubuh lebih ringan, bertenaga dan segar terutama apabila saya perlu melakukan tugas menguruskan keluarga.

“Berat badan pula mulai berkurangan sedikit demi sedikit sehingga turun kepada 57 kilogram. Memang saya cukup gembira dengan perkembangan ini,” katanya yang berasal dari Semenyih, Selangor.

Menurut Raja Zarina, kali pertama melakukannya ia tidaklah sesukar seperti disangka. Cuma pergerakan sedikit perlahan dan terkawal disebabkan perlu melawan gelombang air. Namun ciri ini menjadikan otot lebih kuat dan ketat.

Memiliki tiga anak, suri rumah ini melakukan Aqua Zumba dua kali sebulan manakala hari lain dipenuhi dengan aerobik. Sejak mengamalkan rutin senaman, dia juga begitu menjaga pemakanan dengan hanya mengambil nasi sebelum jam 10 malam serta mengelak minum air manis.

“Selepas menyertai senaman ini, saya semakin tegas soal pemakanan kerana saya merasakan senaman saja tidak mencukupi tanpa makanan seimbang. Inilah keseronokannya selain menjaga kesihatan, saya juga mendapat ilmu mengenai diet seimbang dan pemakanan yang dikongsi bersama peserta lain,” ujarnya yang kini menggunakan kolam renang untuk melakukan pergerakan Aqua Zumba terutama ketika bermalam di hotel.

Tubuh jadi langsing

Fadhlina Zakri, 34, kali pertama menyertai senaman ini sekitar Januari tahun lalu. Ibarat cinta pandang pertama, dia terus mengikutinya sehingga sekarang. Walaupun di hadapan ada jurulatih bertauliah dan dia hanya perlu mengikut setiap langkah, senaman dalam air lebih sukar berbanding di darat.

“Ketiadaan graviti menyebabkan pergerakan menjadi sukar. Namun jika dilakukan secara betul dan konsisten, ia berupaya menjadikan tubuh lebih cantik dan langsing. Ini kerana dalam air pembakaran kalori bertukar tiga kali ganda berbanding di gimnasium atau rumah,” katanya.

Bagi mengelak rasa panas atau bahang ketika melakukan pergerakan, peserta digalakkan minum air sama ada sebelum atau selepas bersenam.Bersenam juga menjadikan diri Fadhlina lebih menguasai amalan pemakanan sihat. Ibu kepada empat anak ini percaya pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari adalah sumber antioksidan paling berkesan.

“Sebab itu saya menjaga pemakanan dengan mengambil makanan seimbang mengikut piramid makanan. Saya turut menerapkan amalan pemakanan sihat kepada anak-anak di rumah. Malah mereka tidak digalakkan mengambil air manis dan memperbanyakkan air kosong kerana bagus untuk pengaliran darah,” katanya.

Leave a Reply

1,283 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It