Sentuhan Kreatif

Zurinah Hassan penyair yang dikenali ramai. Penyair yang menghasilkan antologi sajak antaranya bertajuk Sesayup Jalan, Di Sini Tiada Perhentian, Keberangkatan dan Pujangga Tidak Bernama.

Insan bergelar penyair ini memang istimewa. Istimewa kerana mereka memerhati, merenung dan mendalami. Dari situ segala rasa dicerna dan dizahirkan dengan kata-kata indah menjadi puisi.

Penyair ada gaya penyampaian yang membezakan mereka daripada penyair yang lain. Gaya itu juga yang membuatkan keistimewaan puisi mereka terserlah dan melekat di hati apabila membacanya.

Penulis dan Zurinah belum pernah berkenalan. Walaupun mungkin kami pernah berselisih di majlis karyawan seni, takdir menentukan baru kini kami dapat berbicara.

Petang itu penulis menuju ke Shah Alam, daerah kediamannya sejak 1974 lagi.

Tentu saja dalam pertemuan pertama, kejanggalan mudah terasa bagi pihak Zurinah berbanding penulis. Apa tidaknya, penulis yang banyak menyoal dan dia perlu menjawab.

Lantas penulis menerangkan, pada pertemuan itu mahu mengenalinya dengan lebih mendalam. Dari situ barulah menyingkap dunia seninya pula dan seterusnya berbicara mengenai Anugerah Sunthorn Phu yang bakal diterimanya pada 26 Jun.Tidak lama kejanggalan itu berlangsung kerana selepas beberapa ketika, Zurinah tampak selesa dan kami mula bersembang mengenai banyak perkara.

Wanita kelahiran negeri Jelapang Padi ini mempunyai enam cucu yang dipanggil Tok Nah oleh cucunya. Pengalaman hidupnya tentu berwarna-warni dan memberi inspirasi.

Perbualan kami menyingkap pengalaman kerjayanya ketika di Kementerian Penerangan. Selama 16 tahun dia di situ, akhirnya berhenti kerana jemu dengan rutin hariannya ketika itu.

Dengan kesesakan lalu lintas yang perlu diharungi saban hari dan pada masa sama menghadapi kesukaran mencari masa untuk menulis.

Setelah itu rutinnya menjadi lebih bebas. Namun, dua tahun kebelakangan ini, Zurinah kembali ke dunia kerjaya sebagai Karyawan Tamu, Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya. Segalanya demi menyuntik pembaharuan dalam perjalanan hidupnya sebagai insan seni.

“Dulu ketika anak masih kecil bukan mudah mencari masa untuk menulis. Menjadi ibu dan menjaga anak bukan boleh dibuat jadual. Banyak yang tidak dijangka.

Apabila mereka sakit atau cedera, perkara itu membuatkan segala perancangan tergendala,” cerita Zurinah, 64, menyingkap tugas hakikinya sebagai isteri dan ibu.

Memang benar, dunia penulisan bagi wanita bergelar isteri dan ibu tidak semudah lelaki. Lelaki boleh saja memperuntukkan waktu untuk menulis tanpa diganggu cerita rumah tangga. Lelaki tidak akan dipersalahkan dan tampak manis saja kerana mereka lelaki. Wanita pula sebaliknya. Wanita perlu menjadi ‘superwoman’.

“Pada zaman kerjaya dulu saya menggunakan waktu di dalam kenderaan awam ketika pergi dan balik bekerja sebagai kesempatan untuk berfikir dan mencatat sesebuah penghasilan karya,” katanya.

Sebenarnya memang ramai penulis hebat seperti Zurinah yang membina idea penulisan mereka di dalam kenderaan awam.

Sekarang mungkin semuanya mudah bagi menyenangkan lagi tugas sebagai penulis dengan adanya begitu banyak teknologi yang membantu.

“Tahun 60-an dulu bukan ada komputer. Mesin taip pun susah hendak cari. Semuanya perlu ditulis tangan,” kongsi Zurinah mengenai zaman sukarnya pada awal dia memulakan langkah.

Kenangan zaman lalu di Kedah pasti masih ada di hati Zurinah, tetapi lazimnya bagi manusia biasa, apabila kita sudah bermastautin lama di sesuatu tempat, berkeluarga dan melalui kenangan baru yang tersendiri, Shah Alam sudah umpama kampung Zurinah kini. Ibu bapanya pun sudah tiada.

Sama seperti penulis lain, Zurinah bersetuju, karyanya adalah sesuatu yang dekat dengan dirinya.

“Karya ditulis atau diluahkan apabila ada sesuatu mengganggu perasaan. Walaupun waktu itu saya menulis mengenai Hang Tuah misalnya, kaitannya masih kena mengena dengan diri saya sendiri,” katanya.

Insan seni biasanya nampak sesuatu dari sudut yang lain, sekali gus menjadikan tulisan mereka istimewa. Mereka mungkin membangkit sesuatu isu, tetapi ia disentuh dari sudut yang kreatif.

“Bagaimana bermula mendapat sentuhan untuk menulis itu? Mungkin sedang menonton televisyen, mungkin juga sedang melihat alam. Dari situ kita terfikir sesuatu lantas menulisnya. Jadi ia memang ada kaitan mengenai diri,” katanya.

Anak-anak Zurinah semuanya dekat dengan seni sama ada penulisan atau muzik terutama anak sulung, Raihani yang sangat mengikut jejaknya.

“Saya ada membaca tulisannya seperti cerpen dan saya dapati hasilnya sangat bagus,” kata Zurinah mengenai anak sulungnya, Siti Raihani Mohamed Saaid.

Bangga seorang ibu terhadap anaknya sangat bermakna. Ia pengiktirafan yang sangat menyentuh hati.

Raihani, lulusan ijazah sarjana muda sastera turut menulis puisi, skrip drama dan novel remaja. Puteri kedua Zurinah, Ainul Huda pula menjawat jawatan sebagai pegawai berita di Bernama, seterusnya Muhammad Taufiq sebagai pegawai di Lembaga Zakat Selangor yang turut boleh bermain gitar dan percussion.

Anak keempat, Muhammad Faiz yang kini melanjutkan pelajaran di peringkat doktor falsafah, boleh bermain gitar, harmonika, keyboard dan biola. Anak bongsu pula, Aina Mastura, yang boleh bermain gitar kini masih menuntut di Universiti Teknologi Mara.

Tahun ini, kehebatan Zurinah semakin menjadi sebutan apabila dia menerima Anugerah Sunthorn Phu yang diumumkan oleh Menteri Kebudayaan Thailand, Sonthaya Kunplome. Turut menerima anugerah sama ialah penerima dari Brunei Darussalam, Kemboja, Indonesia, Laos, Myanmar, Filipina, Singapura, Vietnam dan Thailand sendiri.

Setiap negara Asean memilih penyair masing-masing bagi anugerah itu dan Malaysia memilih Zurinah Hassan. Jawatankuasa Pemilihan Malaysia untuk anugerah berkenaan diketuai Rektor Aswara, Prof Dr Hatta Azad Khan.

Anugerah ini diwujudkan oleh Kementerian Kebudayaan Thailand yang mengabadikan nama penyair istana terkenal, Phra Sunthorn Vohara dalam era Rattanakosin yang dilahirkan pada 1786 dan meninggal dunia pada 1855.

“Ini anugerah baru yang dicipta khas untuk penyair. Sebuah anugerah daripada pihak luar Malaysia. Saya antara penerima pertama anugerah ini mewakili Malaysia dan ia sememangnya satu sejarah. Sejarah bagi Malaysia dan sejarah bagi anugerah itu sendiri. Tentu saja rasa teruja sangat mendalam di hati saya,” katanya.

Sejarah yang manis bukan hanya buat Zurinah, tetapi wajarnya menjadi manis buat kita semua. Zurinah sangat menghargai anugerah ini kerana melihat pengiktirafan dari pihak luar terhadap penyair.

“Pihak luar memperlihatkan kesungguhan mereka untuk menghargai insan seni dan mengambil berat mengenai sastera. Saya teruja dan gembira kerana usaha menghargai sasterawan ini,” katanya.

Masa sembang kami mungkin tidak begitu lama kerana kami baru pertama kali berkenalan. Namun, sembang bersama Zurinah bertambah relaks dan santai selepas kami sama-sama mencicah mangga dan sengkuang dengan kuah rojak yang dihidangkan sebagai menjamu kedatangan kami.

“Acara puisi di negara lain sangat berlainan seperti yang biasa dilakukan di negara kita. Di luar negara, biasanya ia membabitkan keseluruhan penyair dan sekiranya ada tambahan hiburan pun sedikit saja. Di negara kita, tiga perempat acara puisi didominasi hiburan,” katanya.

Kita ada begitu ramai penyair hebat yang sudah cukup bagi meramai dan memeriahkan majlis. Majlis penyair sepatutnya memperkenalkan penyair yang mendeklamasikan puisi masing-masing, bukannya menjadikan mereka sebagai tempelan.

Sebelum berpisah, Zurinah memberitahu sedang berusaha menyiapkan buku antologi puisi terbarunya dan dia sudah mula mengumpul puisi baru. Semoga Zurinah berjaya mencapai misinya.

Tahniah Zurinah Hassan.

Nama: Dr Zurinah HassanTarikh dan tempat lahir: 13 Jun 1949, Alor Setar KedahLatar belakang akademik:

Ijazah Sarjana Muda Sastera (Universiti Sains Malaysia)

Ijazah Sarjana Sastera Universiti Putra Malaysia

Ijazah Doktor Falsafah, Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya.

Bentuk penulisan: Sajak, cerpen, novel dan rencana

Antara anugerah:

Anugerah Penulisan Asia Tenggara (SEA Write Award) 2004

Hadiah kategori buku:

Pujangga Tidak Bernama, Hadiah Sastera Perdana(1994/1995)

Memoir Zurinah Hassan Menjejak Puisi, Hadiah Buku Perpustakaan Negara (2002/2004)

Memoir Zurinah Hassan Menjejak Puisi , Hadiah Sastera Perdana 2002/2003.

Hadiah karya puisi, cerpen (eceran)

Hadiah Sastera Perdana.

Hadiah pertama Pertandingan Menulis Cerpen berunsur Islam Jabatan Perdana Menteri 1984.

Hadiah Utama Anugerah Puisi Putera, 1984

Antara karya:

Sesayup Jalan, Biro Penerbitan USM, 1974 (antologi sajak)

Di Sini Tiada Perhentian, Pen Pewarna, Kuala Lumpur, 1977 (antologi sajak)

Keberangkatan, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, 1985 (antologi sajak)

Kuala Lumpur and Other Places, Pen. Al-Huda, 1988 (antologi sajak versi Bahasa Inggeris)

Meneruskan Perjalanan, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, 1989 (antologi cerpen)

Hatimu Aishah, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, 1991 (novel)

Pujangga Tidak Bernama, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, 1994 (antologi sajak)

Sembilan Cabaran Wawasan 2020, Pen Pewarna, Shah Alam (kajian am)

Sasterawan Negara Usman Awang, Dewan Bahasa dan Pustaka 1986 (Kajian Sastera)

Nota Waktu (antologi puisi Bersama Lim Swee Tin), Citra Publishing Sdn Bhd 2000.

Memoir Zurinah Hassan Menjejak Puisi, Penerbit UKM, 2003(autobiografi)

Menjelang Pemilihan, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, 2004 (antologi cerpen)

Pesanan dari Gunung Ledang, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, 2004 (antologi sajak dengan terjemahan bahasa Inggeris)

Salasilah, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, 2005 (antologi sajak)

Unsur Alam Dalam Puisi Melayu Moden, (kajian sastera), Penerbit UKM 2010

Menghadap Ke Pelabuhan/Facing The Harbour (antologi puisi dengan terjemahan bahasa Inggeris), Institut Terjemahan Negara Malaysia, 2010Puisi Melayu Tradisional (kajian puisi tradisional), Pekan Ilmu Publication , 2012

Menghadap Ke Pelabuhan/Frente Al Puerto (antologi puisi dengan terjemahan bahasa Sepanyol) ITBM, 2012

Catatan Perjalanan Seni Zurinah Hassan, ITBM, 2013

Menghadap Ke Pelabuhan (terjemahan bahasa Russia) ITBM 2013

Leave a Reply

950 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It