Sukar Berkomunikasi

Julat pendengaran manusia bergantung pada frekuensi bunyi atau nada yang diukur dengan Hertz (Hz) dan intensiti atau kekuatan bunyi yang diukur dengan desibel (dB). Kadar pendengaran normal bermula dengan nada daripada serendah 20 Hz hingga 20,000 Hz, manakala kekuatan bunyi pula bermula daripada sifar dB.

Bagi mereka yang mempunyai masalah kehilangan pendengaran, julat pendengarannya akan berubah apabila tidak mampu mendengar bunyi pertuturan perlahan paling selesa dan perbualan biasa (45 ke 60 dB) walaupun bisikan (25 ke 30 dB) sekalipun.

Berdasarkan rekod Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kira-kira 360 juta penduduk dunia termasuk kanak-kanak mengalami masalah kehilangan pendengaran. Masalah kehilangan pendengaran merujuk kepada hanya berupaya mendengar selepas bunyi lebih daripada 40 dB bagi orang dewasa dan lebih 30 dB bagi kanak-kanak.

Pakar Perunding Bedah Telinga, Hidung dan Tekak Hospital Pantai Pulau Pinang (PHP), Dr Zulkefli Hussein berkata, secara umumnya hilang pendengaran dan pekak bukan saja ketidakupayaan untuk mendengar, malah untuk berkomunikasi.

Dari segi saintifik, definisi hilang pendengaran atau pekak menurut buku ‘The Education of Deaf Children: Issues, Theory and Practice’ oleh Stephen P Quigley dan Robert E Kretschmer terbitan 1982 menyatakan kanak-kanak atau orang dewasa yang pekak iaitu seseorang yang tahap pendengarannya teruk (91 dB atau lebih) terutamanya saraf sensorinya rosak dan berlaku sebelum ia boleh bertutur.

Definisi lain yang biasa diterima daripada aspek pendidikan diperoleh daripada Executive Committee of the Conference of Educational Administratiors Serving the Deaf hasil Konvensyen Pengajar Orang Pekak Amerika pada 1960 menyatakan bahawa masalah pendengaran adalah istilah generik yang menunjukkan kecacatan pendengaran yang dalam tahap ringan ke tahap teruk (severe) termasuk subset pekak dan kurang pendengaran.

“Bagaimanapun, individu dengan masalah kehilangan pendengaran dan pekak juga seperti manusia normal yang mempunyai akal dan boleh berdikari. Apa yang membezakan mereka dengan orang biasa adalah kelainan mereka yang tidak berupaya untuk bercakap akibat tidak mendengar sebarang bunyi dari umur yang terlalu muda,” katanya.

Secara terperinci punca atau penyebab masalah pendengaran boleh terbahagi kepada tiga tahap kehidupan. Masalah pendengaran yang bermula sebelum lahir (dalam kandungan) sama ada berpunca daripada baka atau genetik, manakala bukan punca baka pula disebabkan jangkitan sewaktu dalam kandungan seperti rubella, campak, cacar, meningitis atau kencing manis, pengambilan dadah ketika hamil dan kekurangan bekalan oksigen dalam darah (hipoksemia) pada peringkat akhir kehamilan.

“Bagi punca disebabkan sewaktu lahir, masalah pendengaran boleh berlaku disebabkan kepala bayi terlalu lama berada di pintu rahim mengakibatkan tekanan yang kuat di bahagian telinga.

“Selain itu, kelahiran tidak cukup bulan (bayi pramatang), kecederaan pada bahagian telinga sewaktu lahir dan penyakit darah yang disebabkan oleh ketidaksesuaian Rhesus (Rh) juga menyumbang kepada masalah pendengaran.

“Masalah pendengaran yang berlaku selepas kelahiran pula akibat penyakit yang disebabkan oleh bakteria dan virus, kemalangan yang mencederakan bahagian telinga dan terdedah kepada bunyi yang kuat.

“Bagi golongan yang bekerja, pekerjaan dalam senarai kilang kain atau tekstil, kilang keluli, kuari, tentera dan polis yang berlatih menembak, industri pemprosesan makanan, lapangan terbang, industri logam, kilang perabot, disko atau pusat hiburan, pelantar minyak pesisiran pantai dan penyelam skuba adalah antara pekerja yang berisiko untuk berdepan dengan masalah pendengaran akibat terdedah pada bunyi kuat dalam tempoh yang lama,” katanya.

Pendengaran konduktif

Dr Zulkefli berkata, masalah pendengaran terbahagi kepada konduktif yang berlaku apabila terdapat masalah atau jangkitan pada bahagian daripada saluran telinga luar hingga ke telinga tengah.

Contoh masalah pendengaran konduktif iaitu ketiadaan lubang telinga (atresia), cuping telinga kecil atau tiada cuping telinga (mikrotia atau anotia), sumbatan tahi telinga di saluran luar telinga dan jangkitan kuman pada saluran telinga luar atau telinga tengah boleh menyebabkan gegendang telinga pecah atau berlubang.

“Sebahagian masalah pendengaran konduktif dapat dirawat melalui kaedah ubatan atau pembedahan. Oleh itu, ia diklasifikasikan sebagai masalah pendengaran sementara bermaksud masih ada peluang untuk dirawat,” katanya.

Katanya, masalah pendengaran sensorineural atau saraf pula berlaku apabila terdapat gangguan atau jangkitan pada bahagian telinga dalam iaitu tempat koklea (sensori) dan saraf pendengaran (neural) berada.

“Masalah ini tidak dapat dilihat secara fizikal (tiada kecacatan fizikal) tetapi hanya dapat dikenal pasti melalui ujian pendengaran. Ada juga yang perlu lakukan ujian pengimejan resonan magnetik (MRI) untuk mengenal pasti diagnosisnya. Tambah lagi, tidak semua masalah saraf dapat dirawat dengan kaedah ubatan atau pembedahan.

“Bagi masalah pendengaran campuran membabitkan konduktif dan saraf pula berlaku apabila kedua-dua jenis masalah pendengaran terjadi pada masa yang sama. Contoh yang paling mudah, seseorang yang mempunyai masalah pendengaran jenis saraf juga pada masa yang sama mempunyai mampatan tahi telinga (impacted ear wax) adalah dikategorikan sebagai mempunyai masalah pendengaran jenis campuran,” katanya.

Terdapat beberapa tanda kehilangan pendengaran yang mudah dikenali, seseorang itu dikatakan mengalami hilang pendengaran iaitu terasa sakit pada sebelah atau kedua-dua telinga, terasa pening atau mengalami vertigo dan tinnitus (bunyi bising dalam telinga).

“Jika anda mempunyai satu daripada tanda-tanda terbabit, eloklah segera berjumpa doktor atau pakar supaya ujian audiogram bagi mengukur intensiti atau kematan bunyi yang boleh didengar telinga dapat dijalankan.

“Bagi bayi pula, dia tidak terkejut dengan bunyi yang kuat, tidak menoleh ke arah sesuatu punca bunyi selepas berumur enam bulan. Bagi bayi selepas berumur satu tahun, mereka masih tidak mampu untuk bertutur walaupun perkataan mudah seperti ‘papa’ atau ‘mama’, ataupun bayi atau kanak-kanak itu hanya akan menoleh ke arah anda sekiranya mereka terpandang anda, tetapi bukan ketika anda tiada di sekitar dan bukan juga ketika anda memanggil mereka.

“Kanak-kanak prasekolah jika ibu bapa mendapati anaknya lambat bertutur (delayed speech development) dibandingkan dengan anak-anak yang lain juga tanda-tanda kepada masalah pendengaran,” katanya.

Katanya, jika pada individu yang berumur lanjut terutama yang berumur lebih 65 tahun, keluarga mendapati ahli keluarga itu tidak berkomunikasi dengan baik. Suka duduk bersendirian atau meninggikan aras suara televisyen atau radio. Ataupun bila ditanya akan sesuatu, yang lain pula yang dijawabnya. Bahkan selalu minta orang lain mengulang balik soalan yang ditanyakan kepadanya itu.

“Ada juga seseorang yang hilang pendengaran secara tiba-tiba, atau pendengaran seseorang itu berkurangan secara tiba-tiba dan bertambah teruk dalam masa beberapa hari. Dalam istilah perubatan ialah ‘sudden hearing loss’.

“Dari segi perubatan telinga, hidung dan tekak (ENT), keadaan ini dikira sebagai ‘Otological Emergency’. Pesakit ini perlu dirawat oleh pakar bedah ENT dengan segera. Penyebab keadaan ini perlulah disiasat dengan cepat untuk perawatan awal bagi mencegah kecacatan pendengaran yang kekal,” katanya.

Seseorang doktor sama ada pakar bedah ENT, doktor pakar kanak-kanak, doktor pakar keselamatan dan kesihatan pekerjaan, doktor pengamal perubatan am mahupun jururawat industri akan mengambil sejarah pesakit yang lengkap, pemeriksaan rapi telinga, hidung dan tekak serta pemeriksaan sistem tubuh badan yang berkaitan.

Ujian pendengaran

Ujian pendengaran atau audiologi dilakukan oleh pakar audiologi untuk mengenal pasti tahap kurang pendengaran itu. Tahap pendengaran selepas ujian audiometri, normal diukur bermula sifar hingga 25 dB, hilang pendengaran rendah (26 hingga 54 dB), hilang pendengaran sederhana (55 hingga 69 dB), hilang pendengaran teruk (70 hingga 89 dB) dan sangat teruk (lebih 90 dB).

Menurut Dr Zulkefli, masalah kurang pendengaran dan pekak mendapat perhatian dan diberi keutamaan oleh WHO berikutan ia sudah jadi masalah di semua negara di dunia.

“Dari segi epidemiologi, tiga hingga empat daripada 1,000 bayi yang lahir mengalami kecacatan pendengaran, manakala kira-kira 25 peratus daripada orang yang berumur 65 hingga 75 tahun dan 50 peratus daripada orang yang berumur 75 tahun ke atas juga mengalami kehilangan pendengaran.

“Hilang pendengaran juga lebih banyak berlaku dalam kalangan lelaki berbanding wanita. Di Malaysia, 50 peratus daripada anggaran 2.5 juta populasi penduduk yang mengalami kecacatan pendengaran boleh dicegah terutamanya pada kanak-kanak.

“Masalah pekak dan kurang pendengaran ini akan memberi impak berikut iaitu masalah emosi yang berpanjangan, masalah sosial, masalah komunikasi dengan ahli keluarga, masyarakat terutama di sekolah bagi kanak-kanak dan di tempat kerja bagi orang dewasa serta masalah pembelajaran,” katanya.

Beliau berkata, rawatan masalah pendengaran bergantung pada punca masalah itu. Sebagai contoh, jika terdapat penyumbatan tahi telinga, maka telinga itu perlu dititis dengan cairan pelembut tahi telinga dulu sebelum seseorang pakar bedah ENT mengeluarkan atau mencuci saluran telinga itu menggunakan teknik sedutan vakum (ear toilet suction clearance) atau pancutan air ke saluran telinga (ear syringing).

Ada ketika pembersihan telinga perlu dilakukan dengan bantuan khidmat pakar bius dalam dewan bedah terutama dalam kalangan kanak-kanak atau orang dewasa yang terlalu sakit. Ini perlu dilakukan oleh pakar bedah ENT di hospital pakar untuk mengelakkan kecederaan kepada gegendang telinga sewaktu proses pembersihan.

“Jika disebabkan infeksi atau jangkitan, maka pesakit perlu dirawat dengan antibiotik. Infeksi telinga tengah (otitis media) sering disebabkan oleh masalah alahan hidung dan juga infeksi hidung dan sinus (Rhinosinusutis).

“Dari segi anatomi, organ telinga, hidung dan tekak berhubung kait antara satu dengan yang lain. Ada pesakit perlu dirawat infeksi hidung dan sinus dengan kaedah pembedahan hidung dan sinus minimum invasif.

“Sebagai contoh pembedahan sinus dikenali Functional Endoscopic Sinus Surgery (FESS) menggunakan teknologi Balloon Sinuplasty serta pembedahan kelenjar adenoid dapat membantu mengurangkan risiko infeksi telinga tengah ini daripada berulang,” katanya.

Bagi gegendang telinga yang berlubang, pakar bedah ENT akan mencadangkan pembedahan untuk memperbaiki atau menampal gegendang telinga itu (myringoplasty). Alat bantuan pendengaran generasi terbaru yang berteknologi tinggi dan digital pula banyak terdapat di pasaran sekarang yang membantu pesakit dengan menguatkan bunyi menjadi lebih kuat dan mudah didengar.

Implan koklea adalah alat elektronik yang dimasukkan melalui pembedahan bagi memberikan deria bunyi kepada seseorang yang pekak atau pendengaran terjejas teruk. Alat ini sering digelar bionik telinga yang dipasang oleh pakar bedah ENT di pusat pakar perubatan yang terpilih di negara ini. Selepas pembedahan yang berjaya, pesakit perlu mengikuti program rehabilitasi yang intensif bersama pakar audiologi dan pakar terapi pertuturan.

Terapi pertuturan yang dijalankan oleh pakar pertuturan untuk melatih dan mempelajari bahasa isyarat serta membaca gerak bibir. Pesakit gangguan pendengaran teruk akan dianjurkan untuk belajar memahami bahasa isyarat dan membaca bibir untuk mempermudahkan komunikasi dengan orang lain.

“Kebanyakan masalah pendengaran boleh dihalang dengan mengamalkan langkah-langkah berikut, penjagaan telinga yang sihat sebagaimana yang dinasihatkan oleh doktor, dapatkan dan lengkapkan pengambilan immunisasi anak-anak.

“Elak daripada mengambil ubat yang boleh menjejaskan pendengaran kecuali diberi oleh doktor. Elakkan pengambilan ubat atau sebarang bentuk rawatan daripada sumber yang tidak bertauliah atau yang boleh diragui.

“Anda juga dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan perubatan yang betul dan berterusan bagi penyakit kronik daripada doktor yang bertauliah. Penting juga untuk kurangkan pendedahan kepada bunyi yang amat kuat bagi jangka masa panjang dan gunakan alat perlindungan telinga terutamanya untuk mereka yang bekerja di tempat yang sangat bising,” katanya.

Leave a Reply

462 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It