Suntik Sekali Sehari

Insulin adalah hormon yang dihasilkan pankreas supaya tubuh kita dapat menggunakan gula (glukosa) daripada karbohidrat dalam makanan termasuk menyimpan glukosa untuk kegunaan akan datang.

Secara umumnya, hormon ini membantu mengawal aras gula dalam darah supaya tidak terlalu tinggi (hiperglisemia) atau terlalu rendah (hipoglisemia).

Khususnya pula, insulin membolehkan sel dalam otot, lemak dan hati untuk menyerap glukosa dalam darah bagi digunakan sebagai tenaga. Insulin juga memberi kesan kepada proses metabolik lain seperti penguraian lemak atau protein.

Sel dalam tubuh kita memerlukan gula untuk ditukar menjadi tenaga. Bagaimanapun, gula tidak boleh dihantar ke dalam kebanyakan sel secara langsung. Selepas makan aras gula dalam darah akan meningkat dan sel dalam pankreas akan mendapat isyarat untuk melepaskan insulin ke dalam aliran darah.

Insulin kemudian membantu sel untuk menyerap gula dari aliran darah. Ia diibaratkan sebagai kunci yang membuka laluan dalam sel untuk menerima gula sebelum ditukar menjadi tenaga.

Malah, jika tubuh kita mempunyai banyak gula darah melebihi jumlah yang diperlukan, insulin akan membantu menyimpan lebihan gula dalam hati dan melepaskannya apabila aras gula dalam darah menjadi rendah atau tubuh memerlukan lebih banyak gula seperti sebelum waktu makan atau ketika melakukan aktiviti fizikal.

Oleh itu, insulin membantu menyeimbangkan aras gula dalam darah dan mengekalkannya pada aras normal. Malah, pankreas juga akan merembeskan lebih banyak insulin jika aras gula dalam darah meningkat.

Namun, jika tubuh tidak menghasilkan insulin yang mencukupi atau sel merintang terhadap pengaruh insulin, ia akan menyebabkan berlakunya hiperglisemia yang mengakibatkan komplikasi jangka panjang kerana aras gula kekal naik dalam tempoh lama.

Pesakit diabetes Jenis 1 tidak boleh menghasilkan insulin kerana sel beta dalam pankreas rosak atau musnah. Oleh itu, mereka memerlukan suntikan insulin bagi membolehkan tubuh memproses glukosa dan mengelakkan komplikasi hiperglisemia.

Pesakit diabetes Jenis 2 pula mengalami rintangan insulin iaitu sel tidak bertindak balas terhadap insulin. Ini menyebabkan mereka memerlukan suntikan bagi membantu sel memproses gula dengan lebih baik, pada masa sama mencegah komplikasi daripada diabetes.

Pesakit diabetes Jenis 2 awalnya dirawat dengan ubatan oral bersama pemakanan dan senaman. Disebabkan diabetes jenis ini berkembang dengan cepat, pesakit akan sentiasa memerlukan pengambilan insulin untuk mengekalkan aras gula darah.

Insulin adalah rawatan berasaskan suntikan kepada pesakit diabetes Jenis 1 dan Jenis 2. Ia disuntik ke dalam badan pesakit menggunakan picagari bersama jarum atau pen insulin juga bersama jarum.

Biasanya, insulin akan disuntik pada paha, punggung dan abdomen. Ia hanya perlu disuntik di bawah kulit iaitu tidak sehingga ke dalam otot atau urat sebelum menyerap ke dalam saluran darah kecil dan aliran darah.

Pakar Perunding Kanan Endokrinologi Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Profesor Dr Chan Siew Pheng berkata, bagaimanapun rawatan insulin sering datang dengan kesan sampingan yang tidak diingini terutama hipoglisemia atau aras gula darah rendah.

Aras gula darah rendah adalah potensi kesan sampingan bagi kebanyakan rawatan diabetes. Ia boleh menjejaskan kehidupan seharian pesakit diabetes, mengganggu kehidupan sosial, pekerjaan dan aktiviti riadah.

Malah, aras gula rendah juga menyebabkan pelbagai simptom yang tidak menyenangkan seperti menggeletar, gemuruh, berpeluh, degup jantung laju, lapar, loya dan pening serta dikaitkan dengan kebimbangan dan serangan panik.

“Matlamat utama rawatan diabetes adalah menjadikan aras gula darah hampir normal dan terapi insulin adalah rawatan asas bagi diabetes Jenis 1, manakala bagi diabetes Jenis 2 insulin diperlukan apabila rawatan oral atau suntikan selepas pemakanan dan senaman gagal mengawal gula darah secukupnya,” katanya.

Dr Chan berkata, walaupun ada pelbagai pilihan rawatan diabetes termasuk insulin, masih ada beberapa keperluan yang tidak dipenuhi. Segelintir pesakit gagal memenuhi sasaran aras gula darah mereka.

“Kebanyakan pesakit dengan terapi insulin tidak pernah mencapai dos terapeutik yang optimum. Isu kritikal lain dikaitkan dengan terapi insulin adalah gula darah rendah dan lebih dikhuatiri apabila pesakit tidak menggunakannya dengan cekap berikutan ia kononnya menyebabkan berat badan bertambah.

“Aras gula darah rendah akibat pengambilan yang tidak cekap beginilah yang menjadi punca utama pesakit berhenti menggunakan insulin atau menukar rawatan lain. Risiko aras gula darah rendah juga boleh menghalang keupayaan pesakit untuk mencapai dos terapeutik yang optimum,” katanya pada pelancaran rawatan insulin asas generasi baharu, Toujeo, yang dihasilkan syarikat farmaseutikal, Sanofi, di ibu negara, baru-baru ini.

Rawatan insulin, Toujeo, yang berbentuk pen adalah suntikan sekali sehari tetapi bertindak lama untuk meningkatkan kawalan glisemik dalam kalangan pesakit diabetes dewasa bagi Jenis 1 dan 2. Formulasinya mengandungi insulin ‘glargine’ yang dipertingkatkan dan bertindak dengan melepaskan sejumlah kecil insulin perlahan-lahan supaya aktiviti penurunan glukosa berterusan sehingga 24 jam.

Ketua Perubatan Diabetes Sanofi-Aventis (Asia), Dr Shailendra Bajpai berkata Toujeo adalah formulasi insulin asas baharu yang dipertingkatkan untuk membantu pesakit diabetes mengatasi halangan mereka terhadap rawatan insulin terutama mereka yang bimbang mendapat hipoglisemia.

“Pesakit selalu gagal mematuhi terapi insulin asas yang juga rawatan terbaik untuk mereka. Antara sebab segelintir pesakit gagal menggunakan insulin seperti bimbang berlaku aras gula rendah, sukar menyesuaikan dos, kekurangan maklumat dan sokongan serta sukar menguruskan rutin harian pengambilan insulin.

“Mekanisme tindakan Toujeo mengandungi bahan aktif yang dipanggil insulin glargine dan aktiviti utamanya untuk mengawal metabolisme glukosa dengan mengawal tahap gula darah yang tinggi kepada pesakit diabetes Jenis 1 dan 2. Insulin glargine mengurangkan glukosa darah dengan merangsang pengambilan glukosa periferal dan menghalang pengeluaran glukosa hepatik,” katanya.

Dr Shailendra berkata, kelulusan penggunaan Toujeo berdasarkan keputusan daripada program percubaan klinikal dikenali sebagai Edition yang terdiri daripada satu siri tiga ujian klinikal Fasa III yang menilai keselamatan dan kecekapan Toujeo.

“Kajian dijalankan ke atas lebih 3,500 pesakit diabetes dewasa Jenis 1 dan 2. Dalam ujian klinikal ini, suntikan sekali sehari Toujeo dibandingkan dengan suntikan sekali sehari rawatan insulin glargine sebelumnya iaitu Lantus.

“Percubaan ini dijalankan dengan kajian label terbuka, secara rawak, kawalan aktif dan selari serta merawat ke sasaran selama 26 minggu dengan enam bulan lanjutan keselamatan,” katanya.

Katanya, keputusan kajian Fasa III menunjukkan pengurangan ketara pesakit diabetes Jenis 2 yang baharu dalam terapi insulin mengalami gula darah rendah pada waktu malam sepanjang tempoh kajian ini apabila dirawat dengan Toujeo berbanding Lantus sewaktu fasa pentitratan lapan minggu pertama.

“Analisis yang dikumpulkan secara konsisten menunjukkan bilangan pesakit Jenis 2 dengan aras gula darah rendah berkurangan dalam terapi insulin pada bila-bila masa termasuk waktu malam berbanding Lantus. Semua kajian menunjukkan kawalan gula darah sama dengan penggunaan Toujeo berbanding Lantus dan mencapai titik akhir utama kajian,” katanya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Endokrin dan Metabolik Malaysia (MEMS), Dr Zanariah Hussein berkata, kawalan diabetes di negara ini tidak optimum tetapi proses penjagaannya bertambah baik, malah ada peningkatan beransur-ansur dalam kadar pesakit mencapai sasaran gula darah mereka.

“Sejak lima tahun lalu, kadar penginsulinan meningkat secara berterusan apabila 26 peratus diambil dalam penjagaan utama, manakala dua pertiga pesakit dalam penjagaan di hospital mengambil terapi insulin.

“Kerjasama antara penjagaan kesihatan profesional dan pesakit adalah kritikal dengan pembabitan aktif kedua-dua pihak dalam menguruskan penyakit ini dan mencapai kawalan glisemik yang baik dengan adanya banyak pilihan terapi oral dan insulin.

“Bagaimanapun daya usaha dan penjagaan sendiri pesakit adalah penting dalam mengawal penyakit progresif sepanjang hayat ini,” katanya.

Leave a Reply

418 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It