Tahap Kesihatan Menurun

Kajian Mobiliti keempat yang dijalankan pelajar perubatan universiti tempatan menunjukkan tahap kesihatan rakyat Malaysia semakin menurun apabila golongan muda dalam usia 30-an ke atas cenderung mendapat penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi dan jantung.

Keadaan ini berbeza dengan masyarakat dulu apabila secara purata penyakit kronik mula dikesan ketika usia mencecah 50 tahun ke atas.

Kajian juga mendapati gaya hidup tidak sihat menjadi punca utama penyakit ini tanpa disedari. Peningkatan jumlah wanita berusia 25 hingga 35 tahun mendapat darah tinggi dewasa ini semakin serius. Golongan ini tidak menyedarinya sehingga menjalani pemeriksaan.

Keadaan ini dibuktikan oleh kajian Kementerian Kesihatan Malaysia dalam pelan Strategik Lembaga Promosi Kesihatan Malaysia 2013-2017 yang menganggarkan 2.6 juta rakyat Malaysia menghidap kencing manis, 5.8 juta tekanan darah tinggi, 6.2 juta peningkatan kolesterol dan 2.5 juta obesiti. Ini menunjukkan rakyat Malaysia masih jauh ketinggalan dalam amalan gaya hidup sihat dan pemakanan seimbang.

Definisi gaya hidup sihat menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO 1948) apabila individu sentiasa kekal aktif dengan melakukan aktiviti fizikal atau bersenam secara sederhana selama 30 minit setiap hari. Mereka boleh juga berkebun, bermain badminton, berbasikal atau berenang. Selain itu, amalkan pemakanan seimbang dan pastikan berat badan sesuai dengan tubuh. Ini bermaksud setiap orang harus mengetahui indeks jisim tubuh (BMI) kerana ia menentukan sama ada berat badan kita bersesuaian dengan ketinggian.

Menurut Pakar Perunding Perubatan Kesihatan Awam, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Dr Latiffah Abdul Latiff, apabila memperkatakan mengenai gaya hidup sihat, apa yang penting adalah mengubah corak pemakanan.

Diketahui Malaysia kaya dengan pelbagai juadah enak bermula daripada sarapan, makanan tengah hari sehingga ke makan malam. Ini ditambah dengan pelbagai perayaan sehingga menjadikan Malaysia sebagai pesta makanan. Biasanya rakyat makan apa saja di hadapan mereka tanpa memikirkan kesannya. Ia seakan-akan satu budaya apabila setiap waktu makan diisi dengan makanan berat berunsurkan karbohidrat. Jarang sekali atau amat sedikit individu memilih makanan berasaskan protein dan vitamin, jika ada mereka yang ingin berdiet.

“Ada pepatah mengatakan kita apa yang kita makan. Ini ada benarnya kerana masyarakat sesebuah negara akan menonjolkan diri mereka serta taraf pemikiran berdasarkan apa yang dimakan. Sepatutnya budaya makan banyak atau makan apa saja harus diubah kepada memilih makanan berkhasiat berdasarkan nilai kalori. Namun apa yang berlaku, kebanyakan individu makan melebihi apa yang diperlukan tubuh.

“Kesedaran yang sangat kurang mengenai nilai kalori dalam makanan menyebabkan individu tiada inisiatif melakukan senaman yang mampu membakar kalori daripada jumlah yang dimakan,” jelasnya.

Zaman dulu ibu bapa mengambil nasi pada waktu pagi, tengah hari dan malam kerana mereka melakukan kerja berat di kebun, sawah dan ladang jadi pembakaran kalori berlaku sepanjang masa.

Kini, kebanyakan individu bekerja di pejabat dengan bilik berhawa dingin dan memandu kereta sendiri. Tiada pergerakan membabitkan anggota badan berlaku kerana ramai gemar menaiki lif berbanding tangga, oleh itu pembakaran kalori tidak berlaku.

Sudah tentu nasi tidak lagi signifikan dijadikan makanan asas bagi sesetengah golongan terutama mereka yang berpenyakit kencing manis. Alternatif lain harus diambil misalnya mengambil salad sayuran atau buah-buahan segar. Tetapi berapa ramai yang mampu mengalas perut hanya dengan makan salad atau buah-buahan?

“Ramai mengakui sukar sedangkan untuk membuang tabiat pengambilan nasi lemak pada waktu pagi juga tidak boleh, inikan pula tidak makan nasi dan menggantikannya dengan salad. Tetapi sebenarnya kita mampu melakukannya asalkan ada keinginan untuk menjalani kehidupan sihat tanpa penyakit. Sebab itu saya rasa penting memberi pendidikan kepada anak-anak sejak di tadika mengenai nilai kalori makanan supaya mereka membesar menjadi manusia yang bijak, cergas dan sihat,” ujarnya.

Selain pemakanan, kurang bersenam juga antara punca obesiti serta penyakit kardiovaskular yang lain. Ini kerana ramai beranggapan senaman perlu dilakukan di gimnasium tetapi sebenarnya tidak. Senaman boleh dilakukan di mana-mana saja seperti di rumah, taman permainan atau kawasan lapang.

Sudah tiba masanya rakyat Malaysia melakukan aktiviti fizikal seperti berjalan, berjoging, berbasikal atau melakukan senamrobik setiap 30 minit selama tiga kali seminggu. Ini membolehkan jantung bergerak dan mengepam darah ke seluruh tubuh. Bersenam pula perlu dilakukan dengan cara yang betul kerana ia dapat mengurangkan risiko kanser.

Banyak kajian yang dijalankan mengesahkan tahap kecergasan yang rendah akan meningkatkan risiko mendapat sesetengah jenis kanser. Ia juga mengurangkan risiko penyakit jantung, mencegah obesiti, kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi.

“Menerusi senaman, kecekapan fungsi organ dalam tubuh turut meningkat. Seperti paru-paru yang lancar mengambil oksigen dari udara, jantung dapat meningkatkan pengaliran darah ke seluruh tubuh manakala mengurangkan kesakitan sendi dan ketegangan,” katanya.

Bersenam dan menjaga pemakanan juga dapat mengelak daripada diabetes yang menjadi punca segala penyakit. Kegagalan insulin berfungsi dengan baik menyebabkan kandungan lemak dalam darah meningkat sehingga salur darah menebal dengan lemak yang menyebabkan darah tinggi. Kebiasaan darah tinggi tidak menunjukkan sebarang tanda melainkan sakit kepala. Apabila salur darah pecah, ia menyebabkan strok.

“Salur darah yang sempit juga menyebabkan keupayaan jantung mengepam darah menjadi sangat kuat. Lama-kelamaan apabila keupayaan jantung berkurangan, ia akan menyebabkan lemah jantung,” katanya.

Pergerakan ini boleh dilakukan di mana-mana. Antara aktiviti seharian yang boleh dikategorikan sebagai senaman termasuk menggunakan tangga berbanding lif di tempat kerja, bergerak berjumpa rakan berbanding menggunakan telefon, meregangkan badan ketika menonton televisyen, bermain basikal dengan anak di rumah atau mengelap lantai dan tingkap serta menyapu sampah dan berkebun.

Elak amalan makan secara bufet

Menyedari Malaysia kaya dengan pelbagai budaya dan perayaan, sudah pasti terdapat kepelbagaian jenis makanan ditandai setiap kaum. Untuk itu, menjadi kebiasaan individu makan dengan banyak seolah-olah ingin merasa semua jenis makanan terutama berkonsep bufet.

Apa yang boleh dilakukan adalah menukar kepada amalan lebih sihat dengan memperbanyakkan sayur-sayuran dan buah-buahan dalam makanan. Jauhi makanan banyak minyak atau santan. Buah-buahan tempatan memberikan khasiat tinggi berbanding buah diimport. Lebihkan pengambilan air sekurang-kurangnya tiga liter sehari atau lapan gelas air masak ketika cuaca panas.

“Sudah tiba masanya masyarakat memilih salad dan buah-buahan segar sebagai snek, namun amat jarang sekali individu melakukannya. Apa yang sering dihidangkan adalah makanan banyak marjerin serta lauk-pauk berlemak dan berminyak,” katanya.

Kesimpulannya, amalan gaya hidup sihat bukan saja penting kepada mereka yang berpenyakit sebaliknya harus diketahui dan diamalkan oleh mereka yang masih sihat agar terhindar daripada penyakit yang tidak diingini.

Ingat tujuh perkara asas dalam amalan gaya hidup sihat seperti kekal aktif dengan melakukan aktiviti fizikal 10,000 langkah sehari. Mengamalkan makanan seimbang serta mendapatkan berat badan ideal (BMI), jauhi rokok dan arak serta mendapatkan tidur mencukupi.

“Sekiranya semua perkara ini dijaga baik maka individu itu sudah mengamalkan gaya hidup sihat. Amalan ini bergantung kepada diri, terpulang cara mereka menyayangi diri mereka,” ujarnya.

Leave a Reply

1,961 views

List of Diseases

Acariasis of bees Akabane Amebiasis American foulbrood Anaplasmosis Anthrax Arizona infection (salmonella arizona) Aspergillosis Atrophic rhinitis of pigs Aujeszky's disease Avian infectious laryngotracheitis Avian infectious bronchitis Avian chlamydiosis Babesiosis Balantidiasis Boid disease (snake retrovirus) Bonamiosis Borna Botulism Bovine papular stomatitis Bovine ephemeral fever Brucella ovis infection Brucellosis Camelpox Campylobacteriosis Capillariasis Caprine arthritis/encephalitis Cat scratch disease Chicken anaemia virus Chronic Wasting Disease Classical swine fever (Hog cholera) Clostridial histotoxic infection Clostridium perfringens Coccidiomycosis Colibacillosis Contagious equine metritis Contagious caprine pleuropneumonia Contagious Ecthyma Contagious agalactia Crimean-Congo Hemorraghic Fever Cryptosporidiosis Cutaneous larva migrans Dermatomyucosis Dermatophilosis Dicroceliasis Dioctophymiasis Diphylobothriasis Dipylidiasis Distemper Dourine Dracunculiasis Duck virus hepatitis Duck virus enteritis (Duck plague) Ebola Echinococcosis/Hydatidosis Edwardsiellosis (E. ictaluri) Endemic relapsing fever Enterovirus encephalomyelitis Enzootic abortion of ewes (ovine chlamydiosis) Enzootic bovine leukosis Epizootic haematopoietic necrosis Epizootic lymphangitis Equine morbillivirus (EMV) Equine rhinopneumonitis Equine piroplasmosis Equine infectious anaemia Erysipeloid European foulbrood Fascioliasis Fibropapilloma (turtle retrovirus) Filariasis Fowl cholera Fowl pox Fowl typhoid (Salmonella gallinarum) Giardiasis Haemorrhagic septicaemia Haemorrhagic diarrhea Haplosporidiosis Haverhill (Rat bite fever) Heartwater (Cowdriosis) Hepatitis (viral) Herpesvirus simiae b infection Horse Mange Horse pox Hymenolepiasis Ibaraki Ictalurid herpes virosis (Type 1) Infectious viral arteritis Infectious haematopoietic necrosis Infectious pustular vulvovaginitis Infectious bursal disease (Gumboro disease) Infectious bovine rhinotracheitis Influenza Iridoviroses Johnes disease Leishmaniasis Leprosy Leptospirosis Listeriosis Maedi-Visna Malaria Malignant catarrhal fever Marburg Marek's disease Marteiliosis Me Tri virus Meningo-encephalitis Mesocestoides infection Mikrocytosis (Mikrocytos mackini) Monkeypox Murine typhus Mycoplasmosis (M. gallisepticum ) Myxomatosis Nairobi sheep disease Newcastle disease Nosematosis of bees Oncorhynchus masou virus disease Ornithosis Paragonimiasis Parvo virus infections Pasteurellosis Pentastomid infection Perkinsosis Piroplasmosis Plague Pneumocystis infection Porcine reproductive and respiratory syndrome Porcine circovirus Pseudocowpox Psittacosis Pullorum disease (Salmonella pullorum) Pulmonary adenomatosis Q fever Rabies Raillietiniasis Renibacteriosis (R. salmoninarum) Rickettsialpox Rift Valley fever Salmonellosis Salmonid whirling disease Salmonid herpes virosis (Type 2) Sarcocystosis Sarcoptic mange Schistosomiasis Scrapie Screwworm (Cochliomyia hominivorax) Shigellosis Shrimp virus Sparganosis Spongiform Encephalopathies (BSE, Chronic Wasting, TSE) Spring viraemia of carp Staphylococcosis Streptococcosis Streptococcus iniae Strongyloidiasis Surra (Trypanosoma evansi) Taeniasis Tanapox Tetanus Theileriosis Thelaziasis Toxoplasmosis Transmissible gastroenteritis Trichinosis Trichostrongyliasis Trypanosomiasis Tuberculosis Tularemia Varroasis Vibriosis Viral haemorrhagic disease of rabbits/Calicivirus Viral haemorrhagic septicaemia Visceral larva migrans Wesselsbron disease West Nile fever White spot disease Yabapox Yersiniosis penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism medical dictionary medical medical insurance medical center medical services online chemist chemist online medical insurance coverage buy clomid drug abuse canadian medical association discount pet medication medical benefits online chemists chemists online medical shingles www.medical.com medical card pet medical insurance medical symptoms shingles medical medical magnets medical centre pet medical supplies over the counter medication medical studies unkers medicated salve online medical diagnosis free medical advice medical symptom checker medical term medical website design medical diagnosis online medicated shampoo over the counter medication list medical conditions symptoms medical plans medical research studies medical symptoms checker medical safety glasses medical tags dog medical symptoms medical shingles symptoms medical symptons medical fridges online medical help paid medical research medical alert tags veterinary medical supplies pet medical questions medical supplies vancouver pet medic medical discount plans rawleigh medicated ointment over the counter meds Alzheimer Disease Broca Aphasia Cerebello-Olivary Degeneration of Holmes Choroid Plexus Papilloma Huntington Disease Kl├╝ver-Bucy Syndrome Locked-In Syndrome Multiple Sclerosis Parkinson Disease Parinaud Syndrome Pituitary Adenoma Tourette Syndrome Wallenberg Syndrome Weber Syndrome Wernicke Aphasia Wernicke/Korsakoff Syndrome Wilson Disease penyakit mata penyakit lupus penyakit asma penyakit jantung penyakit diabetes penyakit malaria penyakit herpes penyakit sle penyakit aids penyakit h1n1 penyakit liver penyakit was was penyakit arthritis penyakit hati penyakit g6pd penyakit cerebral palsy penyakit hepatitis c penyakit scoliosis penyakit thyroid penyakit dyslexia penyakit migraine penyakit adenovirus penyakit rheumatoid arthritis penyakit appendix penyakit goiter penyakit bells palsy penyakit gila babi penyakit glaucoma penyakit std penyakit chicken pox penyakit sis penyakit sawan babi penyakit fibromyalgia doa penyakit penyakit virus kawasaki penyakit autism penyakit gout mail statistik penyakit diabetes penyakit fibroadenoma penyakit hyperthyroidism penyakit hypothyroidism how to lose weight lose weight fast how to lose weight fast how to lose weight effectively losing weight lose weight tips lose weight quickly how to lose weight quickly losing weight fast exercise to lose weight fast exercise to lose weight ways to lose weight food to lose weight eat to lose weight diet to lose weight how to lose weight easily lose weight in a week tips to lose weight fastest way to lose weight to lose weight fast want to lose weight diet plan to lose weight lose weight diet how many calories to lose weight calories to lose weight exercises to lose weight to lose weight i want to lose weight fasting to lose weight how lose weight healthy way to lose weight way to lose weight foods to lose weight healthy diet to lose weight lose weight naturally best way to lose weight need to lose weight fast healthy foods to lose weight help me lose weight easy way to lose weight diet lose weight fast want to lose weight fast lose weight in 2 weeks meal plan to lose weight tips to lose weight fast easiest way to lose weight lose weight quick motivation to lose weight best exercise to lose weight ways to lose weight fast losing weight tips how do i lose weight tips for losing weight fastest ways to lose weight lose weight program free ways to lose weight herbalife lose weight lose weight exercise how to lose weight naturally how to lose weight without exercise best diet to lose weight how to lose weight without exercising easy ways to lose weight lose weight effectively calories lose weight lose weight diets simple ways to lose weight fast way to lose weight quickest way to lose weight how can i lose weight eating to lose weight best ways to lose weight lose weight fast diet how to lose weight faster lose weight without exercise diets to lose weight lose weight in 10 days quick ways to lose weight diet best diet to lose weight fast diet plans to lose weight lose weight easy diet plan lose weight now weight loss fast ways to lose weight healthy ways to lose weight healthy diet jogging to lose weight diet tips natural way to lose weight green tea lose weight calorie calculator to lose weight the best way to lose weight diet programs to lose weight how to diet and lose weight quick way to lose weight how to lose weight quick how to lose weight on thighs how to lose belly fat slimming diet slim diet ii mayfair slimming centre slimming diets slimming suit how to lose weight slimming patch slim diet 2 slimming tips slimming cream how to lose weight fast slim weight patch lose weight in a week slimming centre slimming coffee slimming wear slimming tea lost weight body slimming lose weight diet slimming belt slimming patches botanical slimming slim belt reduze slimming lose weight fast exercise to lose weight diet plan slimming beauty slim patch slim diet diet tips slimming injections slimming foods slim down fast slimming drinks healthy diet slimming corset face slimming diet food detox diet how to loss weight fast loss weight fast lost weight fast fat burning foods slimming undergarments slimming wrap slimming body suit diet to lose weight slimming center slim fast slimming diet plan slimming pants slim body slim easy slim how to slim ways to lose weight slimming exercises best diet weight management slimming gel best slimming tea healthy slim protein diet thigh slimming exercises botanical slimming capsule how to lose weight quickly loosing weight prasouda diet slimming supplements fastest way to lose weight fat burner weight loss exercise mzt slimming slim and trim tips to lose weight want to lose weight lose weight quickly leptin slimming coffee slimming bodysuit get slim fast coffee slimming slim down loose weight slim shape reductil weight control biggest loser diet weight management tips losing weight tips lose fat fast atkins diet slimming corsets slim wrap weight loss plan healthy diet plan reduce weight to lose weight best slimming cream sakit kaki sakit mental sakit ari-ari sakit dada sakit betis sakit appendix sakit arthritis sakit sle sakit tb sakit thyroid sakit pneumonia sakit leukemia sakit gerd sakit parkinson sakit herpes rawatan asthma rawatan migraine rawatan crown gigi rawatan diabetes mellitus rawatan anemia rawatan sinus rawatan islam johor rawatan chicken pox rawatan cyst rawatan aura cara rawatan islam rawatan laser mata rawatan eczema rawatan hernia rawatan homeopathy rawatan pcos rawatan leukemia rawatan air sisa rawatan cara islam rawatan jin rawatan laser muka rawatan akar gigi rawatan stroke detox foot patch detox foot detox foot pads detox patch foot patch detox foot detox patch foot detox patches foot detox how to detox foot detox pads super detox detox diet detoxing colon detox liver detox 5 day detox detox drink slimming detox patch detox slim detox foot pad detox patches detox pad natural detox body detox foot detox pad 7 days detox detox food detox programme detox your body fruit juice detox 7 day detox detox patch murah foot patch detox patch foot 10 day detox lemon detox diet gallbladder detox 1 day detox acai berry detox detox tea 2 day detox detox program detox recipes detox cleanse liver detox recipe detox methods detox foot patches detox product foot detox murah detox body detox juice detoxification 21 day detox best detox home detox lemon juice detox detox diet plan 7 day detox program detox herbs detoxification diet foot pads detox detox foods full body detox detox body cleanse detox footpads detox products liver detox program dr detox detox drinks colon cleansing food detox patch rapid detox detox colon cleanser detox supplements detoxing your body detox liver detox food patch detox naturally 3 day detox detox diets detox plan detox foot patch suppliers detox pads detox footpatch best detox diet lemon detox detoxin detox at home body detox diet colon cleanse foot detox patch murah detox foot patch tipu detox foot patch gold slimming patch detox cleanser slimming detox foot patch foot patch detox murah natural detox diet what is detox blood detox how to lose weight how to lose weight fast exercise to lose weight lose weight fast how to lose weight quickly lose weight quickly losing weight fast eat to lose weight how to lose weight effectively lose weight ways to lose weight how to lose weight without exercise herbalife lose weight easy way to lose weight losing weight lose weight effectively exercises to lose weight ways to lose weight fast how to lose weight fast and easy diet plan to lose weight lose weight in a week fast way to lose weight to lose weight fast tips for losing weight how to lose weight in 1 week fastest way to lose weight tips to lose weight easiest way to lose weight fasting to lose weight i want to lose weight way to lose weight best diet to lose weight how to lose weight in a week tips on how to lose weight fast jogging to lose weight how can i lose weight lose weight fast diet losing weight tips how lose weight calories to lose weight lose weight without exercise how to lose weight in 1 month lose weight diet lose weight tips calorie intake to lose weight how many calories to lose weight best ways to lose weight food to lose weight to lose weight fast ways to lose weight best diet to lose weight fast exercise to lose weight fast best way to lose weight healthy diet to lose weight how to lose weight fast at home quick ways to lose weight lose weight exercise tips on how to lose weight how to lose weight fast with exercise natural way to lose weight how to lose weight easily the best way to lose weight effective ways to lose weight how to lose weight naturally lose weight in one week the fastest way to lose weight diet to lose weight weight loss tips proper diet to lose weight meal plan to lose weight losing weight quickly lose weight in a month diets lose weight in 2 weeks lose weight fast and safe how to lose weight in 3 days how to lose weight in 2 weeks diet recipes lose weight fast best exercise to lose weight how to lose weight fast without exercise best way to lose weight fast lose weight quick how to lose weight in one week tips to lose weight fast diet lose weight motivation to lose weight how to lose weight faster diet lose weight fast best exercise to lose weight fast lose weight in 1 week lose weight naturally how to lose weight fast in a week faster way to lose weight help lose weight how to diet and lose weight i need to lose weight how to exercise to lose weight tips to lose weight fast and easy the best diet to lose weight fast how to lose weight quick

Close
E-mail It