Suasana Belajar Memasak Santai

Sebelum ini, Mirawati Mohamad, 52, hanya menjalankan perniagaan menjahit di rumah bagi membantu suami menambah pendapatan keluarga.

Namun disebabkan minatnya ke arah membuat kek dan roti sejak kecil lagi, dia mula sedar serta mengambil langkah seterusnya dengan mengikuti kelas berkaitan bersama rakannya.

Walaupun harus meninggalkan perniagaan menjahit bajunya itu, dia tidak kisah asalkan dapat melakukan aktiviti diminatinya dan mampu memberi kegembiraan.”Apabila ada rakan yang tahu bakat saya membuat kek sejak zaman remaja lagi, dia menyuruh saya membuka perniagaan secara dalam talian.

“Rakan sentiasa menyokong saya. Selepas enam bulan mengikuti kelas membuat dan menghias kek, akhirnya terdetik di hati untuk membuka perniagaan secara dalam talian atas nasihat rakan.

“Selepas itu, baru saya membuka kelas dengan memberi penekanan terhadap pembuatan bakul pastri kerana saya memang mahir membuat roti sejak 15 tahun lalu,” katanya.

Menariknya, pelajar pertama yang hadir ke kelasnya adalah rakan baiknya itu yang banyak menyokong serta memberi semangat untuk terbabit dalam bidang berkenaan.

Kini, sudah tiga tahun Mirawati membuka kelas untuk sesiapa saja yang ingin mempelajari membuat bakul pastri, kuih tart dan kek kukus bagi menambah pengetahuan mereka, sekali gus memberi peluang membuka perniagaan sendiri.

Kelasnya tampak santai dan dipenuhi gelak ketawa bagi mengelakkan pelajarnya berasa bosan. Dia juga tidak mahu terlalu serius ketika mengajar dan berkongsi pelbagai panduan berguna walaupun bukan berkaitan dengan kuih.

Kebiasaannya, dia hanya mengadakan kelas di rumah dan pelajar yang diambil tidak lebih daripada enam orang dalam satu masa disebabkan tempat terhad selain mahu memberi keselesaan kepada mereka sepanjang sesi pembelajaran.

“Namun, jika saya menerima jemputan, jumlah pelajar lebih daripada angka itu mengikut keluasan tempat mengadakan kelas membuat kuih atau kek berkenaan.

“Biasanya, saya mengadakan kelas dua kali seminggu pada hujung minggu. Namun, jika terdapat permintaan daripada pelajar yang ingin belajar secara sendirian atau bersama rakan lain, pada hari biasa pun akan dilakukan juga mengikut kelapangan.

“Bukan hanya di rumah, malah saya juga ada mengadakan kelas di tempat lain seperti di Johor Bahru, Pahang dan Pulau Pinang atas jemputan. Dalam masa terdekat ini, saya akan ke Sabah pula untuk mengajar di sana,” katanya.

Sebelum ini, Mirawati hanya gemar mencuba resipi sendiri yang diperoleh menerusi majalah atau Internet. Namun, kesedarannya mula timbul sejak membuka kelas berkenaan membuatkan dirinya lebih gemar mengikuti kursus dengan guru lain yang lebih mahir mengenai sesuatu jenis kuih atau kek yang ingin dipelajarinya.

Baginya, walaupun mampu mengajar wanita lain, proses pembelajaran tidak pernah berhenti dan akan diteruskan mengikut kemampuan untuk memastikan dia tidak ketinggalan meningkatkan kemahiran diri dalam bidang berkenaan.

Perkara baru harus dipelajari setiap masa untuk menambah pengetahuan asalkan dia memang meminatinya dan akan melatih diri melakukannya sendiri di rumah bagi mengelakkan ilmu dipelajari menjadi sia-sia.

Pernah juga dia terpaksa mengikat perut bagi mengikuti kelas belajar membuat hiasan kek di Pahang kerana tidak mampu.

Namun, dia tetap berusaha mengumpul wang dan berjimat cermat untuk mempelajari hiasan kek kerana sangat meminatinya walaupun terpaksa menumpang tidur di rumah guru berkenaan.

Setiap ilmu dipelajari akan dikongsi bersama pelajar lain bagi memantapkan kemahiran diri selain dapat membuka peluang kepada wanita yang mahu mempelajarinya.

“Setakat ini, saya sudah mengikuti lebih 20 kelas berlainan guru bagi meningkatkan kemahiran diri sebelum mengajar agar pelbagai teknik dan pengetahuan dapat dikongsi bersama.

“Cara saya, tidak lokek berkongsi apa saja ilmu berkaitan pembuatan kek atau roti dengan pelajar. Malah, jika ada bekas pelajar yang ingin bertanya di luar kelas, mereka terus menelefon saya untuk bertanya,” katanya.

Baginya, banyak kebaikan yang diperoleh jika berminat atau mengikuti apa saja kelas diminati untuk mengisi masa lapang bagi menambah ilmu pengetahuan dan mempelbagaikan cabang kemahiran.

Kelas yang diadakan dalam tempoh empat jam atau paling lama dua hari itu bergantung kepada kursus dipelajari bagi memberi peluang kepada pelajar untuk bertanya sebanyak mungkin kepada dirinya dan dia cuba menjawabnya dengan sebaik mungkin.

Selain dapat berkenalan dengan rakan baru, mereka juga boleh bertukar idea dan pastinya perkenalan itu akan diteruskan hingga ke luar kelas bagi berkongsi pengetahuan.

Ibu kepada empat anak ini juga tidak mahu membuang masa terluang begitu saja, malah akan menerima tempahan membuat kek daripada pelanggan untuk hantaran atau majlis perkahwinan.

Walaupun kadangkala dia berasa letih, apabila mengenang kembali keseronokan dan kepuasan mengajar membuatkan dia tetap meneruskan perkongsian ilmu pembuatan kek dan roti tanpa rasa jemu.

Persediaan diri

Bagi Mazita Said, 30, itulah kali pertama dia mengikuti kelas membuat kuih ketika ditemui penulis, baru-baru ini.

Walaupun agak kekok ketika menyediakan kuih tart yang diajar Mirawati, ia dianggap sebagai proses pembelajaran tanpa sedikit pun rasa malu untuk bertanya.

“Saya baru pertama kali mengikuti kelas membuat kuih tart ini, namun empat jam dilalui pada hari ini langsung tidak dirasai.

“Mungkin kerana gurunya rajin melayan setiap pertanyaan yang diajukan, selain ia lebih kelihatan santai dan menyeronokkan.

“Pengajian hari ini pasti dapat memberi kebaikan kepada diri saya pada masa akan datang kerana banyak panduan yang dikongsi bersama guru untuk mendapatkan hasil terbaik,” katanya.

Tambahnya, tujuan mengikuti kelas membuat tart berkenaan untuk menambah pengetahuan sebagai isteri dan ibu kepada tiga cahaya mata.

Malah, ilmu berkenaan juga akan digunakan sebaik mungkin untuk membuka perniagaan jika berpeluang.

“Disebabkan saya mempunyai perancangan untuk berhenti kerja kerana mengikut suami berpindah ke negeri lain pada tahun depan, jadi saya harus mencari peluang memantapkan kemahiran diri.

“Saya harus mempersiapkan diri dengan kemahiran bagi menghadapi saat tidak bekerja kelak bagi mengisi masa lapang dengan perkara berfaedah,” katanya.

Tambahnya, apabila mendapati dia tertarik dengan pembuatan kuih dan roti ini, tanpa berfikir panjang Mazita terus memberitahu Mirawati untuk menyertai kelasnya.

Selain dilihat mempunyai masa depan cerah, ilmu yang dipelajari juga boleh digunakan untuk membantu menjana pendapatan sendiri tanpa mengharapkan bantuan daripada suami semata-mata.

Jelasnya, dia mula berminat untuk mempelajari membuat kuih dan kek apabila terpandang hasilnya yang menarik dan dimuat naik di laman blog yang biasa dikunjunginya.

Walaupun sudah lama berhasrat untuk mengikuti kelas membuat kuih, dia masih tercari-cari guru sesuai bagi memastikan hasilnya berbaloi.

“Kini, saya rasa bersemangat untuk terus belajar berbanding hanya melihat di Internet kerana dapat melihat dengan jelas cara pembuatannya yang lebih mudah.

“Banyak teknik dan panduan diperoleh selain jawapan khusus daripada mereka yang mahir jika hasil kuih yang dibuat tidak menjadi kelak.

“Menariknya, Mirawati turut mengajar cara menyusun kuih agar tampak lebih menarik jika ia dihasilkan untuk tujuan hantaran perkahwinan,” katanya.

Walaupun hanya memiliki masa terhad untuk ke kelas berkenaan disebabkan bekerja dan masih belajar separuh masa di Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang, disebabkan memikirkan masa depannya, dia tetap menggagahkan diri mencuri sedikit masa untuk menghadirinya.

Selain untuk diri sendiri, Mazita juga mempelajari membuat kuih untuk dikongsi bersama anak-anaknya bagi meningkatkan kreativiti mereka sejak kecil lagi.

Ia juga dapat memupuk minat terutama anak perempuan mempelajari proses membuat kuih bagi menyiapkan diri mereka apabila menempuh alam dewasa kelak.

Mencari kepuasan

Seorang lagi pelajar Mirawati, Zurida Ahmad, 55, suri rumah, mengakui mendapat faedah selepas mengikuti kelas berkenaan sejak setahun lalu.

Walaupun melakukan kerja sambilan sebagai ejen insurans, minat mendorongnya mengikuti kelas membuat kuih yang dikendalikan Mirawati.

“Disebabkan masa saya banyak terluang di rumah, apatah lagi anak-anak sudah besar, saya tercari-cari aktiviti sesuai untuk mengisi masa lapang.

“Saya pula memang aktif dan tidak suka duduk diam saja di rumah tanpa membuat sebarang pekerjaan kerana mudah rasa bosan,” katanya.

Tambahnya, sebelum ini saja dia sudah mengikuti pelbagai jenis kelas antaranya kelas membuat mufin, kek kukus, kuih tart, mi dan hidangan lauk daripada empat guru berbeza di sekitar Kuala Lumpur serta Selangor.

Semangatnya untuk terus menimba ilmu tidak pernah terhenti malah akan mengikuti kelas sama berulang kali jika masih tidak dapat mendalaminya dengan baik.

“Untungnya, hadir ke kelas membuat kuih ini kita memperoleh pelbagai teknik dan ilmu berguna yang tidak dapat dimiliki jika hanya belajar menerusi Internet.

“Kini, saya dapat belajar banyak teknik kerana kadangkala ada yang kita lihat sesetengah kuih itu disediakan dengan mudah saja tetapi sebaliknya.

“Jika kita tidak belajar daripada orang yang mahir, pasti kuih dihasilkan tidak akan menjadi seperti diinginkan,” katanya.

Tambahnya, dia menghadiri pelbagai jenis kelas membuat kuih dan lauk-pauk atas tujuan komersial.

Ini bagi memantapkan lagi kemahiran dimiliki, apatah lagi dia juga berhasrat untuk membuka perniagaan bagi mengisi masa lapang.

Perkara yang menaikkan semangatnya untuk terus belajar kerana ada rakan yang sudah menempah walaupun dia baru saja tamat menghadiri kursus.

“Selain itu, saya juga belajar membuat kuih untuk menghidangkan anak-anak dengan sajian menarik, unik dan enak.

“Malah hasil pembelajaran, saya juga mampu membuat sendiri hantaran perkahwinan anak. Ia memberi kepuasan kepada diri sendiri apabila hasilnya menjadi,” katanya.

Tambah meyakinkan apabila anak dan suaminya turut menyokongnya mengikuti kelas berkenaan bagi menambah pengetahuan diri sendiri selain menjana pendapatan sampingan.

Tidak mempunyai asas dalam pembuatan kuih dan kek membuatkan Zurida kekal dengan keputusannya untuk mengikuti seberapa banyak kelas yang boleh bagi memantapkan lagi kemahiran.

Memasuki usia emas juga membuatkan dia letih untuk keluar bertemu pelanggan. Ini sekali gus mendorongnya memasang impian menjalankan perniagaan kek atau kuih di rumah saja.

Leave a Reply

786 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It