Suka Sukan Sejak Kecil

KEGEMBIRAAN jelas terpancar pada wajah wanita berusia 44 tahun ini ketika bertemu di Hotel Sunway Resort & Spa, dua minggu lalu. Keakraban dua beranak ini begitu terserlah ketika ditemu ramah apabila mereka saling tersenyum dan mencelah antara satu sama lain. Pandelela Rinong Pamg, 19, atau mesra disapa Lela sama seperti gadis remaja lain.

Telefon bimbit tidak lekang di tangan, ada masanya dia tersenyum mungkin membalas khidmat pesanan ringkas (SMS) atau bermain permainan video. Menyedari gelagatnya diperhatikan, lantas dia memberikan senyuman manis.

Memang benar kata ibunya, Hartini Lamim, Lela bukan setakat manja tetapi seorang yang pendiam. Susah benar mendengar ayat penuh keluar daripada mulutnya yang pekat dengan dialek Sarawak itu.

“Sejak zaman kanak-kanak lagi Lela seorang yang pendiam dan tidak banyak kerenah. Namun begitu dia sangat aktif terutama apabila dibelikan permainan.

Dia akan bermain sepuas-puasnya tanpa mempedulikan orang di sekelilingnya,” ujar ibunya.

Kecenderungan Lela kepada sukan terserlah sejak berusia tiga tahun. Sejak kecil Lela gemar bermain permainan seperti boling, bola dan badminton. Ini berbeza dengan kanak-kanak seusia dengannya yang berdamping dengan anak patung atau peralatan memasak.

“Melihat kegemaran Lela pada sukan, saya menyokong dan membelikan permainan kesukaannya. Sifat ini terbawa-bawa sehingga di sekolah rendah apabila dia aktif dalam semua jenis sukan dan mewakili sekolah dalam acara lumba lari dan lari dalam guni,” katanya yang turut menyokong minat anaknya dengan menghantar Lela di setiap kejohanan sukan di sekolah rendah mahupun menengah.

Bakat Lela dalam sukan terjun dikesan jurulatih negeri ketika di sekolah rendah dan seterusnya ditawarkan menyambung pelajaran di Sekolah Sukan Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Bagi Hartini, walaupun berat melepaskan anak kesayangannya menjalani kehidupan di Kuala Lumpur, namun dia percaya itulah pengorbanan paling besar yang harus dilakukan demi menjamin masa depan Lela dalam bidang sukan.

“Pengorbanan saya dan suami, Pamg Joheng melepaskan Lela akhirnya berbaloi dengan kejayaan memperoleh pingat gangsa dalam sukan terbesar dunia, Sukan Olimpik 2012 lalu.

Kami sangat berbangga kerana Lela mengharumkan nama negara,” ujarnya yang turut bersama-sama Lela di London bagi memberi sokongan kepada anaknya itu.

Sebelum ini, Hartini mengakui dia hanya menyaksikan Lela bertanding menerusi kaca TV saja. Ini kerana sebagai suri rumah dengan pendapatan suami sebagai buruh kasar, memang mereka tidak mampu bersama Lela dalam setiap kejohanan. Menerusi program tajaan Dutch Lady Milk Industries Berhad (Dutch Lady Malaysia), Hartini diterbangkan ke London untuk bersama-sama memberikan sokongan kepada anaknya.

Sebagai ibu, selain berbangga dengan kejayaan Lela, terselit perasaan kagum melihat kecekalan anak gadisnya mengharumkan nama negara.

Sepanjang lima hari di sana, Hartini tidak jemu memberikan kata-kata semangat agar Lela memberikan yang terbaik serta tidak terlalu memikirkan kemenangan.

Ditanya kepada Lela bagaimana asuhan ibu sejak kecil, gadis berketurunan Bidayuh yang dilahirkan di Bau, Sarawak ini sangat berterima kasih kepada ibunya kerana selama ini ibu sentiasa memberikan sokongan kepadanya.

“Saya masih ingat walaupun kami bukan daripada keluarga berada, namun ibu sangat mementingkan pemakanan. Sejak kecil saya diberi minum susu sehinggalah sekarang, ibu sentiasa mengingatkan agar saya menjadikan susu sebagai minuman harian. Selain itu, saya juga mengamalkan makan ulam seperti petai dan pegaga yang terdapat di sekeliling rumah kerana sangat baik untuk kesihatan,” katanya yang gemar mengikut ibu saudara ke kebun memetik ulam.

Melihat kedaifan ibu bapanya, Lela mengakui dia menjadi lebih bersemangat memberikan yang terbaik dalam apa juga dilakukan. Baginya tiada yang mustahil dilakukan asalkan seseorang itu tidak berputus asa.

“Saya sentiasa berpegang kepada kata-kata, berjuang habis-habisan dan memberikan yang terbaik dalam apa juga dilakukan. Saya percaya kesungguhan, keazaman dan kecekalan adalah kunci utama kejayaan.

“Selain itu sentiasa mengutamakan disiplin. Bagi menambah semangat, setiap kali perlawanan saya akan membayangkan wajah ibu dan bapa di kampung,” katanya yang gemar mendengar muzik dan keluar bersama rakan-rakan jika ada kelapangan.

Bagi ibu kepada pelumba basikal trek negara, Selamiah Yong, 48, menjaga pemakanan dengan mengelak memberi makanan segera, makanan manis serta minum susu dua gelas sehari sejak berusia tiga tahun menjadi amalan untuk semua anaknya termasuk Mohd Azizulhasni Awang.

Ini kerana anak kelapan daripada sembilan beradik ini sejak kecil sangat aktif dan lasak serta mula menunjukkan bakat dalam sukan basikal. Pernah ketika berusia empat tahun, Azizul membuat aksi ‘terbang’ sehingga kakinya luka, namun dia tidak pernah serik untuk terus mengayuh basikal.

“Di kampung, Azizul terkenal sebagai kanak-kanak nakal dan tidak pernah serik melakukan aktiviti bersama rakan-rakannya sehingga diingati semua orang. Namun di sekolah, dia sangat aktif dan menyertai semua acara sukan termasuk berbasikal,” kata Selamiah.

Sebagai ibu, pada mulanya Selamiah tidak menggalakkan Azizul terlalu aktif kerana khuatir pelajarannya terabai. Tetapi satu sikap Azizul yang harus dipuji kerana dia pandai bahagikan masa di antara sukan dan pelajaran.

“Dia sentiasa berusaha bersungguh-sungguh bagi memastikan kedua-duanya seiring. Kerja sekolah tidak pernah dibawa pulang ke rumah dan diselesaikan di sekolah. Lama kelamaan selepas melihat kesungguhan Azizul, saya mula memberikan semangat,” jelasnya yang menjahit pakaian sukan untuk Azizul memandangkan dia bertubuh kecil.

Setiap kali perlawanan, Selamiah sering berdoa semoga anaknya dapat melakukan yang terbaik. Hanya itu saja yang mampu dilakukan. Azizul pula tidak lupa memohon restu daripada ibunya terutama ketika mula memasuki trek.

“Selain jurulatih, John Beasley, ibu menjadi sumber inspirasi selama ini. Walaupun pada mulanya ibu tidak memberikan galakan tetapi selepas melihat kesungguhan saya, dia menjadi pendorong kuat selama ini.

“Setiap kali perlawanan, ibu akan menjahit baju dan memberikan wang saku untuk perbelanjaan. Tidak lupa ibu memberikan kata-kata perangsang kepada saya sepanjang perlawanan. Malah ketika Sukan Olimpik di London, baru-baru ini, saya sangat terharu kerana di atas tajaan Dutch Lady, ibu dapat bersama-sama saya di London.

“Kehadiran ibu menambah semangat untuk melakukan yang terbaik. Selama ini ibu hanya melihat saya berlumba menerusi televisyen saja,” katanya yang sangat berterima kasih kepada Dutch Lady di atas tajaan berkenaan.

Menceritakan bagaimana dia boleh menceburkan diri dalam sukan lumba basikal, anak jati Terengganu ini memberitahu, semuanya bermula selepas mengikut abang menuruni bukit pada setiap hujung minggu menggunakan basikal yang dipinjam daripada sebuah kelab. Bermula dari situlah sedikit demi sedikit dia mendapat kepuasan setiap kali kaki memulakan kayuhan.

“Oleh kerana mula jatuh hati, saya meminta ayah membelikan basikal tetapi mereka hanya bersetuju sekiranya saya mendapat keputusan cemerlang dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR). Berbekalkan duit simpanan raya, akhirnya saya dapat membeli basikal sendiri berharga RM300,” ujarnya yang kemudian dipilih menyambung pelajaran di Sekolah Sukan Bukit Jalil ketika di tingkatan empat.

Pada waktu lapang, dia gemar membantu isteri melakukan kerja rumah seperti mengemas dan memasak. Ini kerana terbiasa dengan aktiviti sukan, jadi pada hujung minggu masa digunakan sebaiknya untuk bersama keluarga.

Kini selepas menyertai pelbagai perlawanan, Azizul yang menetap di Melbourne, Australia bersama isterinya sedang giat berlatih untuk persediaan Sukan Komanwel pada 2014. Harapannya semoga dapat kembali menebus kegagalan mendapat pingat di Sukan Olimpik lalu.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/10/16

Leave a Reply

885 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Klüver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It